Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen & overtochten

Vesteralen visvakantie 2021 Jaap

Havoysund werd Vesteralen 

Corona gooit wéér roet in het vis water. Vorig jaar moesten we in plaats van juni in september naar Nappstraumen. Dat zagen we helemaal niet zitten in verband met het weer en het donker worden, we besloten het toch te doen en dat was achteraf een héle goede beslissing. Dit jaar moesten we in juni naar Havoysund, dat liep toch weer even anders dan iedereen gedacht had, inclusief Cordes Travel. We konden weer kiezen maar nu was de keuze Vesteralen in september of helemaal niet, september was voor ons geen probleem, dat was goed bevallen vorig jaar, Vesteralen is wat anders daar waren we nog nooit geweest, maar echt moeilijk zijn we niet, dus we proberen het.
De Corona reis zal ik maar het even noemen, je bereid alles goed voor en met een aktetas vol formulieren naar Schiphol . Tot het kamp aan toe ging alles op rolletjes, geen strobreed is ons ergens in de weg gelegd en de meeste formulieren konden mee naar het toilet. Maar beter mee verlegen dan om verlegen. We moeten een dag eerder vertrekken met een hotel overnachting i.v.m. vlucht wijzigingen door het Corona gedoe, dit is niet erg maar wel als je tien uur werk hebt om in Oslo te komen maar dat is even niet anders in deze tijd. De volgende dag vliegen naar Evenes met bussen en taxi’s naar het kamp Vesteralen.
Het kamp is niet groot, wij hebben twee huizen “New Cabin” en “The Castle” twee top huizen voor de rest is alles net als hun andere kampen goed op de rit bij deze organisatie, Cordes Travel heeft dit niet zomaar in zijn programma, we hebben ook wel eens andere dingen mee gemaakt, waar we niet eens meer aan willen denken zo goor.
Dan het vissen. De eerste dag is er behoorlijk wind en gaan we op aanraden van gids Jürgen naar stek veertien laten we hopen dat dit niet de beste stek is want de vangsten vielen  behoorlijk tegen, de golven ook, lekker een raar gevoel in je maag en ondanks pillen waren er een paar niet echt blij 🤢🤢🤢🤮🤮. We vangen wat kabeljauw erg veel lommen en wat kleine koolvissen. Niet echt tevreden keren we om vier uur terug na 8 uur vissen kan het wel weer.
Dag 2
We proberen ondanks meer wind weer naar het gedeelte rond stek 14 te gaan, maar het is niet te doen zo ruw is de zee, dan maar in oostelijke richting naar een brug daar liggen we in de luwte en zou er heilbot zwemmen, ook deze dag was niet top we vang wat schelvis kleine kabeljauw en koolvis, dat zijn wij niet gewend weinig vangen.
Dag 3
Het weer knapt op minder wind we gaan nu naar de westkant daar moet het gebeuren, de golven zijn nog verschrikkelijk hoog dus dat wordt weer 🤢🤢🤮 het gaat net met de golven als je niet te hard vaart . Ook hier vangen we weer vis, maar niet wat we er van verwacht hadden, morgen moet het gebeuren volgens Jürgen, de golven gaan er uit en met meerdere boten en de gids naar volle zee.
Dag 4
Jürgen (de visgids) gaat met een boot Zweden mee en wij er achteraan. Halfzes vertrekken, we moeten weer vroeg stoppen omdat na twee uur de wind weer aantrekt en het is 1,5 uur varen, dan lig je echt wel op zee. Eindelijk een rustige deining en ideaal vis weer. Op de stek aangekomen laat ik mij Crazy daisy voor het eerst zakken boem, kabeljauw van 130 cm dit wordt een top dag we vangen allemaal vissen van ruim een meter en dikke koolvis. Jürgen houd het weer in de gaten en we vertrekken weer op tijd, voordat we thuis zijn is de wind alweer behoorlijk aangetrokken. Gelukkig hebben een paar specialisten wat fileren betreft, dus met een paar uur fileren en inpakken hebben we 140 kg filet in de vriezer de rest van de week kan alles terug in zee.
Dag 5
De wind is weer spelbreker we gaan weer richting de brug waar we vandaag bijna niks vangen, het was achteraf ook stom om hier heen te gaan in het begin van de week zat hier ook al geen vis, op de terug weg, bijna bij het kamp, probeert Niels het nog even bij verschillende staken en dat levert mooie pollakken op dat hadden we achteraf beter kunnen doen, op tien minuten varen van het kamp, maar zo is het als je ergens de eerste keer bent volgende keer maak je die fout niet.
Dag 6
De wind is er uit de golven nog hoog, we kunnen weer naar de westkant op een ander stek dan vorig keer, hier zwemmen koolvissen volgens Jürgen (dit is trouwens een top gozer) en hier zwemmen ook koolvissen en niet de kleinste dat we zulke grote vingen is zeker tien jaar geleden hier waren we aan toe na een paar slechte dagen.
Het zit er weer op de eerste dagen waren we wat sceptisch over Vesteralen maar als het weer mee zit kan deze bestemming wat visserij betreft de strijd met Nappstraumen glansrijk aan en zo behulpzaam als Jürgen hebben we er ook nog niet veel meegemaakt. Het kamp ligt op een mooie locatie. De supermarkt ligt op acht km de huizen zijn top het kamp is lekker knus de snij en vries faciliteiten zijn in orde, wat wil je nog meer. Deze bestemming hoeven we niet meer over te twijfelen in ieder geval.
Groet,
Jaap