Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen & overtochten

Visreis naar A Rorbuer Lofoten Hendrik

Visreis naar A Rorbuer Lofoten

CT dag 2015Gewonnen Visreis 2016

Allereerst willen wij Raffie en Linda bedanken voor deze superprijs die wij hebben mogen winnen op de Cordes Traveldag in 2015. De voorwaarde daarbij was dat we natuurlijk, wel een reisverslag zouden maken welke je hieronder kunt nalezen.

Woensdag 7 september
’s ochtends om 06.00 uur onderweg naar Amsterdam voor onze “gewonnen” reis van Cordes Travel naar Å Rorbuer Lofoten. Na een lange reis met een op het laatst nog een transfer van 4 uur kwamen wij uiteindelijk om 23.00 uur aan in het huisje. Deze is vrij basic maar voor datgene waarvoor we komen prima. (neem wel iets van spelletjes mee anders is het heel vroeg te bed want er is echt niets).

Donderdag 8 september
Het weer is prima. Vannacht heeft het geregend maar nu probeert de zon door te komen en de wind valt vandaag mee met 5 m/s. We worden opgewacht bij de haven waar wij vandaag André meekrijgen als visgids. Hij maakt ons vandaag een beetje wegwijs in de omgeving. Op de eerste stek begint het meteen goed met 2 stuks kleine kabeljauw van 50 cm die we snel weer terugzetten. Kort daarop de eerste Heilbot. 14 kg met een lengte van 106 cm. Vervolgens een aantal drifts gemaakt en regelmatig wat gevangen maar verder niet spectaculair. In de middag wilden we iets meer spektakel. Dat is gelukt. Even trawlen met de Sandeel en de Repalla en de nodige Koolvissen van 80 cm en meer werden gevangen in de botsende stroming. Later in de middag nog maar even naar een andere stek want ook de kabeljauw wilden we proberen de eerste dag te vangen. Ook dit lukt weer aardig met als resultaat, 2 kabeljauwen van ongeveer 80 cm en 1 van 100+ cm met een gewicht van 13 kg.

A-Rorbuer-visreis 1Vrijdag 9 september
Deze dag begon beduidend minder. Wind met 8 m/s en bewolkt maar dat mag de pret niet drukken. Vandaag zonder visgids op reis en laten zien dat we ervaren genoeg zijn om de grote jongens alleen ook te kunnen vinden. Dit bleek vandaag niet gemakkelijk met de wind en stroming van dat moment.  Na veel stekken geprobeerd te hebben en kleine niet spectaculaire vangsten ging later in de middag de wind iets liggen en wisten we toch nog een paar mooie vissen te vangen waaronder een aantal koolvissen en een paar stuks kabeljauw waarvan 1 weer over de 10 kg woog. Aan het eind van de dag kwamen de andere boten ook binnen en bleek dat iedereen veel moeite had gehad om het nodige te vangen vandaag.

Zaterdag 10 september
Ivm de weersvoorspelling vandaag op tijd vertrokken. In de ochtend was het perfect weer en tevens was de vangst erg goed. Verschillende grote kabeljauwen gevangen waarvan 2 stuks van elk 12,5 kg en een aantal van rond de 8 a 9  kg. In de middag werd het weer slechter en kwam er naast harde wind ook dichte mist opzetten. Nadat we een nieuwe stek hadden gevonden ging de wind later in de middag weer liggen en werd de vangst op kabeljauw voortgezet met succes. Het meest spectaculaire vandaag waren toch wel de orka’s die we zagen zwemmen op nog geen 5 meter van de boot. We wisten dat de kans groot was deze hier te zien maar als het dan ook gebeurd is dit erg indrukwekkend, zie hier een klein filmpje >>>

A-Rorbuer-visreis 3Zondag 11 september
Gisteren te horen gekregen dat we vandaag niet uit mochten varen ivm het weer. ’S-ochtends tot 09.00 uur zou het nog best gekund hebben maar daarna kwam de wind opzetten en onophoudelijke regen tot in de avond. Einde van de middag was de wind zelfs toegenomen tot 21 m/s. Dit gebeurd dan misschien maar 1 a 2 keer per jaar maar waarom nu?

Maandag 12 september
Vandaag eindelijk weer naar buiten. Ivm met de hoge golven mochten we echter niet eerder naar de Moskestraumen dan na 11.00 uur. Het werd weer een bijzondere dag. vandaag weer meerdere kabeljauwen gevangen met de grootste vandaag van 12,5 kg. Daarnaast was het vandaag ook op de koolvis met groot succes. Meerdere van boven de meter en de grootste was 121 cm met een gewicht van 15 kg. Wat een geweldige sportvis is dit. Last but not least zijn natuurlijk de 2 heilbotten van vandaag met daarbij een echt monster van 173 cm. Al met al weer een super geslaagde dag.

Dinsdag 13 september
Onze laatste dag op onze jaarlijkse vistrip. Helaas weer veel wind met golven van meer dan 2 meter waardoor we van de visgidsen niet in de Mosktraumen mochten vissen, ik kan daarbij aantekenen dat dit met deze omstandigheden ook niet erg prettig zou zijn geweest. Deze laatste dag was ook geen bijzondere dag, een paar kabeljauwen maar niets noemenswaardigs.

Al met al een mooie trip met mooie vangsten maar doordat de stormen er aankomen later in het seizoen is het vanaf september volgens de visgidsen vaker zulk weer wat inhoudt dat je rekening moet houden met een aantal mindere dagen.

Edwin

A-Rorbuer-visreis 1 A-Rorbuer-visreis 2 A-Rorbuer-visreis 3 A-Rorbuer-visreis 4 A-Rorbuer-visreis 5

A-Rorbuer-visreis 6 A-Rorbuer-visreis 7 A-Rorbuer-visreis 8 A-Rorbuer-visreis 9 A-Rorbuer-visreis

CT dag 2015 2 CT dag 2015 1 CT dag 2015 3 CT dag 2015