Visreis A Rorbuer 2016
31 Mei 2016. Ik vlieg en rijd samen met Heijo, Peter en Robèrt naar A op het zuidelijkste puntje v/d Lofoten. “A” is de naam van het dorpje dat je op de borden ziet als je vanaf het vliegveld Evenes (Harstad/Narvik) linksaf de E10 op rijdt. Het dorpje ligt aan het einde v/d E10. De weg houd hier op. Zuidelijker dan hier kun je niet rijden op de Lofoten. De bewoners zijn er trots op dat zij in het dorp wonen met de kortste naam op deze wereld! De kortste naam, maar sinds ver in de geschiedenis groots in daden! Hier is de beroemde Moskenesstraumen. Net als zijn broer de beter bekende Saltstraumen bij Bodo is het een gigantische maalstroom (getijdenstroom) veroorzaakt door de enorme watermassa’s die bij eb en vloed omhoog gestuwd worden. Boven water houden de bergen v/d Lofoten op maar onder water gaat de bergrug gewoon door. Vaeroy en Rost (de 2 zuidelijkste eilanden v/d Lofoten) zijn dan ook eigenlijk niet meer dan de 2 hoge bergtoppen van deze bergrug die nog net boven water uit komen, onder water zijn de hoogte verschillen richting Vaeroy aanzienlijk. Op de ondiepste stukken lig je op 10 tot 15 meter te vissen terwijl het water van 150 tot wel 300 meter over deze bergrug gestuwd wordt bij eb en vloed, het gevolg is een overweldigende stroom van voedsel (kril, garnalen, koolvisjes enz) die vanuit de diepte omhoog gestuwd worden en daar komen de (grote) vissen op af! Bizar veel vis, echt niet normaal hoeveel (grote) vis hier zwemt.
We rijden dus met de Ford Tourneo onze huurbus (want die ben je wel nodig met zoveel bagage) van Evenes naar A Rorbuer, deze reis is geen straf want de Lofoten zijn onbeschrijfelijk mooi. Voor mij en velen met mij het mooiste wat Noorwegen te bieden heeft! Prachtige fjorden, grillige bergen, en heerlijke wegen die hier door en omheen lopen. Als je gaat vliegen zoals wij gedaan hebben dan kun je bij Cordes Travel 54 kilo bagage meenemen!! 54 kilo en het kost je niets extra`s! Makkelijk om op de heenreis wat eten mee te nemen en op de terugreis heb je ruimte voor eventueel wat vis. Na onderweg al dwergvinvissen, en een eland te hebben gezien komen we op woensdagmorgen aan bij onze accommodatie A Rorbuer. Wat een fantastische plek!
Je moet een uur en een kwartier verder rijden dan Nappstraumen, maar dat is het zeker meer dan waard. Nappstraumen is al een super gebied om te vissen, maar A Rorbuer doet hier zeker niet voor onder en is in onze ogen zelfs iets beter. Onderweg naar A kom je door de plaatsen Hamnoy en Reine. Deze 2 plaatsen staan in elk boek over Noorwegen en dat is niet voor niets. zelfs bij de ergste regen is het hier nog prachtig. Zeker een bezoek waard. ook als je in Nappsraumen verblijft. vanaf A is het maar 10 km om naar Reine te rijden. Wij hebben er trouwens voor gekozen een dag eerder te gaan vliegen en na de vliegreis niet in 1 keer naar A te rijden, maar `s avonds in Kabelvag te overnachten. zo breek je de reis in 2 delen en kun je de volgende dag op je dooie gemakkie naar A reizen. Zo rijd je 2 keer 2 uur, en kom je tegen de middag aan op je accommodatie. Voordeel….je kunt je eerste visdag gelijk `s middags al je hengel uitgooien.
A is een museum dorp en de Rorbu’s (vissershuisjes) waar je in verblijft zijn al meer dan 100 jaar oud, niet de luxe huisjes, maar alles wat je nodig bent zit er wel in. Een Tv hoef je hier alleen niet te verwachten, zit er niet in, maar heb je ook niet nodig en was voordien bekend, staat bij Cordes Travel ook op de website, maar ach wie heeft een TV nodig, je kan hier eigenlijk altijd wel vissen!!! Op 2 minuten varen heb je hier al je eerste stek, waar ook gewoon mooie koolvis en zelfs heilbot wordt gevangen, ook toen wij er waren was dit ook het geval. De faciliteiten op A zijn goed, goede service en begeleiding v/d visgidsen en in hun kantoor zit een winkel waar je alles met je pinpas (bv maestro) of creditcard kan betalen. Toch nog iets vergeten of verspeeld, dan kun je het hier wel krijgen. Alles voor een perfecte visvakantie kun je hier kopen of huren. goede hengels met reel zijn te huur en (drijf/warmte)pakken zijn ook voor een week te huur en zijn van top kwaliteit! Mooie grote overdekte fileerruimte en geweldige 23,5 ft Arronet boten. Tot nu toe voor ons de meest complete en beste boten die wij tot onze beschikking hebben gehad en we zijn toch al 15x keer in Noorwegen geweest, echt onze beste visboot ooit ! Super stabiel met een 150 pk Suzuki motor, grote visfinder, en gps/plotter systeem. 20 knopen varen is het meest economisch, maar wil je vliegen dan is 30 knopen ook geen probleem. Er kan direct aan de steiger, bij de visgidsen getankt worden en aan het eind v/d vakantie afgerekend worden in het restaurant.
Bij A Rorbuer heb je 2 visgidsen die zo goed als alles voor je regelen. Het inchecken in je huisje doe je bij aankomst in het restaurant, daar zitten de beheerders van het complex. De rest kun je via de gidsen regelen, de visgidsen waren Johan Mikkelsen en Martin Bamberg, 2 Topgidsen die het gebied op hun duimpje kennen en kunnen vissen als de beste. Vraag hun advies als je (vooral bij onstuimig weer) van plan bent om in en rond de maalstroom te gaan vissen. Pas altijd goed op, want deze maalstroom kan zelfs bij rustig weer erg gevaarlijk zijn, maar geen zorgen de visgidsen die je trouwens 1 dag gratis aan boord hebt, laat je alles zien en legt je alles uit. Komen we op het visgebied van A Rorbuer. Als je alleen al op de zeekaart kijkt zie je meteen de mogelijkheden die A te bieden heeft, ontelbare ondieptes, geulen, plateau`s, onderwaterbergen en natuurlijk wat A onderscheid van elke andere accommodatie in Noorwegen…De Maalstroom.
Dan de visserij, daar kunnen we heel kort over zijn, en heb er ook maar 1 woord voor….BIZAR! Bizar en dat heeft alles te maken met die onvoorstelbare stroming die je hier vind. Niet dat wij nou gelijk allemaal onze records verbroken hebben hier (alhoewel de kans hier wel heel erg groot is), maar de hoeveelheid en de grootte v/d vis hier en rondom deze stroming is echt niet normaal.
Het overgrote deel van deze vis in de stroming is grote vette koolvis en dan allemaal zo rond de 10 kilo, maar wij hebben er meerdere gevangen van plus minus 15 kilo!, record vorig jaar was 22.5kg van een Zweedse visser en Marco Kraal heeft in dit gebied (2014) het officieel Nederlandse record van 19,5kg koolvis gevangen, Deze vissen worden vergezeld door grote kabeljauwen die wat meer aan de buitenkant op de hellingen v/d onderwaterbergen verblijven. Ga je v/d hellingen over op de wat vlakkere stukken dan moet je serieus rekening houden met (grote) heilbot! Er worden hier bijna wekelijks hele grote heilbotten gevangen, die makkelijk de 150cm passeren, die je trouwens overal rondom de stroming, en de ondieptes, plateau`s van het eiland Mosken, Vearoy, en de zuidkust v/d Lofoten kunt vinden.
Wij hebben er in onze week 8 in de boot gehad, dat is natuurlijk super, maar het feit dat we ze in de boot hebben gehad zegt al genoeg over de grootte, het waren jammer genoeg niet de mega heilbotten waar we naar op zoek waren, wellicht iets te vroeg in het jaar ? Desalniettemin waren het mooie vissen met als grootste 1 van 106 cm gevangen door mij (Nanno) en 1 van 105 cm door Robèrt. Die van mijzelf was in de flank gehaakt, en voelde daardoor een stuk groter, kleiner dan verwacht, en dat valt dan toch een beetje tegen.
Hoe dan ook de vreugde was er niet minder om. Heijo ving zijn eerste heilbot met een lengte van 96 cm, en dat is toch altijd weer leuk. We hebben veel op heilbot en koolvis gevist, en daardoor misschien wel aardig wat kabeljauw laten zitten, maar als je het niet probeert dan vang je ze nooit. Op de vlakke heilbot gronden zit nou eenmaal niet zoveel kabeljauw, maar hier zitten wel de hele grote! Afgelopen voorjaar nog bij Johan Mikkelsen in de boot een kamprecord van een exemplaar met een lengte van 230cm!! Wil je zien wat er dagelijks aan grote vissen wordt gevangen kijk dan even bij de vangstberichten >>>
Tijdens onze 2e visdag werden wij vergezeld door onze visgids Martin Bamberg, een topvisgids waarmee we eigenlijk de hele dag op heilbot hebben gevist. resultaat 2 voor mij, 1 voor Martin zelf, en 1 voor Heijo. dat zijn 4 heilbotten en dan doe je het niet slecht. De heilbot van Martin werd professioneel binnen gehengeld door Heijo alsof hij dat elke dag deed. Martin haakte tussendoor ook nog een mooie zeewolf die ook deze keer weer vakkundig binnen werd gevist door Heijo. Dan vaar je dus uit met de opdracht aan de visgids dat we op heilbot willen gaan die dag. Toch willen we tussendoor nog heel even een half uurtje in de stroming op grote koolvis. Na 10 minuten vissen staan we allemaal met elkaar op de foto met en meter koolvis in onze handen! Sta je tegelijk met z`n vieren een meter koolvis te drillen. Lachen toch. Niet normaal! Krijgen we later die week ook nog te horen van de gidsen dat het aantal koolvissen in Juli en Augustus nog flink zal toenemen. worden ze ook nog vergezeld door grote makrelen!
Als je het niet meegemaakt hebt kun je je het bijna niet voorstellen. Denk nou niet dat je hier kan gaan makrelen op grote koolvissen, want zo gemakkelijk gaat het nou ook weer niet. Een andere boot vlakbij ons ving nog niet de helft van de vissen die wij vingen, wat ze verkeerd deden weet ik niet. De nieuwe Prerigged Giant Ripple Shad 23cm van Berkley deed de job! Top shad waarmee we keer op keer toch wel de grote jongens er tussenuit konden pikken. Natuurlijk mogen ook de sandeels 150 gr.van Savage Gear niet ontbreken. Onmisbaar bij deze visserij, blijft een topaas voor alle soorten net als de Cutbait groot en klein.
De zwaardere Cutbaits en Crazy Daizy`s zijn hier vanwege de sterke stroming soms best nodig. De visgidsen die je gratis een dag begeleiden als je bij Cordes Travel boekt doen er echt alles maar dan ook alles aan om je een top visdag te bezorgen. Na een kleine 8 uur vissen wilde Martin Bamberg eigenlijk nog even richting het eiland Mosken gaan, maar dat vonden wij geen goed idee. Het was ondertussen al een uur of 8 `s avonds en hij moest die avond nog weg om naar Stockholm te reizen om de trouwerij van zijn zus bij te wonen. Chapeau Martin you did a hell of a job!! Een fooi is dan ook altijd op zijn plaats!
Toch vind ik het ongelooflijk, hoeveel heilbotten er in zo’n week gevangen worden op het Camp, af en toe een paar voor consumptie, maar 9 van de 10 keer is het CATCH & RELEASE! Zo hoort het ook te zijn vinden wij, minimummaat om op te eten is 80cm en het advies vd visgidsen, eigenlijk een “eis” om heilbotten boven de 140cm niet in de boot te trekken, hiermee beschadig je de vis zodanig dat deze er (later) last van kan krijgen en dood zal gaan. Grote 140cm plus heilbotten meenemen voor de foto wordt hier dus NIET gewaardeerd ! Niet alleen met de heilbotten, catch and release, maar ook met alle andere soorten vis! Natuurlijk mag je zoveel vis eten tijdens die week als je wil, mag je ook maximaal 15kg visfilet mee naar huis nemen, maar laat alle andere vissen lekker zwemmen, het is toch ook veel leuker om ze weer terug de diepte in te zien zwemmen. Veel grote heilbot, grote kabeljauw, heel veel meter plus koolvissen, zeewolven, pollakken, mooie grote schollen, dikke makrelen, zeehonden, zeearenden, walvissen en als je wat geluk hebt een groep orcas! De Lofoten (A Rorbuer & Nappstraumen) hebben het allemaal te bieden. Onlangs heeft Cordes Travel er ook nog een locatie op de Vesteralen bij gekregen. Vesteralen de eilandengroep net ten noorden v/d Lofoten is zeker net zo mooi en maar 2 en half uur rijden van het vliegveld.
Als je bij A Rorbuer rond loopt in je vispak, dan moet je er niet van opkijken dat je af en toe gefotografeerd wordt door allerlei toeristen die hier rondlopen om het museum dorp te bezichtigen. Ze komen hier namelijk vanuit de hele wereld om dit dorp A bekijken en jij als ruige zeebonk bent er dan een attractie bij. Helemaal als je net terug komt van het vissen en je hebt ook nog wat grote vis om te laten zien. Ze vinden het fascinerend dat wij hier de zee op gaan in onze visboten en van die grote vissen vangen! Vroeger ging dat met roeiboten en netten, zelfde plek, zelfde huisjes en zelfde visserij.
Dat er hier echt heel veel grote kabeljauw zit dat viel ons vanaf dag 1 direct al op, meerdere 15 tot 20 kilo kabeljauwen lagen er die eerste dag al op de fileertafel. Dat belooft veel goeds zeiden we tegen elkaar. Bij de eerste vistrip had Spijkertje (Nanno ikzelf) er direct al eentje van 18 kilo te pakken. Hij kon mijn Giant Ripple Shad 23 cm van Berkley niet weerstaan. top aas dat in mijn viskoffer nooit meer zal ontbreken als ik naar Noorwegen ga. Ook hebben we meerdere grote kabeljauwen gevangen op een dode koolvis, maar de 20 kilo hebben we jammer genoeg niet gehaald. we hebben er eigenlijk ook niet gericht op gevist, en deze vissen waren eigenlijk allemaal bijvangst naar onze jacht op de heilbot. Niet echt een straf om zulke grote vissen als bijvangst te hebben!!!
Ben er van overtuigd dat je er meerdere van 15 tot 25 kilo kan vangen in een week als je gericht op deze grote kabo`s gaat vissen. Rond de getijdenstroom, aan de westkant v/d Lofoten en ten westen van het eiland Mosken en Vaeroy heb je toch echt hele mooie kabeljauw stekken, maar die kan de visgids je laten zien op de kaart, trouwens een aantal van deze visgidsen kun je al ontmoeten op de Cordes Traveldag, waar er elk jaar een paar naar toe komen om jullie vissers alles te vertellen over de stekken van A Rorbuer, Nappstraumen, Vesteralen en Havoysund.
Dan de materialen. Ja wat zal ik er van zeggen, ieder merk zal in dit segment wel een goede hengel verkopen, maar wij vissen het liefst met Penn. Of het nou om een hengel, een molen, of een reel gaat, Penn heeft ons nog nooit in de steek gelaten. We hadden voor deze vakantie de grote brede oersterke hengelkoker (Sportube) van Raffie geleend (ondertussen zelf ook al 1 besteld) omdat we ook wat andere hengels dan onze reguliere hengels wilden gaan proberen. Raffie heeft een mooie grote hengelkoker waar we met gemak onze 18 hengels kwijt konden, zijkanten opvullen met regenjas of andere spullen, enorm veel ruimte dus, de beste en sterkste hengelkoker die we ooit gehad hebben, oa te koop bij Robby Fish in België, grootste voordeel, we hoefde geen 2 kokers aan elkaar te tapen én we deze had wieltjes wat toch wel makkelijk loopt.
Robèrt en ik vissen eigenlijk het liefst met de REGIMENT POPPING SPIN 80/160 gram. Deze heeft een hele mooie actie en buigt door tot in het handvat! Datzelfde kan eigenlijk gezegd worden van de REGIMENT SPIN serie. Of je nou een 50/100 gram of een 60/120gram hebt, de actie is magnifiek!! De hele Regiment serie van Penn is gewoon top. Peter vist het vaakst met de REGIMENT HEAVY PILK 100/160 gram. Een mooie hengel waar je de grootste vissen mee kan drillen. Ook hier heeft iedereen natuurlijk zijn persoonlijke voorkeur. Wij vissen het liefst met en wat lichtere hengel, omdat je dan meer actie hebt, en een ander vist het liefst met een wat stuggere hengel. Ik had nog niet met de PENN REGIMENT HALLIBUT hengel gevist, en wilde deze graag proberen. Zo ook de PENN REGIMENT JIG. Beide hengels bevielen mij zeer goed. Met de Hallibut kan je echt alles doen door zijn soepele top, en heeft een mooie actie. Ik had de 50 lb versie gebruikt en dacht dat hij te zwaar aan zou voelen voor mij, maar je merkt er niets van dat je met 50 lb staat te vissen! De Penn Jig die ik gebruikte was maar 180cm lang, en dat ben ik niet gewend, daar ik meestal met hengels van 270cm sta te vissen. 180cm en 50 lb. Superstijf hengeltje en het voelt een beetje raar als je hem voor de eerste keer gebruikt. Doordat hij zo stug is kan je wel je aas wat beter controleren. Je hebt meer gevoel bij wat je doet. Mij was hij eigenlijk iets te kort, maar dat is heel persoonlijk. Het is wel makkelijker vissen, dwz je wordt er niet zo gauw moe van dan met een lange hengel van 270cm. Toch gaat mijn voorkeur nog steeds uit naar een iets soepeler hengel. vind de actie mooier, ook als ik het terug zie op tv.
Onder deze hengels moet natuurlijk ook een molen, want wij zijn geen fans van een reel. heb nog wel de PENN FATHOM 2 SPEED gebruikt en die is ook echt top, maar pak zelf toch al gauw weer een molen! Ieder zijn ding zou ik maar zeggen. Natuurlijk zijn ook onze molens van Penn. Wij zijn echte fans van het H200 slipsysteem dat Penn op bijna al hun molens gebruikt. Ik zeg bijna want we hebben een nieuwe molen getest van Penn met en ander slipsysteem, maar daarover later meer. De molens die wij gebuikt hebben zijn achtereenvolgens de SARGUS II 5000, BATTLE II 5000, SPINFISHER V 5500/6500, CONFLICT 5000, CLASH 5000,en de nieuwe nog uit te komen SLAMMER III. Allemaal Toppers waar je elke vis mee aankunt,maar de laatste 2 springen er wat ons betreft toch wel uit. De CLASH is zòn mooi soepel lopende molen. De gefreesde tandwielen die hier in zitten maken echt het verschil!! Mooie goedlopende en klinkende H200 slip, top gewoon.
De nieuwe SLAMMER III zoals hij genoemd gaat worden, is een molen waarvan je kan zeggen; “NO COMPROMISE”! Het is een mooie robuuste molen die draait als een ballerina op balletschoentjes!! Ook hier zitten de gefreesde tandwielen in en dat voel je meteen. Hij draait echt heel erg mooi en soepel, zelf vind ik de iets grovere beugel ook wel prettig. Een mooie grote gouden slinger moet zorgen voor een goede grip tijdens het opdraaien van de gevlochten lijn. Deze slinger zal straks ook in zacht foam verkrijgbaar zijn, ideaal voor in de koude omstandigheden en in de regen, nog een betere grip. Deze molen beschikt echter niet over het vertrouwde H200 slipsysteem, maar het nieuwe DURA DRAG systeem, super slipsysteem dat ons zeer goed bevallen is! Laat het aan de professionals over om uit te leggen hoe het precies werkt, maar geloof mij hij is echt top!! Deze wil iedere sportzeevisser straks absoluut in zijn viskoffer hebben. Wij in ieder geval wel, dat staat vast.
De gevlochten lijnen die wij gebruiken zijn van SPIDERWIRE en BERKLEY. Deze bevallen ons het best, en ze zijn beide beresterk. De lijnen waarmee we vissen zijn 0.17 tot 0.25 mm dik. ga je naar Noorwegen of IJsland dan spoel je je molen op met deze lijnen 0.20 of 0.25 mm en je weet zeker dat je met je lijn goed zit. Types zijn bv de Spiderwire Ultracast (8 carrier), Spiderwire Stealth Code Red en de nieuwste Spiderwire Stealth Smooth, waarmee zij in 2016 een prijs mee hebben gewonnen.
Ja dat was het dan eigenlijk wel weer. Een weekje vissen in Noorwegen is altijd zo weer voorbij. Ik weet wel zeker dat ik hier bij A RORBUER niet voor het laatst geweest ben. Wat een visgebied zeg, wij waren er echt wel heel erg van onder de indruk, en durf gerust te zeggen dat we toch echt wel iets gewend zijn. Het maakt voor Cordes Travel niet uit waar iemand naar toe gaat zolang het maar een geslaagde leuke visvakantie is geweest, maar geloof mij nou als ik zeg dat iedere zelf respecterende zeevisser hier eens in zijn leven moet hebben gevist. Het is echt BIZAR, zoveel grote koolvissen, kabeljauwen en heilbotten zitten hier!! Ben je fan van de grote koolvissen, of wil je er wel eens een vangen, dan MOET je naar A RORBUER!!!
Kan je in de stroming vissen(en dat lukt bijna altijd wel als er niet te veel wind is) dan durf ik iedereen te garanderen dat hij of zij een meter koolvis gaat vangen! Ze zijn ook nog eens echt moddervet. Heb je er geen bezwaar tegen om net even dat extra stapje te nemen, rij dan een dik uurtje verder dan Nappstraumen en beleef A Rorbuer eens een keer, weet 100% zeker dat niemand hier spijt van gaat krijgen. Hou de vangstberichten op de site van Zeevisland maar eens goed in de gaten en overtuig je zelf met de vangsten die hier elke week gevangen worden.
Bedankt Raffie & Linda voor een onvergetelijke visreis naar de Lofoten en wederom zoals de afgelopen 10 jaar weer een perfect geregelde visvakantie. Wat is het toch altijd weer een fijn gevoel dat je onderweg of tijdens het verblijf je
nooit zorgen hoeft te maken dat het een en ander niet goed geregeld is. Jullie zijn ongetwijfeld het beste en meest professionele visreisbureau dat er is !!
Johan, Martin en Jimmy Thanks for al your help and an unforgettable vacation at A Rorbuer, Like Arnold alway`s says “we will be back”! Have some SKITT FISHING!!!!! Bedankt heren Huizinga voor weer een hele fijne week visvakantie in het mooie Noorwegen en dan nog wel een van de mooiste stukjes Noorwegen DE LOFOTEN! Volgend jaar is alweer geboekt en dan gaan we met een hele gezellige groep van Cordes Travel gasten naar het beroemde Nappstraumen Festival op de Lofoten. Heb er nu al zin in en er wordt alweer afgeteld! Gezellig een beetje competitie, lekker eten, samen een biertje, en natuurlijk vooral veel vette en grote vissen vangen!
Hoop dat iedereen die dit verslag gelezen heeft er veel plezier aan beleeft heeft, en er misschien ook voor een toekomstige visreis nog wat aan gehad heeft. Ben je al op reis geweest, of ga je misschien dit jaar of volgend jaar nog, denk er dan aub eens aan om ook zelf eens een reisverslag te schrijven. Hoeft niet zo uitgebreid te zijn als deze, maar wij vinden het ook leuk om iemand anders hun belevenissen te lezen. Alvast bedankt!
Goed dat was het dan weer. Ik hoop vele van jullie die dit lezen te zien op de beurs in Utrecht dit jaar (2-3-4 December), en kom dan gerust even langs voor een praatje of eventueel wat info mocht je dat willen. Cordes Travel zal natuurlijk weer van de partij zijn met hun vaste medewerkers !
Nog één keer…… A RORBUER Pffffff BIZAR!!!
Groet,
Nanno