Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen Zweden en overtochten

Visreis naar Hellesoy Sotra Bergen Emmanuel

Visreis naar Hellesoy Sotra Bergen

Visreis Hellesoy Bergen 25Visreis naar Hellesoy (Zuid-West Noorwegen) van 10 Juni tot 20 Juni 2015.

De voorbereiding van deze reis bestond uit het lezen van ervaringen beleefd door gepassioneerde zeevissers die deze streek hadden bevist. Hierop volgde een creatieve impuls om de visankers en de gaf met recuperatiematerialen te fabriceren. Gepolierde tafelpoten werden op maat met lood volgegoten (120-500g) terwijl bij Robby Fish in Wommelgem het gedoodverfde kunstaas (pilkers, gummimaks, havfiskeboom, jigs , cutbait,..) & toebehoren het winkelmandje aardig vulden……… Met passie werden op de mooie toegestuurde zeekaarten  de beste visstekken ingekleurd.

In een auto volgepakt met visgerief, warme kledij , laarzen en proviand werd de heenreis op 10/06 vanuit Oostkamp(Belgie) aangevat. Na 1150 km werd er een overnachting  ingelast in het Danhostel te Horsens, Denemarken. De late ferryboot afvaart op 11/06 in Hirsthals  gaf ons de kans om in Aalborg de oude stadskern te bezichtigen. Een historische stad gekend voor zijn aquavit stokerijen  en Modern Art Museum(build by the renowned architects Elissa & Alvar Aalto). De ontscheping in Bergen verliep volgens tijdsschema en op vrijdagnamiddag 12 juni konden we intrekken in ons ruim top appartement in Hellesoy Haven met zicht op de baai.. Marcel, de zoon van visgids Peter gaf ons een beknopte uitleg over de werking van de Tobias boot uitgerust met een humminbird fishfinder. Nog dezelfde avond werd er kort uitgevaren naar Hellesoy Rorbu om vertrouwd te raken met de besturing van de visserssloep en om wat levend aas(makreel) te vangen ter hoogte van de vuurtoren.. helaas het te koude zeewater hield de noordelijke migratie van makreel tijdelijk op.

Visreis Hellesoy Bergen 28Op zaterdag  13  en zondag 14 juni stond er een strakke Noordwester  (18-24m/s) wat ons weerhield om in de open zee te gaan varen.We beperkten ons tot het vissen op visstekken 3(Skreiskallen), 4 (Lamholmeft), 14 & 15 (Eltre). Er werden enkele mooie schelvissen met diepzeegarnaal (Pandalus) gehaakt, een vette lom en vele ondermaatse pollaks die zich verhapten op de kleurijke pilkers en makreel paternoster. Een zwak begin wat ons aanzette om de werking van de fishfinder grondig te bestuderen. Zeker een aanrader want het verwerven van de kennis over de goede werking maakte het verschil  voor de volgende visdagen.

Op maandag 15 Juni nam de wind in kracht af (12m/s) en we waagden onze kans op visstek 10 (Revet). Onze 2 driftankers vertraagden aardig onze snelheid over het plateau en enkele drifts leverden  enkele mooie exemplaren kabeljauw en pollak op. Een rijke vissalade en een pittige vissoep fleurden het avondeten op. Een wit wijntje uit Zuid Afrika deed onze wangen blozen..De weersvoorspelling voor dinsdag 16 juni werd onder onze deur geschoven en we besloten om opnieuw  onze kans op Revet te wagen. Idem scenario als de dag ervoor maar ditmaal met een afgenomen windkracht van 8m/s. Op onze terugvaart probeerden we nog visstek 9. Alleen aanbeet van kleine pollak. Deze stek werd ook bevist door enkele andere boten bezet door Duitsers. Tot onze grote verbazing merkten we op dat iedere gevangen vis werd meegenomen. Dit werd ook bevestigd in de fileerruimte van de haven waar kuipen vol  ondermaatse vis werden gefileerd. Dit zal zeker zijn impact hebben op het toekomstig vis potentieel van deze zone.

Visreis Hellesoy BergenDe grillige weersgoden voor woensdag 17 juni beslisten om een uitstap naar Bergen, één van de 4 Hansa steden. Zijn oude pakhuizen en visserij museum katapulteerden ons naar een bloeiend verleden gedomineerd door de verwerking van kabeljauw tot stokvis en visolie(levertraan). Op donderdag 18 juni beslisten we om op onze laatste vistocht  vroeg uit de veren te gaan en we kozen opnieuw voor  Revet . Het was een voormiddag met veel aanbeet van grote pollak netjes verdeeld over de vissende bemanning. Op de middag nam de deining de controle van de boot over waarop 4 contente vissers met een kuip volgroeide (18 stuks) pollaks (2-5kg) “huiswaarts” stevenden. Gezien de lange terugvaart werd de vis onmiddellijk aan boord schoongemaakt. Na het grondig oppoetsen van de boot en afrekening voor de verstookte diesel(52 liter) werd een aanvang genomen met het ontmantelen van hengels. Een halve emmer van zelfgeplukte  mosselen smukte de avondschotel op.

De gevangen vissoorten: schelvis, lipvis, pollak, kabeljauw, lom & leng. 90% van de vis werd gevangen op normale pilkers ( 80-200gram) met een voorkeur voor de gele en rode kleuren. Geen aanbeet op de speed jigs, bananenpilkers (200& 400 gr) en havfiskeboom. Op de Savage gear cutbait herring werd een mooie lom en kabeljauw gevangen. Boodschappen doe je in Hellesoy (kleine landwinkel) of in Agotnes (Eurospar, lekker vers brood!). Een aanrader om lokaal de mooie natuur te bewonderen is een gemarkeerde wandeling naar Hjelme (kerkje)  of Rubbegarnstana (het vuurtorenlicht aan de top van Hellesoy). Vergeet niet je laarzen aan te doen, want je wandelt door schitterende veenpoeltjes, afgewisseld met mooie vergezichten.

De terugreis verliep over 2 dagen waarbij de pracht van de Hardanger fjord en Hordaland onze harten sneller deden  kloppen. 42 kg netto diepgevroren vis reisde met ons mee, netjes opgeborgen in een verzegelde (plakband)  isomo box. Een pluim voor de State to Art organisatie van Cordes Travel welke naast de boeking van  het logement & verhuur van de Tobias dieselboot ook de overtochten met de Fjordline (Hirthals-Bergen/Kristiansand-Hirthals) verzorgde.

Groetjes,
Ruben, Dirk, Franky en Emmanuel

 Visreis Hellesoy Bergen 3 Visreis Hellesoy Bergen 24 Visreis Hellesoy Bergen 26 Visreis Hellesoy Bergen 25 Visreis Hellesoy Bergen 27 Visreis Hellesoy Bergen 28 Visreis Hellesoy Bergen

Helles Helles 3 Helles 2 Helles 1 Visreis Hellesoy Bergen 19 Visreis Hellesoy Bergen 1 Visreis Hellesoy Bergen 22

Visreis Hellesoy Bergen 13 Visreis Hellesoy Bergen 6 Visreis Hellesoy Bergen 7 Visreis Hellesoy Bergen 2 Visreis Hellesoy Bergen 11 Visreis Hellesoy Bergen 23

Visreis Hellesoy Bergen 21 Visreis Hellesoy Bergen 12 Visreis Hellesoy Bergen 14 Visreis Hellesoy Bergen 15 Visreis Hellesoy Bergen 17 Visreis Hellesoy Bergen 18

Visreis Hellesoy Bergen 20 Visreis Hellesoy Bergen 10 Visreis Hellesoy Bergen 9 Visreis Hellesoy Bergen 8 Visreis Hellesoy Bergen 5 Visreis Hellesoy Bergen 4