Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen Zweden en overtochten

Penn Havoysund Festival 2017

Penn Havoysund Festival 2017

23-08 tm 30-08-2017, Havoysund Noord Noorwegen (noord)

Havoysund-Festival-2017 - 55

Beste lezers,
Het was al meer dan 1 jaar voor vertrek volgeboekt, dit Penn Havoysund Festival, er was dus veel interesse in deze eerste groepsreis naar Havoysund, die een groot succes bleek te zijn. Dinsdagavond verzamelden we met 44 mannen en één vrouw (Linda Cordes) op Schiphol, na een storing in de computer konden we dan inchecken en vlogen we naar Oslo. In Oslo hadden op 200m lopen vh vliegveld een hotel, inclusief ontbijt. Woensdagochtend vlogen we dan door naar Alta, daar een grote touringcar naar Havoysund waar we tegen 16:00 aankwamen.

Havoysund-Festival-2017 - 81Mooi weer, geen wind, blauwe hemel en een zonnetje, ideaal weer om aan te komen, onderweg een prachtige natuur en zelfs nog een flink aantal rendieren gezien ! Iedereen de sleutel van hun huisje gegeven, koffers uit de bus gehaald en daarna boodschappen doen bij de supermarkt, op 300m lopen vd accommodatie, ideaal ! Om het makkelijk te maken hadden we een visbuffet, zodat niemand hoefde de koken op de 1e dag en even wat rust had.

Om 19:30 hadden we de eerste meeting, alle vissers kwamen bijeen in de ontbijtzaal om vervolgens tips en adviezen te krijgen van de 3 Zweedse visgidsen Ulf, Sebastiaan en Douglas. Er werd duidelijk verteld hoe men een heilbot moet binnen halen of mits deze langer is dan 130cm netjes naast de boot moet onthaken en veilig weer terug kan laten zwemmen, want Catch and Release (C&R) is belangrijk deze week. Verder uitleg over veiligheid, huis en bootregels, stekken, technieken en materialen, vol programma dus.

Wat is nu eigenlijk zo’n Festival ? Een Festival wordt ook wel een groepsreis genoemd, wij organiseren sinds 2011 al Festivals en dit was de 27e in het bestaan van Cordes Travel. Wij boeken dan bij een accommodatie alle boten en huisjes, in dit geval 12 huisjes en 12 visboten en gaan met alleen maar Nederlanders en Belgische vissers op visreis die week. Wij, Raffie en Linda Cordes, reizen samen met de groep van Schiphol naar Noorwegen en terug en zijn dus de hele week aanwezig bij zo’n Festival op land en op het water. Samen met een aantal visgidsen zijn we de hele week aanwezig om vissers te helpen, adviseren, ondersteunen, begeleiden en doen we ons best om hun een geweldige visreis te laten ervaren, dit vergt natuurlijk een enorme organisatie en een giga planning en is zo’n week best “pittig” voor ons.

Havoysund-Festival-2017 - 27Tijdens zo’n Festival ben je vrij om te doen en laten wat je wil, je mag zelf bepalen waar en wanneer je gaat vissen, dus niets moet en bijna alles mag, alleen je bent de hele week samen met allemaal Nederlanders en Belgen die allemaal hetzelfde doel en hobby hebben, vissen in het mooi Noorwegen. De meeste groepen kennen elkaar en hebben dus als eigen groep, hun eigen huisje en eigen boot, maar er zijn ook vissers die maar alleen of met z’n tweeën zijn en die boeken we dan, indien gewenst, bij elkaar om de kosten wat te verdelen, je vist dan met 1 of 2 andere heren op de boot en woont samen in een huisje, max 4 man in een huisje en op een boot en dat is altijd een succes, want je hebt allemaal dezelfde hobby en wil gewoon lekker vissen. Om het een beetje spannend te maken hebben we een kleine wedstrijd gemaakt met een mooie trofee en een aantal prachte prijzen van Penn, hengels en molens, bewust geen grote prijzentafels voor duizenden euro’s want dan wordt het te fanatiek en nu is het voor de eer.

Havoysund-Festival-2017 - 1Tijdens deze visreis naar Havoysund, 70% vissers die nog nooit in Noorwegen hadden gevist, ideaal natuurlijk om tijdens zo’n Festival veel te leren, maar er waren ook een aantal groepen die al (veel) vaker in Noorwegen hadden gevist. Deze ervaren vissers deelden hun kennis en ervaring dan ook met de andere vissers, dat is ook het doel van een Festival, met elkaar een geweldige visreis beleven en elkaar helpen, ben je liever op jezelf, moet je een week eerder of later gaan, een Festival beleef en ervaar je nu eenmaal met elkaar en dat maakt het een groot succes. We hebben die week ook geen geheimen over stekken en kunstaas, iedereen mag alles van elkaar weten en over de marifoon worden de hele dag stekken en (kunst)aas tips gedeeld, zodat iedereen een kans maakt op een prachtige heilbot. Dat deze Penn Festivals in groot succes blijkt wel aan het feit dat deze in 2018 bijna allemaal volgeboekt zijn.

Goed terug naar ons Festival deze week, het was woensdagochtend 07:00 en iedereen zat al aan het ontbijt, wat inclusief in de prijs is, geen groot uitgebreid buffet, maar prima genoeg om even lekker snel te ontbijten om daarna thuis nog even een lunchpakket te maken en daarna de boot op te gaan om te vissen. Om 08:15 stond dan ook iedereen op de boot, twaalf 150pk 4-takt motoren liepen langzaam warm en de 23.5ft Arronet boten konden niet wachten om het ruime sop weer te kiezen op jacht naar wellicht de vis van je dromen. Tijdens een Festival in Noorwegen krijgt elke boot 2x 4u een visgids gratis aan boord, hij kan je dan aan boord alles leren over stekken, technieken en vismethodes, ideaal dus, heb je hem niet aan boord die dag, kun je gewoon achter hun aan varen, wat ook bijna iedereen deed die week.

Trossen los en daar gingen 12 snelle boten het water op, een aantal groepen achter Ulf aan, weer andere achter Sebastiaan die voor de kabeljauw ging en Douglas die op jacht was naar de heilbot, met snelheden tot wel 34 knopen (63 km/pu) vlogen de boten over het water, wat is het toch een topboot, vaart zo fijn, is super-veilig en is gebouwd voor dit soort werk ! Wat een prachtig gezicht al die boten op jacht naar de kabeljauw, koolvis en heilbot. Bij ons aan boord Marco Kraal bekend van Vis TV op RTL7 en zijn vismaat Rik Stalenhoef, Linda en ik hadden als doel deze 2 visgekken hun droomvis te laten vangen een heilbot, want die stond heel hoog op hun bucketlist.

Havoysund-Festival-2017 - 35Eenmaal op de stek begonnen we met vissen, niet veel later melde de 1e boot via de marifoon dat de 1e heilbot een feit was, 90cm, wat een prachtig beest is die heilbot toch. Lekker uit de wind, vissen op dieptes tussen de 10 en 38m, ideaal. Als aas de sandeels, Abu Garcia Mc Beast, Hali Bandit, Sandeels, Cutbait, Berkley Ripple shad en natuurlijk de Crazy Daisy. Allemaal tussen de 150 en 460gr in verschillende kleuren. Zo viste we een zalige 1e dag in Noorwegen, helaas geen zon, maar weinig wind en droog. Marco en Rik vingen op deze 1e dag meteen 2 heilbotten de man, dus hun visreis kon nu al niet meer stuk, onze taak was geslaagd.

Maar we hebben wel al een TOPdag gehad op de 1e dag, in totaal zijn er 36 heilbotten gevangen, langste 122cm ! Heel veel blije gezichten dus en dat op de 1e dag. We praten niet over het aantal volgers en het aantal wat we verspeeld hebben, dan zijn er minstens ook nog eens 36 verspeeld, iets te weinig kennis en ervaring, niet de juiste lijn of hengel en een beetje pech soms, maar dat hoort erbij. 34 heilbotten zwemmen weer, 2 zijn er in de pan gegaan. Twee andere groepen zijn gericht op de kabeljauw wezen vissen en ook dat was een groot succes, zwaarste 16 of 18kg en 10 stuks boven de meter ! Dus ook die groepen hadden het goed naar hun zin, kortom allemaal hele blije gezichten en daar doen we het voor.

Havoysund-Festival-2017 - 96Op de terugreis merkten we al wel dat er meer wind kwam en dat klopte met de voorspelling, want vandaag (vrijdag) had men veel wind voorspelt en helaas dat klopte… Eenmaal terug in de haven op veel gezichten een enorme grijns, “YES we hebben een heilbot gevangen” riep men luid over de steiger. Kabeljauw, heilbot, zeewolf, schar, schol en koolvis was er meteen op de 1e dag al gevangen, wat een blijdschap. Om 20:30 verzamelen in het restaurant en de dag bespreken tevens een plan maken voor de volgende dag, veel vissers wilden toch nog wat kunstaas kopen, omdat ze niet de juiste materialen bij zich hadden, jammer want we geven heel veel informatie en advies, maar ja dan moet men je advies wel aannemen. In de avond lekker gegeten in het restaurant bij het complex, de “biefstuk” (Indre Oksfilet) was zalig, zo ook de spareribs en Biffsnader, allemaal erg goed en prima en vers klaar gemaakt. Wij waren niet de enigste die deze “biefstuk” lekker vonden, Stefan en zijn vader kon je met regelmaat vinden in dit restaurant, ideaal toch om niet te hoeven koken ?

Havoysund-Festival-2017 - 75Vrijdag helaas extreem slecht weer, windkracht 7-8bft en heel heel véél regen, de wind staat ook nog eens ongunstig, dus ivm veiligheid en de slechte omstandigheden, niet met de boot op pad. Jammer maar het weer doet niemand wat aan, normaal kun je hier altijd wel ergens heen, maar met een wind Noord heb je net geen kans om ergens heen te varen. Dus werd er vanaf de kant gevist en zeker niet zonder succes. Rik Wilborts ving een heilbot van 42cm vanaf de kant, Marco Kraal ving een mooie gul van een kilo of 6 en verder werd er schol, schar en koolvis gevangen, niet een de dag die je wenst, maar was ondanks het slechte weer, zeker geen verkeerde dag.

Zaterdag, weer slecht weer, maar we mogen voor de deur blijven met de boot, dus wel vanaf de boot vissen, iedereen vist in de baai en heeft toch een leuke dag, jammer vh weer maar doet niemand wat aan. Rik vangt wederom een heilbot, deze keer van 100cm en dat was op 200m vh camp in Havoysund. Verder allerlei leuke vangsten, geen topvangsten maar wel een dagje vissen vanaf de boot.

Havoysund-Festival-2017 - 89Zondag, yes we kunnen weer naar buiten en met onze sterke en snelle 23.5ft boten met 150pk vliegen we naar de stekken, 3 visgidsen die ons vergezellen en via de marifoon advies geven. Het is droog, volle zon en weinig wind een topdag dus, maar helaas wil de vis zo net na die storm niet echt bijten. De kabeljoekels doen het goed, zij weten 6 heilbotten te vangen en een paar dikke kabeljauwen. Linda ving nog een MEGA schol van minimaal 60cm, maar helaas viel deze vd haak en konden we hem niet exact wegen en meten. Ook de andere groepen vingen mooie vissen en waren blij met deze topdag in Havoysund. Later nog met de mannen uit Urk en Lemmer naar de kabeljauwstekken geweest om wat kabeljauw te vangen en zeker met succes, maar na de middag was de beet eruit. Leuk detail is dat we 71gr noord viste, we visten op dezelfde hoogte als de Noordkaap, kortom Noordelijkste puntje van Europa.

Maandag wederom een leuke visdag, heel veel blije gezichten en tevreden sportvissers en weer werd er een huisje geboekt, deze keer voor 2019, dan moet men wel tevreden zijn toch ? De sfeer is enorm gezellig iedereen praat met elkaar, helpt elkaar en deelt alle stekken, technieken en kennis. Vaak is er altijd wel 1 groep die zich afzondert, maar deze groep is echt gezellig en de sfeer is TOP. Kijk wil je gewoon je eigen ding doen, geen info delen en niet naar die meetings komen en boeit het je niet dat je buurman uit Nederland, België of Zweden komt en wil je gewoon vissen en in je huisje zitten, dan kun je beter een week later of eerder gaan. Een Festival heeft als doel gezelligheid en met elkaar een leuke visreis ondernemen, maar je bent ondanks alles toch vrij om te doen en laten wat je wil, vissen waar en wanneer je wil en je bent gewoon met je eigen groepje in je eigen huisje, niets moet en bijna alles mag.

Havoysund-Festival-2017 - 95Dinsdag was het alweer de laatste dag, helaas best weer veel wind, zit ons niet mee, toch wordt er nog volop gevist en worden er wederom heilbotten, koolvissen, kabeljauw en zelfs zeewolf gevangen ! In de avond alle boten tanken, schoonmaken en koffers pakken. Om 20:30 weer verzamelen in het restaurant, net als elke avond waar iedereen trouw even naar toe komt, gezellig en leuk. Om het makkelijk te maken, eten we nog een keertje in het restaurant, dan is je huisje al schoon en heb je geen zorgen meer. Dan is het tijd voor de prijsuitreiking, want er is deze week een kleine wedstrijd, gewoon voor de lol en niet voor die mega-prijzen, want anders wordt deze leuke gezellige en leerzame week té fanatiek en dat willen we voorkomen. Penn Havoysund Festival het is weer voorbij, wat een succes, wat een toffe groep, wat een gezelligheid en wat een leuke week ! We hebben 117 heilbotten gevangen, in 4 dagen (2 dagen met windkracht 7-8). Dit met een groep waarvan een groot aantal vissers nog nooit in Noorwegen hadden gevist of zelfs nog nooit hadden gevist.

Havoysund-Festival-2017 - 68Jan Oosterbaan ving de zwaarste heilbot deze was 162cm, daarmee won Jan uit Urk de hoofdprijs, Richard Kramer won de 2e prijs, hij ving een heilbot van 142cm en Marcel Van Beek ving een heilbot van 136cm en won daarmee de 3e prijs, deze vissers wonnen een mooie trofee en prachtige Penn prijzen. En er zijn ook nog dikke kabeljauwen gevangen, zwaarste 18kg en langste 131cm, tevens ook zeewolven, koolvis, schol en vele andere soorten. Iedereen was blij, we kregen tientallen complimentjes en bedankte ons voor de strakke organisatie. Een aantal groepen hebben meteen weer geboekt voor 2018 en 2019. 44 mannen en 1 vrouw, wat een week wat een organisatie en wat een leuke groep, iedereen was aardig, netjes, behulpzaam, vriendelijk en deed gezellig mee.

Tot slot nog even mijn materialen onze materialen op een rij, veel vissers willen altijd graag weten waar we mee vissen. Eigenlijk is dit per gebied wel een beetje verschillend, voor Havoysund is eigenlijk de inliner en de Jigging het fijnste, deze zijn iets stugger, daar heb je sneller en meer contact mee als je op de heilbot gaat vissen. DE HSX is een ideale “lichte” hengels, hier mee kun je vanaf de kant vissen en met licht gewichten tot 150gr, maar mocht je toch een heilbot haken, dan laat deze HSX je niet in de steek. Verder vis ik graag met een reel dus de 2-speed komt goed van pas, ideaal voor op de jigging of Inliner. Op alle molens heb ik minimaal 25/00 en soms zelfs 30/00, speciaal voor deze heilbotvisserij en dan het liefst de Spiderwire Smooth, echt een zachte mooie lijn die ook nog eens geluidloos is, echt een super gevlochten lijn die in de USA al veel prijzen heeft gewonnen.

Havoysund-Festival-2017 - 85Hengels:
Penn Regiment II – Inliner 30lbs
Penn Regiment II – HSX 50/150gr
Penn Regiment II – Halibut 50lbs
Penn Regiment II – Jigging 30lbs
Penn Regiment II – Tuna 50lbs

Molens/reels
Penn Clash 5000
Penn Slammer III 5500
Penn Conflict 5000
Penn Fathom 2-speed (reel)
Alle molens en reels gevuld met 25/00 gevlochten lijn, Spiderwire Smooth

Kunstaas, ik ga je niet alle geheimen vertellen die vertel ik je wel op een Cordes Traveldag of tijdens een beurs, prive-les of Festival, maar we hebben oa gevist met de Abu Garcia Mc Beast en de Berkley Flatt Shad, absolute toppers !

Wij kijken terug op een hele gezellig week waar veel records zijn verbroken en dromen zijn waar gemaakt, Marco Kraal heeft in ieder geval zijn heilbot gevangen, na tientallen jaren dromen. Voor ons gaat het gewone werk weer door, klaar maken voor de hengelsportbeurs en de Cordes Traveldag en alvast plannen voor de Festivals 2018 en 2019. Wil jij ook eens mee naar zo’n gezellig Penn Havoysund Festival ? We hebben voor 2018 nog 1 huisje vrij en 2019 zijn de eerste huisje ook al geboekt, wees op tijd ! Tot slot een grote dank aan de visgidsen, die zijn er tijdens de Cordes Traveldag ook weer bij, Nordic Sea Angling en natuurlijk niet te vergeten al onze trouwe gasten, jongens bedankt voor deze gezellige week, we hopen jullie allemaal nog eens terug te zien !

Groetjes,
Linda en Raffie Cordes

www.cordestravel.nl

Havoysund-Festival-2017 - 94 Havoysund-Festival-2017 - 98 Havoysund-Festival-2017 - 79 Havoysund-Festival-2017 - 77 Havoysund-Festival-2017 - 78 Havoysund-Festival-2017 - 76 Havoysund-Festival-2017 - 81
Havoysund-Festival-2017 - 69 Havoysund-Festival-2017 - 63 Havoysund-Festival-2017 - 62 Havoysund-Festival-2017 - 88 Havoysund-Festival-2017 - 89 Havoysund-Festival-2017 - 90 Havoysund-Festival-2017 - 97
Havoysund-Festival-2017 - 91 Havoysund-Festival-2017 - 93 Havoysund-Festival-2017 - 82 Havoysund-Festival-2017 - 84 Havoysund-Festival-2017 - 2 Havoysund-Festival-2017 - 3 Havoysund-Festival-2017 - 4
Havoysund-Festival-2017 - 5 Havoysund-Festival-2017 - 6 Havoysund-Festival-2017 - 7 Havoysund-Festival-2017 - 8 Havoysund-Festival-2017 - 9 Havoysund-Festival-2017 - 87 Havoysund-Festival-2017 - 86
Havoysund-Festival-2017 - 47 Havoysund-Festival-2017 - 38 Havoysund-Festival-2017 - 10 Havoysund-Festival-2017 - 11 Havoysund-Festival-2017 - 12 Havoysund-Festival-2017 - 13 Havoysund-Festival-2017 - 14
Havoysund-Festival-2017 - 15 Havoysund-Festival-2017 - 85 Havoysund-Festival-2017 - 46 Havoysund-Festival-2017 - 29 Havoysund-Festival-2017 - 23 Havoysund-Festival-2017 - 19 Havoysund-Festival-2017 - 73
Havoysund-Festival-2017 - 96 Havoysund-Festival-2017 - 45 Havoysund-Festival-2017 - 36 Havoysund-Festival-2017 - 31 Havoysund-Festival-2017 - 39 Havoysund-Festival-2017 - 40 Havoysund-Festival-2017 - 41
Havoysund-Festival-2017 - 43 Havoysund-Festival-2017 - 44 Havoysund-Festival-2017 - 42 Havoysund-Festival-2017 - 95 Havoysund-Festival-2017 - 58 Havoysund-Festival-2017 - 51 Havoysund-Festival-2017 - 52
Havoysund-Festival-2017 - 54 Havoysund-Festival-2017 - 50 Havoysund-Festival-2017 - 49 Havoysund-Festival-2017 - 57 Havoysund-Festival-2017 - 56 Havoysund-Festival-2017 - 55 Havoysund-Festival-2017 - 24
Havoysund-Festival-2017 - 25 Havoysund-Festival-2017 - 28 Havoysund-Festival-2017 - 27 Havoysund-Festival-2017 - 30 Havoysund-Festival-2017 - 17 Havoysund-Festival-2017 - 32 Havoysund-Festival-2017 - 33
Havoysund-Festival-2017 - 37 Havoysund-Festival-2017 - 18 Havoysund-Festival-2017 - 20 Havoysund-Festival-2017 - 35 Havoysund-Festival-2017 - 34 Havoysund-Festival-2017 - 48 Havoysund-Festival-2017 - 53
Havoysund-Festival-2017 - 61 Havoysund-Festival-2017 - 60 Havoysund-Festival-2017 - Havoysund-Festival-2017 - 83 Havoysund-Festival-2017 - 16 Havoysund-Festival-2017 - 26 Havoysund-Festival-2017 - 21
Havoysund-Festival-2017 - 72 Havoysund-Festival-2017 - 1 Havoysund-Festival-2017 - 67 Havoysund-Festival-2017 - 59 Havoysund-Festival-2017 - 66 Havoysund-Festival-2017 - 68 Havoysund-Festival-2017 - 65
Havoysund-Festival-2017 - 64 Havoysund-Festival-2017 - 70 Havoysund-Festival-2017 - 71 Havoysund-Festival-2017 - 92 Havoysund-Festival-2017 - 80 Havoysund-Festival-2017 - 74