Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen Zweden en overtochten

Vissen rond Vega 2016 Pieter

Vissen rond Vega Kystferie 2016 Pieter

Vega-Pieter-2016 3Het was in 1 woord GE-WEL-DIG

11de jaar op een rij naar Noorwegen. Met volle goesting, top humeur en met de zon van de partij gaat het richting Noorden. We schepen in voor een nacht overvaart, naar goedertrouw met alles erop en der aan. Onze uiteindelijke bestemming gaat steeds over 3 dagen. Dit jaar weerom top service van Cordes Travel. Nodige briefing gekregen om zorgeloos en mooi op tijd op lokatie te komen. Worden in Gjesteheim Havdall als koningen ontvangen en genieten een heerlijk avondmaal.  Volgende dag en twee veerponten verder, staat de olijke Landlord ‘Jorn’ons op te wachten en door de jaren heen, gewoon een beste vriend,… huisje en boten per direct gecontroleerd en de daarbij horende kontrakten doorlopen en verzekerd, door ons zelfve een aanrader: om financiële mispoezen uit te sluiten en gewoon om een onbekommerde visvakantie te ervaren.

Iedereen heeft zijn huiselijke taak: zo hebben Dre den pomphouder die dagelijks de boten van brandstof voorziet. Flor is Chef logistiek, verheven tot Grootmeester-Expert van de vriescel. Jan uitbater van de wasserette, Hartmut Chef-kok van de Duitse keuken en schipper. Wolfgang BBQ meester en  adviseur in zeehengeltechnieken. Toon de warme bakker en manager van het team. Kristof groothandelaar in diepvriesproducten en diegene met de jongste benen en ikzelf schipper, keukenpiet van de Vlaamsche pot en organisator.

Vega-Pieter-2016 5Iedereen warm om de volgende dag te dobberen op deze top-lokatie: “Mega” Vega-Kystferie en van de eerste dag meteen raak een heilbot gestrikt van 22+, op zeg maar 12m water. Mooie weer blijft aanhouden, met een gemiddelde temperatuur van rond de 15°, duidelijk wel frisser dan andere jaren. Des-al-niet-te-plus, is de vis in grote getale aanwezig en veel grote formaten… gaande weg passeren elke dag flink wat vissen aan de haak. Het ‘catch and release’ systeem word snel gehandhaafd. Mensen je kan toch NIET alle vis meenemen. Elk jaar gaan wij nog selectiever vissen, een maaltje vis voor tussen de kiezen is best lekker daarintegen kwantiteit niet aan de orde is.

We hebben weerom een fantastische tijd, de visserij hier is gewoon top  en uiteraard keken we nu en dan naar een wedstrijdje van het EK. Te pas passeert er een grote diversiteit aan de haak, zoals makreel, schelvis, koolvis, kabeljauw, leng, lom, roodbaars, pollack en heilbot + enkele passanten waarvan we de naam schuldig moeten blijven, de zeer mooi uitgesproken roodkoperkleurige kabeljauwen zijn een streling voor het oog. We beleven mooie momenten op het zilte Noorse water. Goedlachs en in het aanschijns van de zon in al haar modussen, punten we de bodem af op de koers van de drift, en ja, aanbeten blijven niet uit in dit immens rijk visbiotoop . Zeer opmerkelijk voor dit gebied is de grote diversiteit aan vissoorten en vooral de bijzondere goede vangsten op ondiep water, we praten dan over slechts vier tot zes meterkens water.

Vega-Pieter-2016 6We kunnen jullie deze regio sterk aan bevelen en de windluwe dagen te benutten om op open zee tegaan. Het zit er echt vol van de meter plus exemplaren, is het nu pollack, koolvis of kabeljauw, het maakt niet uit. Elke van deze soorten biedt een topsport op de hengel. Wij zelf opteren voor de lichtere hengels, zoals: 20lbs van Shimano of Penn met daarbij een passend 7000 serietje van het zelfde huismerk.  Bij gericht hengelen op heibot hanteren we de inliners van Penn de Prion 30lbs of de Shimano Beastmaster 30lbs met 2-speed reel van shimano of Penn. Andere momenten proberen we het te klaren met een spinhengel met een 5000 tot 7000 serie molentje. Merken op dat dit jaar de shad het bijzonder goed doet, de favoriete kleuren rood en zwart zijn gegeerd bij de veelvraten. Kunstazen van de merken Savage Gear, Dieter Eisele en Storm zijn ons geliefd. Maar de overbijter techniek blijft  gewoon de Topper. Dus met natuurlijk aas zit je altijd goed! Aasgewichten beperken we zelf tot max 270 gram. Tjongens das meer als zat! Wij genieten hier de momenten dat we zelfs met loodkopjes van 30 gram de bodem halen, de momenten voor en na eb of vloed stellen dit in de hand op taluds achter de ondieptes.

Hebben dit jaar weer de nodige fratsen, lol en leute beleefd, geleefd als Borgondiers, plezier gemaakt en één onzer kompanen proficiat gewenst met zijn grote ronde petatten, gewoon zo naar huis rollen die handel, spijtig van de kiekens, deze deden het niet goed… zoals hij zelf zij: ‘naar alle waarschijnlijk te diep geplant’.  Je zou voor minder naar den Bond bellen. Top stekken te ‘cours’ in deze archipel. Zo geven we graag mee, onze topstekken en gelijk vertaald van het Noors naar den Belgiek, zoals: Mokketmorproper, ’t Zwart Torenken, Heilboterugweg, D’achterpuurt, de Drei Tetten, Pol en Lack-s, Beltzealleveftigop, Vlaaimejaarbeze, Wassealletagen, Knook in Zeekip, Vlaaimenananas, ’t Gebroken Stokske 1 & 2 en Alleskweit.

Ondanks de ‘ups and downs’, door de jaren heen, de verschillende karakters… maar nu al efkens, een top team: bedankt voor de schone momenten Jan, Toon, Hartmut, Wolfgang, Flor, Kristof en Dre, ook een vermelding waard: de landlord Jorn, z’ne Pa en ook de Ma, de plaatselijke bevolking, Anja & Ruud, der manshaften van Stenaline, aan Fredje & Vivke mijn geburen bedankt voor het fleske, het ganse Robby Fish-Team en den Thierry van Deurne bij Antwerpen, en vooral Linda & Raffie ook van Deurne maar dan van op den Hollandse bodem.

Aan allen de sportieve hengelgroeten en veel kromme hengels… knipoog!

Pieter(-man)

Vega-Pieter-2016 Vega-Pieter-2016 7 Vega-Pieter-2016 6 Vega-Pieter-2016 5 Vega-Pieter-2016 4 Vega-Pieter-2016 3 Vega-Pieter-2016 2 Vega-Pieter-2016 1