Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen & overtochten

Penn Nappstraumen Festival mei 2019 Raffie

Penn Nappstraumen Festival mei 2019

Hallo allemaal,

Penn Nappstraumen Festival mei 2019, in april waren we nog met 16 man in Panama, nu weer volle bak in Nappstraumen. Zon, paar dagen met weinig wind en mooie vangsten.

Nappstraumen, huisjes aan het water met een geweldig uitzicht over het fjord en de wit besneeuwde bergen, een prachtige natuur en top visboten ! Het huis heeft twee toiletten, een douche, maar liefst 4 slaapkamers met losse bedden, compleet ingerichte keuken, met afwasmachine, magnetron, oven enz enz. In de woonkamer een bankstel en grote eettafel voor 8 personen en een 55” Smart TV, verder een groot balkon. >>zie hier<< een filmpje vd huisjes.

In de haven bij de huisjes liggen dikke vette 23.5ft 150pk visboten, in onze ogen de beste visboten van Noorwegen, echt waanzinnig. Extra fijn is dat je twee grote schermen hebt, één voor de GPS/plotter en de andere dieptemeter/fishfinder. De motoren zijn enorm stil en zuinig, zijn allemaal niet ouder dan 1 jaar en er is een eigen monteur, die elke 100u service verleent aan de motoren. Dus accommodatie een 10, boten een 10 en dan krijg je ook nog eens de visgids 1 dag gratis aan boord, is er een kleine viswinkel ter plaatse, kun je hengels en drijfpakken huren en is het vliegveld maar op 5 minuten rijden, net als het centrum Leknes, 2 grote supermarkten en een winkelcentrum. Om boodschappen te doen mag men het busje vd visgids gratis gebruiken.

Ok ok ik geef eerlijk toe Nappstraumen is toch wel mijn favoriete accommodatie, gezellig, rustig, winkels vlakbij, bijna altijd wel een plek om uit de wind te vissen, dus 99% vistijd en een waanzinnige natuur. Tijdens de Festival hebben wij altijd een huurauto, zodat we snel ergens heen kunnen, mocht er iets zijn met de gasten. Voor ons is het dan ook leuk om bij wat meer wind eens een rondje te rijden, want de omgeving op de Lofoten is prachtig.

Goed genoeg over Nappstraumen……. Van 22 tm 29 mei hadden we daar ook het eerste Penn Nappstraumen Festival van 2019, met 8 boten en 29 vissers gaan we dagelijks het water op vaak onder begeleiding vd visgids. In ons huisje deze keer Cordes Travel medewerker Rob, Rob is altijd gastheer op de Cordes Traveldag in de foyer. Verder aan boord en in het huisje Willem Kwinten met zijn vriendin Kenyon, Willem maakt een film over het vissen op de Lofoten, Willem Kwinten van “Kwinten Media” heeft ook de film over de Cordes Traveldag gemaakt, zie >>hier<<.

Willem en Kenyon zijn karper en roofvissers, dus 1e keer Noorwegen is helemaal iets nieuws voor hun. Van het relaxen op een stretcher in een tent naar woeste ruige golven, als het slecht weer is. Willem is er niet alleen om het vissen te filmen, maar ook om de belevenis in beeld te brengen, dus de natuur, accommodatie, boten en vissers. Ook Teun (ook gastheer op de Cordes Traveldag) en zijn zonen Jan en Martin waren er deze week bij, vader met zijn twee zoons, mooier kan toch niet ?

De visserij… ik ga niet elke dag beschrijven, dat is altijd wat saai en ik weet ook niet alles meer, wat we op welke dag hebben gevangen, dus we maken een korte samenvatting. De groep was erg gezellig, nieuwe groepen, oude bekende en vooral veel leuke en gezellige vissers en daar gaat het om tijdens een Festival, gezelligheid, lekker vissen en elkaar helpen waar we kunnen, ook kennen we geen geheime technieken, stekken of aas, alles wordt met elkaar gedeeld.

Veel vissers denken dat je verplicht bent om tijdens een Festival aan alles mee te moeten doen ? Hallo…. het is geen schoolkamp hoor, als je je eigen groep hebt heb je je eigen huisje en je eigen boot die je alleen deelt met je eigen vismaten. Ben je alleen of met z’n tweeën en wil je huis en boot delen met andere vissers, kunnen we daar ook voor zorgen, om zo de kosten te delen, dus alles zoals men zelf wil.

Verder ben je geheel vrij om te doen en laten wat je wil, bijna alles kan en bijna alles mag, je mag zelf beslissen waar en wanneer je gaat vissen, niets moet. Linda en ik (Raffie) begeleiden de hele reis van Amsterdam naar Evenes en terug, ter plaatse hebben we 2 visgidsen die elke dag aanwezig zijn voor raad en daad en om elke dag gratis met de groepen het water op te gaan, heel veel begeleiding dus en als je er voor open staat, kun je dus ook heel veel leren.

Het leuke van zo’n week is dat alle vissers uit NL of België komen, dus iedereen spreekt elkaar, deelt stekken, technieken en ervaringen en daar draait het om, gewoon lekker kleppen op de steiger en elkaars vangsten delen, geweldig ! Blije gezichten, mooie vangsten en iedereen is tevreden. Ook heel heel veel complimenten over de boten, er was een groep bij die al 10x in Noorwegen was geweest, maar nog nooit zo’n goede visboot gehad.

We hebben gevist op open zee en daar gevist met koolvis en Crazy Daisy als aas. Ik viste met de Halibandit, prachtig stuk kunstaas en alleen bij Fauna en Robby Fish te koop, echt top ! Uiteraard hebben we ook veel met de Sandeels, Crazy Daisy 180gr en de Sandy Andy gevist, ook toppers.  We vangen grote kabeljauw, dikke koolvissen, een paar heilbotten en natuurlijk veel Schol vaak boven de 50cm, Linda vangt zelfs een schol van 58cm !! We hebben natte sneeuw gehad, was soms best koud, 2 graden, maar ook zon en mooi weer, dus mei is einde winter in Noorwegen, dus kun je nog van alles verwachten.

Verder zijn we ook nog een dag naar A Rorbuer gereden, dan kom je langs Reine, een prachtige plaats in Noorwegen, het meest gefotografeerde plaatsje in Noorwegen. De weg van Nappstraumen naar A Rorbuer is werkelijk prachtig, hoge ruige bergen, witte stranden en azuurblauwe baaien.

De visserij was prima deze week, helaas af en toe wat te veel wind, maar het was te doen, we zijn zelfs 1 dag naar A Rorbuer gevaren, dat was 50 minuten varen met 22kn, dus zeg een klein uurtje varen en je vist bij A Rorbuer. De Penn materialen waren ook weer top, onze molens: Penn Conflict II, Penn Slammer III, Penn Spinfisher VI en de Penn Fathom 25 – 2-speed reel, allemaal in de 5000 of 5500 serie, gevuld met 30/00 gevlochten lijn. Onze hengels, de Penn Inliner, Penn Battalion Jig, Penn HSX, Penn Battalion Tuna Spin, Penn Halibut 50lb en de Penn Regiment II Jig. Meer informatie over onze materialen kun je >>hier<< lezen.

En dan de wedstrijd, voor de spanning hebben we een kleine wedstrijd, gewoon voor de lol, voor de eer, maar niet vanwege de enorme prijzentafel, gewoon een paar prachtige Penn molens en hengels een een exclusieve unieke trofee.

Hier de prijswinnaars:

1e plaats, Glen v Loon met een kabeljauw van 126cm
2e plaats, Jan Janssen met een heilbot van 120cm
3e plaats voor Rene Brekelmans met een kabeljauw van 119cm
Gefeliciteerd mannen !!

Het was dus weer een prachtig Penn Festival, waar alle vissers meer dan tevreden waren, de meeste groepen meteen weer geboekt hebben en we enorm veel complimenten en bedankjes kregen. Het was een hele gezellige groep en willen bij deze ook iedereen bedanken voor dit leuke Festival.

Meer informatie over onze Festivals groepsreizen, klik >>hier<<.

Tot volgend jaar !
Raffie Cordes