Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen Zweden en overtochten

Penn Nappstraumen Festival 2017 Raffie

Nappstraumen Festival 2017 9Penn Nappstraumen Festival 2017

31 mei tm 7 juni 2017

Het was weer zo ver, het jaarlijkse Penn Festival, deze worden een aantal keer per jaar gehouden en met succes, vaak 3-4x per jaar en men moet er  minimaal 1 jaar voor vertrek bij zijn om mee te kunnen doen. Een week vol gezelligheid, plezier, mooie vangsten en een prachtige natuur, allemaal met alleen maar Nederlandse en Belgische vissers onder leiding van ons (Raffie en Linda Cordes). Hier ons verslag, een samenvatting van onze dagverslagen.

Nappstraumen Festival 2017 36

Gisteren na een lange reis aangekomen in het mooie Nappstraumen. Vandaag na een goede en zeer uitgebreide uitleg vd visgidsen naar de boten, alles prima uitgelegd en dan het water op. Was erg koud, windkracht 5-6 en witte koppen, gevoelstemperatuur van -8. Verder wel droog en een mooie dag met zon, maar veel kou. Vangsten…. waren niet super, leuke gulletjes, paar dikke schollen, schelvis en koolvis. Maar goed we konden ook niet naar buiten, dus allemaal gevangen op maximaal 10 min. varen vh camp. Ondanks de harde wind wisten Nanno, Robert, Peter en Jeroen toch een leuk visje te vangen. Piet en Karel vingen nog een paar mooie schollen en schelvis. Vandaag vrijdag helaas ook weer veel wind, maar morgen wordt het beter.

Nappstraumen Festival 2017 16Gisteren (vrijdag) was een dag met veel wind, helaas, men kon wel vissen, maar niet naar de beste stekken die toch op maar 15 min. varen liggen, dit ivm wind uit de verkeerde hoek. Daar Johan en Maurits nog niet in A Rorbuer waren geweest, hebben we deze visdag geruild voor een dagje sightseeing, wij hebben altijd een huurauto, dus dan maak je er ook gebruik van. Ook zijn we even wezen kijken in één vd nieuwe huisjes van Nappstraumen en waar ze komen te staan, deze grote nieuwe huizen met 4 slaapkamers komen aan de rechterkant aan het einde, als je met je gezicht naar het water staat, dus niet links wat we eerst dachten. Men heeft het voor elkaar gekregen om rechts te bouwen met het mooiste vrije uitzicht over de bergen.

Maar ondanks dat wij een vis-vrije dag hadden, gingen alle groepen vissen en zijn wij via Reine (meest gefotografeerde stukje Noorwegen) naar A Rorbuer gereden, vanaf Nappstraumen maar 1 uur rijden, als je niet stopt, dus uiteindelijk een rit van 2,5 uur vanwege de vele stops en foto’s. Vangsten vd andere groepen, enkele kleine heilbot, mooie koolvis, pollak, kabeljauw, schelvis en lom. De sfeer is erg gezellig, ondanks toch het mindere weer, maar het is een hele leuke groep.  In de avond zijn we met Teun, Jan en Martin naar Peppes Pizza gegaan, was weer heerlijk en dat op maar 5 minuten rijden.

Nappstraumen Festival 2017 38Vandaag (zaterdag) wellicht de beste dag vd week, want ook de komende dagen helaas veel wind, zit ons niet mee, jammer maar waar. Dus weinig wind dus naar open zee, maar helaas de laatste 3 dagen met wind hebben gezorgd voor flinke golven en die waren er nog steeds soms wel tot 3m hoog en witte koppen. Voor de meeste groepen net iets te veel, alleen Nanno, Robért, Peter en Jeroen gingen naar buiten en hebben de hele dag gevist, maar zijn nu gesloopt en hebben pijn in de rug, was echt heel zwaar en eigenlijk niet te doen. Wij kozen voor de zuidelijke kant en gericht op heilbot, helaas…. deze had een rustdag, dus dan maar op de schol, schelvis en kabeljauw. Leuke dag gehad, maar de vangsten vielen wat tegen helaas, mede omdat we niet naar buiten konden en de vis niet echt aan het jagen was.

Verder geen hele slechte visserij hoor, want er is weer een mooie meter-heilbot gevangen, kabeljauw tot 14kg, koolvissen tot 105cm en dikke schelvis en mooie schol tot 58cm. Heerlijk gevist met de Penn HSX voor de schol en de Penn Regiment Tuna voor de iets zwaardere visserij, zalige hengel om mee te vissen en als je dan de Clash 5000 of de Slammer III hebt vis je een hele dag met genot. Morgen tm dinsdag, ziet er uit als veel wind, wel droog en volle zon, iedereen is verbrand, maar te veel wind, beetje balen dus.

Nappstraumen Festival 2017 26Dag 4 overdag in Nappstraumen… helaas veel wind, dus niet naar open zee. Dus dan vissen in de buurt, dat is het voordeel van Nappstraumen, 99% vd tijd vissen ! Vandaag hele mooie schollen, grootste was voor 58cm voor John Jagt van Ahoy Hengelsport. Verder nog een paar zeewolven, schelvisje, koolvis, kabeljauw. De groep van Nanno en Robert hebben zelfs nog 8 orca’s gezien, prachtig gezicht natuurlijk. Verder een hele dag volle zon en uit de wind was het zalig, iedereen rode gezichten bij binnenkomst. Na het eten gaan we nog even op de schol vissen, dat is 3 minuten varen.

Dag 4 avond, na een dag van iets te veel wind, zou de wind in de avond gaan liggen. Dus toch proberen de zee op te gaan, om 23:00, want het is toch 24u per dag licht, samen met Teun en Nanno de zee op. Eerste stuk ging wel maar eenmaal bij de stek (20 min. varen) was de deining wel erg hoog, wowwwwww af en toe golven van 3-4m en korten van 2m, links en rechts klapte je door de boot… Toch even proberen en dan weer weg was niet te doen eigenlijk. Ik (Raffie) hield de boot in bedwang en John en Maurits vissen…. Linda was niet heel lekker dus die wachtte even af. Bammmmm John pakt al vrij snel een grote koolvis van 101cm met een sandeel en 5 minuten daarna een dikke kabeljauw van 110cm. Maurits miste een hele grote en John pakte nog een lom, maar het was niet te doen, dus toch maar weer richting huis. Inmiddels was het 01:30 en hadden we het wel gezien, nog even wat drinken en slapen. De groep van Teun en ook de groep van Nanno hielden het voor gezien en kwamen terug en wilde nog even voor de deur, 2 minuten varen vh camp Nappstraumen kijken voor wat heilbot. Maar liefst 6 volgers achter hun kunstaas, Martin pakte een kleine heilbot en vader Teun ving een grotere van 114cm !! Kortom toch nog een leuke avond….

Nappstraumen Festival 2017 25Maandag wat een topdag…in de middag minder wind en in de avond en nacht viel de wind weg, dus naar buiten naar een echte verre stek, 30 minuten varen met een snelheid van 20 knopen, dus niet eens vol gas, want dat is 34 knopen. Om 22:00 vertrokken en bij de 1e drift meteen raak, volop koolvissen, heilbot en kabeljauwen waarvan veel over de meter, grootste kabeljauw 122cm ! Grootste koolvis 114cm, heilbot 104cm, grootste kabeljauw gisteren ruim over de meter. Wij gingen om 03:30 nar bed en Teun was om 07:00 binnen en Nanno kwam om 09:00 binnen varen.

Dinsdag beloofde een mooie dag te worden met weinig wind en zon, helaas viel het tegen en was er veel wind en regen, dus men besloot om niet meer uit te varen en alle spullen te pakken, boot schoon te maken en alles in orde te maken voor woensdag. Meteen met z’n allen besloten om om 19:00 naar Peppes Pizza te gaan als afsluiter, altijd gezellig en een mooie gelegenheid om de prijswinnaars bekend te maken vh Penn Nappstraumen Festival 2017. Na een lekker pizza was het dan zover de uitslag van een week met helaas heel veel wind, maar als we naar buiten konden, dan was het ook meteen raak, kabeljauwen en grote koolvissen boven de meter, zelfs hier en daar over de 120cm. Vis zat er genoeg en de grote waren er ook, alleen konden we er niet komen vanwege te veel wind. Ondanks de wind, konden we elke dag gaan vissen, dat is het voordeel van Nappstraumen, je kunt er 99% vd tijd vissen. We hebben deze week ook veel in de schollenbaai(en) gevist en met succes, grote schollen tot wel 58cm en zelfs zeewolf op de platvis-onderlijnen. Grootste heilbot was 120cm, maar zoals gezegd hebben we daar niet echt veel op gevist. John Jagt van Ahoy Hengelsport uit Rotterdam was voor het eerst in Noorwegen en heeft het uiteraard goed naar zijn zin gehad, helaas is hij besmet geraakt…. met het Noorwegen-Virus !!

En dan de winnaars……
De familie van Etten, vader en 2 zoons die al jaren trouw zijn aan Cordes Travel en tevens enorme Penn fans, wonnen deze wedstrijd, die voor de langste vis was, dus ging niet op gewicht maar om cms.

Nappstraumen Festival 2017 3Martin won de 3e prijs met een koolvis van 112 cm.
Hij won een trofee en een Penn Regiment Jig Hengel

Jan won de 2e prijs met een koolvis van 114cm.
Hij won trofee en een Penn Regiment XT met een Conflict 5000 molen

Vader Teun was de winnaar en ving een kabeljauw van 122cm.
Teun won trofee en een Penn Regiment Popping en een Clash 5000 molen.

Van harte gefeliciteerd heren, was weer enorm gezellig dat jullie er bij waren.

En zo kwam er een eind aan dit leuke en vooral gezellige Festival, waar iedereen vrij is om te doen en laten wat ie wil. Woensdagochtend vroeg met de bus van Nappstraumen naar Evenes en dan weer terug naar Amsterdam, iedereen weer veilig thuis in Nederland en België.

Volgend jaar kan men via Oslo op Leknes vliegen, dus dan is de transfer maar 5 minuten !
En in 2018 nieuwe huisjes, zelfde plaats, alleen 100m naar rechts met 4 slaapkamers en 8 losse bedden. Nappstraumen >>> Wil jij ook eens meedoen aan zo’n gezellig Festival, waar bijna alles mag en niets moet, je geheel vrij bent, maar wel leuk contact hebt de hele week met Nederlanders en Belgen en waar Linda en ik ook de hele week aanwezig zijn, kijk dan naar >>> deze <<< opties.

Bij deze willen we alle deelnemers bedanken voor een geweldige week, was enorm gezellig en leuk dat jullie ons werk en inzet enorm konden waarderen, daar doen we het voor. Maurits en John bedankt voor de toffe week in het huisje en aan boord. Kortom een geslaagde week, met iets te veel wind, maar heel veel vis en een hele leuke gezellige groep vissers ! Volgend jaar 2x Havoysund en 2019 weer naar Nappstraumen van 5 tm 12 juni, inschrijven kan nu al, we hebben dan de nieuwe huisjes met 4 slaapkamers.

Kortom wederom een geslaagd Penn Festival met een leuke groep en veel plezier !

 Nappstraumen Festival 2017 2 Nappstraumen Festival 2017 5 Nappstraumen Festival 2017 4 Nappstraumen Festival 2017 1 Nappstraumen Festival 2017 Nappstraumen Festival 2017 26 Nappstraumen Festival 2017 22

Nappstraumen Festival 2017 21 Nappstraumen Festival 2017 27 Nappstraumen Festival 2017 15 Nappstraumen Festival 2017 13 Nappstraumen Festival 2017 9 Nappstraumen Festival 2017 6 Nappstraumen Festival 2017 7

Nappstraumen Festival 2017 17 Nappstraumen Festival 2017 29 Nappstraumen Festival 2017 20 Nappstraumen Festival 2017 11 Nappstraumen Festival 2017 10 Nappstraumen Festival 2017 8 Nappstraumen Festival 2017 33

Nappstraumen Festival 2017 42 Nappstraumen Festival 2017 36 Nappstraumen Festival 2017 23 Nappstraumen Festival 2017 35 Nappstraumen Festival 2017 25 Nappstraumen Festival 2017 38 Nappstraumen Festival 2017 37

Nappstraumen Festival 2017 24 Nappstraumen Festival 2017 40 Nappstraumen Festival 2017 32 Nappstraumen Festival 2017 41 Nappstraumen Festival 2017 30 Nappstraumen Festival 2017 12 Nappstraumen Festival 2017 31

Nappstraumen Festival 2017 34 Nappstraumen Festival 2017 28 Nappstraumen Festival 2017 14 Nappstraumen Festival 2017 16 Nappstraumen Festival 2017 18 Nappstraumen Festival 2017 19 Nappstraumen Festival 2017 46

Nappstraumen Festival 2017 3 Nappstraumen Festival 2017 45 Nappstraumen Festival 2017 47 Nappstraumen Festival 2017 43 Nappstraumen Festival 2017 48 Nappstraumen Festival 2017 44

Nappstraumen Festival 2017 49 Nappstraumen Festival 2017 50 Nappstraumen Festival 2017 53 Nappstraumen Festival 2017 55 Nappstraumen Festival 2017 39