Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen Zweden en overtochten

Visreis naar Vega Kystferie 2015 Thierry

Visreis naar Vega Kystferie 2015 Thierry

Vega-Kystferie Thierry 2015 - 44Reisverslag 21/05/2015-03/06/2015 Vega Kystferie Noorwegen,

De namen van de groep:
– Thierry Balemans
– Van Hooydonck Tom
– Roeffen David
– Pissens Dirk

Op 20/05/2015 hebben we de nodige inkopen gaan doen om de eerste dagen op Vega te kunnen doorkomen ,we hebben onze koffers en visgerief netjes bij Thierry afgeleverd, zodat hij rustig de wagen kon inladen en afgesproken om op 21/05/2015 om 4 u bij Dave in Hoogstraten te vertrekken naar de veerboot van Color-line in Kiel te Duitsland. Netjes op tijd aangekomen om 12u, konden we een uurtje later aan boord om onze slaapcabine op verdieping 11 te gaan inspecteren. Deze cabine’s zijn te vergelijken met deze in een mobile –home, niet de grote luxe, maar alles aanwezig, wat aanwezig moet zijn. Nog snel een kleine hapje gaan eten in de sports-bar en weg was de ferry voor een 20-tal uren voordat we in Oslo te Noorwegen gaan aankomen. Aan boord van zo’n schip is niets te kort: winkels, bars, animatie en …te veel om op te noemen. Wij hadden een reis geboekt met avondmaal en ochtendeten inclusief. Dit is een echte aanrader, alles is in buffetvorm (warm en koud) en zo veel men wil. De drank is wel niet inbegrepen. De nacht verloopt vlot bij een windbriesje van 3 beaufort.

Vega-Kystferie Thierry 2015 - 35Om 10u aangekomen in Oslo uitschepen en ons jaarlijkse gesprekje gehad bij de douane, vooraf hadden we afgesproken om niet te veel alcohol en rookwaren mee te nemen. Het risico op controle is hier zéér groot. We rijden vervolgens naar het Noorden via de E6 en verlaten deze via de E3. Op zo’n 300 KM van Oslo horen we een ratelend geluid in de wagen en ja een blauwe wolk uit de uitlaat en het lichtje van de motor ging branden. Hier stonden we dan in een bos langs de E3. Gelukkig heeft Thierry een goede verzekering en konden we bijstand krijgen in het buitenland. Na zo’n 3u wachten en heel wat getelefoneer kwam een “Viking”takelwagen ons ophalen en wegslepen naar een garage-verdeler zo’n 20km terug. Het was wel zaterdag en hier stoppen de mensen ook om 17u met werken. In de garage wist men ons te vertellen dat de wagen kon gemaakt worden, mits we 1240€ betaalde (Noorwegen hoort niet tot de landen waar een bijstandsverzekering van Europa hoort). We hadden de keuze: ofwel betalen we en wordt alles in Belgie terug betaald door de verzekering of we blijven staan tot Dinsdag, omdat Maandag een feestdag was en bovendien was er dan nog steeds geen oplossing gevonden. Dus Thierry betaald en met een tijdsverlies van 5u, gaan we terug op weg. We boeken steeds een hotel voorbij Trondheim ”Fjord-hotel”, de reis duurt véél te lang. We zijn trouwens op vakantie. We hebben een hapje gaan eten onder de baan (iets wat in Noorwegen overal kan) en hebben het hotel verwittigd dat we pas tegen rond 23u30 zouden toekomen. Dit was geen probleem. In dit hotel zat de Noorse “Murphin –club”.

Vega-Kystferie Thierry 2015 - 12Op Zaterdag 23/05/2015 na het ontbijt (buffet)rond 10u vertrokken en vlot de beide ferry’s gehaald om vervolgens ons huisje “2” te bereiken op Vega. Onze welgekende en steeds vriendelijke als ook behulpzame huisbaas “JORN” stond ons reeds op te wachten. Het huisje was pico-bello in orde en onze bood een 22ft 80pk inclusief dieptemeter /GPS lag weer vlotjes voor het huisje. Na de nodige kennismaking, waar we steeds een kleine cadeau meenemen voor JORN, was alles weer (VERY,VERY good) een legendarische uitspraak van JORN. Een GPS en vooral dieptemeter is een noodzaak om te varen in Vega. Het is een zéér gevaarlijk visgebied, waar enige kennis van gps apparaten noodzakelijk is. (pieterman van Vega-kenner Cordes-traveldag kan dit zeker bevestigen) Met onze Nederlandse buren kennis gemaakt en besloten om pas de volgende dag gaan te vissen met de boot. David was nog even gaan vissen van de kant achter het huisje en hij al direct een gulletje of 10 op een kleine pilker van 35 gr. Onze andere Duitse buren kwamen thuis met één Heilbot aan boord en voor ons was dit zéér geruststellend.

Op Maandag 25/05/2015 rustig gaan vissen op 15 minuten rustig varen. Al direct gulletjes van 60-80cm op alle soorten shads en pilkers. Ik moet wel zeggen dat wij met licht materiaal vissen shads van 20gr-250gr max., pilkers van 35gr tot 120gr en een gevlochten draad 18/00. Spinhengel van PENN en Inliner van SHIMANO. Na twee uren vissen haalt David een eigen constructie uit zijn bakje (ontworpen door vader Jan) speciaal voor de Heilbot. Een koolvisje als aas van zo’n 30 cm en na nog geen 10 minuten een klap op de hengeltop een beetje draad geven en hopla de eerste Heilbot van 1 meter, 11kg was een feit.

Vega-Kystferie Thierry 2015 - 38Op Dinsdag 26/05/2015 was er veel minder wind en besloten Tom en Thierry om “buiten” te gaan vissen. S’morgens de boot op met onze 4 vrienden, allen goed uitgeslapen omdat we ieder een eigen kamer hebben in het huisje en niemand last heeft van Dirk zijn gesnurk. Na een 1u15 varen op halve snelheid aangekomen waar de zee van 300 meter op de rots platen van 30 meter botsen. Hier een stekje van 15 meter afhellend naar 35 meter gevonden met rotsen onder water van 18-16-14 en 14 meter op de GPS. Hier werden de gullen –Kabeljauwen van 1 meter en meer. Niet één niet twee maar 10-tallen misschien wel 100-tallen. Alle vis dat niet te diep was gehaakt wordt terug gezet van kabeljauwen, lommen, roodbaarzen. Op stek één met aanduiding 14 meter ging het feest pas echt beginnen. Alle 4 de vissers hadden beet van een koolvis de kleinste van de eerst drift was 114cm de grootste 135cm, gewichten van 11kg tot 16 kg. Bij een tweede driftje over dezelfde plaat 3 stuks en bij een laatste driftje weer 3 stuks. In het totaal 10 Koolvissen van allen +/- 15kg en meer. Iets wat een visser maar eens in zijn leven meemaakt. Terug aangekomen aan ons huisje, was de verbazing groot van onze Nederlandse en Duitse vrienden. We spreken af voor de volgende dag weer met ze’n allen naar deze plek te gaan met 3 boten en 12 man. Zowel onze Nederlandse buren als onze Duitse buren waren echte sportvissers en geen “broodvissers” Ze namen net als ons wel een visje mee maar het merendeel van de vis werd terug gezet.

Vega-Kystferie Thierry 2015 - 2Op woensdag 27/05/2015 met alle 3 de boten om 9u vertrokken naar deze goede stekken en hier lagen we zo’n 500 meter uit elkaar. Op alle 3 de boten werd enorme grote Kabeljauw gevangen. Tegen de middag had Thierry het idee gekregen om met een zwarte pilker van 80gr aan de spinhengel te gaan vissen. Het pilkertje had de bodem amper geraakt en hop een kabeljauw van 23,24Kg aan de lijn. Later op de dag zijn we de koolvissen nog eens tegen gekomen met als resultaat weer 3 stuks van 1,25 meter. Een gevecht van 15 minuten per vis is hier geen aardigheid.  De rustige weg terug naar huis en onze Nederlandse vrienden hadden ook koolvis van boven 1meter gevangen. Alleen waren ze vroeger moeten binnenvaren, daar er ééntje van de collega’s vissers zeeziek was.

Op Donderdag alleen nog binnen gevist. Dit was een dag van 3 Heilbotten eentje van 135cm en twee van 110cm, alle andere vis terug gezet.

Op vrijdag terug een dag van 1 heilbot gevangen en aan de huisbaas gegeven. Hier hebben 13 personen van kunnen eten. Deze avond hebben we nieuwe Duitse buren leren kennen en hun de nodige uitleg gegeven. Ze waren reeds één dag volledig verkeerd aan het vissen op grote dieptes en hadden geen vis. Deze avond was een avond met bier de volgende werd er één van Snaps (zelf gestookt materiaal en zéér goed).

Vega-Kystferie Thierry 2015 - 9Op Zaterdag hadden ze geluisterd naar onze goede raad en hadden ze ook twee Heilbotten gevangen. Ze beweerden dat wij de Heilbot-specialisten waren. Ik wil dit niet bevestigen nog ontkennen, maar we weten alvast dat Vega een super-stek is om te vissen en dat de reis van volgend jaar wéér geboekt staat bij Cordes-Travel, wederom naar Vega Kystferie.

Over de vangsten kan ik dit zeggen:
7 heilbotten van 70 tot 135cm
Kabeljauw 1m tot 1,25m max. gewicht 23,24 kg
Gullen van 50-90cm ontelbaar veel
Lommen veel
Schelvis 1 stuk
Grote koolvis 13 stuks van 12 kg tot 16 kg

Over de terugweg kan ik kort zijn. We boeken het qwaleti –hotel in Lillehamer. Een uitstekend hotel met zwembad en goed eten. De ferry tijdig gehaald in Oslo op 02/06/2015 en geen controle gekregen van de Noorse douane. We hadden ons netjes aan de limiet van 15 kg vis/persoon gehouden. Bij aankomst  in Kiel waren de sleutels van de wagen zoek, dit laat de stressfactor even stijgen als de ferry wordt afgeladen. Thierry had iets over het hoofd gezien en de sleutels bleken wel op de juiste plaats in de koffer te zitten. Dus met een vertraging van één uur vertrokken van de boot. In Hamburg hebben we aan de werken voor de Elbe tunnel een steen in de voorruit gekregen, met als gevolg weer een verzekeringsprobleem en 250 kilometer verder voor Osnabrug een bijna klapband op het wiel rechts achter. Alweer enkele uren vertraging om de band te verwisselen. Een gouden raad is goed voorbereid en verzekerd aan een reis te beginnen, want zelfs ervaren mensen als ons kunnen dit alles tegenkomen. Ook al was de wagen volledig nagekeken voor vertrek er kan van alles gebeuren en meestal alles in één jaar.

Dit kan de pret van deze super vakantie niet bederven.
Anvast bedankt Raffie, Linda, Tjorn, Tom, David, Thierry en mijzelf Dirk.

Beste Groeten,
Dirk Pissens

Vega Kystferie Vega-Kystferie Thierry 2015 - 15 Vega-Kystferie Thierry 2015 - 14 Vega-Kystferie Thierry 2015 - 13 Vega-Kystferie Thierry 2015 - 12 Vega-Kystferie Thierry 2015 - 21 Vega-Kystferie Thierry 2015 - 26

Vega-Kystferie Thierry 2015 - 31 Vega-Kystferie Thierry 2015 - 30 Vega-Kystferie Thierry 2015 - 1 Vega-Kystferie Thierry 2015 - 2 Vega-Kystferie Thierry 2015 - 3 Vega-Kystferie Thierry 2015 - 4 Vega-Kystferie Thierry 2015 - 5

Vega-Kystferie Thierry 2015 - 6 Vega-Kystferie Thierry 2015 - 7 Vega-Kystferie Thierry 2015 - 8 Vega-Kystferie Thierry 2015 - 9 Vega-Kystferie Thierry 2015 - 10 Vega-Kystferie Thierry 2015 - 11 Vega-Kystferie Thierry 2015 - 28

Vega-Kystferie Thierry 2015 - 34 Vega-Kystferie Thierry 2015 - 33 Vega-Kystferie Thierry 2015 - 32 Vega-Kystferie Thierry 2015 - 36 Vega-Kystferie Thierry 2015 - 37 Vega-Kystferie Thierry 2015 - 18 Vega-Kystferie Thierry 2015 - 17

Vega-Kystferie Thierry 2015 - 44 Vega-Kystferie Thierry 2015 - 43 Vega-Kystferie Thierry 2015 - 42 Vega-Kystferie Thierry 2015 - 45 Vega-Kystferie Thierry 2015 - 41 Vega-Kystferie Thierry 2015 - 40 Vega-Kystferie Thierry 2015 -

Vega-Kystferie Thierry 2015 - 46 Vega-Kystferie Thierry 2015 - 38 Vega-Kystferie Thierry 2015 - 35 Vega-Kystferie Thierry 2015 - 22 Vega-Kystferie Thierry 2015 - 23 Vega-Kystferie Thierry 2015 - 24

Vega-Kystferie Thierry 2015 - 25 Vega-Kystferie Thierry 2015 - 29 Vega-Kystferie Thierry 2015 - 20 Vega-Kystferie Thierry 2015 - 19 Vega-Kystferie Thierry 2015 - 16