Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen & overtochten

Regels meenemen vis Noorwegen

Regels meenemen vis Noorwegen

CT-logo-w-zw-2

Sinds 2003, specialist in visreizen

Bij elke accommodatie van Cordes Travel

in Noorwegen mag men 18kg visfilet pp meenemen.

Vanaf 1 januari 2021 zijn er wéér nieuwe regels voor de sportvissers in Noorwegen omtrent het meebrengen van vis uit Noorwegen naar oa Nederland of België. Deze nieuwe regels zijn 10-12-20 bekend gemaakt en uiteraard heeft Cordes Travel deze per direkt kenbaar gemaakt. Deze wet is een 1e optie om te kijken of men de sportvissers zover kunnen krijgen dat ze zich aan de regels gaan houden, lukt dit niet, dan zullen er nog veel zwaardere straffen en wellicht nieuwe wetten komen. Wij zijn blij met deze nieuwe wet en weten zeker dat 99% van onze gasten zich al jaren netjes aan de regels houden en ook zullen gaan houden.

In juli 2019 was er al meer illegale vis in beslag genomen dan in het hele jaar 2018, het blijkt dus dat steeds meer vissers denken hun vakantie te kunnen betalen door het verkopen vd vis en daarmee zich niet aan de regels hielden van 2019, maximaal 20kg visfilet per persoon. De boetes zijn op dit moment (2021) tussen de 3000 en 4000 euro per persoon en men komt in het systeem vd douane/politie te staan als illegale handelaar, want het te veel meenemen van vis wordt gezien als een criminele activiteit, namelijk illegale export en ontduiking vd belasting. Kortom als je eenmaal geregistreerd staat wordt je bij binnenkomst van Noorwegen met het vliegtuig of veerboot, telkens extra gecontroleerd en in de gaten gehouden, want je staat bekend als “crimineel”.

Vanaf 1 januari 2021 zijn er dus nieuwe regels en deze zullen per direkt zéér streng gecontroleerd en vooral nog meer gecontroleerd gaat worden, we hebben ook al vernomen dat de boetes voor die vissers die dan nog “gepakt” worden, nog véél hoger zullen zijn ! Ook gaan ze de bedrijven aanpakken die bonnen uitschrijven, deze zijn nu in beeld en zullen aangepakt worden voor fraude als deze zomaar bonnen uitschrijven van “zogenaamde” gekochte vis, niet alleen de bonnenschrijver maar ook de vissers zullen hierbij zwaar gestraft worden, heb ik me laten vertellen. Want ook al vertrouw je dat deze bon eerlijk is uitgeschreven en het achteraf toch niet officieel of voldoende is om meer vis mee te nemen, ben je als sportvisser zelf aansprakelijk en krijg je dus toch die boete en die zal niet misselijk zijn. Krijg je dus een factuur, bonnetje of een papiertje, dat geeft geen garantie dat het ook klopt, check dit dus voordien bij de douane, als je niet in de problemen wil komen.

Wat zijn de nieuwe regels sinds 01-01-2021 ?

– Als eerste vervalt de trofee-vis, je mag alléén nog visfilet meenemen en géén zogenaamd trofee-vissen.

– Je mag 18kg visfilet pp meenemen als je geboekt hebt bij een officiële sportvis geregistreerde accommodatie, dit zijn uiteraard alle accommodatie bij Cordes Travel. Vissers die “zelf” iets boeken, komen dus bij accommodaties terecht die vaak niet officieel als sportvis-accommodatie geregistreerd staan en het doen als bijverdienste, bij die huisjes mag je helemaal géén visfilet meer meenemen.

– Verder zal de eigenaar vd accommodatie waar men 18kg visfilet mee mag nemen, de vis moeten registreren, dus de vissers zullen lijsten moeten bijhouden, hoe dat in de praktijk zal gaan, of dit werkt en zin heeft en vooral ook eerlijk gaat is de vraag, we zullen zien hoe dit verder verloopt en zullen dit op de voet volgen. De sportvisser zal zelf door middel van een door de huiseigenaar aangeboden mogelijkheid, de kabeljauw, koolvis, roodbaars, zeewolf en heilbot moeten noteren, gaat niet om kilo’s maar om aantallen. Vul je nu je kist/koffer/tas af tot 23kg, en heb je dus 1-2kg vis teveel bij, zal men er niets van zeggen, dus 20kg visfilet meenemen is geen probleem, ook al is het officieel 18kg.

Alles nog even op een rijtje:

  • Bij alle accommodaties van Cordes Travel, mag men 18kg visfilet pp meenemen.
  • Je mag géén trofee-vis meer meenemen.
  • Vissers moeten zelf dagelijks hun aantallen noteren bij de eigenaar, hij heeft daar lijsten voor.
  • Het gaat om aantallen gevangen vis, dus ook de vis die weer zwemt of wordt meegenomen.
  • Je moet dus dagelijks de aantallen kabeljauw, koolvis, heilbot, zeewolf en roodbaars noteren, ook al neem je geen vis mee.

Tja….. en of dit allemaal gaat werken, of het eerlijk zal gebeuren en of het een ideaal systeem is, dat is niet aan ons, het is de wet en we moeten ons houden aan de wet van Noorwegen, dus gewoon doen wat er gevraagd wordt en je mening is in deze niet belangrijk.

Vis verpakken en vervoeren
Hoe je de vis nu moet verpakken kun je lezen in het 60 pagina’s PDF “Vissen in Noorwegen” die je bij ons kunt aanvragen en je dan via de e-mail krijgt. Een PDF boordevol informatie over materialen, technieken, stekken, tips en trucs ! Een prachtig boekwerk vol met waardevolle informatie en dat geheel gratis.

— Lees >>hier<< alles over de bagage als u gaat vliegen, de vis kan gewoon mee;

Let op !!, wij als reisbureau en ook de maatschappij zijn NIET verantwoordelijk voor de inhoud vd bagage, raakt een bagage-stuk zoek, of mist de bagage het vliegtuig, is er een vertraging of staking, dan kan de vis bederven/ontdooien, daar is niemand voor verantwoordelijk, want niemand behalve de klant is verantwoordelijk voor de inhoud vd bagage. Men is wel verantwoordelijk voor het terug bezorgen vd bagage, wel of niet ontdooit. Is de koffer echt kwijt, kan men de inhoud claimen bij de verzekering, dit valt onder de “reis-verzekering” (Niet onder de annulerings-verzekering).

Kortom heb je via Cordes Travel een huisje en boot geboekt, dan mag je 18kg visfilet mee naar huis nemen, daar alle accommodaties van Cordes Travel officiële sportvis-geregistreerde bedrijven zijn. Deze bedrijven werken met reddingsmaatschappijen, betalen netjes belasting, boten zijn verzekerd en geregistreerd en alles is netjes verzekerd. Dit soort niet sportvis-geregistreerde bedrijven, betalen vaak geen belasting, boten en ook klanten zijn ook niet verzekerd. Het doel van deze nieuwe regels is om de illegale camps aan te pakken en die mensen die zomaar huisjes en boten verhuur, zonder dit officieel te doen, wederom een reden te meer om veilig je visreis bij bv Cordes Travel te boeken, dan weet je zeker dat je veilig bent en alles goed geregeld en georganiseerd is.

Zijn er vragen, mail gerust !

Groetjes,
Linda en Raffie Cordes
www.cordestravel.nl

Cordes Travel, professioneel, eerlijk en betrouwbaar