Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen & overtochten

Materialen van Linda en Raffie

Materialen waar het Cordes Travel Team mee vist.

Vaeroy Marco 31We krijgen heel vaak de vraag of een molen of hengel van merk X ook goed is, wij kunnen daar eigenlijk geen goed antwoord op geven. Team Cordes Travel vist al sinds 2004 met Penn, Raffie zelf al sinds hij kon vissen, dus we kunnen alleen spreken uit eigen ervaring en dat is dan ook Penn. We weten zeker dat er ook andere goede merken zijn, alleen wij kunnen alleen over Penn spreken omdat we daar mee vissen, dat testen we en weten dat je daar een heel betrouwbaar merk hebt, waar de service goed van is en ook nog eens voor een scherpe prijs.

Linda en Raffie zijn 8 jaar visgids zelf geweest in Noorwegen en vissen nog steeds voor het Penn Team, helpen met het testen en ontwikkelen van Penn materialen, die dan door het Team van Cordes Travel, vaak al jaren voor deze materialen op de markt komen, getest en als we zeggen “testen” dan bedoelen we ook echt testen, we zijn er zeker NIET zuinig op en gaan tot het uiterste. Hieronder een klein idee waar de vaste mensen van Cordes Travel mee vissen en een kleine omschrijving per product om zo een beetje een idee te geven wat nu de juiste materialen voor Denemarken, Noorwegen en IJsland zijn.

*** Bekijk ook onze filmpagina, veel prachtige filmpjes >>>
*** Bekijk ook dagelijks de berichten uit het buitenland vangstberichten >>>
*** Lees ook door de voor tips en stekken reisverslagen >>>

Regiment_II_HalibutPenn Regiment II Halibut 30 & 50lbs hengel ZWARTE top (medium/zware visserij)
Inmiddels al weer de 2e serie van Penn Regiment, deze Halibut is nog lichter en sterker én flink goedkoper ! Wij (Linda en Raffie) en het hele Cordes Travel-Team en veel van onze vaste gasten vissen het liefst met deze hengels. Wij vissen allemaal héél graag met deze hengels en dan met een 5000 of 5500 serie molen. Deze hengel ligt goed in de hand, is erg licht van gewicht. Het fijne van deze hengel is dat de top heel zacht is, je ziet dus elk klein tikje. We vissen hier met een kleine pilker mee, maar ook de grote cutbait van 470 gram kan deze hengel makkelijk aan. We hebben al kabeljauwen van 20/25kg en heilbot van 60kg naar boven gedrild allemaal geen probleem. De 30lbs is wat zachter en de 50lbs is iets stugger, maar nog steeds ontzettend soepel in de top. Deze 2e serie heeft een zwarte top en geen rode top.

De nieuwe serie van Regiment is gebouwd met de nieuwe SLS construction, waarbij carbon met glasvezel met elkaar gecombineerd worden op een horizontale én verticale manier, waardoor de hengel nóg sterker én lichter is. Wij vissen met de 50lbs zelfs op platvis met een 50 gram loodje, maar ook de Big Bob van 740 gram. De 30lbs is prima geschikt voor Denemarken, IJsland en Noorwegen, de 50lbs is prima voor midden en Noord Noorwegen en IJsland. De hengel is 2-delig, langste deel is 177cm, totale lengte is 240cm. (geen zorgen voor voor de hengelkoker, ze letten nooit op de lengte van een koker bij de vliegtuigmaatschappijen )

InlinerPenn Regiment II Inliner (Inner Boat) 30 lbs hengel (zware visserij)
Veel vissers kijken raar op als ze deze hengel zien, maar als ze er eenmaal mee hebben gevist willen velen niets anders meer. Een hengel die geen ogen heeft, wat is daar het voordeel van ? Het voordeel is het gewicht, deze hengel weegt maar 253 gram en ligt dus prima in de hand. Juist door deze speciale techniek is de hengel over de hele blank parabolisch en je kunt er ideaal flink mee vissen en pilkeren, je lijn komt nooit meer rond je topoog ! Linda en Raffie vissen met deze inliner op de dikke kabeljauwen en grote heilbotten, hier durven we de zwaarste vissen mee te vangen, geen probleem. De 50lbs is eigenlijk te stug, dit is voor die vissers die echt een héle strakke hengel willen, verder is de hengel het beste geschikt voor de reel, molen kan ook maar vist minder lekker. Wij gebruiken voor deze reel een goede reel, bv de Penn Fathom 2-speed Samen met de Penn Halibut en de Penn Regiment HSX, zijn dit de hengels die elk jaar mee gaan aan boord. Deze hengels zie je ook allemaal terug in onze films, dus als wij er mee vissen, moet het toch wel goed zijn. De hengel is 2-delig, langste deel is 110cm, totale lengte is 210cm. Ons advies is voor Noorwegen en IJsland, voor Denemarken alleen voor gewichten boven 200gram en bij voorkeur voor de reelvissers.

Penn-Regiment-HSXPenn Regiment HSX 100-160 gram hengel (lichte visserij)
YES EINDELIJK !!!! Na 3 jaar ontwikkelen hebben we dan eindelijk een echte toffe hengel voor de lichte visserij die tenminste ook een zware vis kan drillen. De nieuwe Penn Regiment II HSX (Heavy Spin Xtreme), trouwens ook geschikt voor de zeebaars of geep-visserij in Nederland en België is een hengel die eigenlijk elke Noorwegen visser “moet” hebben, de hengel is licht van gewicht, oersterk en je kunt er geweldig mee werpen. De Penn Regiment II HSX is er in drie versies, de 30 tot 100gr en de 50 tot 150gr, beide in de lengte van 240cm (2-delig). Op deze hengel kun je een molen kiezen 5000/5500 serie als je hoger in Noorwegen gaat vissen, blijf je onder Trondheim dan kun je een 4000 serie molen kiezen, maar met een 5000/5500 serie zit je altijd goed.

PEN_1436179_ALT5Penn Jigging korte hengel
Vissers die al eens naar Havoysund, Vesteralen, A Rorbuer of Nappstraumen zijn geweest hebben gezien dat onze visgidsen veel met korte hengels vissen tussen de 160 en 180cm, ook wel jig of jigging hengels genoemd. Deze hengels worden voornamelijk gebruikt voor het “Jiggen” in warme landen, maar wij vissen er steeds vaker mee in Noorwegen en IJsland omdat ze kort zijn. We verwachten ook dat de naam vd hengels in de toekomst aangepast gaat worden wat er is een enorme vraag ontstaan naar dit soort hengels.

Waarom nu een korte hengel ? Daar we vaak diep en ook ondiep met zwaar kunstaas vissen, hoe grote het aas hoe groter de vis, voel je dit soms aardig in je schouder en pols. Als je nu de hefboom vd hengel korter maakt/hebt dan voelt 400gr ineens als een 200gr of zelfs minder, dus veel minder zwaar. Een ander groot voordeel is het korte snelle kontakt met je kunstaas, je voelt echt alles op zo’n korte hengel en daardoor vang je vaak meer vis omdat je de haak sneller en veel beter kunt zetten, veel vissen worden verspeeld door een te zachte hengel. Inmiddels zijn er aardig wat vissers die er zo’n korte hengel hebben gekocht en zijn er meer dan tevreden over.

Penn heeft de Penn Battalion Jigging een prachtige witte hengel die enorm fijn vist en heeft dan ook onze voorkeur in de 200-400gr versie, hij is er ook in de 150-300gr versie, maar die is mij iets te soepel. Dan heb je nog de Penn Regiment II Jigging, deze is weer stugger dan de 200-400gr en is er in 30 en 50lbs, ik zou dan de 30lbs nemen en dan met een 5000/5500 serie molen en je gaat heel veel plezier hebben !

battalion_2-470x470Penn Battalion Tuna Spin
Een hele nieuwe witte serie hengels, de Battalion, waar Penn een nieuwe weg inslaat met deze kleuren. Deze nieuwe Penn Battalion serie heeft verschillende types zoals de Trolling, Popping, Tuna, Boat en Jigging. Wij vissen met de Jigging hierboven en de Tuna, een broertje vd Halibut en een hele mooie fijne hengel om mee te vissen, zeker voor die vissers die graag sport hebben en een hengel graag zien buigen bv voor de visserij op pollak, koolvis of heilbot. Een slanke hengel, met mooie Fuji ogen en 30T carbon, enorm sterk dus. Deze Tuna Spin is er in 80-130gr en de 100-180gr, beide rond de 250cm !

Penn Fathom 30 - 2-speedPenn Fathom 25 of 30 – 2-speed reel
De Penn Fathom reels zijn door ons al flink getest en we zijn er heel erg blij mee, een topserie reels waarbij extra gelet is op het gewicht en de grootte vd reel, veel oudere reels zijn groot, zwaar en lomp, maar zo was dat “vroeger” tegenwoordig kan het allemaal veel lichter en kleiner maar met dezelfde kracht. De tijd van zware grote reels is nu wel voorbij en hebben we samen met Penn een kleinere, snellere en sterkere reel ontworpen, de Fathom 25 of 30 een 2-speed reel. Deze Fathom 2-speed is zowel rechts en linkshandig te koop en is zonder lijngeleider, maar die heb je niet nodig op deze reel, hij spoelt zichzelf netjes op.

Hoe werkt zo’n 2-speed reel ? Als je gaat opdraaien zonder vis eraan, dan laat je hem in zijn “normale” versnelling staan, heb je er nu een dikke vis aan en merk je dat het draaien zwaarder gaat, klik je op een knopje op de slinger en ineens draait de reel superlicht, terwijl de vis er nog aan zit. Het is net een 4wd auto, je zet hem in een andere versnelling, andere overbrenging en je draait wel weer langzaam, maar met meer kracht, dus echt een groot verschil om mee te vissen. Wij zijn enorm blij met deze Penn Fathom 2-speed, ideaal met een Penn Inliner hengel.

penn-slammer-IIIPenn Slammer III, het beest !
Nu bijna overal al uitverkocht, dus wil je deze Slammer kopen, reserveer hem dan snel. De Slammer III heeft al meerdere prijzen gewonnen in Nederland en Amerika. Een beest van een molen, een werkpaard en van een TOP-kwaliteit waar veel merken nog aan kunnen tippen én dat alles voor een hele scherpe prijs. Op YouTube kun je al veel filmpjes vinden, waar ze met deze molen Big Game vissen én er mee vanaf het strand vissen als werpmolen. Kortom een geweldige molen voor vele doeleinden. Wij vissen met de 5500 en 6500 en geloof me, hij draait écht heel erg soepel. Hij is waterdicht, CNC tandwielen, Dura Drag slipsysteem en het IPX6 systeem (International Protection rating) dat water ook niet bij of op de slipplaten laat komen. Hij kan meer dan 1 minuut onder water, op 3m diepte zonder dat er water in het binnenwerk/slipplaten komt.

Waarom is dat een hele prestatie en belangrijk voor de sportvisser, nou kijk maar eens achterom als je vaart, hoeveel buiswater er tegen je molen komt, soms hele golven.  Tja en dan de drag, de slipplaten, die hebben nu een soort coating waardoor ze niet kunnen beschadigen en bijna onverslijtbaar zijn geworden. Of ze sterk zijn en die grote heilbot, tonijn of Sailfish aankunnen ? Ja hoor want de 5500 heeft een drag van maar liefst 18.2kg !!!!!! Om een vergelijk te maken, de Clash 5000 heeft een drag van 11.3kg en dat is hetzelfde formaat molen, kun je na gaan hoe sterk deze nieuwe Slammer III is. Kortom heb je het budget, wil je een topper van een molen, dan is de Slammer III absoluut de beste keus. Voor Noorwegen en IJsland is ons advies de 5500 of de 6500 (635gr) of de 6500 (689gr) en je krijgt er een 2e knop voor de slinger bij, je hebt dus een gouden kleur en een zwarte van rubber voor extra grip.

penn-cftii1000-conflict-ii-spinning-reelPenn Conflict II molen – De lichtste molen OOIT in deze klasse !!
Deze Penn Conflict II is maar liefst 150 gram lichter dan de vorige serie Conflict, een lichte hengel bv de Halibut of HSX en dan deze superlichte molen erop, oh man dan heb je een TOP-setje in je handen en wordt het lichte vissen nog leuker, met een sandeeltje jagen op koolvis, pollak, kabeljauw en zelfs heilbot. Vis je onder Trondheim bv bij Bergen, dan kun je de 4000 serie nemen. Ook deze molen heeft weer de top Penn materialen, deze Conflict II is superlicht, oersterk en heeft toch maar een gewicht van 408 gram bij de Conflict II 5000 en 269gr bij de 4000 serie. De body heeft 7+1 lagers, een sterke beugel, CNC tandwielen en heeft de bekende HT-100 slip met een 9kg drag. Wij adviseren de 5000 serie voor Noorwegen.

P-clash

Penn Clash molen
Wat een oersterke en prachtige molen, deze Penn Clash heeft alles wat men mag verwachten van een legendarische fabrikant als Penn. Van binnen naar buiten maakt het tandwielmechanisme gebruik van de Dura-Gear technologie, die een steviger en duurzamer tandwiel biedt. 9 afgesloten lagers zorgen dat alles onder controle blijft en vrij kan bewegen, terwijl zijn oa dikke aluminium beugel, langzaam voor een perfecte lijnligging zorgt. Een stalen frame en zijplaat, HT-100 carbon slip, bekend van oa de Spinfisher en Conflict, 9 afgesloten stalen kogellagers en een spoel geschikt voor gevlochten lijnen, maakt deze molen top voor oa Noorwegen en IJsland, wij vissen met de 5000 en 6000 serie

Penn Spinfisher VI 5500 – TOP kwaliteit voor scherpe prijs
De Penn Spinfisher VI is speciaal ontworpen voor het zware werk op zee en is voorzien van een volledig waterdichte behuizing, zo kan er geen zoutwater bij het binnenwerk komen. Daarnaast is deze molen uitgerust met een volledig stalen body, 6 RVS kogellagers en een fantastische slip. Dit molen heeft ook weer dat IPX6 systeem waardoor deze waterdicht is. Deze prachtige Spinfisher VI 5500 weegt net iets boven de 500gr dus ook weer geen zware molen en een topper voor Noorwegen, IJsland voor een hele leuke prijs.

Spiderwire-Stealth-Smooth-8-Red-150m-006mm-26474Gevlochten lijnen — Spiderwire SMOOTH 8
Uiteraard ook even onze gevlochten lijnen waar wij mee vissen, dat zijn de afgelopen jaren altijd lijnen van Penn of Spiderwire geweest, gewoon omdat we geen risico’s willen nemen en een goede lijn willen. We hebben gevist met de Spiderwire Code Red, Spiderwire Ultra Cast en nu vissen we met de allernieuwste lijn de “Spiderwire Smooth” (Smooth betekent zacht) en dat is toch wel één vd mooiste, zachtste en fijnste lijnen waar we ooit mee gevist hebben, deze is zo sterk, zo fijn, zo glad, zo zacht en vooral mooi rond, dat dit voor ons op dit moment de allerbeste gevlochten lijn is. Wij hebben al vele gevlochten lijnen getest en zijn er inmiddels wel achter dat goedkoop duurkoop is en zelfs je vangsten flink kan beïnvloeden. Wij hebben vaker gezien dat een goedkope lijn veel minder vis vangt en dat is echt waar en ook echt bewezen. Kleuren maken niet uit, wij kiezen altijd voor wit, geel en rood, zodat we deze goed kunnen zien als deze bij de boot komt, wij vissen zelf niet graag met zwarte of groene lijnen, deze zie je slecht in het water en als je in de knoop komt met je vismaat is het een lastige kleur, ook onze top-visgidsen zijn van mening dat lijnkleur niet uitmaakt, dus wij vissen geel, wit en rood.

Daarbij kun je in Noord Noorwegen of in IJsland géén risico’s nemen, hier vissen wij met minimaal 25/00, als we gaan jagen op de grote vissen. Wij vervangen allemaal om de 3 visreizen onze lijn, dan is deze lijn al 2-3 jaar oud en wil je gewoon geen risico’s nemen. Je moet er toch niet aan denken dat je lijn breekt met een grote heilbot aan de haak. Verder gebruiken wij ook geen backing onder de lijn, wij spoelen onze reels en molens helemaal vol met gevlochten lijn, dat kan daar we met relatief kleine reels en molens vissen. In West en midden Noorwegen gebruiken we voor de lichte visserij 14/00 en gaan we hoger richting Noord Noorwegen, dan vissen we alleen nog maar met 25/00 Spiderwire Smooth en prima betaalbaar ! 25/00 veel te dik zullen veel vissers roepen, maar wist je dat de TOP-visgidsen van Nordic Sea Angling allemaal met 30 en 35/00 vissen, soms zelfs 40, dan vissen wij met 25/00 relatief nog licht. Dus zeker voor Havoysund, A Rorbuer, Nappstraumen, Vesteralen en andere visgebieden waar de heilbot zwemt is ons advies minimaal 25/00 Spiderwire Smooth en laat deze dan opspoelen bij de winkelier want je kunt alleen klossen kopen van 300m en dat is te weinig of 1800m dat is wellicht weer teveel, dus laat deze lijn vd bulk afspoelen. Kies ook de lijn die JIJ wil en laat de winkelier je niet overhalen om een andere lijn te kopen, die hij wél heeft liggen !

4 of 8 Braid (Carrier)
Soms zie je bij een naam van een lijn een “4” of een “8” staan, dat betekent 4 carrier ook wel braid genoemd of 8 carrier. 4 betekent dat deze gevlochten lijn uit 4 strengen(lijntjes) bestaat en de 8, je raad het al uit 8 strengen/lijntjes. Een 8 braid of 8 carrier is dus veel sterker dan de 4, maar is dan ook weer iets duurder. Binnenkort komt er zelfs een 12 carrier uit, dus 12 lijntjes gevlochten.

berkley-prerigged-giant-rippleBerkley Prerigged Giant Ripple 175gr
Er is heel veel kunstaas te koop en in ons PDF vertellen we er alles over. cutbait, crazy daisy, slim jim, sandeels, big bob en de Ripple shads om er maar een paar te noemen. De sandeel “moet” je bij hebben als je naar Noorwegen of IJsland gaat, zijn gewicht van 150gr is perfect, maar zijn formaat soms wat te klein. In overleg met Berkley hebben we nu eindelijk een grote lichte shad in zes kleuren. Deze Prerigged, Flat Shad, Giant Ripple (om het makkelijk te maken) is er nu in 20cm en heeft een gewicht van 175 gram, bijna dezelfde lengte als de sandeel maar wel veel groter, dikker en perfect voor Denemarken, IJsland en Noorwegen ! Hij is zo goed dat we er zelfs een hele pagina voor hebben gemaakt, zie >> hier <<. Ons advies, koop er eens eentje en overtuig jezelf en je vismaten, wij zijn al overtuigd, dus wij hebben hem al, overtuig jezelf !

1442496821Berkley Ripple shads
Als je met deze shad geen vis vangt, dan kun je beter een andere stek zoeken, deze Ripple Shad is echt een killer voor mooie vissen, koolvis, kabeljauw, pollak en heilbot, reken er maar op dat deze shad erg geliefd is. Er zijn misschien wel 1000 merken, soorten, vormen en kleuren en geloof me, we hebben al met heel veel shads gevist, maar juist deze Berkley Ripple shad is samen met de Savage Gear Sandeel onze grote favoriet en dat heeft veel oorzaken, vorm, kleuren en de ribbels in deze shad. Deze Berkley Ripple is er in 13, 16, 18 en 25cm en die kun je dus op elk gewicht jigkop gebruiken.

Abu-Beast - 6Abu Garcia Svartzonker Mc Beast
Alleen die naam al “Mc Beast” veel grote rubber shads zijn bv voor IJsland iets te zacht, daar zwemt zoveel (kleine kabeljauw) dat je shad de hele tijd aangevallen wordt, daarom vis je in IJsland ook altijd met groot, nog groter en het allergrootste (kunst)aas van soms wel 40cm of groter. Vaak is het rubber te zacht voor IJsland, zoals bv de Crazy Daisy, ideaal voor Noorwegen, maar te zacht voor Noorwegen en daarmee gaan ze veel sneller stuk dan de Cutbait, maar deze cutbait is vrij stug. Dus we zochten een rubber wat soepel is en toch erg sterk en die hebben we nu, de Abu Garcia Svartzonker Mc Beast.

Deze Mc Beast is groot, sterk en heeft prachtige kleuren ! Hij is er in 26cm (426gr) en 31cm (550gr) en daarmee ideaal voor Noorwegen en IJsland. We hebben er al grote kabeljauwen en dikke heilbot op gevangen en geloof me dit is echt een heel mooi stuk nieuw kunstaas, zo goed dat we er een hele pagina voor gemaakt hebben, zie hier >>>

penn-hook-extractorPenn Hook Extractor (onthaak-tang)
Zit jij ook altijd zo te kl#ten om die shad of haak uit de bek vd vis te krijgen ? Heeft de vis hem weer te diep geslikt ? Zit de shad vast en moet je duwen en draaien en heb je geen goede grip met je lange tang ? Dan is hier de oplossing, wij gebruiken hem al jaren en het systeem is zeker niet nieuw, maar nu ook onder Penn verkrijgbaar, de “Hook Extractor” een ideaal stukje gereedschap waar je eigenlijk altijd bij je moet hebben, net als een splitring-tang.

Deze Penn Hook Extractor is 33cm lang, zodat je diep in de bek kunt, zonder je handen open te halen aan de tanden en is vanaf het handvat tot aan het mondstuk roestvrijstaal. Geloof me als je deze “tang” 1x gebruikt hebt vraag je je af waarom je dit niet 10 jaar eerder wist !

Reishengels
Jullie verwachten van ons dat we altijd eerlijk en oprecht onze eigen mening geven en dat doen we dan ook, we mogen van Penn ook eerlijk onze eigen mening hebben en dat maakt ons betrouwbaar en eerlijk, maar het blijft een eigen mening die we delen met ons eigen Cordes Travel Team. Zelf zijn we géén voorstander van een reishengel, hoe dan ook blijven het 4 of 5 losse delen die dus ook 4 of 5 zwakke delen hebben.

Tevens zijn wij van mening dat de actie anders is, waar je bv een Halibut hengel hebt die over de hele blank buigt heb je nu een hengel die in 4-5 delen buigt. Onze vraag is dan ook altijd heb je een reishengel nodig ?? Nee, niet als je naar Noorwegen of IJsland gaat met het vliegtuig, want je mag in Noorwegen en IJsland je hengelkoker gewoon meenemen of als extra bagage en dat kost helemaal niet zoveel, mail even over de prijzen.

Wij reizen zelf met grote hengelkokers waar wel 22 hengels in kunnen, de Sportube, dus dat is genoeg voor de hele groep. Reis je nu naar een land waar het vervoer van een koker prijzig is, dan zou je er aan kunnen denken, maar voor Noorwegen en IJsland kost de koker net zoveel als extra bagage.

Vragen over materialen ?
Heb je nu vragen, twijfel je of je hengel voldoende is of heb je ergens een aanbieding gezien en twijfel je ?
Mail ons gewoon even: info@cordestravel.nl

Koop je materialen bij één vd winkeliers waar wij mee samenwerken, dan wordt je altijd eerlijk geholpen en hebben een goede service. Koop nooit zomaar ergens online bij een bedrijf dat geen winkel heeft, per jaar krijgen wij daar minstens 50 e-mails over, allemaal met klachten. Wees slim en koop bij een winkel die ook echt een winkel hebben en met ons samen werken, dan weet je zeker dat je goed en eerlijk geholpen wordt, al deze winkeliers hebben ook hun online afdeling, dus woon je niet in de buurt van deze onderstaande winkels, kijk dan bij deze winkels online en bestel gerust, zelfs vanuit België wordt er naar Nederland gestuurd en vanuit Nederland naar België.

Wij staan zelf persoonlijk achter deze winkeliers en kom je er niet uit met deze winkelier, bel ons dan even, vermeld altijd dat je bij Cordes Travel geboekt hebt !
Onze partner winkeliers waar wij goed mee samenwerken en wij ook achter staan:

Ahoy Hengelsport in Rotterdam
www.ahoywinkelonline.nl

Robby Fish in Wommelgem (B)
www.robbyfish.be

Hengeldiscount in Oldemarkt
www.hengeldiscount.nl

Fauna Hengelsport in Raamsdonksveer
www.hengelsportfauna.nl

Klaas