Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen & overtochten

vissen in Noorwegen een visreis boeken

Vissen in Noorwegen een visreis boeken

“Voor de eerste keer naar Noorwegen ?”

Beste sportvisser,

Jullie willen voor de eerste keer op visreis naar Noorwegen en weten niet goed “waar”, “wanneer”, “waarmee” en vaak ook niet wat het ongeveer gaat kosten. Dit is een vraag die we wel 10x in de week krijgen en voor ons erg lastig is om te beantwoorden, ik leg uit waarom…

Allereerst ben je bij Cordes Travel aan het goede adres wij zorgen ervoor dat je goed voorbereid op visreis gaat. In 2003 hebben we (Linda en Raffie Cordes) ons reisbureau opgestart in Noorwegen, waar beter het vissen in Noorwegen leren dan ter plaatse ? 8 jaar hebben we in Noorwegen gewoond en zijn oa werkzaam geweest als visgids, minstens 200 dagen per jaar op het water en daar dus heel veel geleerd, we weten dus echt waar we over spreken, wat een goede visreis nodig heeft en kennen Noorwegen als geen ander, we spreken zelfs vloeiend Noors.

Je moet het zo zien… je stapt een garage binnen en zegt ik wil een auto kopen waar ik mee naar Rome kan rijden, tja dat is lastig in de ene hoek een Fiat Panda, in het midden een grote VW Passat, daarnaast een grote Mercedes en dan nog de vraag 4 deuren, een stationwagon of een sportauto ? Het zijn allemaal auto’s waar je mee naar Rome kunt rijden.

Ook is dan belangrijk met hoeveel personen je in de auto gaat rijden, ofwel met hoeveel personen wil je op visreis ? Het aantal personen scheelt ook natuurlijk, of je een huisje van bijvoorbeeld 1000,- deelt met 2 man (500 pp) of met 4 man (250 pp), dat scheelt nogal en dat telt dan ook voor de boot natuurlijk. Veel vissers zeggen, aantal personen ligt aan de prijs, maar zoals gezegd, de prijs bij 2-3-4 man is heel anders. We hebben daarom ook voor 2 tot wel 10 personen huisjes en van 1 tot wel 5 slaapkamers.

Een goede voorbereiding is alles en daar zijn we uniek in, we hebben een boekwerk van 60 pagina’s “Hoe te vissen in Noorwegen”, we hebben A3 gelamineerde kleuren zeekaarten met stekken voor elke groep, jaarlijks is er de grote Cordes Traveldag waar experts en visgidsen advies, tips, stekken en lezingen geven, iedere groep krijgt ook nog eens een gratis Sportvispakket t.w.v. 150,- én we geven gratis prive-les op ons kantoor in Colijnsplaat (Zeeland). Dus met al die voorbereidingen kan het niet anders dat je een mooie vis zult gaan vangen, je kunt zelfs hengels bij ons >>hengelhuur<<.

Hoe maak je nu die keuze tussen al die auto’s (huisjes) ?
Hier ons stappenplan:

1- Bepaal een budget per persoon voor de reis, huis en boot (exclusief eten, drinken, brandstof en materialen)
2- Willen jullie gaan rijden of vliegen ?
3- Welke vis wil je heel graag vangen ?
4- Met hoeveel personen wil je op visreis ?
5- Welke maand en jaar hebben je voorkeur ?

Waar moet je aan denken in welk gebied ?
Hoe hoger je komt in Noorwegen, hoe groter de vis, maar vanaf Bodo en de Lofoten tot aan de Noordkaap zijn alle vissen wel hetzelfde in soort en formaat. Je zou kunnen zeggen dat de grootste vissen wel boven de poolcirkel zwemmen. Noord Noorwegen is zo groot dat we het verdeeld hebben in “noord Noorwegen zuid” en “noord Noorwegen noord“.

Laten we per gebied een kleine omschrijving maken en aangeven hoe 95% vd vissers hier naar toe reist, we beginnen bij West Noorwegen……

West Noorwegen
Bijna alle groepen die naar west Noorwegen gaan, kiezen voor de overtocht met de veerboot van Hirtshals (DK) naar Bergen (NO) (16u met slaaphut aan boord) en vanaf de veerboot is het ongeveer 1u rijden naar bv de accommodaties Havferie of Hellesoy. Daar vang je tot wel 15 a 20 soorten vis, niet allemaal even groot, soms maar 20-30cm maar een leuke visserij. Verwacht hier geen heilbot, grote koolvis of grote kabeljauw, als je een 10kg vis vangt heb je al een hele grote, over het algemeen, uitzonderingen daar gelaten. Je kunt hier dus met eigen auto naar toe en kunt makkelijk je materialen meenemen.
De huisjes in west Noorwegen >>>

Midden Noorwegen
Om naar midden Noorwegen te gaan kiezen de meeste vissers de overtocht van Kiel (D) naar Oslo op het grootste cruiseschip ter wereld met een autodek. Alleen deze overtocht is al een hele vakantie op zich, een groot schip met van alles te zien en te doen, bars, restaurants, winkelstraat en elke dag een show. Deze overtocht duurt 20u en is inclusief een slaaphut en je komt om 14:00 aan in Oslo. De vangsten, de soorten iets minder, maar wel groter, grotere koolvissen en kabeljauw en hier begin je ook al kans te maken op een heilbotje.
Vanaf Oslo is het tussen de 7 en 9u rijden naar het huisje, afhankelijk vd accommodatie. De huisjes in midden Noorwegen >>>

Noord Noorwegen
Dat is voor 99% vd groepen te ver rijden, reken op minstens 3000 tot 3800km enkele reis, reken daarmee dus op minstens 35u effectief rijden, zonder stoppen, dus 3 volle dagen van 12u rijden. 99% van onze gasten nemen dus het vliegtuig, je vliegt van Amsterdam, Brussel of Düsseldorf naar Oslo en vanaf daar naar de bestemming. Meestal vertrek je rond 10:30 en komt rond 17:30 aan op het laatste vliegveld, vanaf daar tussen de 5 minuten en 3u rijden naar de accommodatie, afhankelijk vd accommodatie. Soms kiezen we voor een overnachting op vliegveld Oslo, zodat je in de middag al bij de accommodatie bent en je eerder kunt vissen.

Noord Noorwegen, hier maak je kans op de écht grote vissen, wel een beetje afhankelijk vd bestemming, want ook in Noord Noorwegen heb je leuke, goede en topstekken. In Noord Noorwegen kun je grote kabeljauw tot wel 30kg, grote koolvissen tot wel 20kg, Schollen tot wel 60cm, heilbotten tot wel 240cm vangen, verder ook roodbaars, leng, vleet, zeewolf, zeeduivel, pollak en een paar andere soorten. Dit zijn de gebieden waar je de echte grote vissen kunt vangen en daarbij zijn A Rorbuer, Nappstraumen, Havoysund en Vesteralen echt wel de topbestemmingen.
De huisjes in noord Noorwegen (zuidelijke gedeelte & noordelijke gedeelte)

Vliegen
Als je gaat vliegen kun je alle materialen en hengels gewoon meenemen of ter plaatse huren, vis kun je ook mee terug nemen, ook dat is geen probleem, dus daar geen zorgen als je wilt gaan vliegen, alles kan gewoon mee. Bij een aantal accommodaties kun je ook drijf/warmtepakken huren, dat scheelt weer in gewicht en bij sommige huisjes is ook een kleine viswinkel en visgids ter plaatse.

Visgids aan boord of ter plaatse
We hebben in ons programma heel veel huisjes, maar bij maar 4 accommodaties hebben we een echte professionele visgids ter plaatse die er niet alleen aan het begin vd week is en aan het einde, nee deze is er elke dag en vaart één volle dag gratis met elke groep het water op, de dagen dat hij bij een andere groep aan boord is, kun je gewoon achter hem aan varen. Zo kun je elke dag tips, trucs, advies en stekken aan hem vragen en ben je nooit alleen op het water. Er is ook de mogelijkheid om de hele week met de visgids aan boord te gaan, lees >>hier<< maar eens.

Dit zijn dan ook meteen de top-bestemmingen (duurdere) in ons programma, A Rorbuer, Nappstraumen, Havoysund en Vesteralen, waar je ter plaatse hengels en drijfpakken kunt huren, zij de aller allerbeste visboten van heel Noorwegen hebben (23.5ft 150pk) er is een kleine viswinkel aanwezig is waar men wat materialen kan kopen. En het visgebied is top, dit zijn absoluut de beste visgronden van Noorwegen.

Wat ook een leuke optie is voor vissers die voor het eerst naar Noorwegen gaan, zijn de >Festivals< (groepsreizen) dan ga je met een grote groep Nederlanders en Belgen naar Noorwegen, wij (Linda en Raffie) zijn er de hele week bij en ter plaatse hebben we dan ook nog eens 2 of 3 visgidsen ter plaatse, ideaal om heel veel te leren, maar deze Festivals zijn vaak al meer dan een jaar voor vertrek volgeboekt, dus wees op tijd.

Wat kost nu zo’n visreis ?
Zoals al aan het begin gezegd is dat erg lastig, neem je de overtocht of ga je vliegen, ben je met 2 of 4 personen en welke accommodatie. Om je alvast een beetje inzicht te geven hebben we onderaan elke pagina van elk huisje een prijslijst gemaakt, daar kun je zelf al voor 98% uitrekenen wat het ongeveer gaat kosten. Cordes Travel is altijd eerlijk en open, geen “vanaf prijzen” geen addertjes onder het gras of bijkomende kosten, we geven een zo goed mogelijk eerlijk idee vd kosten. Past die accommodatie binnen jullie budget, mail ons dan even, dan maken we een geheel vrijblijvende prijsopgaaf voor jullie, dan heb je een goed en eerlijk beeld vd kosten en kunnen we kijken of die accommodatie nog vrij is, want veel huisjes worden wel een jaar voor vertrek geboekt.

Bij elke accommodatie staan de prijzen ook vermeld, zo kun je al een idee krijgen vd kosten, maar ik geef je heel grof, even een idee, wel bij 4 personen en voor 1 week. Dus de kosten voor de reis, huis en boot in het hoogseizoen, dus laagseizoen zou nog minder zijn voor sommige huisjes.

+/- per persoon, als je met 4 personen bent

  • West Noorwegen — +/- 600,- per persoon (eigen auto, overtocht, slaaphut aan boord, huis en boot)
  • Midden Noorwegen — +/- 750,- per persoon (eigen auto, overtocht, slaaphut aan boord, huis en boot)
  • Noord Noorwegen normale bestemming +/- 1200,- per persoon (vliegtickets, transfer/huurauto, huis en boot)
  • Noord Noorwegen TOP bestemmingen +/- 1550,- per persoon (vliegtickets, transfer/huurauto, huis en boot)
  • Per accommodatie kun je precies zien wat het kost, klik op een huisje en klik onderaan op “prijzen”
  • Voor een juiste prijsopgaaf voor een bepaalde accommodatie, stuur even een e-mail:  [email protected]

Wat is de beste tijd om te gaan vissen in Noorwegen ?
Een land wat 14x groter is dan NL heeft natuurlijk ook verschillende weertypes, zo kan het in het zuiden 20gr zijn en in het Noorden 4, dus de verschillen zijn erg groot. Het sportvisseizoen in west en midden Noorwegen is van april tm oktober en in noord Noorwegen van maart tm oktober. Maar als je in maart, april en mei naar Noorwegen gaat kan het nog sneeuwen en koud zijn.

Extra hulp bij keuze:
Bekijk de reisverslagen eens >>hier<<
Bekijk de vangstberichten eens >>hier<<
Bekijk onze filmpagina >>hier<<

Kortom bij Cordes Travel ben je in goede handen en staan we garant voor service en kwaliteit en dat al sinds 2003, jaarlijks gaan er via Cordes Travel een paar duizend vissers op reis. Wij hebben 8 jaar zelf in Noorwegen gewoond, dus kennen het land als geen ander, we spreken zelfs ook vloeiend Noors. Ook veel bekende Nederlanders/Vissers zijn al via Cordes Travel op visreis geweest, denk aan, Jeroen vd Boom, Klaas vd Eerden, Marco Kraal, Ed Stoop, Douwe Bob, Jeroen Versteegh, Quintes Ristie, Roue Verveer en nog een aantal BN-ers die allemaal vissen.

Heb je nog vragen, bel of mail gerust of maak een afspraak op ons kantoor in het mooie vissersdorp Colijnsplaat in Zeeland, vlakbij Goes, let op alleen op afspraak want we hebben vaak groepen of zijn op visreis, dus even een afspraak maken !

[email protected]
+31 (0)113 – 85 47 03