Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen & overtochten

Meren in Zweden Bergviken, Herten, Varpen, Kyrksjon

De meren in Zweden Bergviken, Herten, Varpen, Kyrksjon

Vissen in de meren, Bergviken, Herten, Varpen en Kyrksjon

Het Zweedse meer “Varpen”
* Accommodatie: Villa Sunside, Kungsholmen, Villa Kungsholmen en Flottarvillan

Het meer “Varpen” is een onderdeel vd Ljusnan rivier die eigenlijk door het meer stroomt. Het is een vrij lang, smal meer met veel verschillende soorten bodemstructuren. Dit meer biedt onder andere zandplaten, scherpe randen, rotsbodem en diepere gedeelte vh meer is het wel 15m diep. Sportvissers die gaan vissen in het meer Varpen, vissen op snoek, baars en snoekbaars. De snoek wordt het meest gevangen op dit maagelijke meer, waar weinig tot geen sportvisserij aanwezig is, de “toppers” die hier jaarlijks gevangen worden zijn vaak rond de 10kg en hebben een lengte tussen de 115 en 120cm !! Snoeken van rond de meter zijn zeker geen uitzondering in Varpen.

Het bovenste gedeelte van het meer, waar Ljusnan in het meer stroomt kunt u in het vroege voorjaar, spannend op mooie forel vissen. Onderste gedeelte van Varpen is smaller en is meer als een rivier met vele kleine vertakkingen, baaien en stroomnaden, wat helemaal perfekt is voor een geweldige spinvisserij. Het meer is meer dan een 10km lang en een kilometer breed. Sinds 2011 is het verboden om met netten te vissen om de geweldige visstand te behouden. Er zijn volop trailerhellingen, dus u kunt uw eigen of gehuurde visboot op trailer (aanwezig) overal mee naar toe nemen. De visgids heeft een kaart met alle trailerhellingen en zal u precies wijzen waar u heen kunt en waar de vis zich op dat moment bevindt.

Het Zweedse meer “Bergviken”
* Accommodatie: Villa Sunside, Kungsholmen, Villa Kungsholmen en Flottarvillan

Zelfs Bergviken maakt deel uit van Ljusnan en is een groter meer dan “Varpen”. Het meer is het grootste in dit gebied en heeft een oppervlakte van 42 km2. Bergviken kunnen bieden zowel baaien, stroomnaden, vertakkingen, ondieptes en grotere diepten tot wel 40 meter diepte. Het meer staat bekend om zijn zeer goede Snoekbaars bestand en het verticaal vissen hierop. Ook hier wordt Snoek gevangen en ook hier wordt meerdere malen per jaar zeer grote snoeken en snoekbaarzen gevangen, soms tot wel 5-6kg. In het voorjaar kunt u hier perfekt op forel vissen. Er zijn ook hier volop trailerhellingen, dus u kunt uw eigen of gehuurde visboot op trailer (aanwezig) overal mee naar toe nemen. De visgids heeft een kaart met alle trailerhellingen en zal u precies wijzen waar u heen kunt en waar de vis zich op dat moment bevindt.

De Zweedse meren “Overe Herten” & “Nedre Herten”
* Accommodatie: Villa Sunside, Kungsholmen, Villa Kungsholmen en Flottarvillan

“Bovenste Herten” & “Beneden Herten” zijn twee meren die vrijwel indentiek zijn. (Ongeveer 2,5 x 1km) “Bovenste Herten” is grotendeels vrij basic met een diepte van ongeveer 1-5 meter en er zijn steile dieptes tot wel 19 meter diep. Lagere Herten heeft ook een maximale diepte van ongeveer 19 meter, maar heeft geen grote ondiepe vlaktes. De bodem is echter wel vrij heuvelachtig en er zijn verschillende mooie randen om geweldig te vissen. Het meer heeft ook een klein eiland en rond het eiland is het meestal ook goed vissen.  De twee Herten meren hebben grote populaties van baars en snoek omdat er in de meren ook veel voorn en andere witvis zwemt.

Het record van baars is 2,3 kg en van snoek op 6 + kg (100 + cm), maar komen dan ook vaak voor in deze afmetingen en gewichten in deze meren. Het biedt uitstekende mogelijkheden voor alle manieren van sportvissen, denk aan vertikaal vissen, spinnen en trollen ivm de geweldige bodemstructuur van deze meren. Sinds 2011 is het verboden om met netten te vissen om de geweldige visstand te behouden. Er zijn volop trailerhellingen, dus u kunt uw eigen of gehuurde visboot op trailer (aanwezig) overal mee naar toe nemen. De visgids heeft een kaart met alle trailerhellingen en zal u precies wijzen waar u heen kunt en waar de vis zich op dat moment bevindt.


Meren-overzicht Zweden weergeven op een grotere kaart