Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen & overtochten

Penn IJsland Festival 2016 Teun

Penn IJsland Festival 2016 Teun

IJsland Teun 2016 16Onze groep bestaat uit 3 personen, Teun, Jan en Martin. 2 personen uit onze groep zijn al 2 keer eerder naar IJsland geweest dus de voorbereiding was voor onze groep niet heel moeilijk.  Lichte spin hengels om koolvissen te vangen als aasvis en de 50lbs Penn Halibut met de conflict 5000 en de Clash 5000, Penn Inliner 50 lbs met de Penn Fathom 2 speed voor de zwaardere kabeljauw. Uiteraard de kleine en grote Cutbaits, crazy daisy klein en groot, Sandeels 150 gram en de bananenpilkers mee, dan heb je goed materiaal mee.

Op dinsdag rond 07.30 uur vertrokken vanuit Steenwijkerwold richting Schiphol zodat we op tijd aanwezig zijn in de aankomsthal. Eenmaal in de aankomsthal hebben wij weer kennisgemaakt met alle groepen die dit jaar mee gaan met het Penn IJsland festival. Natuurlijk zijn er ook weer een aantal zeer bekende groepen waaronder de  kabeljoekels.

De heenreis is goed verlopen en wij hebben ook nog eens het geluk gehad om met een groter vliegtuig te vliegen waardoor je net weer wat meer beenruimte hebt. Eenmaal in Keflavik aangekomen, gaan wij direct door  met de bus naar Reykjavik om vervolgens met een binnenlandse vlucht richting Isafjordur te vliegen. Deze vlucht is schitterend, vooral het laatste stuk kun je veel zien en maak je een mooie koerswijziging richting te landingsbaan.

IJsland Teun 2016 29Op het vliegveld krijgen wij snel de autosleutels van onze eigen huurauto , elk huisje heeft een eigen huurauto. Aangezien wij al vaker in IJsland geweest zijn, weten wij de weg al snel te vinden, natuurlijk kun je de andere huurauto’s ook gewoon volgen. Wij zijn rond 20.30 aangekomen in ons huisje en dan moet je nog even wachten op de rest van de bagage omdat die per bus gebracht worden van Keflavik naar Sudavik. Wij hebben van Raffie en Linda begrepen dat wij dezelfde avond nog de uitgifte van de boten gaan regelen zodat we morgen na de uitleg direct kunnen gaan vissen!

Op de  woensdag zijn we om 08.00 uur bij de boot om uitleg te krijgen over de geweldige visboten met kajuit die ze hier in IJsland hebben. Elke ochtend dient er om 08.00 vis gelost te worden en wordt er vers ijs gebruikt om de vis te koelen in de 2 grote 400 liter bakken die in de boot staan. Na overleg met Henry de visgids, gaat hij met ons mee te vissen, ons advies is om altijd een visgids te boeken voor 1 dag.

De visgids ‘Henry’ legt ons het een en ander uit en we gaan ergens in het fjord vissen op een wrak. Henry geeft aan dat wij met kleine pilkers moeten gaan vissen, 90/120gram, om zo grote koolvissen te vangen. Henry vist uiteraard zelf ook mee en terwijl wij de pilkers op de onderlijn vastzetten haalt Henry er een grote koolvis uit van boven de meter.  Maar bij ons blijft de grote koolvis uit en vangen voornamelijk veel grote roodbaars. De tactiek is om de pilker naar de beneden te laten zakken en daarna snel naar boven te draaien. Als je dat te langzaam doet, vang je vaak roodbaars.

IJsland Teun 2016Na een uurtje geeft Henry aan dat we naar een andere stek gaan om op grote kabeljauw te vissen.  We gaan richting het noorden van stek 6 en na een uurtje varen zijn we op de stek aangekomen. Henry geeft aan dat we nu met groot kunstaas moeten gaan vissen zoals de cutbait , crazy daisy of met een hele koolvis aan een bananenpilker met extra dreg uiteraard gemonteerd . Hier hebben wij grote kabeljauwen gevangen van rond de 13 – 17 kg. Veel aanbeten tijdens het opdraaien van het kunstaas. Al snel kwam er een beetje mist opzetten maar de zee was erg rustig dus blijven wij nog lekker vissen. Later trok de mist ook weer weg. Jan vangt de eerste grote vis aan zijn koolvis en al snel blijkt dit een grote zeeduivel te zijn. Dit is volgens Henry de eerste van het jaar die op deze stek gevangen is. Na aantal drifts zijn de vangsten wat minder geworden. Dan gaan wij lekker richting huis om vervolgens heerlijk te eten.

Het eten doen wij uiteraard niet in ons eigen huisje maar in het lokale restaurantje ‘Amma Habby’. Dit is voor ons als vissers een genot! Na een lange en zware visdag, je even op te frissen in het huisje, lekker uit eten te gaan! Elke dag is er een vooraf samengesteld menu maar uiteraard kun je ook kiezen om een hamburger met frietjes te bestellen. De prijzen zijn redelijk. Je betaald hier ongeveer €14 voor een gerecht (vlees met patat/aardappeltjes en een salade).

IJsland Teun 2016 1Op de donderdag hebben wij niet echt bijzonder grote vissen gevangen, het weer laat ons een beetje in de steek. Er zit genoeg vis in IJsland, dat is te merken aan de hoeveelheid 60-80cm kabeljauw die je kunt vangen. Wij vangen nu ook veel roodbaars, wijting en een schelvis. Vrijdag zijn wij richting stek 5 gevaren. Het weer was voortreffelijk! Meerdere malen in een T-shirt kunnen vissen (en dat in IJsland!). Wij hebben op stek 5 heel veel vis gevangen en dat houdt ook in dat we al snel 1,5 bak vol met vis hebben gevangen. Aan het einde van de dag krijgen wij gewoon last van onze spieren omdat we de hele dag kabeljauw hebben gevangen. Alle kabeljauw is ongeveer hetzelfde formaat; allemaal rond de 10 – 13kg .

Zaterdag hebben wij het eerst rustig aangedaan omdat het weer in de ochtend niet zo heel mooi wordt. Dit betekent even lekker uitslapen en rustig ontbijten. In het begin van de middag hebben wij met Raffie en Linda cappuccino gedronken bij Amma Habby. We besluiten om rond 16.00 te vertrekken om te gaan vissen. We merken tijdens het varen hoe rustig het  vandaag is! Geen golven door de wind maar enkel de zee deining. Al snel vinden wij onze weg naar stek 6 noord. Hier hebben wij een mooie puntje gevonden, diepte verschil van 10 meter waar mooie kabeljauwen zwemmen. Wij horen tijdens het vissen een bijzonder geluid, alsof er steeds iets uit het water springt. Al snel blijkt dat er meerdere dolfijnen rond onze boot springen. Dit is echt waanzinnig om te zien en daar kan geen dolfinarium tegenop! De dolfijnen springen letterlijk een meter boven het water uit en geven ons een prive show! Met onze Go-Pro hebben wij een klein stukje kunnen vastleggen.

De komende uren volgen een aantal mooie vissen boven de 15kg. We vissen zowel met cutbaits, crazy daisy als met een hele koolvis. Martin vist met een hele koolvis aan een bananenpilker en heeft plotseling beet. Al snel lijkt dit een grote vis te zijn, gezien het feit dat deze vis niet graag naar de oppervlakte wil komen. Na een paar bonken op de hengeltop komt de kabeljauw dan eindelijk boven en heeft Martin de strijd gewonnen. Maar liefst een kabeljauw van 1,25m met een gewicht van 18,84kg. Onze dag kan niet meer stuk na het vangen van zulke zware jongens! Uiteindelijk gaan wij om 00.15 richting ons huisje. Eenmaal in het huisje aangekomen, beginnen de zenuwen dat dit mogelijk wel een dagwinnaar kan zijn.

IJsland Teun 2016 12Aangezien het in Juni 24u per dag licht is, kunnen wij gebruik maken van elk moment van de dag zodat je kunt gaan vissen wanneer het weer het rustigst is. Het nadeel is natuurlijk dat je lichaam het er soms niet mee eens is. Wij hebben tijdens de weging (die elke avond om 8.00u plaatsvindt) onze vis ook aangeboden om te wegen. Al snel merken wij dat die van ons wel eens de zwaarste kan zijn! Op het moment dat elke vis gewogen is, horen wij dat onze vis de zwaarste is met 18,84 kg! Dat betekent dat wij de dagwinnaar zijn en een schitterende molen winnen, de Penn Sargus II 5000 .

De volgende dag zijn wij richting stek 7 gegaan omdat wij daar uit de wind kunnen vissen. Wij willen lekker vissen dus kiezen wij om niet de open zee op te gaan. Ook daar vangen wij kabeljauw in grote hoeveelheden. Alle kabeljauw zijn rond de 10 – 13kg. Vandaag vangt Teun ook een grotere kabeljauw van iets meer dan 15kg. De laatste weging is erg spannend omdat er tot die tijd nog geen zwaardere vis gevangen is dan de 18,84 kg. Raffie en Linda besluiten om het extra spannend te maken door alle vissen apart te wegen (iemand wordt in vertrouwen genomen en weegt samen met Raffie de vissen en maken samen een foto als bewijs!) en vervolgens in een keer bekend te maken. Bij Amma Habby wordt de dagwinnaar bekend gemaakt en vervolgens ook de weekwinnaars.

IJsland Teun 2016 37De dagwinnaar van vandaag is Teun met zijn kabeljauw van 15,8 kg en tegelijkertijd weten wij dat wij de hoofdprijs winnen met de kabeljauw van 18,84 kg. Dit houdt in dat wij wederom een Penn Sargus winnen en de hoofdprijs; waardebon twv €1000 voor hengelmaterialen naar keuze (onder andere Berkley, Abu Garcia en uiteraard Penn).

Op de terugreis blijkt maar eens wat een topbedrijf Cordes Travel is. Wij horen op het vliegveld van de binnenlandse vlucht dat het vliegtuig niet gaat vliegen in verband met de harde wind. Binnen 15 minuten zitten wij in een bus die ons naar een ander vliegveld gaat brengen waar we wel kunnen opstijgen. Tijdens deze rit in de bus hebben wij 2,5 uur het binnenland van IJsland gezien op een onverharde gravel weg. Dit was echt waanzinnig maar tegelijkertijd soms best spannend aangezien je vanuit het raam van de bus, de afgrond ziet.

Wij hebben enorm genoten op het Penn IJsland Festival dat wederom perfect georganiseerd was door Cordes Travel ! Onze dank gaat uiteraard uit naar Raffie en Linda. Dit zijn echte toppers en gaan ervoor om alles tot in de puntjes te regelen. Ook willen wij alle andere deelnemers bedanken voor dit gezellige festival !

Tip voor vissers die wel eens zeeziek zijn: koop in IJsland bij de apotheek in Isafjordur zeeziekte tabletten, deze hebben voor ons geen bijwerkingen gehad en werken zéér goed. Ook hebben wij al een extra voorraad aangelegd om te gebruiken in 2017. De houdbaarheid is 2020! Nu is de rest ook aan de beurt om een verslag te maken. Je beleefd het nogmaals door het schrijven van het verslag. Wij gaan alvast dromen van onze volgende reis, Penn Nappstraumen Festival Juni 2017 !

Jan, Martin en Teun

IJsland Teun 2016 7 IJsland Teun 2016 26 IJsland Teun 2016 8 IJsland Teun 2016 10 IJsland Teun 2016 9 IJsland Teun 2016 38 IJsland Teun 2016 40

IJsland Teun 2016 29 IJsland Teun 2016 3 IJsland Teun 2016 13 IJsland Teun 2016 12 IJsland Teun 2016 6 IJsland Teun 2016 15 IJsland Teun 2016 11

IJsland Teun 2016 17 IJsland Teun 2016 19 IJsland Teun 2016 47 IJsland Teun 2016 48 IJsland Teun 2016 49 IJsland Teun 2016 50 IJsland Teun 2016 43

IJsland Teun 2016 IJsland Teun 2016 44 IJsland Teun 2016 2 IJsland Teun 2016 1 IJsland Teun 2016 4 IJsland Teun 2016 5 IJsland Teun 2016 14

IJsland Teun 2016 16 IJsland Teun 2016 18 IJsland Teun 2016 28 IJsland Teun 2016 27 IJsland Teun 2016 31 IJsland Teun 2016 33 IJsland Teun 2016 25

IJsland Teun 2016 24 IJsland Teun 2016 23 IJsland Teun 2016 22 IJsland Teun 2016 20 IJsland Teun 2016 21 IJsland Teun 2016 45 IJsland Teun 2016 30

IJsland Teun 2016 34 IJsland Teun 2016 46 IJsland Teun 2016 35 IJsland Teun 2016 36 IJsland Teun 2016 37 IJsland Teun 2016 42 IJsland Teun 2016 41

IJsland Teun 2016 32 IJsland Teun 2016 51 IJsland Teun 2016 52