Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen Zweden en overtochten

Penn Nappstraumen Festival September 2015 Raffie

Penn Nappstraumen Festival September 2015

9 tm 16 September 2015, Nappstraumen Lofoten Noord Noorwegen

Penn Nappstraumen Festival 2015 - 5

Penn Nappstraumen Festival 2015 -Wat een week, wat een weer en wat een leuke groep, een week voor in de boeken, mooie weer, weinig wind en veel vis, zo zou elk festival moeten zijn.

Februari 2014, de eerste boekingen voor het Penn Nappstraumen Festival september 2015 komen binnen, het staat net op de website en de 1e boekingen zijn al een feit. Meer dan 1,5 jaar voor vertrek wordt er al geboekt en dit geeft het grote succes aan van de door Cordes Travel georganiseerde groepsreizen, door ons vaak “Festivals” genoemd. Er zijn meerdere collega’s die festivals organiseren, dus benieuwd of we dit festival wel vol krijgen. Nou daar geen zorgen, binnen korte tijd is het Penn Nappstraumen Festival Juni én September volgeboekt, net als het Penn IJsland Festival in Augustus 2015, 3 grote festivals met bij elkaar 87 sportvissers, gaan met ons mee. Heel duidelijk zetten we hier wederom een grote stempel en laten we zien, dat wij als Cordes Travel het goed doen en dat laat zich wel zien in de boekingen. Voor ons is er maar 1 doel, blije sportvissers waar Linda en ik (Raffie) alles voor doen, we organiseren dit soort festivals tot in de puntjes en laten niets aan toeval over en doen meer dan ons best voor onze gasten, want daar draait het om.

Penn Nappstraumen Festival 2015 - 99Het Festival september wordt een speciale, 17 Belgen en 15 Nederlanders waaronder Maurits (medewerker Cordes Travel) Leo Stoutjesdijk van Pure Fishing (Penn) en de hele Belgische crew van Robby Fish uit Wommelgem. Robby Florus, eigenaar van de grootste hengelsportwinkel van België, met een enorm groot Noorwegen en IJsland assortiment, sluit zijn winkel voor 1 week en neemt zijn personeel (Dirk, Kevin en Geert) mee naar Noorwegen om samen met Cordes Travel en de visgids ter plaatse hun alles te leren over de visserij in Noord Noorwegen. Doel is om deze heren eens te laten proeven aan de Noorwegen visserij, zelfs Robby zijn vader, Guust, gaat ook mee. Hoe kun je je personeel beter laten zien hoe je in Noorwegen moet vissen, door er met z’n allen heen te gaan, grote klasse ! Op deze manier kunnen deze mannen uit eigen ervaring vertellen welke materialen je het beste kunt gebruiken tijdens je visreis naar Noord Noorwegen.

Op dinsdagavond treffen we de mannen van Robby Fish en vh Zeevissersforum in hotel vd Valk A4, dit omdat we met 14 man geen zin hebben om vroeg op te staan. Even eten bij de wok, drankje in de bar en dan vroeg naar bed. Woensdagochtend treffen we de hele groep bij Schiphol, 31 mannen en 1 vrouw (Linda) staan klaar om te vertrekken, de incheck verloopt soepel en al snel komen we aan in Evenes Lofoten Noorwegen. Na een kleine Noorse discussie met de chauffeur over de bagage, die door hem verkeerd geladen is, vertrekken we richting Nappstraumen.

Penn Nappstraumen Festival 2015 - 3In Leknes stoppen we even om boodschappen te doen en daarna door naar de huisjes. Voordeel van Nappstraumen is dat het maar 5 minuten rijden vd grote supermarkten, je doet de dag van aankomst dus onderweg 80% vd boodschappen en door de weeks mag je gratis gebruik maken vh “Nappstraumen busje” om nog wat boodschappen aan te vullen of naar een restaurant in Leknes te gaan, dus een huurauto is niet nodig bij Nappstraumen.

Donderdagochtend verzamelen bij de steiger, samen met de visgids vertellen we alle belangrijke punten, bespreken de visweek en vertellen alles over de stekken, technieken en leggen we al het apparatuur op de boot uit en laten zien hoe de marifoon werkt. Deze snelle 23.5ft 135pk visboten zijn echt super en brengen de vissers snel en veilig naar de stekken, deze boten kunnen tegen een stootje en zijn groot genoeg voor de dikke golven, mocht het weer eens omslaan en er staan grote golven, geen zorgen in deze grote zeewaardige boten is men veilig.

Penn Nappstraumen Festival 2015 - 25Tevens staat er op elke boot een groot scherm vd dieptemeter/fishfinder en apart nog eens een groot scherm voor de GPS/plotter, top apparatuur, topboot op een toplocatie waar de open zee maar 6 minuten varen is en de 1e stek op 30 seconden ligt. De sfeer zit er al goed in en alle groepen staan te trappelen om aan boord te springen en vol gas (60 km-p/u) naar de stekken te varen. Bij Nappstraumen en ook bij “A Rorbuer” is er een visgids inclusief in de prijs, deze krijg je gratis mee voor 1 dag en dat is een groot voordeel, je leert de stekken, het varen en hij verteld over de techniek, kortom een groot voordeel bij deze accommodaties.

De motoren worden gestart, de spanning is af te lezen vd gezichten en daar gaan alle groepen op pad, dicht bij de visgids en op weg naar de schollenbaai, want we kunnen helaas de open zee niet op. Kevin, Geert en Dirk zijn gespannen, in positieve zin, deze Roofvissers zijn nog nooit in Noorwegen geweest om te vissen en weten niet wat ze staat te wachten, deze groep vist voornamelijk op Snoek en Snoekbaars. Peter staat aan het stuur, Robby, Geert, Oscar en vader Guust (vliegvisser) hebben een grote glimlach op hun gezicht en genieten vd omgeving. Robby kijkt trots, trots op “zijn” mannen de “Blue Men groep” ook wel de Smurfen genoemd, daar ze bijna allemaal blauw dragen (Robby Fish kleuren), varen met beleid naar de stekken en Jonathan de visgids stuurt de boot.

Penn Nappstraumen Festival 2015 - 70Eenmaal op de stekken aangekomen, zijn de grote dikke schollen op vakantie, althans een deel ervan, er wordt wel wat schol gevangen maar niet veel, dus langzaam gaat iedereen op zoek naar een eigen stekje. De familie Beers met aan het stuur Maikel (bekend vd het Sneeuw festival uit IJsland) zoekt samen met zijn vader Christ en broer Jeroen naar een ander stekje met aan boord Janus, een goede vriend. Maikel is een fanatiek visser en is goed voorbereid, kent de stekken, heeft Penn topmateriaal en heeft een goed plan van aanpak. Linda, Leo, Maurits en ik kiezen voor “het kanaal” en gaan kijken of de heilbot thuis is, maar helaas deze is op visreis, wellicht naar de koude oorden want het water is nog iets te warm in het kanaal voor de heilbot. Iedereen vangt een leuk visje, geniet vd natuur en kan eindelijk ontspannen, want hier hebben ze 1,5 jaar op gewacht. In de avond staan er een aantal groepen de 1e visjes al te fileren voor het avondeten en om mee naar huis te nemen, want dat gaat prima.

Penn Nappstraumen Festival 2015 - 60Vrijdagochtend, dikke mist, je kunt net de boten zien, maar meer dan 50m zicht hebben we niet, geen zorgen met het top apparatuur op de boot vaart iedereen langzaam en voorzichtig achter de visgids aan naar open zee, want er is geen wind. Uiteraard vertrekken wij als laatste, we gaan pas weg als alle groepen weg zijn natuurlijk en varen ook naar open zee, heel apart want je hebt geen idee waar je bent. Maurits en Leo willen wel eens dikke schollen vangen, dus op naar de schollen stekken en al snel vangen we dikke schollen rond de 2kg en 55cm, wat een sport en wat gaaf om die te vangen. De mist wil maar niet wegtrekken, maar gelukkig zijn de vangsten goed, via de marifoon horen we dat men elkaar zoekt, de visgids ziet iedereen op de radar, maar meer dan 20m zicht is er niet, dus is het wat lastig om elkaar te volgen en is het best spannend. Johan, Dick P, Corné en Dick M vangen een paar dikke gullen en mooie koolvissen die al snel de meter bereiken, deze solo groep, bestaande uit allemaal solo vissers, die elkaar voordien niet echt kende, hebben veel plezier en het klikt en wordt deze week een hele leuke vriendengroep, petje af mannen, jullie hebben veel plezier en zijn zeer positief ingesteld.

Penn Nappstraumen Festival 2015 - 59Zaterdagochtend, weer mist…. we hebben 8 jaar in Noorwegen gewoond en nog nooit zo’n dichte mist gezien, ook voor de visgids is dit de 1e keer dat het de hele dag zo mistig blijft. Geen zorgen met de GPS/Plotter vaar je veilig naar de stekken en kan iedereen gewoon gaan vissen. De mannen vh Zeevissersforum, Tim, Peter, Johan en Werner hebben ook geen moeite om door de mist te varen en iedereen heeft wederom een superdag, later blijkt dat dit hun droom visreis wordt, een visreis die ze nooit meer zullen vergeten (positief). In de avond komt iedereen terug met verhalen, ervaringen en dingen die men mee heeft gemaakt, allemaal blije gezichten, vermoeid en voldaan en kisten vol met vis.

Zondag, volop zon, geen wind en geen mist, oei dit kan wel eens een TOPdag worden en dat wordt het ook, wederom dikke kabeljauwen, grote koolvissen die allemaal de meter voorbij gaan, er wordt zelfs een mooie heilbot gevangen en men ziet Orca’s en dolfijnen… tja heb je nog meer wensen ? Het gebied is hier zo uniek dat de 1e stek op open zee en dan bedoelen we een echte topstek, al op 15 minuten varen te bereiken is. Je kunt hier 2 volle weken op open zee vissen en dan heb je nog niet alle stekken gehad die binnen een half uur varen vd accommodatie liggen, zoveel opties, zoveel mogelijkheden en zoveel vis. In de avond was het volop fileren en alle koelboxen waren al bijna vol, iedereen had zijn 15kg filet al bij elkaar gevist, althans diegene die graag een visje mee naar huis wilde nemen. In de avond werden we getrakteerd op het Noorderlicht (Aurora Borealis)

Penn Nappstraumen Festival 2015 - 132Maandag, weer geen wind, volle zon en 18 graden, wat een dag, Wim, Peter, Klaas en Kees varen naar open zee en beginnen aan een geweldige visdag, koolvissen die door de slip gieren, prachtige kabeljauw en wederom een geweldige sportvisserij in Noord Noorwegen, ook deze groep solo-vissers hebben een geweldige tijd, alle 4 zijn ze al in IJsland geweest en nu dan wederom via Cordes Travel naar Noorwegen, dat zijn trouwe en vooral tevreden gasten. Ook wij vangen prachtige kelpkabeljauwen, dikke schollen en een paar hele dikke vette koolvissen boven de meter. We vissen met de Penn Halibut hengels 30 en 50lbs waar we de 150gr sandeels mee kunnen vissen en zelfs ook de 470 gr zware cutbaits en de 400gr Crazy Daisy, het aas wordt gretig gegrepen en de hengels staan krom. Deze Penn Regiment Halibut is een allround hengel waar we met zowel de 30 en 50lbs mee op de schol kunnen vissen en ook de grote heilbot mee kunnen drillen, door de zachte top en de sterke body is dit voor ons dé hengel voor Noorwegen en IJsland. Als je dan een Spinfisher 5500 of een Conflict 5000 gebruikt als molen met daarop 20 of 25/00 Spiderwire gevlochten lijn, heb je een combinatie die niet meer stuk kan. Leuk detail is dat er maar liefst 26 Halibut hengels op de boten stonden (zover ik kon tellen) en meer dan 35 Penn molens en reels, Penn is blijkbaar zeer geliefd voor de visserij in Noorwegen ! (www.penn-reel.nl)

Penn Nappstraumen Festival 2015 - 62Voor de sport viste we ook met de Penn Heavy Pilk en de Penn Regiment Spin, Leo had de allernieuwste Clash molen bij zich om nog eens extra te testen en wauw wat loopt deze als een zonnetje. Deze Penn Clash is nog lichter en draait nog fijner dan de Conflict, een genot om mee te vissen in de 5000 en 6000 serie. We hadden zo weinig wind en zo weinig stroom, dat we zelfs op 80m diepte met de 150gr sandeels konden vissen, heeft uiteraard ook te maken met de juiste lijn die we op de molens en reels hadden. Linda viste met de Penn Regiment Inliner 30lbs en de Penn Fathom 2-speed reel, met daarop 20/00 spiderwire Ultracast. Voor de koolvis moet je snel draaien wat vaak niet lukt met een reel, maar met deze nieuwe serie reels, kun je dus wel heel snel opdraaien omdat deze 2-speed zijn en zo kon ook Linda dikke koolvissen vangen met de reel, neem van mij aan dat de 30lbs inliner dan ook een flinke sport geeft.

Penn Nappstraumen Festival 2015 - 95In de avond gaan we met z’n allen naar Peppes Pizza in Leknes, Maurits en ik rijden 3x heen en weer om alle groepen naar het restaurant te brengen, een gezellige avond met de hele groep, er wordt gelachen en iedereen raakt maar niet uitgepraat over de mooie natuur, de geweldige visboten en de super-visserij. Ignace, Freddy, Didier en Alain, denken dat ze niet genoeg hebben aan een grote Noorse Pizza per persoon (40/50cm doorsnee) en bestellen net als de mannen van Robby Fish een voorgerecht. Hilarische momenten en alom gelach en applaus als de mannen dan de 1e pizza’s op tafel zien komen, “Amai is dat voor 1 persoon” roepen Dirk, Geert V, Robby, Geert D, Peter, Oscar en Guust in koor…. Kevin lacht heel hard, want juist hij heeft een kleine besteld en zag het al aankomen. Maar geen zorgen, na een zware visdag met mooie vangsten, lusten ze wel een pizzaatje… de rest kan mee naar huis in een doos, voor de lunch of in de avond.
Penn Nappstraumen Festival 2015 - 89

Om 23:30 is iedereen weer veilig terug op het camp en wordt er buiten, het is dan nog 16 graden, gezellig nagepraat, iedereen spreekt vol lof over de hele visreis en iedereen is blij en zeer tevreden en dan ineens….. het Noorderlicht en hoe… een spektakel wat je niet voor mogelijk houdt, snelle flitsen door de hemel, vallende sterren en heel veel oeeee, aahhhhh, ehhhh en waauwsss gaan er over het camp, sommige jongens worden emotioneel en bedanken ons alvast voor deze onvergetelijke visreis. De groep van Ignace had die dag maar liefst een hele groep Orca’s rond de boot gehad, een andere groep dolfijnen, weer een andere groep heeft de Zeearenden gevoerd en weer andere groepen vingen makrelen van 50cm+. En dan ineens is het stil, 32 sportvissers staan naar de hemel te kijken en Linda en ik pakken elkaar vast, voor ons de ultieme beloning van deze reis een groep zeer leuke, gezellige sportvissers die stil naar de hemel staren en genieten van alles wat ze hebben meegemaakt… de stilte wordt doorbroken door Robby hij roept ineens “Nappstraumen dat is het” en er volgt een hard gelach, daar dit eigenlijk een IJsland kreet is. Wat een beloning, wat een kers op de taart, wat een geluk en wat een geweldige ervaring…. het Noorderlicht.

Penn Nappstraumen Festival 2015 - 34Dinsdag de laatste dag, wederom prachtig weer, 20 graden, volle zon en een perfecte visserij. Linda en ik blijven op het camp om iedereen in te checken, mails te beantwoorden en alvast in te pakken. We spoelen alles schoon en pakken alles weer in, nog even een korte vergadering met de visgids, die na 6 leuke dagen ook even een dag vrij “krijgt” en we rijden nog even een klein rondje door de prachtige natuur vd Lofoten en nemen hier en daar nog een paar prachtige foto’s. Is er nu een dag veel wind, dan kun je in Leknes een huurauto voor 1 of 2 dagen huren, voor die groepen die een transfer geboekt hebben, het busje vh camp kan men gebruiken om er heen te rijden. Wij hebben deze week zelf een auto gehuurd, zodat we altijd kunnen reageren als er iets is met onze gasten, geeft ons als organisatie iets meer vrijheid.

Penn Nappstraumen Festival 2015 - 54Leo en Maus (Maurits) nemen de boot mee en gaan nog even dikke schollen tikken, Leo vangt zijn kleinste heilbot ooit en Maus vangt een paar dikke scharren, formaat waar men in NL alleen van kan dromen. Daarna gaan de mannen nog even de open zee op en vangen ze beide nog een paar meter-koolvissen, op een 15 minuten varen (halve kracht) vh camp, dikke kabeljauw komt er ook boven en ook zij hebben net als alle andere groepen een topdag. De groep van Peter en Tim Martens hebben ook een topdag, zij vangen meer dan honderd grote koolvissen en hun armen doen pijn vh draaien, geweldige ervaring !! En zo heeft iedereen wéér een topdag bij Nappstraumen. Rond 18:00 is iedereen weer terug in de haven en in de volle zon met 20 graden worden alle spullen vd boten gehaald, worden de boten schoongemaakt en volgetankt en worden de hengels met zoet water afgespoten en is iedereen aan het inpakken. Om 20:00 verzamelen we op de steiger, Corné zijn batterij van zijn horloge is wellicht kapot,  want zijn groep komt om 20:07 aangelopen en krijgt vd groep alle aandacht, die gaat niet meer mee en wordt hij even flink gepest, gevolgt door hard gelach en veel plezier.

Penn Nappstraumen Festival 2015 - 100Linda richt zich tot de groep, spreekt een dankwoord en ik deel nog wat huishoudelijke berichten en spreek de woensdag door, iedereen luistert naar alle tips en adviezen voor de bagage en zo komen we aan bij de prijsuitreiking. Robby neemt tot slot nog even het woord en bedankt ons voor de geweldig georganiseerde visreis, spreekt zijn dank uit namens de hele groep en zegt dat hij onder de indruk is vd gehele georganiseerde reis, dit heeft hij nog nergens gezien. We krijgen dan ook een keihard, geweldig en oorverdovend applaus vd hele groep, een fijn en emotioneel moment, daar doen we het voor, tevreden en blije “klanten”, Linda en ik zijn er even stil van en weten dat we wéér een succesvol festival op onze naam kunnen schrijven, als we het goed hebben geteld, ons 13e festival met meer dan 25 personen en daar mogen we best heel trots op zijn. Robby, bedankt dat je het woord nam en ons bedankte voor de organisatie.

Penn Nappstraumen Festival 2015 - 117We hadden tijdens dit festival een kleine wedstrijd georganiseerd, gewoon voor de lol, deze ging op cm’s, de 3 langste vissen, krijgen een mooie prijs en een prachtige trofee. We hebben wel de afspraak dat men de vis alleen op de foto hoeft te zetten zodat men niet onnodig grote vissen, bv heilbotten moet doden voor de wedstrijd. We maken voordien de afspraak dat heilbotten groter dan 140cm die aan land worden gebracht niet meetellen voor de wedstrijd. Wij en ook de visgidsen van Nappstraumen willen geen heilbotten onnodig doden en zeker niet voor een wedstrijd of een record, minimummaat is 80cm en vissen boven de 140cm mogen niet binnen boord gehaald worden, eet men de vis niet op, laat hem dan weer zwemmen is het motto, Catch and Release !

De spanning is te snijden want de hele week zijn er geen cm’s bekend gemaakt en ik maak het nog even extra spannend, maar dan komt uiteindelijk de uitslag:

  • 1e plaats Robby Florus met een kabeljauw van 124 cm (gevangen op de laatste dag), hij wint een Penn Regiment Halibut hengel
  • 2e plaats is voor Geert Dubois, hij ving een koolvis van 118cm en won daarmee een Penn Heavy Pilk hengel
  • 3e plaats is voor Maikel Beers, hij ving een koolvis van 116cm en won daarmee een Penn Sargus molen
  • Alle prijswinnaars krijgen ook een mooie sportvis-trofee voor op hun nachtkastje.

Penn Nappstraumen Festival 2015 - 116En toen kwam Robby nog even aan het woord, er was namelijk 1 persoon die een hengel had gehuurd, daar hij geen hengel had, Robby riep Janus naar voren en gaf hem zijn 1e prijs, Janus kreeg de nieuwe Halibut hengel twv 200 euro van Robby en wenst hem er veel plezier mee en dat hij er maar een mooie vis mee mocht vangen, een geweldig gebaar en dit geeft maar weer aan dat Robby Florus van Robby Fish in Wommelgem (beetje reclame mag) een eerlijke oprechte man is met een goed hart. Janus was even emotioneel en onder een groot applaus voor Robby gingen ze samen op de foto, klasse Robby ! Uiteraard hield Robby zijn trofee wel, waar hij heel trots op was.

Penn Nappstraumen Festival 2015 - 115Wederom werd er nog buiten gezellig gekletst en als klap op de vuurpijl kregen we wederom een geweldige gratis lichtshow vh Noorderlicht, deze keer, nog feller, nog mooier, nog groter en nog beter te zien, wat een pracht, wat een ervaring en wat een adembenemend gezicht, een mooiere afsluiter van een festival kun je je niet wensen. Maar goed zo’n festival kan ook alleen een succes zijn als iedereen leuk mee doet, zijn beste beentje voor zet, aardig is, rekening houdt met elkaar, deel neemt aan de grote groep en vooral positief ingesteld is, want hoe goed wij het ook organiseren we zijn afhankelijk van veel meer zaken, dan alleen onze organisatie. We hebben te maken met vliegtuigmaatschappijen, bustransfers, het weer, de visserij en niet te vergeten de groepen, als een groep negatief is, loopt te vervelen, zeurt, klaagt of problemen maakt, kunnen zij een heel festival verpesten, dus het is een combinatie van vele factoren en als die allemaal mee zitten en je hebt een toffe groep, dan heb je een festival dat niemand snel zal vergeten.

Penn Nappstraumen Festival 2015 - 119Woensdagochtend allemaal vroeg in de bus, onderweg nog een eland gezien, (kan niet beter) en via Oslo terug naar Nederland, waar alle koffers, kokers en kisten met vis snel en heel vd band kwamen, geen problemen, alles prima verlopen en helemaal niets te klagen. Op schiphol namen we afscheid van elkaar, kreeg Linda dikke kussen van iedereen en kreeg ik van sommige mensen flinke knuffels en niet te vergeten de ontelbare bedankjes die uit de grond vh hart kwamen en daar doen we het voor, we hebben keihard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen en als je dan zulke bedankjes en complimenten krijgt weet je dat je goed bezig bent en ben je met Cordes Travel gewoon uniek in deze reiswereld en mogen Linda en ik trots zijn op wat wij, samen met ons team, in 11 jaar bereikt hebben.

Linda en ik willen alle deelnemers bedanken voor hun deelname, sommige hebben alweer geboekt voor 2016 en 2017, ik wil Jonathan bedanken voor zijn inzet als visgids en Penn voor de mooie prijzen, tot slot Maurits en Leo voor de medewerking en de hulp ! Bedankt allemaal en tot ziens op een beurs, de Cordes Traveldag of we zien elkaar weer in IJsland of in Noorwegen !

Wil je nu ook eens meedoen met een groep of als “solo” meld je dan snel aan voor de Noorwegen of IJsland Festivals, wees er snel bij, vol =  vol.

ps binnenkort zullen er meer reisverslagen van deze visreis te lezen zijn, zie hier >>>

Dikke knuffel en groetjes,
Linda en Raffie Cordes
www.cordestravel.nl

 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 5 Penn Nappstraumen Festival 2015 - Penn Nappstraumen Festival 2015 - 13 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 11 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 6 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 7 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 8

Penn Nappstraumen Festival 2015 - 9 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 10 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 12 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 3 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 1 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 2 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 14

Penn Nappstraumen Festival 2015 - 15 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 16 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 22 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 21 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 20 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 44 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 66

Penn Nappstraumen Festival 2015 - 17 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 33 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 32 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 31 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 29 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 27 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 18

Penn Nappstraumen Festival 2015 - 19 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 25 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 26 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 23 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 24 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 40 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 39

Penn Nappstraumen Festival 2015 - 38 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 37 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 36 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 35 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 34 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 48 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 50

Penn Nappstraumen Festival 2015 - 51 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 45 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 46 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 47 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 54 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 61 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 56

Penn Nappstraumen Festival 2015 - 53 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 52 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 55 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 58 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 59 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 63 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 64

Penn Nappstraumen Festival 2015 - 67 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 62 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 68 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 69 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 60 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 57 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 49

Penn Nappstraumen Festival 2015 - 70 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 71 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 72 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 73 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 74 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 75 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 76

Penn Nappstraumen Festival 2015 - 98 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 99 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 100 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 101 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 102 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 103 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 104

Penn Nappstraumen Festival 2015 - 110 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 109 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 107 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 106 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 134 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 133 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 132

Penn Nappstraumen Festival 2015 - 131 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 130 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 129 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 127 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 128 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 112 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 113

Penn Nappstraumen Festival 2015 - 115 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 116 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 117 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 119 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 114 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 126 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 125

Penn Nappstraumen Festival 2015 - 124 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 123 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 122 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 120 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 121 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 43 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 42

Penn Nappstraumen Festival 2015 - 41 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 84 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 85 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 86 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 87 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 88 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 89

Penn Nappstraumen Festival 2015 - 90 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 83 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 82 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 81 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 80 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 79 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 78

Penn Nappstraumen Festival 2015 - 77 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 97 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 96 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 95 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 94 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 93 Penn Nappstraumen Festival 2015 - 92