Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen & overtochten

Penn Nappstraumen Festival mei 2019 John

Penn Nappstraumen Festival mei 2019

Beste Raffie en Linda,

Het was voor ons de eerste dat we erbij waren met een Penn Festival, zoals we gewend zijn van Cordes Travel, het was weer prima geregeld. Na de vliegreis met hotelovernachting in Oslo kwamen we aan in Evenes. Daar stond de bus al klaar en was het zo’n 3.5 uur rijden naar de huisjes bij Leknes. Onderweg hebben we genoten van de prachtige Lofoten met de besneeuwde bergen, bruggen en fjorden, met zelf turquoise gedeeltes waar het ondiep was.

Het huisje Nappstraumen, waar wij met z’n vieren in zaten, had 4 slaapkamers en 1 badkamer en zag er goed en ruim uit. Het was voor mij, John, de eerste nacht wel wennen omdat het niet echt donker werd ’s nachts. De eerste dag hadden wij het geluk dat we één van de 2 visgidsen hadden, namelijk Tobias. Ondanks dat we vanwege de harde noordenwind niet de zee op konden en in de Nappstraumen fjord bleven, hebben we mooie kabeljauwen gevangen, waarvan de grootste 90 cm was.

De dag erna zijn we wel de zee opgegaan, maar werden 3 van de 4 zeeziek door de toch hoge deining. We zijn teruggegaan en hebben de beschutting gezocht van de fjord. We hebben de boot laten driften op de wind en stroming. Jan ving daar zijn eerste heilbot (in de fjord) en meteen een joekel van 120 cm!. Deze hebben we weer teruggegooid. Geweldig, dat je 5 minuten varen van de huisjes een hele mooie heilbot kan vangen.

Op een van de andere dagen erna zijn we met alle 8 boten richting Å gevaren. Mooi om alle boten op hoge snelheid te zien. Onderweg, met de 150 pk boot. Het was wel koud onderweg. Maar na een klein uur varen konden we gaan vissen en was het niet meer zo koud. Daar had Jan meteen een hele grote heilbot aan de lijn. We vaarden er zo’n 10 minuten zachtjes achter aan, maar helaas knapte de lijn. Die hadden we wel willen zien. Dat gebeurde even laten nog een keer. Verder weer mooie kabeljauwen gevangen.

De laatste dag hebben we geprobeerd om mooie schollen te vangen met garnalen. Dat is niet gelukt omdat we alleen maar kabeljauwen vingen. Aan de paternoster had je soms wel 3 kabeljauwen. Laten zakken en meteen weer vol, net zoals makreel vissen op de Noordzee.

Op de laatste avond werden de prijzen verdeeld. De eerste prijs was een kabeljauw van 124 cm, de tweede prijs, de heilbot van Jan van 120 cm en de derde prijs een koolvis van 119 cm. Ondanks de noordenwind, is er naar mijn inziens, deze week goed gevangen. In totaal hebben we op onze boot 5 heilbotten gevangen. Ik heb zelf geen heilbot gevangen, maar we gaan zeker nog een keer meedoen met een Penn Festival. Genieten !!

Ik wil hierbij Raffie, Linda en beide zweedse visgidsen, Martin en Tobias bedanken voor deze mooie week en goed verzorgde week. Takk !

Tip: De stroopwafels werden zeer gewaardeerd door Tobias en Martin.

Groetjes,
John van Dijk, Jan Jansen, Gerrit van Triest en kapitein Gertie Nijkamp.