Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen & overtochten

Vissen bij Vesteralen Noorwegen 2021 Martin

Vissen bij Vesteralen Noorwegen 2021

25-08 tm 01-09-2021

Normaal gaan wij altijd mee met een Penn Festival georganiseerd door Cordes Travel. Helaas is dit vanwege corona niet doorgegaan in 2020 en 2021. Nadat de regels in Noorwegen versoepeld zijn, hebben wij contact opgenomen met Cordes Travel. Het is gelukt om nog de laatste vrije week in Vesteralen te boeken. Voor ons een onbekend visgebied maar met de ervaring van Nappstraumen en de kennis van de visgidsen is het ons wel gelukt. Met de juiste begeleiding vanuit Cordes Travel is het reizen goed verlopen zonder enige problemen m.b.t. corona.

Het camp zit op een geweldige plek. Na een stukje rijden op een gravel weg, kom je uiteindelijk de welbekende rode huisjes tegen. En terwijl je je auto parkeert, komt de visgids je begroeten. De visgidsen voor dit gebied zijn Jørgen en Håkon. Twee fanatieke vissers die je graag helpen om het meeste uit je visreis te halen. Na aankomst brengen ze je naar je accommodatie en geven ze een rondleiding over het camp. Bij dit Camp krijg je ook gratis 1 dag de visgids mee aan boord, altijd gezellig en leerzaam.

Wij verblijven in appartement 1. Dit is een ruim appartement met 3 lagen. Beneden verdieping met twee slaapkamers, douche en apart toilet. De middelste verdieping is de woonkamer en keuken. Daarnaast heb je nog een slaapzolder boven de woonkamer met daarin drie bedden. Het huis heeft een fantastisch uitzicht op de zee, de bergen en de visboten. Het camp is (net zoals Nappstraumen) voorzien van een kleine ‘viswinkel’. Deze viswinkel is voorzien van alle materialen die ze gebruiken in dit visgebied. Ideaal als je een keer wat kunstaas verliest of toch nét die andere kleur wil.

Je kan je warmtepak drogen in het ‘drooghok’. Deze ruimte heeft een verwarming zodat alles droogt voor de volgende visdag. In deze ruimte bevindt zich ook de grote vriezer zodat je eventueel gefileerde vis kan opbergen. Er is ook een ruim overdekt vis-fileerplaats waar je met 8 personen kan fileren.

Visgebied
Vesteralen heeft een waanzinnig visgebied waar je alle soorten kan vangen. Denk aan leng, lom, koolvis, kabeljauw, pollak, heilbot en roodbaars. De visgidsen spreken over een maagdelijk gebied waar nog steeds veel nieuwe stekken worden ontdekt.

Onze voorkeur ligt al snel op de grote pollakken die je hier kunt vangen. Een waanzinnige visserij waar je zeer licht kunt vissen op deze krachtpatsers. Wij vissen met de Fathom Low Profile reel en de Conflict (Light) Jigging van Penn. Deze combinatie weegt bij elkaar ongeveer 400 gram maar hiermee haal je nog steeds de grote pollakken, koolvissen en kabeljauw naar binnen. De pollakken zijn ruim aanwezig in Vesteralen. Ze bevinden zich vaak op onderwater bergen tussen de 8 – 20 meter. Omdat het zo ondiep is, kan je gebruik maken van lichter materiaal waarmee het een groot gevecht is als je een pollak van 90-100cm vangt. Doordat je met zulke lichte materialen vist, ben je echt met de vis aan vechten om de vis binnen te halen. Het vissen met licht materiaal hebben wij ook 90% van de vakantie gedaan. Zelfs de kabeljauw van 70-80cm levert op dit materiaal en op deze diepte een mega gevecht op. Deze visserij is wat ons betreft onze nieuwe favoriet.

Naast de talloze onderwater bergen heeft Vesteralen ook een ‘verre’ stek. Deze stek is ontdekt door de visgidsen. Deze stek is iets meer dan een uur varen van het Camp Vesteralen. Hier vind je wederom veel onderwater bergen maar deze bevinden zich ver op open zee. Hier vang je met gemak hele grote kabeljauw en grote leng. Tijdens onze vakantie hebben andere groepen hier hele grote vissen gevangen. Uitschieter van een heilbot van 2,40m heilbot. Als het weer gunstig is, kan je samen met de visgids deze kant op varen.

Uiteraard zijn dit niet de enige plekken waar je kunt vissen. Dichter bij het camp vind je al diverse stekken waar je kunt vissen. Op 10 minuten varen zit je in een beschutte baai waar je altijd kan vissen op heilbot. Wij hebben helaas geen heilbot gevangen maar wel verschillende aanbeten gehad met als gevolg een aasvis waarvan alleen de kop nog aanwezig was.

Kortom Vesteralen is een waanzinnig gebied waar wij zeker nog een keer heen gaan. De volgende vakantie staat alweer gepland. In 2022 gaan wij weer mee met het festival naar Nappstraumen en 2023 naar Canada op de steur, uiteraard wéér via Cordes Travel visreizen.

Tot slot een dank aan Linda en Raffie die er tijdens de Corona toch voor hebben gezorgd dat we veilig en zonder zorgen op visreis konden. We zagen veel annuleringen en teleugestelde vissers op Facebook, maar Cordes Travel wist ons toch een prachtige visreis in een waanzinnig visgebied te bezorgen, bedankt !!

Martin en Teun