Onze visreis naar Hellesoy
DE VOORBEREIDINGEN:
Zondag 24 maart 2013
Vandaag hebben we een afspraak bij Cordes Travel in Deurne. We worden daar hartelijk ontvangen door Linda en Raffie. Omdat we eigenlijk één week wilde vissen en 1 week de toerist uit wilde hangen hadden we in eerste instantie twee verschillende accommodaties uitgezocht. Op aanraden van Raffie hebben we daar vanaf gezien. Volgens Raffie zijn er altijd dagen met te veel wind om te varen en dat zijn dan wel dagen om de toerist uit te hangen. De keuze is gevallen op Hellesøy, vlakbij Bergen. We gaan met de ferry (Fjord-line) en die vertrekt vanuit Hirtshals in Denemarken.
We krijgen van Linda een lekker kopje soep en wat broodjes en salade als lunch. Hoe bedoel je verwent worden! Daarna geeft Raffie nog wat uitleg over de benodigde materialen. We besluiten om het zware materiaal te huren en het lichte materiaal zelf aan te schaffen. We worden gewezen op de speciale dagen die Cordes Travel samen met Robby Fish en Penn organiseert. Op deze dagen kan de korting hoog oplopen. Er zijn die dag genoeg mensen aanwezig om goed advies te kunnen geven. Raffie raadt aan om ook de pillen tegen zeeziekte te bestellen via Robby Fish. Deze werken het beste. We hebben dus nog een dagje winkelen in België in het verschiet. We krijgen nog wat kaarten en een informatieboekje mee die Raffie op onze usb-stick heeft gezet. Nu de boeking is gedaan kunnen we verder met de voorbereidingen. Na 2½ uur gaan we weer huiswaarts.
30 november 2013
Vandaag de eerste van de twee dagen die Cordes Travel met Robby Fish en Penn organiseert. Als we in Wommelgem aankomen blijken we niet de enige te zijn. Na eindelijk een parkeerplaats te hebben gevonden stappen we de overvolle winkel van Robby Fish binnen. Na even te hebben rondgekeken gaan we op zoek naar Raffie of Linda. Na even een babbeltje te hebben gemaakt met Linda vragen we advies over het materiaal dat aangeschaft moet worden. Linda haalt Leo Stoutjesdijk erbij. Van Leo krijgen we de nodige informatie en advies. Na enige tijd gaan we met vele spullen rijker maar aardig wat geld armer met een goed gevoel naar huis.
1 februari 2014
Vandaag is de Cordes Traveldag in de Meijert in Mijdrecht. Het is een drukke boel met 668 bezoekers. Als we binnen komen zit Linda bij de deur om de namen af te strepen. Linda heeft een goed geheugen dus wij mogen doorlopen. Nog even een bakje koffie halen en dan zijn we er klaar voor. Er staan allemaal tafels opgesteld met daarop de bestemmingen. Wij gaan naar een tafel voor Hellesøy. De expert van Cordes Travel die wij aan de tafel hebben is Ronald. Een aardige man en we krijgen veel informatie. Ronald is daar zelf al meerdere keren geweest met zijn vrouw en dochter. Die staan bij de lotenverkoop. We lopen ook nog even met Ronald door de winkel die deze keer verzorgt wordt door Ahoy Hengelsport.
6 april 2014
Vandaag hebben we weer een afspraak met Cordes Travel. Deze keer voor de privéles. Net als de vorige keer is er voor de lunch gezorgd en we komen dan ook niets te kort. Raffie geeft ons uitleg over de te gebruiken materialen voor zowel lichte als zware visserij. Op de koop toe regelen ze ook nog even dat we bij aankomst in Hellesøy ook een dag een visgids tot onze beschikking hebben. Na tijdje met Raffie gesproken te hebben nemen we toch het besluit om ook het zware materiaal zelf aan te schaffen. Het ziet er niet naar uit dat dit de enige keer is dat we naar Noorwegen gaan. Zoals Raffie zei: Je geeft geld uit aan huur en je hebt niets of je geeft geld uit aan materiaal en het is van jou. De kosten liggen iets hoger, maar als je twee keer naar Noorwegen gaat heb je je geld al terug verdiend. Wij zijn overtuigd dus dat wordt binnenkort weer naar Robby Fish. Het was weer een gezellige en zeer informatieve dag en na een uurtje of 3 gaan we weer tevreden naar huis.
3 mei 2014
Vandaag gaan we weer naar Robby Fish om te kijken voor hengels voor de zware visserij. We laten ons vandaag adviseren door Robby zelf. We vertrekken bij Robby met 3 hengels en een molen. Wij zijn inmiddels helemaal klaar voor de reis. Het mag van ons snel juni worden. We mailen nog even naar Raffie dat we de zware hengels niet meer willen huren daar we deze zelf hebben aangeschaft. Betrokken als Raffie is wil hij graag weten wat we aangeschaft hebben. De reactie van Raffie was dat we het niet beter hadden kunnen doen. Wij zijn blij met deze reactie. Aan het materiaal zal het dus niet liggen. Nu maar hopen dat het weer en de vis ook mee wil werken.
DE REIS:
Vrijdag 13 juni 2014
Edwin is rond 13:30 uur in Capelle aan den IJssel. Hij schrikt van de hoeveelheid spullen die er staan die mee moeten in de auto. Als dat er allemaal maar in past. Na een paar keer heen en weer lopen en goed puzzelen, lukt het eindelijk om alles in de auto te krijgen. Het is inmiddels 15:30 uur. De tijd vliegt. Morgen nog de laatste dingen erbij en dan zijn we er helemaal klaar voor.
Zaterdag, 14 juni 2014
Om 07:30 uur kunnen we vertrekken. Nog even tanken en dan richting Denemarken. Na een aantal stops in Duitsland zijn we om 17:30 uur in het Nilles Kro in Sabro, Denemarken. Daar aangekomen blijkt dat we een kleine kamer toegewezen gekregen hebben, zonder extra bed. We zien zelf al dat de kamer niet groot genoeg is om een extra bed te plaatsen. We krijgen een nieuwe kamer toegewezen en er wordt een extra bed geplaats. Deze kamer is veel groter dan de eerste kamer en voldoet prima voor één nachtje. ‘s-Avonds een lekker hapje eten in het restaurant van het hotel en daarna een nachtje lekker slapen zodat we morgen klaar zijn voor het laatste stukje naar Hirtshals.
Zondag 15 juni 2014
We zijn op tijd wakker en gaan om 08:00 uur ontbijten. Daarna naar de kamer om de spullen in te pakken. Rond 09:30 uur checken we uit. Om 09.45 uur gaan we weer op pad. We besluiten om niet de kortste weg over de snelweg te nemen, maar om langs de oostkust te rijden. Rond 13:00 uur stoppen we in Frederikshaven om even de benen te strekken. We stoppen in het centrum, maar dat is niet veel bijzonders. We pinnen wat Deense kronen en we halen nog even wat koeken en drinken in de supermarkt. Daarna rijden we verder naar Hirtshals.
Om 15:30 uur zijn we gearriveerd. We rijden niet direct door naar de boot maar parkeren de auto in de buurt van het centrum en lopen dan het laatste stukje. Het is mooi weer, dus we gaan even lekker op een bankje in de zon zitten. We zien op het pleintje een terrasje waar het best druk is. Als we zien dat er een tafeltje vrij is gaan we lekker op het terras zitten. We bestellen wat te drinken en besluiten ook maar direct wat te eten. We hadden alleen maar een koek op als lunch. Nadat de hamburger met frites naar binnen is gewerkt lopen we nog even langs de haven waarna we de auto weer opzoeken. We rijden richting de boot en checken om 19:00 uur in. Daarna is het wachten voordat we de boot op kunnen rijden.
Rond 19:45 uur is het zo ver. We mogen als één van de eerste aan boord. De spullen uit de auto mee die we nodig hebben en dan kunnen we onze hut opzoeken. We zitten op dek 8, hut 8187. We nemen onze pillen in want de boot vertrekt om 21:30 uur. We laten de spullen in de hut en gaan de boot eens verkennen. De lounge, de receptie en de eetgelegenheden zitten op dek 7 en de Tax Free Shop zit op dek 6. We zien al snel dat er alleen alcohol en sigaretten verkocht mag worden voor de aankomst in Stavanger. Daarna zitten we in Noorse wateren en mag het volgens de Noorse regelgeving niet meer. Als Tonnie dus nog whisky wil meenemen, dan moet dat deze avond nog gebeuren. Uiteraard moet er wel even gekeken worden of er iets tussen zit, dus om 22:00 uur gaan we eens even in de shop kijken. Daar vindt hij een fles die hij in Nederland nog niet heeft gezien en gelukkig is het nog een hele liter ook. Hij valt binnen het eigen gestelde budget, dus de fles wordt meegenomen. Daarna drinken we nog wat een gaan dan rond 23:00 uur onze hut weer opzoeken om te gaan slapen.
Maandag 16 juni 2014
We zijn al vroeg wakker want om 07:00 uur legt de boot aan in Stavanger, maar om 06:00 uur worden de eerste meldingen al omgeroepen voor de mensen die in Stavanger van de boot af moeten. We gaan dus lekker vroeg ontbijten en nemen nog maar een pilletje in voor het laatste stukje. Om 07:45 uur vertrekken we weer uit Stavanger om het laatste stukje naar Bergen te varen. We varen langs de kust, dus er is genoeg te zien. We gaan lekker in de lounge zitten, deze bevindt zich namelijk vooraan in het schip. We kunnen daar lekker door de ramen kijken en er is genoeg te zien. Als we bij de haven van Bergen zijn aangekomen kunnen we de auto weer gaan opzoeken.
Nu het laatste stukje nog naar Hellesøy Haven. We hebben een goede routebeschrijving bij de reispapieren gekregen, dus dat komt goed. We stoppen onderweg nog even bij een grote supermarkt om wat boodschappen te halen voor de komende twee dagen en komen om 15:15 uur aan op onze eindbestemming. We worden ontvangen door de zoon van Peter, Marcel. Het waait erg hard, dus vissen zit er vandaag helaas niet in. We installeren ons in het huisje dat een schitterend uitzicht heeft. Je kijkt uit over het water en er zijn heel wat schuimkoppen te zien. Hopelijk is het weer morgen beter. Om 20:15 uur komt Marcel het weer voor morgen brengen. In de middag gaat de wind wat liggen om begin de avond weer op te zetten.
Dinsdag 17 juni 2014
Om 09:00 uur klopt Marcel op de deur. De boot ligt klaar en vanmiddag wil hij met ons een stukje varen om te zien of dat goed gaat. Daarna kunnen we dan proberen om met het bootje een klein stukje te varen zodat we in de buurt van het huisje alvast een hengeltje kunnen uitgooien. De hengels voor de lichte visserij worden vast opgetuigd zodat we klaar zijn als Marcel langs komt. Na even tien minuten geoefend te hebben, gaan we rond 12:00 uur zelf op pad.
We blijven in de buurt van de haven en al bij de eerste ingooi hebben Edwin en Tonnie beet. Bij Tonnie schiet hij los, maar Edwin haalt een leuke Gul binnen. De afspraak is dat vis minimaal 50 cm. moet zijn. Zo niet, dan mag hij zwemmen. Deze was maar 47 cm dus helaas, maar de eerste vis is binnen. Tonnie vangt ook snel weer een gulletje, maar ook deze is te klein. Slechts 40 cm. Daarna volgen de nodige koolvissen. Deze variëren tussen de 33 en 38 cm. Petra vangt ook nog een gul. Dit is volgens Tonnie de grootste vis van de dag, maar helaas schiet deze naast de boot los omdat hij vals gehaakt was. Jammer maar helaas. Petra vangt nog wel 2 pollakken van 41 en 37 cm. Tonnie vangt nog een klein gulletje van 21,5 cm, maar de dag wordt beëindigd door de vangst van een mooie schelvis van 55 cm die gevangen is door Tonnie. De schelvis wordt wel meegenomen en eindigt ergens in de komende dagen op ons bord. Eindresultaat van een middagje vissen: 3 gullen, 12 koolvissen, 2 pollakken en 1 schelvis.
Woensdag 18 juni 2014
Vanwege de wind kan er pas vanmiddag gevist worden. Dus kunnen we eerst even wat boodschappen doen. Omdat er toch nog niet gevist kan worden gaat Tonnie vanaf de kant proberen om kleine visjes te vangen voor zijn soortenlijst en dat lukt nog ook (een bruine lipvis en en zeestekelbaars).
Na een late (stevige) lunch gaan we toch maar weer een poging wagen in de buurt van de haven. De vis wil niet echt meewerken en tot overmaat van ramp begint het nog smerig te regenen ook. Het lukt Edwin om een gulletje van 40 cm te vangen. Tonnie vangt eindelijk een aasvis, nl een mooie makreel. Na een hele tijd niets vangt Petra weer een pollak en ook Tonnie vangt nog een pollak. Edwin besluit het visavontuur van vandaag met een mooie gul van 69 cm. Die gaat vast wel lekker smaken. Tijdens het opruimen van de visspullen rijdt Marcel langs met het weer voor morgen. Helaas geen visweer. Nu nog maar even kijken wat we dan gaan doen. Misschien naar Bergen of naar Sartor Senter (winkelcentrum met ongeveer 80 winkels) waar Tonnie naar een echte Noorse trui wil kijken.
Donderdag 19 juni 2014
Er staan aardige schuimkoppen op het water, dus we hebben besloten om vandaag lekker niets te doen. We kwamen pas laat op gang dus gaan we lekker lezen en relaxen. Voor morgen geven ze ook weer veel wind op, dus misschien dan maar op pad.
Vrijdag 20 juni 2014
Ook vandaag kan er niet gevist worden, dus gaan we een bezoek brengen aan Bergen. Met de routebeschrijving (van Cordes Travel) naar de goedkoopste parkeergarage in het centrum gaan we op pad. Natuurlijk hebben wij weer het geluk dat er een tunnel is afgesloten en dat we een alternatieve route moeten rijden. Het probleem is alleen dat er nergens omleidingsborden zijn zoals wij die in Nederland hebben. Op goed geluk dan maar. Met Edwin achter het stuur en Tonnie ernaast voor de route komen we uiteindelijk toch weer op de juiste weg terecht en kunnen we de routebeschrijving verder volgen.
In het centrum van Bergen gaan we een beetje rond lopen en Tonnie wil graag naar de vismarkt. Op de vismarkt kopen we een hele zijde van een wilde zalm (ongeveer 3,5 kilo). Deze wordt netjes in 7 stukken gesneden en vacuüm verpakt. Na afgerekend te hebben komt Edwin er achter dat hij een rekenfoutje heeft gemaakt en dat we meer hebben uitgegeven aan de zalm dan we dachten. Snel vergeten en lekker genieten van de zalm. Edwin koopt nog een T-shirt als souvenirtje en op de valreep wordt er nog een koelkastmagneet voor moeders meegenomen. De Noorse truien waren te duur, dus die heeft Tonnie laten liggen.
Op de terugweg nog even boodschappen doen bij de supermarkt en dan zijn we weer terug in het huisje. Daar ziet het er naar uit dat de wind iets minder is geworden en we besluiten om nog even een poging te gaan wagen. Snel de pillen innemen, de spullen pakken en op naar de boot.
Edwin heeft weer als eerste beet, maar helaas schiet deze los. Tonnie is de eerste die vis heeft. Een klein gulletje van 33 cm. De vis heeft geluk dat hij niet groot genoeg is en wordt weer over boord gezet zodat hij nog even kan groeien. Petra is de volgende die vis heeft. Een koolvis van 34 cm. Uiteindelijk heeft ook Edwin vis. Een pollak van 45 cm. De koolvis en pollak worden meegenomen en gefileerd. Na ongeveer 1,5 uur komt de wind weer meer opzetten en zetten we koers huiswaarts. We hebben in ieder geval allemaal een visje gevangen en we zijn even lekker uitgewaaid. Morgen weer een dag, ook al ziet het er niet naar uit dat het echt visweer wordt. Het weer wordt vandaag gebracht door iemand anders. Hij geeft aan dat als we morgen willen vissen dat we dan vroeg op moeten staan. Vanaf ongeveer 12 uur komt de wind weer flink opzetten. Dus we gaan op tijd naar bed.
Zaterdag 21 juni 2014
Tonnie is al om 4 uur op en zorgt dat ook de rest uit bed komt. Er moet gevist worden nu het kan. Om kwart over 5 varen we weg op zoek naar vis. Tonnie is de eerste die een visje vangt. Een pollak van 35cm. Edwin heeft een mooie gul te pakken, maar deze schudt zich naast de boot los. Helaas! Petra zorgt voor de volgende vis, een schelvis van 40 cm. Edwin vangt nog drie mooie gullen van 45, 54 en 65 cm. Verder worden er nog wat koolvisjes gevangen door Edwin en Petra. De “Catch of the Day” is toch wel de heilbot van 80 cm (ongeveer 7 kilo) die aan de haak van Petra is gaan hangen. En dat met ‘lui’ vissen. Gewoon meedeinen met de boot en de pilker gaat vanzelf op en neer. Er werd even gedacht dat de pilker vast zat in de bodem omdat er geen beweging in te krijgen was, totdat er een klap op kwam. Daarna ging de vis er vandoor. Uiteindelijk heeft Petra het gevecht gewonnen. Al met al hebben we een uurtje of 6 kunnen vissen en zat de emmer vol vis. Tonnie is een aardige tijd bezig geweest met het schoonmaken en fileren van de vissen.
Zondag 22 juni 2014
Ook vandaag is het geen visweer. Dus aan we er maar met de auto op uit. We vertrekken rond half 11. We rijden via Bergen naar Voss. Hier stoppen we even, maar deze stad maakt niet echt indruk. Vanuit Voss rijden we langs het Hardangerfjord terug naar Hellesøy. Het fjord is zeker de moeite waard. De vergezichten zijn adembenemend. We stoppen nog even in Norheimsund om naar de waterval te kijken. Rond 6 uur zijn we weer terug. Bij aankomst zit de weersvoorspelling tussen de deur geklemd. Helaas is ook dit geen goed bericht.
Maandag 23 juni 2014
We hebben geen geluk. Het waait weer te hard. De schuimkoppen staan op het water, dus het nodigt niet echt uit om er met de boot er op uit te gaan. Tonnie kruipt met hoofdpijn terug in bed. Edwin en Petra gaan samen boodschappen doen. Na even op internet gekeken te hebben blijkt het de rest van de vakantie mooi weer te worden met weinig wind. We halen dus voor minimaal 4 dagen boodschappen zodat we de komende dagen volop kunnen vissen. De rest van de dag gaan we lekker relaxen. Tonnie gaat in de middag nog een hengeltje uitgooien vanaf de kant om te kijken of hij nog nieuwe soorten vis kan vangen. Als we het weerbericht weer tussen de deur vinden blijkt dat het inderdaad mooi weer wordt. Dat wordt weer vroeg naar bed want Tonnie wil weer vroeg van start.
Dinsdag 24 juni 2014
Tonnie fungeert om half 5 voor wekker. Na een goed ontbijt zitten we om kwart voor 6 in de boot. De wind is redelijk rustig maar er zijn toch nog aardig wat golven op het water. Tonnie is de eerste die vis heeft. Een steenbolkje. Deze wordt weer terug gegooid, maar helaas voor het steenbolkje was de meeuw sneller. Edwin laat zien dat ook hij steenbolk kan vangen, want hij is de volgende. Daarna komen er wat kleine koolvisjes. Edwin laat zien dat hij een expert is in gullen vangen. Hij haalt er één naar boven van 50 cm. Daarna vangt hij nog een klein pollakje. Tonnie heeft ook een aardige vis aan de haak geslagen. Hij hoopt op een verbetering van zijn persoonlijke record voor gul, die staat op 47 cm. Het lukt hem ook nog, al is het maar net. Deze is wel 48 cm. Iets later laat hij zien dat het beter kan en vangt hij een gul van 61 cm. Edwin vangt nog een klein gulletje waarna het weer de beurt aan Tonnie is. Hij vangt achter elkaar een gul en een schelvis, beide 53 cm. We zijn goed bezig. Tenminste…
Als we weer een stukje verder willen varen blijkt dat de boot niet meer in zijn versnelling gaat. En dat midden op het water tussen de rotsen. Edwin belt naar Peter. Gelukkig hebben we aan het begin van deze vakantie zijn nummer in de telefoons opgeslagen. Marcel komt ons ophalen en sleept ons terug naar de haven. Daar blijkt de transmissie kapot te zijn, dus krijgen we een andere boot. Nu we toch aan de kant zijn gaat Tonnie eerst de vis fileren. Daarna lunchen we nog maar even en vertrekken dan weer voor de volgende sessie. Edwin begint weer gelijk met een gul. Hij is niet zo groot, slechts 32 cm. Petra pakt het wat groter aan. Eerst een schelvis van 69 cm en de gooi erna een gul van 67 cm. De emmer zit gelijk weer vol. Hierna volgen nog wat kleine visjes en rond 4 uur houden we het voor gezien. Marcel had vanmorgen aangegeven dat het morgen een mooie dag wordt en dat we dan met hem als visgids kunnen vissen. Nu maar kijken wat de dag van morgen brengt.
Woensdag 25 juni 2014
We gaan er vanuit dat we vanmorgen met Marcel op pad gaan, we hebben alleen geen idee hoe laat. Als Tonnie na een tijdje naar hem op zoek gaat geeft hij aan dat hij om 18:00 uur langs komt en dat we dan gaan vissen op grote pollak. We pakken snel onze spullen en gaan zelf nog even lekker vissen. Er worden wat gulletjes en koolvis gevangen. Edwin vangt eindelijk zijn eerste schelvis en vlak voordat we weer terug gaan naar de haven vangt hij nog een leng van 88 cm. Om 18:15 uur staat Marcel bij zijn bootje en vertrekken Tonnie en Edwin. Rond half zeven vertrekken ze op zoek naar grote pollak.
Marcel vaart richting stek 11 en 12. Daar aangekomen ligt er al een bootje met 4 Duitse vissers, maar Marcel legt de boot er gewoon 25 meter naast. Na wat aanbeten gemist te hebben en de kleur van kunstaas te hebben veranderd krijgen we dan eindelijk wat mooie pollakken op de boot. Marcel vist mee en geeft al snel het goede voorbeeld. De eerste mooie pollak is voor Edwin en de meetlat geeft 88 cm. aan. Niet lang daarna vangt Tonnie er eentje van 82 cm. Dan gaat het storm lopen en achter elkaar komen de vissen binnen boord. Edwin vangt er eerst eentje van 92 cm. en met de volgende worp eentje van 94 cm. Tonnie verspeelt een hele mooie pollak omdat zijn wartel het begeeft, en dat terwijl de wartel gigantisch sterk behoort te zijn. Niet lang daarna vangt hij een pollak van 62 cm., maar dat is een schrale troost. Edwin beëindigd de sessie met een pollak van 82 cm. verder zijn er tussendoor nog een stuk of 4 pollakken niet gemeten. Rond 23.00 uur vertrekken we weer richting de haven waar we rond middernacht arriveren met 2 tonnen vis, in totaal 17 pollakken.
De Duitse vissers staan dan al druk in het fileerhuis met een ton aan kleine koolvis. Na een blik op onze twee tonnen besluiten we een deel van onze vis weg te geven, anders staan we tot morgenochtend vroeg vis schoon te maken. We houden één ton zelf en geven de andere weg aan de Duitse vissers. Die zijn reuze blij en komen als snel met bier en andere drank aanzetten. Nog even snel de Pollak van 94cm. van Edwin wegen. De weegschaal blijft steken op 7,5 kg. Na 2 uur fileren en schoonmaken zijn we eindelijk klaar om ons bed in te duiken. De visfilet gaat in de koelkast, dat zien we morgen wel als we zijn uitgerust.
Donderdag 26 juni 2014
Als iedereen wakker is moet eerst de pollak verpakt worden. Het zijn aardige filets geworden, dus er moeten wel eerst porties van gesneden worden. Tonnie maakt de porties, Petra vacumeert en Edwin schrijft de stickers voor de inhoud en gewicht. Wat een teamwork. Als dit eindelijk klaar is moet er nog voor aasvis gezorgd worden. Edwin kruipt terug zijn bed in want hij heeft last van zijn spieren. Tonnie en Petra gaan proberen wat makrelen te vangen. Dit lukt helaas niet. Het is bijna allemaal koolvis wat er gevangen wordt. Soms zelfs met 2, 3 en zelfs 4 tegelijk. Morgen nog maar eens proberen.
Vrijdag 27 juni 2015
We gaan vandaag met zijn drieën op pad. Op zoek naar makreel. Maar ook vandaag is het bijna allemaal koolvis en pollak wat er gevangen wordt. Tonnie vangt nog wel een vis die we nog niet eerder gezien hebben. Een grauwe poon van 34 cm. Tonnie is er blij mee. Hij kan nu weer een nieuw soort toevoegen aan de lijst. Als de tijd is aangebroken om met Marcel op pad te gaan is hij nergens te bekennen. Als Tonnie hem later gaat opzoeken blijkt dat er nog drie groepen moeten inchecken. Hij kan dus niet weg. Er wordt afgesproken om morgen rond zeven uur te gaan. Later komt Marcel nogmaals langs om de plannen te wijzigen. Aangezien hij het toch wel druk heeft, heeft hij een andere visgids geregeld. Met deze visgids wordt bekeken wat er aan materiaal aanwezig en nodig is. Morgenochtend om acht uur verzamelen.
Zaterdag 28 juni 2014
Om kwart voor acht staat de lokale Noorse visgids paraat en de mannen vertrekken voor de grote kabeljauw en leng. We vertrekken richting stek 11 en 12, maar varen vervolgens door naar het eiland Fedje. Als de boot stil wordt gelegd en we vragen waar op de zeekaart we precies liggen, blijkt dat we zo ver de oceaan zijn opgevaren, dat de plaats niet meer op de kaart staat. Met een lichte deining beginnen we aan ons avontuur, Het aas wordt uitgegooid en we zitten te vissen op een diepte van 150 tot 200 m. Tonnie vangt de eerste vis, het is een Lom van 55 cm. Daarna is het de beurt aan Edwin met een Lom van 58 cm en Tonnie niet lang daarna ook weer een Lom van 58 cm. Voor de afwisseling vangt Tonnie vervolgens een Gul van 61 cm. De volgende aanbeet van Tonnie beloofd veel goeds. De dril is totaal anders en na een tijdje komt er Leng van 85 cm. boven drijven. Tonnie vangt niet lang daarna nog een Lom van 48 cm. Nu is het de beurt aan Edwin voor een mooie vis. Na een tijdje “pompen of verzuipen” verschijnt er een mooie Leng van 117 cm. aan de oppervlakte. De deining is inmiddels aanzienlijk groot geworden en je moet je af en toe aan de reling vastgrijpen om niet overboord te slaan. Het wordt dus tijd om terug te keren naar de haven. Aangekomen in de haven wordt de Leng van 117 cm. nog even aan de haak gehangen. Volgens de weegschaal weegt de vis 8,2 kg. Daarna wordt het weer tijd om de vis te fileren. Aangezien er aardig wat filet van een leng komt en er een aantal gefileerd zijn wordt ook dit gelijk gevacumeerd. Het is echter zo veel dat het apparaat oververhit raakt. We besluiten naar bed te gaan en morgen de rest af te maken.
Zondag 29 juni 2014
Rond kwart over tien gaan we op pad voor onze laatste sessie. Het is niet veel wat er gevangen wordt en er zit niets spectaculairs tussen. Het enige dat afwijkt van andere dagen is de wijting van Tonnie. Rond twee uur geven we het op en gaan we terug. We hebben immers nog een lading leng te verpakken. Als alle vis verpakt is hebben we in totaal 37 kg vis om mee naar huis te nemen. Na de eerste week hadden we hier niet meer op gerekend. Na het verpakken van de vis gaan we alvast beginnen met inpakken. Morgen zit het er weer op en moeten we op huis aan.
Maandag 30 juni 2014
Vandaag zit het er weer op. De eerste uitdaging is om alle vis in te pakken om mee te nemen naar huis. Als dat is gebeurd dient de volgende uitdaging zich aan. Nu moet alles weer in de auto. Dat is nog een hele opgave aangezien er ook een zitplaats nodig is op de achterbank. Na wat gepuzzel is het eindelijk gelukt. Nog een laatste controle in het huisje kunnen we vertrekken naar Bergen. De reis naar Bergen loopt voorspoedig en we moeten dan ook even wachten voordat we de boot op mogen. Als we onze spullen in de hut hebben gezet gaan we weer lekker in de lounge zitten aan de voorkant van de boot. De reis gaat namelijk eerst naar Stavanger en we weten dat er heel wat moois te zien is onderweg. Het zit dan ook al snel vol, maar wij hebben een mooi plekje. De boot vertrekt netjes op tijd en als alles goed gaat komen we rond half acht aan in Hirtshals.
Dinsdag 1 juli 2015
De wekker hadden we gezet op zes uur, maar om tien voor zes waren we al wakker. Aangezien iedereen hier van de boot af moet zijn we gelijk opgestaan zodat het niet al te druk is bij het ontbijt. Om zes uur wordt er omgeroepen dat we om kwart over zeven aankomen in Hirtshals en dat we om kwart voor zeven de hut moeten verlaten. Om kwart over zes nemen we onze spullen alvast mee en gaan we ontbijten. Als we later van de boot af rijden is het een flinke rit naar huis. Alles loopt voorspoedig en na een aantal stops onderweg zijn we rond zeven uur in de avond terug in Capelle aan den IJssel. Een mooie tijd dachten we zelf. We hebben als eerste de vis uit de auto gehaald, want die moet natuurlijk zo snel mogelijk de vriezer in. Er is alleen één probleem. Niet alle vis past in de vriezer. Edwin rijdt dezelfde avond nog naar huis, dus hij neemt in ieder geval wat vis voor Ferry en de buurvrouw mee. Omdat nog steeds niet alles in de vriezer past wordt er een rondje gebeld om te kijken of er nog wat vis langsgebracht kan worden die avond. Dit wordt dus nog een ritje naar ’s-Gravenpolder en Goes. De auto is net uitgeruimd dus de kamer staat vol maar dat ruimen we morgen wel op.
Petra, Tonnie en Edwin