Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen & overtochten

Storekorsnes visreis 2017 Willem

Storekorsnes visreis 2017

Storekorsnes - 21Storekorsnes Juni 2017

Is vissen in Noorwegen hobby, vakantie, verslaving of een ziekte? In ieder geval kriebelt het elk jaar weer als de datum van vertrek dichterbij komt. Drie leden van de groep hebben inmiddels al meer dan tien streepjes achter hun naam staan, hetgeen betekend het aantal keren dat ze de reis naar Noorwegen hebben ondernomen. En aangezien het enthousiasme hoogtij viert bij thuiskomst, maken we andere mensen ook als het ware wakker om ook daar hun vissersgeluk eens te beproeven. Dus nu ging iemand voor de tweede keer mee en volgend jaar krijgt een ander ook de vissersdoop in het mooie Noorwegen.

Sinds jaar en dag boeken we bij Cordes Travel om de eenvoudige reden dat daar alles tot in de puntjes is verzorgd en nog belangrijker, het zijn allemaal topaccommodaties die uitblinken door de ligging en de veilige zeewaardige boten met uitstekende apparatuur. Met de ligging bedoel ik dat de huizen zijn gelegen nabij een excellent visgebied, maar ook dat men bij slecht weer toch altijd de mogelijkheid heeft om ergens een beschut plekje te zoeken, zodat men toch kan vissen.

Storekorsnes - 25Één van die accommodatie is Storekorsnes, gelegen in het hoge noorden dichtbij het vliegveld van de stad Alta. Vier leden van onze groep zijn hier al meerdere keren geweest en als je terug gaat naar eenzelfde accommodatie dan doe je dat niet voor niets. Om een of andere reden blijft deze accommodatie trekken. Komt dat door de goede visgronden, de mooie huizen en grote (kajuit)boten, de behulpzame eigenaars, we denken alles bij elkaar!

Vijf man sterk was ons gezelschap deze keer en drie daarvan, Gert-Jan, Frank en Willem, zouden de reis per auto afleggen en twee, Henk en Remco met het vliegtuig. Voor beide vervoermiddelen is wat te zeggen. U kunt zelf wel raden of invullen wat de voordelen cq nadelen hiervan zijn.

Over het vliegplan waren de twee uitermate tevreden. In de avond van Schiphol (ietwat verlaat) vertrokken naar Oslo en daar in het op het vliegveld gelegen hotel heerlijk overnacht en een fantastisch ontbijt genuttigd alvorens weer verder te vliegen naar Alta. Vanuit hier is er een transfer van een klein uurtje naar de plaats van bestemming. Een van de mannen had op Schiphol een flesje whisky gekocht en volgens het personeel van de shop hoefde dit niet geseald te worden. Toen de volgende ochtend weer ingecheckt moest worden werd deze fles “mooi” ingenomen, omdat deze niet geseald was. Dus wijze les voor de volgende keer en anderen die dit lezen. Totale reistijd inclusief overnachting is zo.n 18 uur. Reistijd met de auto duurde exact twee keer zo lang, zonder overnachting! Maar goed hier werd de drank niet ingenomen (grijns).

Storekorsnes - 15Bij aankomst scheen de zon en leek het volop zomer te zijn. Nu gaat de zon daar in principe helemaal niet onder maar nu was het ook nog eens onbewolkt en bijna windstil! Er was echter één groot verschil met andere jaren dat we daar waren in ongeveer dezelfde periode (half juni) er lag nog verschrikkelijk veel sneeuw. Albert en Ellen (gastheer en gastvrouw) vertelde dat het voorjaar erg laat was begonnen. Twee weken daarvoor sneeuwde het nog! Maar goed het zag er veelbelovend uit. Nadat iedereen gearriveerd was werden natuurlijk snel de materialen gereed gemaakt en na de gebruikelijke uitleg en het papierwerk (oa bootverzekering) gingen we het water op. Natuurlijk waren we in het bezit van de mooie gelamineerde zeekaarten die door Cordes Travel op de Cordes Traveldag zijn uitgereikt en de inmiddels vergaarde kennis van diverse stekken, dus waren we snel aan het vissen. Er waren nogal wat doelen gesteld in de voorbereiding. De man met de minste Noorwegen ervaring wilde dolgraag een zeewolf vangen. Nu zitten die daar volop maar ze moeten eerst nog maar eens in de boot belanden. Wonderwel lukte dit al vrij snel. Er kwamen er ruim voldoende aan boord. Ook veel kleinere en die werden dan, soms met gevaar voor eigen leven, onthaakt en teruggezet. Het is een mooi schouwspel als zo.n kronkelende “knappe” vis in de boot komt.

Storekorsnes - 8Het viel echter op dat  er weinig andere soorten gevangen werden, althans op deze stek. Natuurlijk altijd wel koolvis, hoewel ook deze lang niet zo massaal aanwezig leek als andere jaren. Maar goed de week was net begonnen en het weer formidabel goed, dus klagen deden we zeker niet. Het is gezellig, de factor 50 was nodig om niet te verbranden op het water en het water was soms als een spiegel! De tweede dag elders een stek opgezocht en hier kon lekker worden gevist. Koolvis, kleine kabeljauw was de hoofdmoot van de vangst. Echt hele grote zaten er nog niet tussen, dus alles ging retour het water in.

Wat was de oorzaak dat de grotere kabeljauwen zich niet lieten zien of vangen? We vroegen het aan een lokale vissersman en die gaf ook als reden aan het late voorjaar, dus niet zoveel voedsel in het water voor de kabeljauw, maar ook de gigantische hoeveelheid smeltwater dat zich in het fjord mengde en dat zoete water is ook niet zo ideaal voor de vis. Maar we blijven optimistisch en zoeken gewoon verder. Ook proberen we op het juiste tij te vissen met de goeie stroming en dat helpt soms echt wel. Door de al genoemde middernachtzon konden we altijd wel op pad. Dus dat deden we ook.

Storekorsnes - 14Een tweede doel van dezelfde persoon was het vangen van een heilbot en niet alleen van hem, want wie wil er nu geen mooie heilbot vangen ?? Allemaal proberen we dus gericht op deze prachtige vis te vissen. Met de bekende heilbotmontages tot eigen constructies. Heilbot was helaas niet te verleiden tot een aanbeet. De enige die zich wel hieraan vergrepen waren de zeewolven! Dit leek echt een plaag bij tijd en wijlen.

Doordat de echt zware vissen niet te vinden waren werd onze uitrusting ook niet echt getest. Niet dat we daarvoor bang waren, want het is gewoon topkwaliteit waar we mee vissen, maar het zou leuk zijn om dat natuurlijk zelf eens te voelen, de hengels krom te zien staan en de slip lekker te horen gieren!

Dit jaar begon de visserij van ons met diverse Penn Halibut 30 lbs hengels met daarop de Penn Clash 5000 of de Spinfisher 5500 voorzien van Spiderwire 20 en/of 25/100 Durasilk. Ook werd er afwisselend gevist met de Penn inliner 30 lbs met daarop de Penn Fathom25 2-speed reel. Wat een fantastische combinatie is dat. Natuurlijk kun je door vastzitten en een ongelukkige beweging wel eens materiaal pech krijgen, maar voor de rest kun je met dit materiaal meer dan uitstekend uit de voeten!

Storekorsnes - 3De dagen erna gaven eigenlijk hetzelfde beeld te zien, al leek het erop dat de kabeljauwen iets mooier van formaat werden en we hoorde ook al berichten van grotere exemplaren. Wij dus ook op zoek. Er kon meer dan voldoende vis worden gevangen, zo viste we met licht materiaal en kleine pilkertjes even in een school koolvis, die wel leek te bestaan uit honderdduizenden vissen. Deze waren allemaal zo.n beetje tussen de 30 en 60 cm. Wat een leuke sport, maar daar ga je niet direct voor naar dit gedeelte van Noorwegen. Ook een soort die voldoende gevangen kon worden, zeker op de wat diepere gedeelten was de lom! We hebben er op een gegeven moment maar een wedstrijdje van gemaakt, wie de meeste (on)bewust zou vangen. En na jaren onbetwist de lommenkampioen geweest te zijn mocht Henk eindelijk deze titel overgeven aan Remco.

Doordat we toch bleven volharden om een heilbot te verleiden werden er geen  grote hoeveelheden vis gevangen. Is ook niet nodig als sportvisser zijnde. Toch kwamen we elke keer weer tevreden terug in de haven. Vaak nog met bijv mooie schelvis en natuurlijk de zeewolf.

Onze vakantie liep langzamerhand ten einde en het leek erop dat de vangsten wat aantrokken. Dat bleek later ook uit enkele foto,s van een andere Hollandse groep. De kabeljauwen waren eindelijk wat groter! Voor ons natuurlijk te laat, maar dat op deze locatie vis voldoende zit wisten zeker van de jaren daarvoor, toen we bijvoorbeeld op de eerste avond al onze 15 kilo filet pp bij elkaar viste! Nu lukte dat, mede dankzij enkele vissen van onze buren!

Nogmaals we hebben een fantastische visvakantie gehad, heel goed weer, ontzettend gezellig, op een pracht locatie met behulpzame en correcte huiseigenaren, de voorbereiding en steun (gelukkig niet nodig gehad, maar wel een fijn gevoel in geval van problemen) van Cordes Travel, allemaal bedankt en de plannen voor volgend jaar en zelfs al voor 2019 zijn al besproken of beter gezegd in gang gezet.

De terugreis verliep voor allen zonder noemenswaardige problemen, zodat we thuis op een leuke wijze deze reis konden afsluiten!

Visrijke groet van Willem, Gert-Jan, Henk, Remco en Frank

 Storekorsnes - 12 Storekorsnes - 20 Storekorsnes - Storekorsnes - 23 Storekorsnes - 1 Storekorsnes - 25 Storekorsnes - 9

Storekorsnes - 15 Storekorsnes - 13 Storekorsnes - 16 Storekorsnes - 18 Storekorsnes - 19 Storekorsnes - 11 Storekorsnes - 8

Storekorsnes - 6 Storekorsnes - 22 Storekorsnes - 27 Storekorsnes - 5 Storekorsnes - 3 Storekorsnes - 14 Storekorsnes - 10

Storekorsnes - 28 Storekorsnes - 17 Storekorsnes - 7 Storekorsnes - 2 Storekorsnes - 26 Storekorsnes - 24 Storekorsnes - 21