Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen & overtochten

Ed Stoop in Noorwegen

Ed Stoop met zijn vismaten in Noorwegen

HAVOYSUND september 2021

Na een fantastische visreis met Raffie en Linda in Nappstraumen op de Lofoten twee jaar terug, opperde vismaat Cor dat ik dan zeker ook een keer met hem in heilbotparadijs Havoysund moest gaan vissen. Door Corona moesten de plannen echter even een jaar op de plank, maar begin September 2021 was het dan toch zover en ging het samen met nog twee vismaten Chris en Cees richting de meest noordelijke visbestemming van Cordes Travel.

Eerst Oslo, dan naar Alta met het vliegtuig en vandaar met de bus door een van de meest ruige natuur die ik ooit zag met rendieren, zeearenden en diepe fjorden om in Havoysund te komen. Echt een plaats die 100% vis ademt, rode huisjes voor de sportvissers en ook hier de uitstekende 23.5ft aluminium visboten van Nordic Sea Angling. Wij hadden de grote “Guideboat” waar je dan de hele week ook een visgids aan boord hebt, luxe dus. Meteen de volgende dag met visgids Douglas de zee op, maar helaas te veel wind om meteen naar een van de absolute topstukken te kunnen gaan. Op 10 minuten varen met twee keer 200 pk echter een groot eiland en de nodige beschutting.

In een mum van tijd een stel koolvissen aan de verenpaternoster, of te wel aasvissen voor het geval we aan shads en ander rubber niets zouden vangen, maar al heel snel staat Cor met een kromme hengel en even later een kleine heilbot van circa 70 cm zodat de kop er af was. Op andere boten met Zweedse vissers zijn inmiddels ook enkele reuze platvissen van flink boven de meter gevangen. Wij moeten die dag echter tot de middag wachten voor onze tweede aanbeet en dit keer aan de grote circlehook een dode koolvis van een kilo. De bek van een heilbot blijkt dan enorm want de vis meet maar 105 cm. Dag één al geslaagd en nog vijf dagen te gaan.

De tweede dag echter nog meer wind, maar één heilbot van net geen meter voor Cor en weer vroeg terug in Havoysund om de derde dag door windkracht 7 maar beter een dag aan de wal te blijven.

Dag 4 varen we naar de “Babybaai” waar volgens Cor heel veel kleinere heilbotten leven en ieder van ons goede kans maakt er een te vangen. Weer is het Cor die de eerste werpend met een sandeel vangt, maar al snel vang ik er een na een verre worp. Beide heilbotten circa 90 cm en prachtige sport. Als ook Cees zijn eerste heilbot van een meter vangt en Cor en ik onze tweede en diverse aanbeten worden gemist, kan deze dag bijna niet meer stuk. Bijna omdat Chris zijn eerste nog moet vangen.

De vijfde visdag naar de favoriete stek van Douglas op circa 40 minuten varen. Een soort van kanaal tussen twee eilanden, veel stroming en een bodem bestaande uit zand en keien. Binnen enkele minuten weer een emmer vol aasvis plus de nodige gulden en kabeljauwen aan onze stads. Dan natuurlijk weer Cor die de eerste heilbot van de dag vangt. Als Douglas voor de afwisseling een kabeljauw van twee kilo aan de hengel van Chris hangt en wij onze wenkbrouwen fronten, volgt al snel een aanbeet en lijkt hetgene aan de andere kant van de lijn veel op een Russische onderzeeër.

Beetje bij beetje en na veel geven en nemen verschijnt uiteindelijk een heilbot naast de boot die onze monden open doen vallen. Gemeten op 170 cm en geschat op 70 kilo en een waanzinnige start voor Chris. Met nog twee heilbotten van goed een meter voor Cor en mij opnieuw een meer dan geslaagde dag en nog een visdag te gaan.

Onze laatste visdag en dit keer met visgids Andreas schijnt de zon uitbundig en is er bijna geen wind. Andreas weet een stek niet ver van Havoysund met heilbot van elk formaat. Prima, maar die moet dan wel eerst worden gevangen! Echter, al snel krijg ik een snoeiharde aanbeet op een dode koolvis en gaat de vis er als een waanzinnige vandoor. Zo snel zelfs dat Andreas de boot in zijn achteruit zet om wat lijn te herwinnen. Zo wild was tot nu nog niet één heilbot. Diverse keren duikt de vis weer de diepte in, zelfs nadat hij al even aan de oppervlakte was verschenen. Na de uiteindelijke overgave en gemeten op 156 cm wordt ook dit prachtige exemplaar weer springlevend losgelaten.

Als Cor snel achter elkaar twee kleine heilbotten, werpend met een shad, vangt en Cees een van 91 cm aan een koolvis, is het opnieuw Cees die beet heeft. De vis vecht rustig en lijkt niet al te groot. Maar, als het uiteindelijk om een “botje” van 145 cm blijkt te gaan, zijn we met stomheid geslagen. Wanneer Cor, even klaar met het werpen van stads, ook maar eens een aasvis naar beneden laar zakken en achter elkaar heilbotten van 138 en 123 cm vangt, wordt het een visdag en zeker ook vistrip om nooit te vergeten.

Terecht dat Cordes Travel hun bestemming Havoysund hun “Heilbot Paradijs” noemt als je je voor 100% focust op het vissen op deze vissoort en niet elke vijf minuten beet wilt hebben. Dan moet je je namelijk meer richten op het vissen op koolvis, kabeljauw en andere rondvis. Maar, neem dan wel een volgboot mee, want deze vissoorten komen naast heilbot zo talrijk voor dat je er ontelbaar veel van kunt vangen. Wij gingen echter speciaal voor die grote platvissen en werden daarvoor in ruime mate beloond.

Namens Cor Tabak, Cees van Toor en Chris de Koning
Ed Stoop