Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen & overtochten

Visreis Noorwegen Lenangen

Visreis Lenangen Brygge

27-09 tm 04-10-21 noord Noorwegen

Al meer dan een jaar stond deze visreis in onze agenda’s! Natuurlijk geboekt bij de organisatie die al zo’n 14 keer onze visreizen regelt: Cordes Travel! We zouden eigenlijk in juni al gaan, maar het inmiddels beruchte virus blijft maar rondwaren. Dus de reis werd weer uitgesteld naar eind september. Voor ons een herhaling van zetten, want in 2020 hebben we precies hetzelfde meegemaakt. En in 2020 is het vissen in het najaar ons uitstekend bevallen. Weliswaar op een andere locatie (Kastneshamn), met mooie vangsten in weersomstandigheden waarvan je bijna alleen maar kunt dromen. Helaas geen noorderlicht mogen aanschouwen toen. Maar gezien de goede ervaringen van vorig jaar dus gekozen voor omboeken naar eind september. Wellicht nu wel noorderlicht?

De voorbereiding liep wel iets anders dan normaal. Geen gezellige Cordes Travel-dag, geen hengelsportbeurzen, geen Open Dagen bij Robby Fish. Maar goed, langzamerhand zijn we best ervaren Noorwegenvissers, dus we redden ons wel. En, na goede ervaringen in 2019, voor de tweede keer naar de locatie Lenangen Brygger, dus we kenden de omgeving al. Erger was dat één van de pioniers en fanatieke gangmakers van onze groep, die al voor de 14e keer mee zou gaan, getroffen werd door een kloteziekte! Gelukkig inmiddels herstellende, maar hij moest helaas deze trip laten schieten. Helaas, helaas, maar het is niet anders…

Nu dus met zes in plaats van de gewenste zeven man op reis. Vol goede moed weer vertrokken in een nette verlengde 9-persoons gehuurde bus om de 3038 km af te gaan leggen naar het Noord-Noorse Lenangen. Ja, inderdaad, wij gaan met een busje. Veel mensen verklaren ons voor gek, maar wij doen dit (bijna) altijd en het bevalt ons meer dan prima. We kunnen veel meenemen uit Nederland en maken onderweg altijd wel mooie dingen mee. Voor ons hoort deze reis eigenlijk gewoon bij de vistrip!

De reis ging fantastisch goed. Wel een echte controle aan de Noorse grens op het invoeren van bier, drank, levensmiddelen en sigaretten. Maar wij zijn burgerlijke en fatsoenlijke Hollanders, dus alles goed 😊. Uiteindelijk veel te vroeg op de plaats van bestemming aangekomen, maar dat was geen probleem. We werden vriendelijk ontvangen door de vriendelijke eigenaar Per. Uitleg over huis, boten en fileerruimte kregen we bijna niet, want we wisten toch wel hoe het werkte zei hij lachend!

Het weer zag er fantastisch uit, dus de eerste sessie kon snel beginnen. Goede zeekaarten wijzen je de plaatsen waar je vis mag verwachten, maar wij kenden de meeste stekken uiteraard al wel van 2019. We werden tijdens de eerste sessie zeker niet teleurgesteld. Al snel mochten de eerste vissen naar boven komen, hoofdzakelijk kabeljauwen. Mooie en veel schelvis en ook forse, hard vechtende koolvissen. Die koolvissen leken 2 jaar geleden wel uitgestorven, want toen kwam er bijna geen koolvis aan boord. Maar deze eerste dag (en eigenlijk de hele week) dus wel. Dus de eerste visdag was al meteen zeer geslaagd!

Tja, en dan hoop je na het fileren en avondeten in de avond nog even naar buiten te lopen om te kijken of het noorderlicht zich wil laten zien. En ja hoor, ook daarin werden we niet teleurgesteld. Meteen de eerste avond al noorderlicht! Waanzinnig mooie, magische lichtverschijnselen aan de horizon. Schitterend! En het zou zich nog 3 avonden daarna herhalen! Werkelijk onder de indruk hebben we met open mond staan kijken naar dit fenomeen. Een fenomeen dat echt een kers op de taart is. Dat een sowieso al geweldige visreis nog onuitwisbaarder in ons geheugen prent.

De 2e dag brak aan en de weersvooruitzichten waren fenomenaal goed. Rustig varend zijn we naar meer open water vertrokken. Daar viel de visvangst toch wat tegen. Natuurlijk kwam er vis aan boord, maar niet de grootte en/of hoeveelheid die we er verwachtten. Verkassen dus maar, richting het eiland Karlsoy. Ook daar een taaie visserij en wat was de oorzaak? Moeilijk te zeggen, maar er was bijna 0.0 stroming en ook een wind die hooguit aanwakkerde tot 2 m/s. Naar onze mening niet de beste omstandigheden. Dan maar weer terug. Toevallig varend langs een plekje dat er bij nader inzien best interessant uit zag. Diep, zandige bodem tussen ondiepere stukken in. En ongelooflijk maar waar: hier kwamen in vrij korte tijd op één boot 4 heilbotten en een aantal heel fraaie kabeljauwen boven! En dat 2-3 uur na laag water. Niet bepaald de beste visperiode, normaal gesproken. Maar dat mocht de pret natuurlijk niet drukken. Genietend van het weer en van schitterende omgeving van de ‘Lyngen Alps’ voeren we terug.

Zo verliepen eigenlijk alle dagen. Lekker vissen, lekker weer, pracht omgeving, toplocatie, enzovoorts. Voor ons het derde jaar op rij met ongekend mooi weer. Genieten met een grote G! Op de ene plek wat meer vis dan elders, weinig stroming door beperkt getijverschil en de hele week vreemde aasperiodes van de vis. Geen pijl op te trekken… Maar dat maakte het plezier en de ervaring er niet minder om. Dagelijks af en toe omringd door tientallen bruinvissen, lekker gedobberd en gevist. Ook nog een zeearend die een vis uit het water pakte kunnen vastleggen op film. Teveel moois meegemaakt om te omschrijven.

Mooie kabeljauwen gevangen, schelvis, koolvis, zelfs nog een leng en een megamakreel van bijna 50 cm voor Arnold. En ja, ook heilbotten hebben we kunnen vangen! Niet extreem groot, maar natuurlijk wel mooie sport, zeker aan licht materiaal. De meeste heilbotten vingen we overigens wel in diep (100 m) water. Frank wist met 1.11 meter de grootste te vangen. In totaal kwamen er die week 7 stuks in de boot, waarvan de meeste weer zwemmen om ze over een paar jaar nog eens een keer te kunnen vangen. Dan wat groter, is de wens 😉! Al met al dit jaar geen persoonlijke records gevangen, maar dat mocht de pret absoluut niet drukken.

We houden al jaren en lommencompetitie: wie vangt de grootste lom? Nu lijkt het wel alsof lommen zijn uitgevonden in Lenangen, zoveel zwemmen er rond. Of zijn wij gewoon lommenspecialisten? Hoe dan ook, er werd veel lom gevangen. Het record van vorig jaar van Willom, een forse van 78 cm, sneuvelde al snel. Uiteindelijk was het Arnout die Remco aftroefde met 0,5 cm verschil: Arnout wist een lom te vangen van 80 cm! Een prestatie van formaat, zullen we maar zeggen. Volgende jaar weer een nieuwe ronde en nieuwe kansen!

De week vloog zo natuurlijk weer om. Gezelligheid ten top, maar dat kan bijna niet anders met zo’n visserij in zo’n omgeving, met zulk mooi weer en met een knotsgek gezelschap! In de avond lekker verse kibbeling eten of speciaal door kok Henk gemaakte “hete” vis, afgewisseld met hutspot en spaghetti, of de dagschotel met doperwten van Arnold. Heerlijk! En dat alles klaargemaakt in de ruime keuken die van alle gemakken is voorzien. En niet te vergeten: met een prettig achtergrondmuziekje van Helène Fischer fileer of kook je automatisch lekkerder. Echt waar.

De laatste dag was eigenlijk qua weer het minste: harde wind ( 7 á 8 m/s 😊 ) maar wel nog heerlijk een half dagje gevist in het fjord. We stoppen altijd om 13.00 uur, om daarna rustig de materialen en boten schoon te maken. En ook om ons voor te bereiden op de “bonte” avond, met prijsuitreiking inclusief Wilhelmus voor de podiumplaatsen: langste heilbot, zwaarste kabeljauw en (dit jaar) de langste lom! Daarna bijtijds naar bed, want de volgende dag vroeg op en beginnen aan de lange terugreis!

Ook deze terugreis liep weer lekker, op wat file in Duitsland en heel veel file in Nederland na. Maar goed, de herinneringen aan deze trip doen zo’n busreisje snel vergeten! Een visreis eind september/begin oktober zonder ook maar één druppel regen en (te) weinig wind. En mooie visvangst, al denken wij dat meer getijverschil ook meer vis zal opleveren. Hoe dan ook: hoe krijg je het voor elkaar om dan te zeggen dat september/oktober slechte maanden zijn?! Oké, het is om ongeveer 18.30 uur donker, maar als je om 07.00 uur het water op gaat kun je toch een behoorlijk aantal uurtjes vissen!

Tot slot wat bedankjes die deze visreis tot een succes hebben gemaakt:

Cordes Travel, alles wat benodigd was weer tip top in orde verzorgd en geregeld!

Busverhuur:  www.goroadtrip.nl  Service zoals we al gewend zijn! Echt een aanrader voor groepen die willen rijden naar het hoge noorden (of elders).

Henk, die zich voorgenomen had zich minder met het koken te bemoeien, maar dit toch niet kon laten! Koken ging zijn rug beter af dan fileren, zullen we maar zeggen. Bovendien was het Henk die een beetje ongemakkelijk (lees: halfziek) aan de vakantie begon, maar een busreis van 36 uur slapen en na 2 dagen in de Noorse lucht weer zo fris als een hoentje! Henk geeft zijn geliefde pilkers trouwens namen. Dikke Berta verspeelde Henk helaas, maar Govert Goudglans, een goudkleurige pilker met een uitstekend humeur (volgens Henk), heeft een reputatie opgebouwd als grotevissenvanger!

Arnout, de nieuweling in onze groep, wel een ervaren Noorwegenganger overigens, die erachter kwam dat tranen met tuiten lachen nogal vaak voorkomt bij ons. En dat de hete vis van Henk écht heel lekker is. Hij heeft ook ervaren dat de reis met de bus hem echt wel meeviel! Mooie kabeljauwen gevangen ook en… de nieuwe lommenkoning! Volgende keer wel wat betere en zwaardere pilkers meenemen, maar Arnout kennende zijn die inmiddels al wel aangeschaft.

Frank, de jongste van het gezelschap, maar o zo fanatiek, terwijl hij geen griezeltje vis door zijn keel krijgt. Bovendien een geweldige schipper. Helaas een iets minder goeie filmer (vergat dat er geen SD kaartje in de GoPro zat…). Na wat jaren met wat mindere vangsten had Frank nu weer een topjaar: mooie heilbotten, flinke kabeljauwen en forse kool- en schelvissen! En een bikkel: een forse haak die diep in de arm zit kun je er best in één keer uittrekken!

Remco, misschien wel de meest gemotiveerde visser van ons allen, weet van geen ophouden en gooide op de laatste dag, 2 minuten voor het afgesproken einde, toch nog een keertje zijn lievelingssandeel in. En wat gebeurde er? Ja hoor, nog een kabeljauwtje van een kilootje of 5 aan de haak! Dit jaar weer mooie kabeljauwen, heilbotten en andere fraaie vissen gevangen. Naar eigen zeggen wellicht de beste Noorwegen-trip ooit voor hem. Verder de grote inspirator van de “bonte” avond en dit jaar zonder autopech gereden.

Arnold, de man met de minste Noorwegen ervaring, maar dat kun je niet aan hem zien. Gedreven, behulpzaam, humorvol en zo nog een aantal goeie eigenschappen om bij te dragen aan de sfeer! Bovendien een uitstekend fileerder geworden! Hij mag weer een soort van zijn lijstje strepen (leng)! Hij gaat wel tot juni volgend jaar in winterrust om nog betere plannen te smeden om die langverwachte heilbot volgend jaar wél te vangen. Mogelijk dan wel alleen op een slaapkamer of in het fileerhok, want we weten nu wie het geluid van een kettingzaag heeft bedacht… Man, man, de ingevroren vis lag te trillen in de vriezers…

Willem, al jaren de grote roerganger van de groep en organisator van de reizen, met veel plezier. Altijd vooruitdenkend, maar zeker ook genietend! Er is hem door een niet nader te noemen groepslid al een standbeeld beloofd, ergens in het Noorse land (is in de maak). En met mooie vissen dit jaar, waaronder twee heilbotten. En dit jaar een prestatie van formaat: niet één keer in zijn vingers gesneden tijdens het fileren! Omdat hij zijn portemonnee in iemand anders’ tas gooit en vervolgens in paniek alle pasjes laat blokkeren, lijkt ons een heuptasje wel een geschikt hulpmiddel voor volgend jaar.

Hoewel hij er niet fysiek bij was, noemen we  toch onze ongelukkige vismaat Gert-Jan, die niet mee kon, maar ons volgde via live verslagen, dagelijks met ons meeleefde en reageerde op de appjes. We weten dat hij er als échte liefhebber heel graag bij was geweest. En ja, wij misten hem ook. Maar: GJ, top voor je meeleven man en we gaan er voor de volle 100% vanuit dat je er volgend jaar weer bij bent!

Volgend jaar zijn we eind juni als het goed is weer in Kastneshamn, waar we in 2020 al eens waren:  >>Kastneshamn<<

Henk; Willem; Arnold; Arnout; Remco; Frank