Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen Zweden en overtochten

Penn Nappstraumen Festival 2017 Nanno

Penn Nappstraumen Festival 2017

Nappstraumen - 85We schrijven 31 Mei 2017 en net als zoveel reisverslagen begint ook dit verslag met de zin,

Eindelijk na lang wachten is het weer zover!!

We vertrekken met het vliegtuig (SAS) vanaf schiphol via Oslo naar Evenes in  noord Noorwegen om ook eindelijk eens het alom bekende Penn Nappstraumen Festival van Cordes Travel mee te maken. Dit jaar worden Robért, Peter, en ik vergezeld door Jeroen Beuker. Voor Jeroen die altijd veel op zoet, maar weinig op zout heeft gevist is dit de eerste keer naar Noorwegen. Hij valt gelijk met zijn neus in de boter, want een visgebied veel beter dan de Lofoten ga je in Noorwegen niet vinden. Cordes Travel heeft hier ook nog eens de allerbeste accommodaties die hier op de Lofoten en Vesteralen (de eilandengroep boven de Lofoten) te vinden zijn! Als je dan ook nog eens volledig gebruik kunt maken van de kennis en ervaring van Cordes Travel, visgidsen en alle andere festivalgangers dan kan een succesvolle week eigenlijk niet uitblijven. Na een bezoek aan de Cordes Traveldag van afgelopen februari had Jeroen het virus dan ook al aardig te pakken, en kon niet wachten tot het eindelijk zover zou zijn. Mooi, blij om, weet je ook eindelijk eens hoe wij ons elk jaar voelen als we van die dag weer terug naar huis rijden!

Nappstraumen - 64Na een prachtige reis vanaf Evenes naar Nappstraumen om 23.00 uur na iets vertraging aangekomen op onze eindbestemming. Wat een prachtige omgeving, en prachtig gelegen huisjes in de luwte op nog geen 10 minuten varen van open zee! De mooie 23,5ft Arronet boten liggen al ongeduldig op ons te wachten. 23,5ft en 150 pk…….deze boten zijn echt helemaal super. Je vind hier al op nog geen 5 minuten varen van het huisje top stekken voor oa. de heilbot en grote kabeljauw. Hier kan je echt bij alle weersomstandigheden op grote heilbot vissen. Echt helemaal top, maar daarover later meer.

De volgende morgen  om 9.00 uur de info over het visgebied, en boten door Raffie en Henric (één van de visgidsen). Alles komt aan bod zodat je precies weet wat je wel en wat je beter niet kan of zelfs niet mag doen die week. Bootuitleg, en vispakken halen als je die tenminste daar gehuurd hebt(aanrader), en gaan met die banaan. Moet er wel even bij zeggen dat Raffie en Linda hun festivals toch wel echt super voor elkaar hebben hoor, alles is werkelijk tot in de puntjes toe geregeld en als het even kan dan laten ze echt niets aan het toeval over. Zorg dat je op tijd op het vliegveld bent en na het inchecken je boardingcard niet verliest voor de aansluitende vlucht in Oslo, en verder komt het helemaal goed.

Nappstraumen - 8Het weer wat altijd een grote factor speelt in zo’n week, was eigenlijk een beetje dubbel. Echt prachtig weer gehad met ontzettend veel zon, maar jammer genoeg ook bijna elke dag iets teveel wind om naar de beste stekken op open zee te gaan. Alleen de voorlaatste dag en laatste nacht bleek dit mogelijk. Jammer, maar de hele week echt prachtig weer gehad, en ook in het fjord kun je fantastisch vissen, dus dan maakt dat in elk geval veel goed.

Als je bij Cordes Travel een vliegreis boekt, en zoals in ons geval met de SAS naar Noorwegen vliegt dan kun je lekker veel bagage meenemen. Maar liefst 54 kilo! 2 x 23 kilo in de koffer en 8 kilo handbagage. Dat kan toch net even het verschil maken als je op visreis gaat. hoef je niet zo gauw te bezuinigen op je kunstaas, en kun je lekker veel meenemen! Heb je toch nog ruimte over neem dan nog wat eten mee. Ben je toch nog wat vergeten, of heb je het verspeelt, dan kun je ter plaatse ook nog kunstaas, haken, wartels, noem maar op kopen in het winkeltje op de accommodatie.

Nappstraumen - 10Alle essentiële materialen hebben ze daar te koop, voor een redelijke prijs. Voor ik het vergeet te melden, vergeet niet om de Prerigged Giant Ripple Shads 175 gr. van Berkley mee te nemen! Is geen reclame maken of een verkoop praatje, want heb geen commerciële relatie met deze onderneming, maar ik vind persoonlijk dat deze shads niet mogen ontbreken in je bagage als je naar Noorwegen of IJsland gaat! Ze zijn zo goed! Een echte topper die zich andermaal bewezen heeft in IJsland (festival van Cordes) door Linda Cordes een heilbot van maar liefst 180cm te bezorgen!  Verschrikkelijk mooie actie, en ook ik heb er zelf in Nappstraumen, en A Rorbuer veel succes mee gehad. Heilbot, grote koolvis, dikke kabeljauw ze zijn er allemaal gek op.

De eerste dag stond er teveel wind om op open zee te gaan. Geen probleem, want het was prachtig zonnig weer dus dan maar in het fjord proberen een heilbot te verschalken. Met mijn nieuwe Penn Regiment II HSX 50-150 gr. en een Prerigged Giant Ripple shad 175 gr. op een diepte van 7 tot 15 meter gericht op de heilbot. Ja ze worden hier echt zo ondiep gevangen! Robért met zijn (onze) favoriete Penn Regiment II Popping Spin 80-160 gr.en een cutbait herring 270 gr. of een sandeel 150gr. Peter vist veel met de Penn Regiment Heavy Pilk 160gr. Deze voldoet ook prima voor deze visserij. Jeroen vist met een Penn Regiment Popping Spin, en heeft heeft zelf ook nog een Penn Regiment Inshore Popping Spin 20-50gr. meegenomen. Super hengel voor de lichte visserij (dit heeft onze voorkeur) op bijvoorbeeld de pollak of koolvis. Dat Jeroen best een stukkie kan vissen met dat hengeltje laat hij ons later die dag nog even zien!

Nappstraumen - 57Een uur of 3 geprobeerd op de heilbot, maar helaas nog zonder succes. Kabeljauw tot een centimeter of 80 en daarmee houd het op. We besluiten naar het zuiden te varen om het nog even in het Vestfjord te proberen. Er zijn hier wat stekken voor de pollak zo hadden we vernomen van Raffie én Henric de visgids. De week ervoor waren er nog een paar gevangen zo wist hij ons te vertellen, ook klanten van Cordes Travel. Daar wij best wel fan van het vissen op pollak zijn moesten we daar wel even kijken natuurlijk. Misschien komen we daar ook nog wel een leuk schooltje koolvis tegen. Je weet het hier nooit. Kijk kabeljauw tot een centimeter of 80 vang je eigenlijk overal wel.

Aangekomen bij wat mooie eilandjes legt onze kapitein Robért de boot strategisch naast een ondiepte waarvan het kelp nog net niet boven water uitsteekt. Het loopt hier snel af tot een diepte van 30 en later 70 meter. Pollak country dus!! Eerst maar eens kijken hoe de drift is. Belangrijk dat je toch altijd weer een man aan boord hebt (in ons geval Robért) die weet hoe hij met een boot om moet gaan. Dit kan soms echt het verschil zijn tussen wel en niet vangen. Het is al gauw raak….Peter is spekkoper met een mooie dikke pollak van een cm of 80. Vooral Robért en ik staan verbaast te kijken als hij er later nog 1 uitpeutert! Normaal gesproken is Peter niet onze pollak, maar onze lommen kampioen. Desalniettemin geeft hij ons toch nu mooi het nakijken! Toppie Peter. Je staat er mooi mee op de foto. We laten een drift later de boot iets langer doordriften totdat we op een meter of 60 zijn. Hier vangen we onze eerste mooie meter koolvissen van deze vakantie. Je ziet ze niet altijd op de visfinder, maar het is het proberen altijd waard zo zie je maar weer. Niet veel later gaat Jeroen helemaal los. Hij vangt de ene na de ander mooie grote kabeljauw, en zet daarmee zijn record steeds scherper. Let wel…hij doet dit met zijn spinhengel tot 50 gr! Dan heb je wel actie. Robért en ik hebben deze hengel al eens getest op grote koolvis. Nou deze lichte Penn Regiment heeft zich toen meerdere malen bewezen met koolvissen tot 118cm!

Nappstraumen - 69De Hengels van Penn zijn echt beresterk. Jeroen vist deze hengel met een Penn Conflict 5000 eronder opgespoeld met 0.20mm Spiderwire Stealth Smooth8. Super nieuwe sterke strakke ronde lijn geweven van 8 strengen. helemaal top. Dan haakt Jeroen er 1 die toch nog wel even een stukkie groter is! Tenminste zo ziet het er uit, en zo voelt het ook weet hij ons te melden. Met een lichte hengel als deze ga je soms toch twijfelen. Na een paar minuten komt er een hele grote witte vlek naar boven. Het blijkt een hele mooie grootte, maar vooral ook vette kabeljauw te zijn. Hij had een lengte van 120cm, en we hebben hem niet gewogen maar schatten hem toch zeker een kilo of 15/18. Ja zo zie je maar weer, als je materiaal goed in orde is, en je rustig blijft, vang je zelfs met een lichte stok als deze zulke mooie vissen. Chappeau Jeroen!!

Het zou ook de grootste vis van de dag blijven. Later die dag nog een zeearend gevoerd met een koolvisje die Robért langs de boot had gegooid. Als een zeearend dan langs je boot komt om deze uit het water te vissen, dan zeur je die dag niet meer dat je niet op open zee kon gaan vissen. Wat een prachtig gezicht is dat zeg! Nappstraumen bied de visser toch wel erg veel hoor, zowel op open zee als in het fjord. Toen we die avond terug kwamen zagen we dat wij het naar omstandigheden eigenlijk helemaal zo slecht nog niet gedaan hadden ten opzichte van de rest. Zelfs de visgidsen waren wel een beetje verbaast dat wij die dag nog zo goed gevangen hadden, en zelfs nog mooie pollakken op de foto konden laten zien. Zij zelf, en alle andere boten hadden niet echt veel succes gehad.

Nappstraumen - 65De rest van de week zou zich op de voorlaatste dag en nacht na kenmerken door gelukkig veel zonneschijn, maar net iets te veel wind om naar de beloofde stekken op open zee te gaan. Gelukkig kun je hier op Nappstraumen al na 2 minuten varen echt mooie heilbotten vangen. Dat hebben we zelf ondervonden. Laat ik het zo zeggen ‘we hebben met eigen ogen gezien dat ze er zaten”. Ze bleven ons aas meerdere keren volgen tot aan de oppervlakte naast de boot, maar bijten ho maar! Op een diepte van 7 tot 15 meter hadden we meerdere volgers. Het water is zo helder dat je je aas tot op een diepte van 12 meter gewoon tot op de bodem kunt volgen. Robért zijn sandeel werd zelfs belaagd door heilbot en kabeljauw tegelijk, geweldig om te zien. Toch was het de heilbot die erg voorzichtig was met het nemen van het aas. Ze volgen het aas wel tot aan de oppervlakte naast de boot, maar wilden het keer op keer niet nemen. Tot …..ik er 1 naast de boot heb die mijn sandeel voorbij schiet, en er  3 meter voorbij stil blijft liggen. Ik laat mijn sandeel stil in het water hangen, en voor ik er erg in heb schiet de heilbot bovenop mijn mooie nieuwe roze sandeel, en zwemt als een bezetene richting bodem. Denk dat ik hem er maar een seconde of 10 aan heb gehad toen hij los schoot. Balen, maar wat een fantastische ervaring om de aanbeet zo boven in het water te kunnen aanschouwen. Robért zag het ook, en we schrokken toch echt wel van de acceleratie die deze vis kan ontwikkelen. Niet normaal hoe snel deze vis kan versnellen. Zonder goede molen of reel ben je met een vis als deze echt het haasje!

Nappstraumen - 81Wij vissen al jaren met de molens en reels van Penn. Deze hebben ons nog nooit in de steek gelaten. Onze favorieten zijn toch wel de nieuwe Penn Slammer III 5500 en de Clash 5000. Ook de oudere Conflict 5000, en Spinfisher 5500 zijn echte toppers. Spoel deze molens op met de braid (gevlochten) lijnen van Berkley of Spiderwire en succes is verzekerd! De nieuwe Stealth Smooth lijnen van Spiderwire zijn echt  hele fijne sterke lijnen om mee te vissen, maar ook de Ultracast 8 Carriers zijn toppers. Wij vissen zelf ook al jaren met de Whiplash lijn van Berkley

Later die week (weet niet meer precies welke dag) liggen we te vissen om de hoek van de accommodatie als er één van de boten terug komt van het Vestfjord,en ons verteld daar orka’s te hebben gezien. Lijnen binnenboord en gelijk die kant op!! Ook Teun bedenkt zich geen moment en is gelijk vertrokken. Rechts om de hoek hadden ze ze gezien zeiden onze Belgische vrienden. Ja hoor net voorbij het Nusfjord is het Jeroen die ze het eerst spot. Het waren er een stuk of 8 waarvan er zeker 3 kleinere bij waren. Toen Robért onze boot vlak naast deze vriendelijke reuzen legde, kwamen er toch even 2 van deze grote jongens een kijkje nemen, en zwommen zelfs onder onze boot door! Dit waren ook nog eens de grootste en ons 23.5ft bootje voelde ineens een stuk kleiner. Één van deze orka’s had echt een rugvin van wel anderhalve meter. Fantastisch om ze zo in het wild te zien. die dag kon niet meer stuk.

Nappstraumen - 58Die nacht zou de wind iets gaan liggen en we besloten om naar de verre stekken op open zee te gaan. Echt ver zijn deze stekken eigenlijk niet want na een half uur (20kn 70% gas) ben je er zeker. Raffie, Linda, John en Maurits lagen er al samen met Teun en zijn 2 zoons. Toen we daar aankwamen waren de golven, maar vooral ook de deining toch nog behoorlijk hoog. Die nacht een paar mooie grote koolvissen en kabeljauwen gevangen, maar geen uitschieters. Samen met Teun die morgen weer terug gevaren, en het nog even bij het eiland in de straumen geprobeerd op heilbot. Wij hadden geen succes, maar vader Van Etten pulkt er hier toch nog even een heilbot uit van ik geloof 116cm. Ik weet niet meer welke van zijn 2 zoons met heilbot en al achterover in de boot flikkerde tijdens het gaffen, maar lachen was het wel!! Gelukkig waren gaffer en vis ongeschonden gebleven, en konden we er met zijn allen van genieten dat de heilbot weer netjes in zijn element terug gezet werd.

De voorlaatste dag zou het vrij rustig zijn wat de wind betreft. Dat viel bij nader inzien toch nog wel wat tegen. Het blijft voor wat de wind betreft toch altijd onvoorspelbaar op de Lofoten. Onderweg nog even langs de boot van Raffie, en daar aangekomen heeft de boss himself net een mooie zeewolf gevangen. Die zitten dus ook in de schollenbaai, er zitten hier echt hele mooie grote schollen. Ook Robért had een hele mooie van 46 cm. Een baai verder vingen 2 gasten die hier voor het eerst visten met Cordes in Noorwegen een mooie heilbot. Je kan hier echt overal alles verwachten.

Nappstraumen - 29Die dag met heel mooi weer, maar wel teveel wind in het Vestfjord, en de straumen toch nog een leuke visserij gehad. Geen spectaculaire dingen waar we hier eigenlijk op hopen, maar wel hele mooie vissen. Je bent na al die jaren, en zoveel mooie grote vissen ook wel een beetje verwend moet ik zeggen hoor. Kabeljauw tot 80cm kan je hier eigenlijk overal wel vangen. En de hele dag als je wilt! Maar ja….zoals ik al zei “we zijn verwend”! Na een uur of 7 vissen kom je dan terug en zegt dan tegen je mede lotgenoten “nee het was niet zo bijzonder”. Als je maar vaak genoeg bij Cordes Travel boekt, dan wordt je vanzelf zo, een beetje verwend dus!

Die dag 7 uur gevist, en weer terug bij de huisjes even op visite bij het grote huis van Raffie, Linda, Maurits, en John. Deze weten ons te vertellen dat de wind er die avond en nacht zo goed als uit gaat. Snel overleg met z’n vieren, en we zijn er nog sneller uit…..eten, tanken en anderhalf uur later varen we samen met de boot van Raffie richting de hotspots op open zee waar Teun al ligt. Mooie Kabeljauwen tot een kilo of 12 worden er gevangen, en een enkele grote koolvis. De heilbot laat zich nog niet zien. Na wat langer zoeken vinden we dan toch een ondiepte met heel veel kabeljauw (te veel wat mij betreft) en grote koolvis van over de meter en geschat zo’n 10 a 12 kilo. Peter die de hele vakantie al met een Go Pro op zijn hoofd vist kan hier mooie beelden van schieten. Peter heeft zijn lommen koningstitel overgedragen aan Jeroen, en vangt hier hele mooie grote koolvissen. Jeroen die voor het eerst in Noorwegen vist, vangt ook hier hele mooie grote koolvissen, en is helemaal verknocht aan deze prachtige sterke sportvis. Robért die al dit geweld wel gewend is, slaat met z’n Penn Regiment II Popping de ene na de andere koolvis eruit. Die sandeels van Savage Gear (150gr) zijn echt subliem. En ik, ik vang de ene na de andere middelmaat kabeljauw! Soms 1 van een meter, maar die kabeljauwen bleven mij maar plagen. Wat ik ook deed geen koolvis, maar elke keer weeeer kabeljauw. Werd er moedeloos van en ook best wel pissig. De jongens zagen het allemaal met lede ogen aan en vingen maar door met koolvis. Sorry jongens ,ben misschien net iets te fanatiek en jawel te verwend dan.

Nappstraumen - 83Later in de morgen ving ook ik dan eindelijk een paar mooie grote koolvissen, en als klap op de vuurpijl haak ik bij mijn laatste worp deze vakantie nog een mooie heilbot van 103cm. Leuk om de week mee af te sluiten, want de volgende dag zou het heel hard gaan waaien. wij hebben hier weinig van gemerkt, want na een visdag van 18 a 19 uur (met onderbreking van anderhalf uur) hebben we de laatste dag zo goed als helemaal geslapen.

Gezellig samen  met de hele groep, de laatste avond naar Peppes Pizza. Daar hadden we ook de prijsuitreiking van deze week. De familie Van Etten ging met alle prijzen aan de haal, en dat was ook dik verdiend. Ze hebben er met z’n 3en ook echt alles aan gedaan om het maximale er uit te halen die week. Respect jongens.

Al met al een hele hele gezellige week beleefd. Het was voor ons het eerste festival, maar zeker niet de laatste, het is ons zeer goed bevallen. Alles is top geregeld door Cordes Travel die ook hier zeer bekwame visgidsen op locatie hebben, al hebben Lind aen Raffie zelf natuurlijk een enorme ervaring en kennis in huis. Iedereen bedankt voor de gezelligheid, en we gaan elkaar zeker vaker tegenkomen op het Noorse water. Daarom zeg ik wel eens op de beurs tegen mensen die nog nooit naar Noorwegen of IJsland zijn geweest “NIET DOEN”!! Ga je wel met Cordes Travel op visreis dan is het je eigen risico, raak je besmet met het Noorwegen of IJslandvirus, dan kom je nooit meer van ons af, want je wilt elk jaar weer gaan!

Nogmaals bedankt Raffie en Linda Cordes voor zulke goede service en topbestemmingen in zulke mooie landen. Robért, Peter, en Jeroen bedankt voor de gezelligheid aan boord, en wederom een parel van een visvakantie. Zal jullie volgend jaar gaan missen in Havoysund. Ook Teun zal met zijn zonen van de partij zijn volgend jaar tijdens het Penn Havoysund Festival 2018 van Cordes Travel. Ik zal samen met Raffie, Linda, en Maurits proberen die friezen terug te pakken voor wat ze ons dit festival hebben aangedaan. Met alle prijzen naar huis, en dan bedoel ik met name die mooie bokalen van Cordes Travel. Gaat volgend jaar niet gebeuren heren! Heb er nu al zin in, wordt een TOPweek !

Dat is 2018, maaaar in 2019 (ja we kijken vooruit) is het de bedoeling dat we weer naar het mooie A-Rorbuer gaan. Samen met Jeroen die zich met deze ene trip echt in de vingers heeft gesneden, want hij heeft nu ook het Noorwegen-virus te pakken en daar kom je niet meer vanaf ! Niet meer te houden die man.

Tot slot HEEL BELANGRIJK en NIET vergeten of Doen……….

Iedereen die dit leest en zelf ook op visreis bij Cordes Travel is geweest, schrijf zelf ook even een reisverslag (Al zijn het maar een paar regels met foto’s) zodat ook ik en de rest van de wereld weet hoe jullie vakantie is geweest! Jullie hebben nu mijn verslag gelezen, nu wil ik die van jullie ook lezen en de foto’s zien !!

Tot volgend jaar, Havoysund Festival juni 2018

Groetjes,
Nanno

Nappstraumen - 1 Nappstraumen - Nappstraumen - 86 Nappstraumen - 3 Nappstraumen - 2 Nappstraumen - 65 Nappstraumen - 5

Nappstraumen - 74 Nappstraumen - 73 Nappstraumen - 83 Nappstraumen - 77 Nappstraumen - 78 Nappstraumen - 47 Nappstraumen - 29

Nappstraumen - 20 Nappstraumen - 14 Nappstraumen - 8 Nappstraumen - 25 Nappstraumen - 33 Nappstraumen - 32 Nappstraumen - 31

Nappstraumen - 22 Nappstraumen - 10 Nappstraumen - 4 Nappstraumen - 7 Nappstraumen - 6 Nappstraumen - 38 Nappstraumen - 37

Nappstraumen - 66 Nappstraumen - 76 Nappstraumen - 81 Nappstraumen - 26 Nappstraumen - 28 Nappstraumen - 23 Nappstraumen - 16

Nappstraumen - 75 Nappstraumen - 64 Nappstraumen - 85 Nappstraumen - 79 Nappstraumen - 71 Nappstraumen - 70 Nappstraumen - 62

Nappstraumen - 53 Nappstraumen - 54 Nappstraumen - 27 Nappstraumen - 45 Nappstraumen - 48 Nappstraumen - 50 Nappstraumen - 41

Nappstraumen - 42 Nappstraumen - 40 Nappstraumen - 21 Nappstraumen - 24 Nappstraumen - 15 Nappstraumen - 12 Nappstraumen - 9

Nappstraumen - 17 Nappstraumen - 18 Nappstraumen - 19 Nappstraumen - 11 Nappstraumen - 13 Nappstraumen - 30  Nappstraumen - 35

Nappstraumen - 36 Nappstraumen - 67 Nappstraumen - 68 Nappstraumen - 69 Nappstraumen - 84 Nappstraumen - 82 Nappstraumen - 80

Nappstraumen - 72 Nappstraumen - 61 Nappstraumen - 63 Nappstraumen - 60 Nappstraumen - 59 Nappstraumen - 58 Nappstraumen - 57

Nappstraumen - 52 Nappstraumen - 56 Nappstraumen - 49 Nappstraumen - 51 Nappstraumen - 44 Nappstraumen - 43 Nappstraumen - 39

Nappstraumen - Nappstraumen - 2 Nappstraumen - 1 Nappstraumen - 3