Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen Zweden en overtochten

Visreis Vega Kystferie 2017 Pieter

Visreis Vega Kystferie 2017

Vega-Kystferie - 15

DER-ZIN-GRENZEN

12de jaar op een rij naar Noorwegen.

Van Cordes Travel nodige briefing gekregen om zorgeloos de gehele reis te laten verlopen. Tot daags voordien de melding van gewijzigde inscheeptijd op de terugreis… zeer professioneel, klantgericht en netjes toch! Het gaat weerom naar Vega Kystferie, nu wat later op het jaar wegens popularisme en gegeerd publiek naar deze rijke archipel. Toch met een bang hartje, augustus is per definitie voor Noord-Noorwegen de ‘windy month’, tja teveel wind bepaalt of je die dag gaat (of kunt) uit varen of niet.

Volle goesting, top humeur en met de kriebels in het bloed, gaat het richting Noorden. Onze uiteindelijke bestemming gaat steeds over 3 dagen. Goedertrouw en ons allen bekend, schepen we in voor een nacht overvaart, met alles erop en der aan. De jodiumrijke lucht die we meteen insnuiven op het dek doet ons goed. Dus lekker rustig van bij de aanvang en vollop genieten. Daags daarna gaat het naar Gjesteheim Havdall nabij Renebu, top lokatie waar je lekker kunt overnachten voor een prikje, incluis avondmaal en ontbijt. Kunnen we warm aanbevelen aan diegene die het ietsje rustiger aan willen doen naar een meer noorderlijkere accomodatie in Noorwegen. Door de jaren heen, werd door een Nederlands koppel deze voormalige school omgetoverd in een gezellig pension… Graag geven we jullie bij deze hun coordinaten mee:

Gjestheim Havdal 73970 Rennebu – 0047-97478593
www.gjestheimhavdal.com  info.havdal@gmail.com

Volgende dag heel vroeg uit de veren, lekker ontbijt… ‘fur der letste schritt sum kampf’. Een dikke 500 kilometer en een veerpont verder, zetten we de laatste 15 kilometer in op het eiland Vega. We worden ontvangen door een vriend van huisbaas Jorn. Het huisje en boten worden per direct gecontroleerd, de kontrakten doorgelopen en de boten verzekerd, door ons zelfve dit laatste een aanrader: om financiële mispoezen uit te sluiten en gewoon om een onbekommerde visvakantie te ervaren. Daags nadien komt Jorn ons opzoeken en met een warm ontvangst. Jammer dat we volgend jaar verstek moeten laten gaan wegens vol geboekt in onze favoriete periode (14 daags verblijf in een 2 maand-zone). Te gek voor woorden en dit 2 jaar op voorhand proberen te boeken in afwachting van de ‘release of booking’,… snik, snikker-de-snik, er gewoon naast gegrepen! Maar, volhouders zoals we zijn… in 2019 staan we er terug!

Het hengelgebeuren gaat niet uit het startblok. Jammer genoeg staat er eerstdaags teveel wind. Settelen ons rustig en alle hengels worden opgetuigd, gedachten worden uitgewisseld tijdens het knutselen van onderlijnen en nieuwe hengeltechnieken. Handteren doorgaans hengels van Penn, dit jaar is de Penn Regiment 30lbs goed vertegenwoordigd als ook de klassieke Penn Prion Inliner 30lbs. Het draaiwerk, meestal 5000 series: waaronder Penn Atlantis, Slammer, Battle II ook het robustere draaiwerk hebben mee, zoals: Penn International 2-speed, Daiwa 2-speed en mijn oldtimerke: een Shimano Triton 2speed reel – gewoon nie kapot te krijgen. Ik plaats ook een Spheros 5000 van Shimano op ne Lesath BX hengel met werpgewicht 60-120gr. Staat klaar als licht takeltuig zodat niet steeds de visser de overhand heeft. Voordeel is, als er een sterkere zoutbewoner op klapt, de actie op zulk licht hengeltje fantastische drills opleveren. Overmorgen luwt de wind en laat ons toe den kaasboll te sturen naar stekken die op onze netvliezen gebrand staan in dit ooh… zo rijke visgebied.

Vega-Kystferie - 9

Eindelijk de wind neemt af. Kunnen het water op en hengelen… trouwens daar doen we het voor. Iedereen warm en vrolijk op ‘MegaVega’ en van de eerste dag meteen raak, kabeljauwen zijn gretig aan vreten en het zijn mooie formaten, 10+. Vangsten blijven even aanhouden zo, de vis is er in grote getale aanwezig en veel grote formaten… gaande weg passeren elke dag flink wat vissen aan de haak. Het ‘catch and release’ systeem word snel gehandhaafd. Mensen je kan toch NIET alle vis meenemen. Elk jaar gaan wij nog selectiever vissen, een maaltje vis voor tussen de kiezen is best lekker daarintegen kwantiteit niet aan de orde is.

We hebben weerom een fantastische tijd ook al is het strikken van heilbot veel minder dit jaar, je kan ze uiteindelijk NIET bestellen op de haak (binnenpretje), doch de visserij hier is gewoon top! Grote diversiteit passeerd aan de haak, zoals makreel, schelvis, koolvis, kabeljauw, leng, lom, roodbaars, en mooie pollacken. Een enkele keer zelfs enkele haringen als passanten en bij regelmaat de uitgesproken mooie roodkoperkleurige kabeljauwen zijn een streling voor het oog. We beleven plezante momenten op het zilte Noorse water. Goedlachs en in het aanschijns van de zon in al haar modussen, punten we de bodem af op de koers van de drift, en ja, aanbeten blijven niet uit in dit immens rijk visbiotoop . Zeer opmerkelijk voor dit gebied is de grote diversiteit aan vissoorten en vooral de bijzondere goede vangsten op ondiep water, we praten dan over slechts vier tot zes meterkens water.

Vega-Kystferie - 10

We kunnen jullie deze regio sterk aan bevelen en de windluwe dagen te benutten om op open zee tegaan. Het zit er echt vol van de meter plus exemplaren, welke soort, het maakt niet uit. Elk van deze soorten biedt een topsport op de hengel. Kunstazen van de merken Savage Gear, Dieter Eisele en Storm zijn ons geliefd. Maar weet dat in onze groep de voorkeur blijft gaan naar een stukje ‘fischfetze’ bij op de haak. De overbijttechniek is ook niet weg-te-cijferen. Maar de overbijter techniek blijft  gewoon de Topper. Met natuurlijk aas zit je altijd goed! Aasgewichten beperken we zelf tot max 270 gram. Tjongens das meer als zat! Wij genieten hier de momenten dat we zelfs met loodkopjes van 30 gram de bodem halen, de momenten voor en na eb of vloed stellen dit in de hand op taluds achter de ondieptes. Trouwens dit jaar hebben we meerdere sessies op open zee gepleegd met als reden dat in de Archipel het stikte van de uitzonderlijk dikke makrelen tot zelf over de 1kg+. Weetje: Makrelen en kabeljauwen gaan niet goed samen, die gulzige ‘Dorzen’ hebben het niet zo met die makrelen en foerangeren dan aan de rand van de Archipel om alsnog hun magen vol te vreten op een simultane wijze zoals een Romein-aan-de-feestdis-liggend-ligt-te-schransen. Lang leve het zilte nat.

Hebben dit jaar weer goed gehad, lol en leute beleefd, maar met onze gedachten bij onze Duitse vriend Wolfgang die dit jaar verstek heeft moeten laten gaan wegens gezondheids problemen. Gelukkig gaat zijn herstel de goede kant uit en zijn er zeker van dat ie de volgende keer weer van de partij zal zijn. We hebben geleefd als Borgondiers, plezier gemaakt, los van één onzer kompanen te kampen had met zware verliezen van hengeltuig… zoals hij zelf zij: ‘der zin grenzen’.

Ondanks de ‘ups and downs’, door de jaren heen, de verschillende karakters… maar nu al efkens, een top team: bedankt voor de schone momenten Jan, Toon, Hartmut, Flor, Kristof en Dre, helaas zonder Wolfgang… maar voor straks, terug van weggeweest.

Aan allen de sportieve hengelgroeten en veel kromme hengels… knipoog!

Pieter(-man)

Vega-Kystferie - 1 Vega-Kystferie - 2 Vega-Kystferie - 3 Vega-Kystferie - 4 Vega-Kystferie - 5 Vega-Kystferie - 6 Vega-Kystferie - 7

Vega-Kystferie - 8 Vega-Kystferie - 9 Vega-Kystferie - 10 Vega-Kystferie - 11 Vega-Kystferie - 12 Vega-Kystferie - 13 Vega-Kystferie - 14

Vega-Kystferie - 15 Vega-Kystferie - 16 Vega-Kystferie - 17 Vega-Kystferie - 18 Vega-Kystferie - 19 Vega-Kystferie -