Reisverslag Vesteralen juli 2018
Tijdens de predatortour 2017 hebben we een prachtige visreis gewonnen naar Noorwegen, beschikbaar gesteld door Cordes Travel. Omdat de accommodaties erg populair zijn en vaak al een jaar van te voren worden geboekt, hebben we (Hendry, Gerald, Wilfred en Kristel) besloten in juli 2018 te gaan.
Tijdens de voorbereiding werd een bezoek gebracht aan Hengeldiscount waar alle benodigde materialen werden verzameld. Het plan was om vooral met relatief licht materiaal te vissen in de ondiepere kustzones en fjorden. Cordes heeft ons voorzien van uitgebreide informatie, waterkaarten en tips dus we konden met vertrouwen vertrekken.
Na een voorspoedige reis zijn we aangekomen bij Vesterålen apartments. De huisjes liggen direct aan het fjord en bieden een prachtig uitzicht. De accommodatie is puur gericht op vissers en dat zie je aan alles. Er is aparte ruimte beschikbaar om materialen en drijfpakken te drogen. Voor mensen die vis willen meenemen is er een grote fileertafel met stromend water en vriesruimte om het op te slaan. Wij hebben echter 99% van de vis teruggezet. Er is een shop met vismaterialen en huurhengels en een gids en continu ter plaatse om je te helpen.
Bij aankomst heeft hij ons in de meeting room ontvangen en alles verteld over de visserij, regels en veiligheid. Elk appartement beschikt over een 23.5ft visboot met 150 pk die tot in elk detail is ontworpen voor deze visserij. Verder zijn alle denkbare apparatuur aanwezig zoals Fishfinders, plotter, radar en marifoon. Dit geeft een veilig gevoel wanneer je het ruime sop kiest.
De eerste twee dagen hebben we ons vooral op kabeljauw en koolvis gericht. We visten werpend en vertikalend met shads en hadden veel actie. Met name de koolvissen zijn enorm sterk op licht materiaal. We zijn van nature roofvissers en hebben hengels tot 120 gram gebruikt met een 4000 of 5000 molen. Dit geeft erg veel lol met de vis die je daar op de ondieptes kan aantreffen.
De koolvis was soms even zoeken maar eenmaal gevonden ging het soms helemaal los. Op bepaalde stekken was het elke worp raak met wat kleinere koolvis en pollak. Op andere stekken we vingen grotere koolvissen met uitschieters tot 112, 115 en 120 cm! De vechtlust van deze krachtpatsers zijn niet te vergelijken met elke zoetwatervis die we in Nederland aantreffen. Ook de kabeljauw was volop aanwezig. De echt grote exemplaren lagen op diepere stekken verder uit de kust maar dat is wat minder ons ding. Onder de kust vingen we veel kabeljauwen tot ca. 100 cm en soms prachtige oranje gekleurde exemplaren die tussen het kelp leven.
Elke groep krijgt standaard een dag met een gids erbij. Wij gingen op jacht naar Heilbot met Marcus Eriksson en hij wist veel van de visserij en beste stekken. Uiteraard gebruikten we hier zwaardere hengels voor met grote shads en dode koolvissen. We visten vanwege de harde wind vooral achterin de fjorden. Het was Gerald die een prachtige zeewolf ving van maar liefst 7 kg. Regelmatig vingen we mooie kabeljauwen maar de heilbot gaf nog niet thuis. Het was al tegen 6 uur dat op de allerlaatste stek een aanbeet van een heilbot werd gemist die vervolgens het aas tot bij de boot volgde. Erg leuk om te zien, al hadden we hem liever van nog dichter bij bekeken! Na afloop heeft Marcus ons de zeearenden van dichtbij laten zien, heel gaaf.
Tussen het vissen door hebben we twee dagen de omgeving verkend. De natuur is adembenemend mooi en ongerept. In de hele omgeving leven slechts 2000 mensen en dat merk je aan alles. Geen gestress, kleine dorpjes en veel groen. De huisjes van Vesteralen zijn lekker ruim en modern ingericht. We maakten zelf ons eten, waaronder verse kabeljauw die we vlak bij het huisje konden vangen. Direct uit zee en binnen een uur op je bord, verser kan niet. Mensen die nooit vis lusten bleken het nu opeens geweldig te vinden.
We hebben een fantastische tijd gehad en willen Raffie en Linda van Cordes Travel bedankt voor het beschikbaar stellen van deze prijs. Als roofvisser moet je dit een keer hebben meegemaakt en Vesterålen is daarvoor een aanrader!
Hendry Vis, Gerald Vierhout, Wilfred van Asselt en Kristel Vink