Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen & overtochten

Visreis Nappstraumen 2020 Jaap

Visreis Nappstraumen 2020

Eind juni zouden we naar Noorwegen maar door “je weet wel” ging het niet door….
Cordes Travel kwam met een alternatief eerste week oktober, dat zagen er een paar niet zitten, wind regen en kou zou ons ten deel vallen, toch een avond bij elkaar gekomen en we besloten om het er op te wagen de laatste twee jaar in juni was het ook een ramp wat het weer betreft, dat kan eigenlijk alleen beter worden. Cordes gemaild dat we het doen, maar naarmate de datum dichterbij komt word het ook met Corona steeds erger en komt ook de vliegtuigmaatschappij nog met een belachelijke aanpassing van onze vlucht.

Maar Cordes paste hier ook weer een mouw aan, in plaats van Evenes werd het Leknes met een rekening er bij. Naarmate onze vertrek datum dichterbij komt gaat het halve Nederland naar code oranje mogen we nog wel naar Noorwegen ?

We hebben er totaal geen vertrouwen meer in, maar krijgen gewoon onze tickets met een paar aanpassingen we zien een hoop vliegvelden dit jaar. Raffie en Linda gaan de week voor ons en mogen Noorwegen gewoon in, voor de zekerheid wel met een PCR test die natuurlijk negatief moet zijn. Maar het word per dag spannender met de Corona. Maandag de PCR test gedaan, er word niks gecanceld dus op het laatste moment worden de twee koffers toch gepakt.

30 september we vertrekken en hopen dat het goed komt, op Schiphol wil één balie medewerkster nog wel even moeilijk doen en vraagt wat we gaan doen in Noorwegen werken zeiden we, hebben jullie brieven of iets dergelijks van een bedrijf, ja we hadden een brief van Cordes Travel gekregen met bepaalde informatie en die accepteerde ze gelukkig. Daarna is er tot we in Leknes aankwamen, nergens meer naar gevraagd, dit was de voorpret.

Visgids Calle stond al klaar op het vliegveld Leknes en met 10 minuten waren we op het kamp Nappstraumen. Even de acht kamers verdelen (onder 8 man) en twee man naar de supermarkt, met het busje van het kamp super-service. Raffie had en volle pot koffie gezet maar die was koud voordat we er waren. Ze hadden ook nog wat proviand achter gelaten en zeeziek pillen, over service gesproken.

Omdat we hier al vier keer geweest zijn hoefden we niet naar de briefing over hoe alles werkt dat scheelt weer en kunnen we de hengels in orde maken, Calle komt iedere avond even langs om de beste stekken voor de volgende dag te bepalen en eventuele vragen te beantwoorden. Na een reis van 11 uur word het niet laat, nog een kouwe en vroeg naar bed.

Donderdag 1 oktober de eerste visdag
Met weinig wind de noord in, naar stekken waar we in voorgaande jaren veel vis vingen dat viel nu een beetje tegen, we vingen wel maar niet wat we er van verwacht hadden, kabeljauw, wat schelvis, koolvis en een klein heilbotje, maar we moesten er voor werken meestal springen ze zelf in de boot. Het weer was mooi, geen wind of regen wel veel zon

Vrijdag 2 oktober
Bijna geen wind, de gids Calle had ons wat tips gegeven over stekken in de noord waar we ook gebruik van maakte een uur varen naar de linkerkant, hier sprong de vis weer zelf in de boot en we vingen meerdere meter kabeljauwen en grote koolvissen zodat dat we na twee dag vissen onze 160 kg filet binnen hadden (voor 8 man), ik moet er wel bij zeggen dat als je zoveel vis moet fileren je wel professionele fileerders mee moet hebben, anders sta je de volgende morgen nog te snijden. Wel lekker rustig als je de rest van de week alles terug kan gooien. Er was weer weinig wind geen regen en veel zon, een natte rug vh zweet met je drijfnat aan.

Zaterdag 3 oktober
Op aanraden van Calle weer de noord in maar nu naar de rechter kant, ook hier waren we nog nooit geweest, iets meer wind maar onder de kant nog goed te doen door de hoge rotsen lag je in de luwte, ook hier vangen we veel vis niet zo achterlijk veel als gisteren maar we waren tevreden en natuurlijk veel zon.

Zondag 4 oktober
Er was veel wind opgeven dus een keer de zuid in dat viel tegen we vingen er bijna niks en de wind viel achteraf mee, dus weer een uurtje varen terug de noord in, daar ging het weer los en natuurlijk weer dikke kabeljauw en koolvisjes tot 1 meter de echte grote koolvissen waren er niet.

Maandag 5 oktober
Weer rechtsaf de noord in omdat er toch wel wat wind stond, een kopie van de voorgaande dagen met een uitzondering, er waren orka’s een grote groep zwom langs de boot wat best wel indrukwekkend is als er een vin van 1,5 meter uit het water komt. De grote heilbotten lieten het ook afweten we vingen 2 kleine heilbotten en geen enkele zeewolf maar dat zit hem in de tijd van het jaar.

Dinsdag 6 oktober
Windkracht twee dus weer naar de stek van vrijdag. We vangen weer veel vis alleen was de wind een beetje in de war en trok hij aan naar zes dan ben je uitgevist en na een week veel vangen moet je geen onnodig risico’s meer nemen. Richting het kamp viel de wind weer erg mee maar we besluiten bijtijds te stoppen omdat de boot nog leeg en schoon moet .

Woensdag de terugreis
Nu kan het wel weer, na 6 dagen vis eten begin je kieuwen te krijgen, om kwart voor vier de vis uit de vriesvak gehaald om in de koffers te verpakken. We worden om kwart over vier opgehaald door de visgidsen en worden we naar Leknes gebracht. En we zijn om kwart voor negen alweer thuis op Schiphol, 16 uur onderweg niet echt lekker maar het is niet anders, Corona is de boosdoener. De vis die wij gewoon meenemen in de koffer, in koeltassen van de supermarkt was nog steeds keihard bevroren.

Al met al is dit jaar, na twee hele slechte jaren, onverwacht een top vakantie geworden vooral wat de wind en zon betreft Nappstraumen is een van onze favoriete bestemmingen om de accommodatie en vis mogelijkheden maar nu ook om het weer in oktober (maar je krijgt geen garantie).

Sommigen vissers konden niet geloven dat onze trip door ging maar Cordes Travel wist blijkbaar een “truc” die andere organisaties niet wisten !
Linda en Raffie bedankt voor jullie doorzettingsvermogen !

Groep Jaap Tol