Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen Zweden en overtochten

Penn Havoysund Festival juni 2018

Penn Havoysund-festival 2018

Havoysund Festival - 8Dit jaar hebben wij gekozen voor Havoysund. Het heilbotparadijs van Noorwegen. Wij hebben de nodige ervaringen vanuit andere accommodaties in Noorwegen maar het specifiek vissen op heilbot hebben wij nog niet vaak gedaan. Vandaar dat wij op de Cordes Travel-dag uitgebreid informatie hebben gevraagd van de lokale visgidsen. Een deel van het plezier van een visvakantie zit ook in de voorbereiding; het maken van voorslagen of het knopen van de speciale ‘circle-hook’.

Wij kiezen nu al een aantal jaren om met een festival van Cordes Travel mee te gaan. De organisatie door Cordes Travel was weer zoals altijd fantastisch geregeld. Op de Cordes Traveldag krijg je al de nodige informatie maar op het festival zelf zorgen ze bijvoorbeeld voor de gezamenlijke meetings. Tijdens de meetings krijg je belangrijke informatie over bijvoorbeeld de vangsten, visstekken maar ook over de weervoorspellingen. Daarnaast is een festival ook veel gezelliger.  Je gaat met een grote groep Nederlanders/Belgen naar dezelfde accommodatie. Daardoor heb je een leuke en gezellige sfeer en kan je bijvoorbeeld bij het ontbijt de vangsten en tactieken bespreken.

Havoysund Festival - 15De eerste dag waren de weersvoorspellingen niet zo gunstig. Er stond een hele harde wind en er kon niet gevist worden die ochtend. Met onze huurauto zijn wij naar de Artic view geweest, dit is een restaurant met uitzicht over het visgebied. Zeer indrukwekkend, wij hebben hier een lekkere bak koffie met een heerlijke traktatie gegeten. Later in de week zijn wij hier ook rendier gegeten, erg lekker kunnen wij wel zeggen. Later op de middag ging de wind liggen en kon je alsnog beschut vissen achter de ‘tientallen’ eilanden die in dit visgebied zijn. De eerste dag is altijd wennen, wij gaan dan altijd het visgebied een beetje verkennen. Het gebied is zo groot dat je altijd wel uit de wind kan vissen. Wij hebben tijdens een drift altijd één hengel met een ‘deadbait’,  uitstaan die ongeveer 2-5 meter boven de bodem ligt. Op deze manier maak je nog meer kans op vangsten. De heilbot vangen lukte die eerste dag niet, maar we hebben wel een paar aanbeten gehad.

Onze dag met de (gratis) visgids (Jurgen) was zeer leerzaam, er waren drie visgidsen beschikbaar in Havoysund die week en dan ook Raffie en Linda om advies te geven, dus genoeg te leren. Jurgen heeft ons de juiste technieken bijgebracht en dan de eerste aanbeet van een heilbot. Teun heeft een aanbeet en het is een heilbot zegt Jurgen. De eerste keer was ik te ongeduldig en miste de heilbot.

Havoysund Festival - 21Niet getreurd want ik liet het aas (dode koolvis) weer zakken en bam weer een aanbeet. En dan begint het gevecht met de heilbot, de hengel stond als een hoepel en de vis kwam langzaam naar boven. De visgids wilde de heilbot gaffen, echter daar had hij geen zin in en dook gelijk weer de diepte in. Dan begint het weer opnieuw, rustig de de vis binnen draaien, soms lukte dat niet en liep de lijn niet in maar uit de reel. Dat is zo’n mooie ervaring, dat smaakt echt naar meer. En dan komt de heilbot boven en wordt netjes gegaft daar de visgids. Op deze drift hebben wij 3 aanbeten gehad van heilbot. Nu weten wij in ieder geval hoe wij ze moeten vangen, gaffen en vastzetten aan de boot. Iedereen was er druk mee aan boord.

Waar we op het begin van de visvakantie de heilbotten hebben gevangen op de ‘deadbait’ montage, vingen we ze de rest van de week de heilbot op de sandeel. Volgens de visgidsen is de kans 50/50, gewoon blijven proberen. Er zijn zoveel soorten kunstaas die goed werken op de heilbot; bijvoorbeeld Crazy Daisy’s, Sandeels, cutbaits en halibandits. De materialen die we dit jaar gebruikten waren voornamelijk de Penn HSX met de Penn Slammer III en Penn Jigging met Penn Fathom 2-speed met 25/00 lijn.

Havoysund Festival - 24Halverwege de week begonnen de vangsten steeds beter te worden. Wij hebben meerdere heilbotten gevangen (in volgorde van centimeters); 63cm, 72cm, 98cm, 130cm, 143cm. Naast de heilbot kan je hier ook grote kabeljauw vangen. Er is tijdens het festival grote kabeljauw gevangen tussen de 115-130cm. De grootste kabeljauw die wij vingen, was 105cm. Met de 143cm won Teun zelfs nog de 2e prijs tijdens dit Penn Festival, een kleine leuke wedstrijd voor de lol. Teun kreeg een mooie trofee en een Penn hengel + molen, ideaal voor de volgende visreis.

Het vangen van een heilbot met een sandeel is erg spectaculair. Teun draaide de sandeel binnen en voelde zo nu en dan een tik tegen het kunstaas, en dan uit het niets knalt er een heilbot op. Wat er dan volgt is een mooi gevecht, Teun viste met de Penn HSX en de Penn SLAMMER III. Deze combinatie is echt TOP. De heilbot had echt geen zin om naar boven te komen. Na een kwartier ligt er toch een mooie heilbot van 143 cm naast de boot. Deze vingen wij zonder de visgids aan boord, alles gedaan zoals hij ons had uitgelegd. Van ieder aan boord wordt verwacht dat hij meehelpt, het is echt samen werken!

Havoysund Festival - 17Al met al hebben wij een leuke week gehad met een nieuwe PR. Wat een fantastische vis is die heilbot. Er zit zoveel power in die vis, ongelooflijk. Volgend jaar gaan wij naar het Penn Nappstraumen Festival in Nappstraumen, maar wij weten nu al zeker dat wij daar ook gericht op de heilbot gaan vissen. Wat is dat verslavend zeg!

Raffie & Linda van Cordes Travel willen wij bedanken voor de perfecte organisatie van dit gezellige Penn Havoysund Festival, ze staan altijd klaar voor hun gasten. Inmiddels hebben wij 2020 ook al weer geboekt.

Groeten,
Teun, Jan en Martin

Havoysund Festival - 10 Havoysund Festival - 30 Havoysund Festival - Havoysund Festival - 13 Havoysund Festival - 8 Havoysund Festival - 7 Havoysund Festival - 3

Havoysund Festival - 19 Havoysund Festival - 9 Havoysund Festival - 32 Havoysund Festival - 29 Havoysund Festival - 15 Havoysund Festival - 20 Havoysund Festival - 33

Havoysund Festival - 31 Havoysund Festival - 27 Havoysund Festival - 21 Havoysund Festival - 24 Havoysund Festival - 26 Havoysund Festival - 17 Havoysund Festival - 16

Havoysund Festival - 14 Havoysund Festival - 6 Havoysund Festival - 5 Havoysund Festival - 4 Havoysund Festival - 11 Havoysund Festival - 12 Havoysund Festival - 18

Havoysund Festival - 28 Havoysund Festival - 22 Havoysund Festival - 23 Havoysund Festival - 2 Havoysund Festival - 1 DSC00207 DSC00228