Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen & overtochten

FAQ IJsland

F.A.Q. (frequently asked questions)
Veel gestelde vragen IJsland

VraagAntwoord
Kan ik een vliegticket overboeken op een andere naam ?Nee, dat kan helaas niet, het oude ticket komt dan te vervallen en er moet een nieuw ticket, tegen die dagprijs geboekt worden.
Is de stroomvoorziening en de stekkers hetzelfde als in NL en België, kan ik dezelfde stekkers gebruiken ?Ja, IJsland heeft gewoon 220V en de stekkers zijn hetzelfde.
Hoeveel bier of alcohol mag ik meenemen ?Bekijk dit filmpje: https://vimeo.com/68851811
Wat mag ik invoeren in IJsland aan drank, sigaretten en voedsel ?Bekijk dit op deze website: www.dutyfree.is
Heb ik een vaarbewijs nodig voor het varen van een boot IJsland ?Ja en nee. Heeft u geen vaarbewijs dan moet u een kleine test doen, tegen een kleine vergoeding ter plaatse, voor deze test zult u altijd slagen en kunt u zonder vaarbewijs 1 jaar in IJsland gaan vissen. Heeft iemand aan boord wél een vaarbewijs, dan hoeft u deze test niet te maken, neem wel u vaarbewijs mee.
Hoeveel kilo visfilet mag ik mee naar huis nemen ?U mag 20kg visfilet per persoon mee naar huis nemen. U kunt een kant en klaar vispakket voordien bij de boeking bestelling, dan is alles gefileerd, verpakt, diepgevroren en verpakt is een speciale passende koeltas.
Moeten de materialen ontsmet worden ?Nee, dit hoeft voor het zeevissen niet, alleen voor het vissen op zalm en forel.
Is een reddingsvest aan boord vd boot ?Ja, aan boord zijn reddingsvesten en zelfs een reddingsvlot.
Is er een minimum maat voor de gevangen vissen ?Officieel moet men elke vis meenemen volgens de wet, maar wij houden een minimummaat aan van 70cm, alle vis onder de 70cm gaat terug.
Hoe gaat IJsland om met het behoud vd kabeljauw ?IJsland heeft de beste regels vd hele wereld, lees maar eens hier: >>klik<<
Waarom zwemt er nog zoveel kabeljauw in IJsland ?Bekijk de reden vh goede bestand
Kan ik met euro's betalen in IJsland ?Uw huurmaterialen, de boodschappen, brandstof en eventueel de visgids, kunt u ter plaatse betalen met euro's of creditcard. In de winkels kan men alleen met creditcard betalen. Wij nemen zelf nooit IJslandse kronen mee.
Spreken de IJslanders engels ?Ja, 95% vd IJslanders spreekt zeer goed engels.
Is er een gaf en een drijfanker/driftzak aan boord ?Ja er is een grote gaf aan boord. Een drijfanker/driftzak is niet aan boord.
Kan ik hengels en drijfpakken huren ?Ja, dat is mogelijk, dit kun je zien bij de prijslijst van IJsland. Dit zijn alleen hengels voor de "zware" visserij.
Wat is het tijdverschil in IJsland ?Ja die is er zeker, het is in IJsland 2 uur vroeger dan in NL of België. Periode tussen Maart en Oktober, dus dit telt voor al onze groepen.
Welk reisdocument heb ik nodig?U kunt naar IJsland reizen met een paspoort of ID kaart.
Wanneer is het 24u per dag licht ?Rond de langste dag, 21 Juni, zal het in IJsland 24u per dag licht blijven, ook wel midzomer-nachtzon genoemd. 1 maand ervoor en erna is het een paar minuten minder.
Wanneer is het 24u per dag donker ?Rond de kortste dag 21 December zal het in IJsland 24u per dag donker zijn.
Wanneer maak ik de meeste kans om het kleurrijke Noorderlicht te zien ?Zodra de avonden en nachten weer donker worden, eind Augustus is dat vaak rond 22:00. In die periode hebben wij vaker dit licht gezien in IJsland.
Heb ik een visvergunning nodig ?Nee, je hebt geen vergunning nodig voor zoutwater.
Moet ik mijn materialen laten ontsmetten ?Nee, dat is niet nodig voor zoutwater.
Hebben jullie een informatie brochure over IJsland ?Ja we hebben voor de groepen die geboekt hebben een PDF met 40 pagina's hoe te vissen in IJsland, welke materialen mee te nemen en hoe de reis verloopt.
Is het moeilijk vissen in IJsland ?Nee, het vissen in IJsland is makkelijker dan in Noorwegen, hier kan men veel langer driften, er zit hier in aantallen veel méér vis en men hoeft niet telkens over een stek te vissen, soms kan men wel 2u driftend vissen.
Welke vissoorten kan ik vangen ?U vangt in IJsland 95% kabeljauw, een paar honderd kilo per dag is geen probleem, het doel is die 20 of 30kg kabeljauw te vangen. U heeft 99% kans op een meter kabeljauw, mits u goed weet wat u doet en ons om advies hebt gevraagd. In de maanden April, Mei, Juni en Juli kunt u ook zeewolf vangen, die kans is ook 99%. Andere soorten in mindere mate zijn zeeduivel, roodbaars, koolvis en heilbot.
Kan ik extra advies krijgen ?Uiteraard, buitenom het dikke boekwerk met tips en trucs, krijgt u een A3 zeekaart met stekken en u kunt langskomen voor een gratis privé-les op ons kantoor.