Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen & overtochten

Vissen in IJsland Penn IJsland Festival

Vissen in IJsland Penn IJsland Festival

Reisverslag Penn IJsland Festival Augustus 2014

Penn Festival 2014 Albert en Teun 12Eindelijk is het dan zover het is 19 Augustus de dag van vertrek naar IJsland. Met zijn tweeën (mijn broer Albert en ik) willen wij de dikke kabeljauw gaan belagen. Om 10.00 uur verzamelen wij ons op Schiphol voor de desk van Icelandair. Daar staan Linda en Raffie iedereen op te wachten en heten iedereen welkom. Zij zorgen voor een probleemloze incheck en alles verloopt werkelijk vlekkeloos. Wat is dat toch lekker relaxed. In een kleine 3 uur vliegen wij naar Keflavik, het internationale vliegveld van IJsland. Eenmaal door de douane gaat de bagage in een busje die stampvol geladen is met allerlei visspullen  van iedereen. Wij gaan verder in de bus naar het binnenlandse vliegveld in Reykjavik. Na wat gegeten te hebben stappen we in een Fokker 50 voor een vlucht van 35 minuten naar Isafjordur. Daar aangekomen nog een kwartiertje rijden naar Sudavik en zijn wij op plaats van bestemming. Wat een indrukwekkende natuur en schoonheid van het landschap. Ons huisje is dik in orde en van alle noodzakelijke gemakken voorzien.

Als onze bagage is aangekomen gaan we de hengels voor de volgende dag klaarmaken en daarna op bed. Na een korte nachtrust staan we al om half zes uur naast ons bed, zou dat soms komen van de hooggespannen verwachtingen. Albert maakt een heerlijk ontbijt klaar , eieren en gebakken ijslandse spek. Teun maakt de lunchpakketten klaar en we genieten van het heerlijke ontbijt. Om 8 uur melden wij ons in de haven voor de bootuitleg.

Penn Festival 2014 Albert en Teun 4Wegens de iets te harde wind mogen wij het fjord nog niet uit en besluiten wij te gaan vissen op stek 7, daar hebben wij mooie vissen gevangen van rond en boven de meter. Voor Albert was het de eerste keer in IJsland en  hij weet niet wat hij meemaakt, wat een kracht en vechtlust heeft deze vis. Met zijn lichte spinhengel die gelijk kromgetrokken wordt en een aantal minuten door de slip van de Penn atlantis getrokken wordt komt er een mooie kabeljauw van 96 cm aan boord. En Teun maar lachen, hij had mij al gewaarschuwd dat de ijslandse kabeljauw erg sterk is maar dit kun je echt niet voorstellen. Wij hebben die dag met ons beiden een kist voor driekwart vol . We hebben ook steeds met verschillend kunstaas gevist en om zo elke keer weer de beste keuze te kunnen maken. Na een prachtige terugvaart in een supergoede visboot  komen we weer in de haven van Sudavik  zijn wij heerlijk gaan eten bij Amma Habby. Dit kunnen wij iedere sportvisser naar Sudavik aanraden. Wat een lekker eten, voor een zeer schappelijke prijs en het is in het restaurant ook supergezellig met de andere sportvissers. Veel goede tips en uiteraard zijn Raffie en Linda ook  iedere dag aanwezig voor hulp en aandacht.

 

Penn Festival 2014 Albert en Teun 31Donderdag 21 Augustus
Dit is een wat later bleek een absolute topdag. In de ochtend eerst de gevangen vis van de vorige dag lossen en nieuw ijs in de bakken om de gevangen vis goed te houden. We tanken de boot helemaal vol tot het randje, direct doorgevaren naar stek 6+ onder een stralend blauwe hemel en een zon die de schoonheid van dit prachtige land nog mooier laat uitkomen. Wij hebben die dag heel veel vissen van boven de meter gevangen en diverse van 15 kilo of meer. En dit alles op onze lichte hengels en dat is pas echt een sport. Je kunt je armen op het laatst niet meer bewegen van vermoeidheid.  Bijna alle groepen hebben die dag op stek 6 gevist en bijzonder veel en dikke vette kabeljauw gevangen. De grootste vis van die dag was op 20 gram na 30 kilo. Wat een bakbeesten zijn dat. Wij hebben 1 1/2 kist vol gevist die dag. Moe maar zeker voldaan naar huis gegaan en tevreden in slaap gevallen met rood verbrande koppen (tip: neem wel zonnebrand en lippenbalsem mee) En Raffie nog bedankt dat je voor ons spontaan labello uit de supermarkt hebt meegenomen.

Penn Festival 2014 Albert en Teun 30Vrijdag 22 Augustus
Vandaag weer een perfecte dag en zijn wij weer naar stek 6+ geweest met prachtig mooi rustig weer. Alweer bakken vol met grote dikke vissen gevangen en dat op onze lichte spinhengels. Weer meer dan een kist vol gevist met zijn beiden en dat waren meer meter + vissen dan onder de meter. Wat een topvisserij hier in IJsland. In de haven teruggekomen bleek de zwaarste vis  van de dag 28.5 kilo te zijn.  Weer heerlijk gegeten bij Amma Habby en onwijs veel gelachen met onze medevissers.

Zaterdag 23 Augustus
Deze dag veel wind en mogen wij het Fjord niet uit en hebben wij geprobeerd de vis daar te vinden, dit was best wel lastig en we vingen veel koolvis van 40 cm en kabeljauw van rond de 2-4 kilo. Af en toe ook wat grotere maar niet zo spectaculair als de dagen daarvoor. We hebben voornamelijk op stek 1 en 2 gevist. Deze dag op tijd weer in de haven terug gekomen en gezellig met Raffie , Linda, Jan van de  Bovenkamp en de Seawolfs koffie gedronken en uiteraard een lekker biertje.

Penn Festival 2014 Albert en Teun 8Zondag 24 Augustus
Deze dag hadden wij Jan van de Bovenkamp van Pure Fishing mee aan boord. Jan was te gast bij Raffie en Linda op dit prachtige Penn IJsland Festival. Aangezien Raffie en Linda veel hebben te regelen hebben wij Jan onder onze hoede genomen en hebben wij veel informatie en visplezier met elkaar gehad die dag. Wat een pracht kerel is dit, helemaal tot in de tenen sportvisser en zeer enthousiast. Hele mooie verhalen over zijn visreizen en ervaringen. Die dag zijn wij naar stek 5 gevaren. Aangezien de wind te hard was om naar buiten te gaan en zaten wij direct goed op de vis. Elke drift op de zelfde plaats leverde prachtig mooie vis op. Diverse vissen boven de meter en ik mocht de zwaarste vis van de dag vangen ,12.8 kilo en dat bleek ook de dag overwinning op te leveren. Dit leverde Albert een prachtige Penn conflict 5000 molen op. Die avond liepen wij even met zijn beiden naar de boot en op dat moment zien wij een boot de haven binnen varen. Valt op dat moment hun moter uit. Er stond een straffe wind en de mannen driften richting de stenen kade.

Geen moment geaarzeld en onze boot gestart en met vol vermogen naar de op drift geraakte boot gevaren , de boot op 5 meter voor de kant  kunnen oppikken. Tijdens het moeizaam achteruit varen Raffie gebeld die op dat moment in Amma Habby was is samen met een aantal jongens van de seawolves naar de kade gekomen. We hebben de boot keurig bij de grote loskade afgeleverd. De mannen van de boot waren ons erg dankbaar , maar wij hebben dit met veel plezier gedaan. Je bent daar met zijn allen en je helpt elkaar uiteraard ook. Al met al een prima geslaagde dag.

Penn Festival 2014 Albert en Teun 51Maandag 25 Augustus
Deze dag met helaas iets te veel wind weer naar stek 5 gevaren, hier niet zo goed gevangen als de dag ervoor. We hebben nog geprobeerd op stek 6 te vissen maar de golven en de te straffe wind was toch echt te heftig. Later op de dag toen de wind afnam naar de overkant van het fjord gevaren en op stek 7 en later richting stek 9 nog prachtige vis gevangen. Het leuke van Jan van de Bovenkamp is dat hij wel eens iets geks uitprobeerd. Aan het eind van de dag wou Jan even hun nieuwe Urban camo nd reishengel uitproberen. Deze ultra lichte hengel is eigenlijk voor het binnenwater. Maar wat schetst onze verbazing Jan trekt er even een kabeljauw van 13 kilo uit, tegen de stroom in en onder de boot door. De hengel staat als een hoepel en deze hele dril is door ons op de film gezet. Wat een kreet van blijdschap geeft Jan als deze kabeljauw door Teun wordt gegaft, deze vis zwemt overigens wel weer. Met dit spectaculaire eind zijn wij maar gestopt en kunnen wij terugkijken op een super geslaagde visvakantie. Wij willen Jan nog bedanken voor deze twee geweldige visdagen, we hopen dan ook nog eens met jou te mogen vissen.

Dinsdag 26 augustus
Deze dag de boot schoonmaken ,het huisje opruimen en alle bagage weer inpakken. In de avond terug gevlogen naar Reykjavik en daar de nacht in een prachtige hotelkamer een korte nachtrust gehad. ’s Morgens vroeg om 04.45 in de bus naar Keflavik om daar de terugvlucht naar Schiphol aan te vangen. Eenmaal op Schiphol aangekomen afscheid genomen van alle visgroepen.

Als we op dit avontuur terug kijken kunnen wij  wel zeggen dat het prachtig vissen is in IJsland. Wat een kabeljauw visstand is daar nog. Wij kunnen dan iedereen van harte aan bevelen hier heen te gaan. Rest ons nog om Raffie en Linda enorm te bedanken voor hun enorme goede organisatie en werkelijk aan niets ontbrekende inzet. Wat een toppers zijn dit toch. Als je een top visvakantie wilt, boek dan bij Cordes Travel.

Uiteraard willen wij iedereen nog bedanken die meegedaan hebben aan dit festival, het was geweldig.
Volgend jaar gaan wij in juni naar Nappstraumen in Noorwegen.

De broers Albert en Teun

Penn Festival 2014 Albert en Teun 11 Penn Festival 2014 Albert en Teun 12 Penn Festival 2014 Albert en Teun 10 Penn Festival 2014 Albert en Teun 22 Penn Festival 2014 Albert en Teun 26 Penn Festival 2014 Albert en Teun 25 Penn Festival 2014 Albert en Teun 14

Penn Festival 2014 Albert en Teun 15 Penn Festival 2014 Albert en Teun 49 Penn Festival 2014 Albert en Teun 46 Penn Festival 2014 Albert en Teun 50 Penn Festival 2014 Albert en Teun 1 Penn Festival 2014 Albert en Teun 2 Penn Festival 2014 Albert en Teun 3

Penn Festival 2014 Albert en Teun 4 Penn Festival 2014 Albert en Teun 5 Penn Festival 2014 Albert en Teun 6 Penn Festival 2014 Albert en Teun 7 Penn Festival 2014 Albert en Teun 8 Penn Festival 2014 Albert en Teun 9 Penn Festival 2014 Albert en Teun 13

Penn Festival 2014 Albert en Teun 16 Penn Festival 2014 Albert en Teun 17 Penn Festival 2014 Albert en Teun 24 Penn Festival 2014 Albert en Teun 23 Penn Festival 2014 Albert en Teun 21 Penn Festival 2014 Albert en Teun 20 Penn Festival 2014 Albert en Teun 19

Penn Festival 2014 Albert en Teun 18 Penn Festival 2014 Albert en Teun 27 Penn Festival 2014 Albert en Teun 28 Penn Festival 2014 Albert en Teun 29 Penn Festival 2014 Albert en Teun 30 Penn Festival 2014 Albert en Teun 31 Penn Festival 2014 Albert en Teun 32

Penn Festival 2014 Albert en Teun 33 Penn Festival 2014 Albert en Teun 34 Penn Festival 2014 Albert en Teun 35 Penn Festival 2014 Albert en Teun 36 Penn Festival 2014 Albert en Teun 42 Penn Festival 2014 Albert en Teun 41 Penn Festival 2014 Albert en Teun 39

Penn Festival 2014 Albert en Teun 48 Penn Festival 2014 Albert en Teun Penn Festival 2014 Albert en Teun 38 Penn Festival 2014 Albert en Teun 43 Penn Festival 2014 Albert en Teun 40 Penn Festival 2014 Albert en Teun 44

Penn Festival 2014 Albert en Teun 45 Penn Festival 2014 Albert en Teun 47 Penn Festival 2014 Albert en Teun 51 Penn Festival 2014 Albert en Teun 52 Penn Festival 2014 Albert en Teun 37