Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen Zweden en overtochten

Penn Nappstraumen Festival juni 2019 Raffie

Penn Nappstraumen Festival juni 2019

Hallo allemaal,

We gaan op pad voor het 3e Festival van 2019, in April hadden we het Panama Festival, lees >>hier<< ons verslag daarvan, oh ja en in oktober 2018 hadden we het Canada Festival >>hier<<, daarna Penn Nappstraumen Festival mei 2019 en nu dan het Penn Nappstraumen Festival juni, met VIP Ed Stoop. Wie Ed Stoop niet kent, Ed is al meer dan 25 jaar bekend van TV en DVD, Ed Stoop heeft de laatste jaren, samen met Marco Kraal Vis TV gemaakt en met succes.

Wij spraken Ed natuurlijk heel vaak, zeker de laatste tijd daar de laatste uitzending van zijn Vis TV in Panama was, uiteraard geheel verzorgd door Cordes Travel, dus dat was natuurlijk een unieke ervaring voor Ed. Tot we met hem stonden te praten op de beurs in Utrecht kwamen wij erachter dat Ed al in veel landen was wezen vissen maar nog nooit in Noorwegen ? eerst geloofden we hem niet, maar het was de waarheid… Ed Stoop van Vis TV was nog nooit in Noorwegen geweest !! Dat kan toch niet, dus na een kort overleg ging hij mee, was ook niet veel moeite voor nodig om hem over te halen, aan Cordes Travel om hem een TOP ervaring te geven en dit dan ook nog eens tijdens een Penn Festival in >>Nappstraumen<<.

18 juni 2019, we verzamelen op Schiphol met een grote groep Nederlandse en Belgische vissers gaan we meedoen aan het Penn Nappstraumen Festival en hebben daar alle 8 boten, meer zijn er niet gehuurd. We vliegen van Amsterdam naar Oslo, hebben daar op het vliegveld een overnachting en de volgende ochtend vliegen we door naar Evenes. Vanaf daar hebben we een prachtige busreis over de Lofoten. We hebben op de heenreis een overnachting, zodat we op de eerste dag al om 15:00 op de accommodatie zijn, dan heb je voldoende tijd om de spullen in orde te maken, koffers uit te pakken en boodschappen te doen, ideaal dus. Buitenom het Festival vliegen de vissers op Leknes en dat is maar 5 minuten vd accommodatie, dus ideaal voor die vissers die niet van reizen houden.

We hebben een hele gezellige groep met o.a. Zeeuwen, Belgen, Rotterdammers en vissers uit Urk onder leiding van Philip Baarssen, kortom een hele gemêleerde groep gezellige vissers. Het grootste deel vd groep is voor de eerste keer in Noorwegen en dat maakt het extra leuk. Het doel van zo’n Festival is ook om elkaar te helpen, indien nodig, stekken en technieken met elkaar te delen en met z’n allen er een hele gezellige week van te maken.

In deze week mag bijna alles en bijna niets moet, je bent vrij om te gaan vissen waar en wanneer je wil. Elke groep krijgt in totaal 8u de visgids aan boord, maar ook dat is geheel vrijblijvend. Elke dag zijn er twee visgidsen aanwezig en natuurlijk wij (Linda en Raffie) om alle groepen te helpen en te voorzien van tips en adviezen, mits zij daar voor open staan natuurlijk. Kortom zo’n Festival is voor iedereen experts en beginners en zelfs voor vissers die nog nooit in Noorwegen zijn geweest.

Op het water zijn er geen geheimen, geen geheime stekken en alles wordt met elkaar gedeeld, zo hoort het ook. Om deze speciale week een beetje extra spannend te maken hebben we een kleine wedstrijd voor de langste vis. Vaak is die langste vis een heilbot natuurlijk, daarom hebben we ook de regel dat een heilbot boven de 130cm aan boord is getrokken of aan land wordt gebracht, niet meetelt voor de wedstrijd, wij promoten catch and release (C&R) en dan willen we niet dat er heilbotten worden doodgemaakt voor de wedstrijd. De prijzen die men kan winnen is een unieke exclusieve glazen trofee en een Penn hengel met Penn molen.

Ik ga natuurlijk niet elke dag los beschrijven, dat is wat saai, dus gewoon een korte samenvatting vd visdagen. Helaas was er veel wind, de eerste dag konden we naar buiten, maar de andere dagen was er teveel wind om naar buiten te gaan. Maar bij Nappstraumen kun je 99% vd tijd vissen en zo hebben we ondanks af en toe heel veel wind, toch elke dag kunnen vissen. Zo kun je zelfs in het “kanaal” ook wel “Straumen” genoemd koolvissen tot een meter vangen en dikke schollen tot 58cm ! ga je met een kleine pilker aan de slag, dan kun je ook nog schelvis en kleine gul vangen tot een 70cm.

Buitenom dat je bijna altijd wel kan vissen bij Nappstraumen is het ook nog eens een top-accommodatie, splinternieuwe huizen met 4 slaapkamers en 8 losse bedden, 2x toilet en een douche en een prachtig uitzicht over het water en de bergen. Tja en dan de boten, we horen het dagelijks, de beste visboten van Noorwegen deze 23.5ft visboten met 150pk zuinige nieuwe motoren, die sterk en heel zuinig zijn. tevens aan boord 2 losse schermen voor de GPS/plotter en de dieptemeter, ideaal 2 schermen. Boodschappen doe je in Leknes een klein dorpje met 5 restaurants, 3 grote supermarkten en een winkelcentrum op maar 5 minuten rijden vd accommodatie, om hier heen te rijden mag je gratis de bus vd visgids gebruiken, ideaal toch ?

Zoals gezegd krijg je ook de visgids 1 of 2x aan boord en je kunt elke dag achter hun of ons aanvaren, geen probleem, met de marifoon aan boord houden we zelfs op het water contact met elkaar. Zo laat iedereen weten wat de vangsten zijn en of men naar een andere stek of naar huis gaat, dat geeft een veilig gevoel. De visgids laat je de beste stekken zien, hoe je moet driften, hoe je moet vissen en welk kunstaas het beste werkt.

En zo wordt er de hele week gevist en wordt er meer dan voldoende vis gevangen om de koelboxen te vullen met kabeljauw, iedereen was dan ook zeer tevreden over de vangsten en mochten allemaal 20kg gefileerde vis mee naar huis nemen, als men dat wilde. Je kunt zelfs ter plaatse een piepschuim-box kopen om je vis in te vervoeren naar huis. Er wordt overdag gevist, in de avond en sommige groepen zelfs in de nachten, iedereen heeft het goed naar zijn zin. Soorten als leng, lom, koolvis, schol, schar, kabeljauw, zeewolf en heilbot komen boven en daarvan veel vissen over de meter-grens. In het kanaal vingen we zelfs koolvissen over de meter op maar 15/20m diepte, echt supergaaf en dan de dikke schollen, bijna allemaal boven de 50cm, Linda ving in mei een schol van 58cm en nu in juni eentje van 56cm, grote schollen dus.

Dan terug naar Ed, tijdens de rit naar de accommodatie was het al ahhh en ohhh je zag hem genieten van al dat moois wat Noorwegen te bieden heeft, zo mooi, zo machtig en zo’n overweldigende natuur, niet normaal meer, Linda hebben er 8 jaar gewoond, maar het blijft prachtig. Eenmaal bij de accommodatie namen we een kijkje bij de boten en ook daar was Ed helemaal verrast wat een prachtige goede boten riep hij en was zo blij als een kind. Om 20:00 een meeting, even wat huisregels doornemen, wat uitleg over de pakken, de vriezer, het busje en allerlei andere zaken, daarna uitleg over de boten en dan rusten want dag 1 gaan we vroeg op pad, de visgidsen willen er om 06:00 uit, ivm de toenemende wind, later die dag.

Alle boten vertrokken tussen 06:00 en 07:00 met 2 visgidsen voorop, op jacht naar de beste stekken. Ook wij gingen onderweg en al snel ving Ed een prachtige kabeljauw van rond de meter, daarna een koolvis en Linda volgde netjes, prachtige vissen, geen kanjers, maar hele mooie vangsten die Ed in NL niet meer vangt, oh wat was hij blij en zo verbaasd vd enorme hoeveelheid vis die hier nog zwemt.

De dagen erna hebben we elke dag lekker gevist, op de schol, op de kabeljauw, voor heilbot geprobeerd, wat geen succes was en natuurlijk met 150gr sandeels op de koolvis, nou Linda en Ed waren helemaal door dolle heen, oh wat was dat leuk om te zien, achter elkaar dikke koolvissen tussen de 80 en 100cm en dat op 23 meter diepte met 150gr en de Penn HSX als hengel met de Conflict II 5000 als molen, dan heb je echt sport. Ed genoot en ving de ene na de andere vis, even op de foto en dan weer terug, ik denk dar we er wel 100 hebben gevangen.

Op zondag was er veel wind en hebben we besloten om naar A Rorbuer te rijden, met onze eigen huurauto, een prachtige rit van ongeveer een uur door de aller-allermooiste omgeving van Noorwegen en langs het meest gefotografeerde stukje Noorwegen “Reine” de zon kwam even door en dan wordt Noorwegen nog mooier. Onderweg hier en daar nog even gestopt, oa bij de stokvis drogerij palen waas de vis en vissenkoppen hingen te drogen. Man wat stinkt dat daar een zure muffe lucht, maar voor andere mensen een delicatesse. Uiteraard weer even een foto, genieten vd omgeving en weer door, prachtig om te zien en te ervaren riep Ed, nooit gedacht dat Noorwegen zo mooi was en zoveel vis te vangen is, het mooiste land wat hij ooit heeft gezien.

In A Rorbuer zijn we nog even op bezoek geweest bij de andere drie groepen die daar hadden, ook zij hadden het goed naar hun zin, tja als je heilbotten vangt van 169 en 180cm dan heb je het al snel naar je zin hahaha, de groep van Nanno en Robért waren goed bezig daar. Jeroen ving zijn 1e heilbot van zijn leven, meteen 180cm, Nanno verbrak eerst zijn record met 129cm, daarna verbrak hij dat record weer en toen met een heilbot van 169cm, welkom in A Rorbuer !

En zo gingen de dagen langzaam voorbij, iedereen volle bakken vis, allemaal zeer tevreden en mooie vangsten waar je ondanks het mindere weer toch heel blij mee kunt zijn. Dinsdagavond was dan ook de prijsuitreiking met een geweldige achtergrond op het balkon van één vd huisjes in Nappstraumen, hier de uitslag:

1e plaats voor Roelof met een heilbot van 150cm
2e plaats voor Jeroen met een kabeljauw van 115cm
3e plaats voor Kris met een leng van 114cm

Alle heren kregen een prachtige Penn hengel met molen en een exclusieve unieke trofee ! Nogmaals gefeliciteerd mannen !!

Na de prijsuitreiking gingen we de koffers pakken en ons weer klaar maken voor de terugreis op woensdag, we zijn dan ook weer dezelfde dag terug in NL. Het was een hele toffe gezellige week en de groep van Johan Neelen heeft meteen weer geboekt voor 2020 en de groep van Frank Schoonakkers had al geboekt voor het Havoysund Festival 2020, dan moet je het wel naar je zin hebben gehad.

Tot slot nog even onze materialen, die wij deze week gebruikt hebben:

Molens:
Penn Conflicht II 5000, Penn Slammer III 5500, Penn Spinfisher VI 5500 en de Penn Fathom 2-speed reel, alle molens en reels gevuld met 25 of 30/00 Spiderwire smooth.

Hengels:
Penn Battalion Jig, Penn Battalion `tuna Spin, Penn Battalion Popping, Penn Halibut 50lb en de Penn HSX

Ook nu hebben onze hengels, molens en reels ons weer niet in de steek gelaten !! maar ook het visgebied was weer top, de boten uitmuntend, de service geweldig en de visgids grandioos. Alles is top bij Nappstraumen en daarom behoort Nappstraumen, samen met Havoysund en A Rorbuer tot mijn persoonlijke favorieten stekken/accommodaties in Noorwegen. Aan alles is gedacht, je kunt er hengels en drijf/warmtepakken huren, je krijgt 1 dag gratis een visgids mee aan boord, er is een droogruimte voor je pakken en schoenen en er is een klein winkeltje met vismaterialen aanwezig, nog meer wensen ?

Wil je ook eens mee naar een Penn Festival ? Klik dan >>hier<< en check de datums voor de volgende Festivals, let op deze zijn vaak al wel een jaar voor vertrek geboekt, dus wees er op tijd bij.

Ik wil alle deelnemers, visgidsen, Ed en Linda bedanken voor deze hele leuke week, was weer ontzettend gezellig, de meeste groepen zien we jullie weer in februari op de >>Cordes Traveldag<< want die hebben al weer voor 2020 en soms zelfs al 2021 geboekt.

Bedankt en tot de volgende keer, wij gaan ons nu weer klaar maken voor augustus, ons 4e Penn Festival dit jaar, deze keer in Havoysund !

Raffie Cordes
Cordes Travel