Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen Zweden en overtochten

Visreis Noorwegen 2019 Ed Stoop

Visreis Noorwegen 2019 Ed Stoop

Mijn eerste keer vissen in Noorwegen……

Best opmerkelijk als je met 67 jaar veel stekken op de wereld vislijnen nat hebt gemaakt maar nog nooit in Noorwegen was geweest. Bijna een belediging aan het adres van Cordes Travel dat naast vele exotische visbestemmingen Noorwegen als absolute hoofdbestemming heeft.

Twee weken geleden was het dan eindelijk zo ver en vloog ik met Raffie en Linda richting het Hoge Noorden, om precies te zijn de Lofoten. Ik ging mee naar het Penn Nappstraumen Festival, waar alles tot in de puntjes werd geregeld door Cordes Travel, grote klasse. Dat het Noorden daar hoog is kan ik je verzekeren, maar dat het land zo mooi en indrukwekkend is had ik nooit verwacht. Sneeuw op de bergtoppen en overal water van diep blauw tot zelfs turquoise waar de bodem uit zand bestaat. Ons kamp Nappstraumen zoals je je een viskamp voor zeevisserij wenst en visboten die tot de beste van het land mogen worden gerekend.

Had wel gedacht dat het warmer zou zijn, maar zo vlak bij de poolcirkel schijnt de temperatuur zelden de 15 graden aan te tikken. Kwestie van wennen en je goed warm en waterbestendig kleden. Goede overlevingspakken zijn aanwezig en met het juiste hengelmateriaal ben je op alles voorbereid. Zelfs op een kolossale heilbot die ik overigens niet heb gevangen, maar anderen van onze groep wel degelijk en zelfs tot 180 cm en vele tientallen kilo’s zwaar.

Maar, als je voor jezelf de lat niet meteen torenhoog legt, dan kan het nooit tegenvallen. Zeker niet als je kabeljauw en koolvis van een meter vangt en kleinere soortgenoten zelfs een plaag zijn…! Wat een spektakel als je die koolvissen aan de oppervlakte ziet jagen met krijsende meeuwen er boven en je Penn hengel bijna uit je handen wordt getrokken als deze equivalent van een tonijn je shad grijpt.

En, wat te denken van ff in een ondiepe baai op schol vissen waar 40 cm een kleintje is en Linda er zelfs een van 56 cm ving. Geloof me en daar is geen woord van gelogen, maar nooit eerder trof ik in de wereld een dergelijk grote concentratie hard vechtende interessante vissoorten dan bij die Lofoten. En, dan zou ik bijna vergeten te melden dat volgens Raffie de visserij dit keer helaas wat tegenviel omdat wij niet met een kabeljauw van meer dan 20 kilo dan wel een kolossale heilbot op de foto zijn gegaan. Alle reden om dus gewoon nog een keer te gaan, mijn eerste keer Noorwegen via Cordes Travel is zeer goed bevallen.

Linda en Raffie bedankt voor deze geweldige visreis !

Ed Stoop