Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen & overtochten

Penn Havoysund Festival 2023

Penn Havoysund Festival 2023

12 tm 20-09-2023

Daar was ie dan het laatste Penn Festival van 2023, eerst hadden we een Penn Festival (groepsreis) in mei naar Nappstraumen, daar juni, wederom Nappstraumen en in september gingen we naar Havoysund in noord Noorwegen. Met 36 vissers en in totaal 12 boten, gingen we de wateren van Havoysund, ter hoogte vd Noordkaap bevissen op jacht naar de kabeljauw en heilbot. Ik denk onze 40e misschien wel 50e groepsreis van Cordes Travel, we bestaan in mei 2024 al 20 jaar !

Dinsdag 12-09 vertrokken we vanuit Amsterdam naar Oslo en daar een overnachting, kan ook zonder, maar wij kozen voor de overnachting, rustiger en minder kans op het kwijt raken vd koffers. In Oslo waren alle kokers en koffers aanwezig, dus inchecken, wat drinken in de bar en slapen. In de ochtend vlogen we naar Alta waar een touringcar ons naar Havoysund bracht, over de mooie goede wegen en een prachtige natuur naar Havoysund, genieten vd mooie herfstkleuren, de mooie bergen en natuurlijk de rendieren.

Eenmaal in Havoysund ging iedereen boodschappen doen, dat is meer 250m lopen vanaf het huisje, Raffie reed en heen en weer met de huurauto om de boodschappen, soms tassen vol, naar het huisje te brengen. Elke avond is er een meeting in de zaal vh restaurant, alle vissers en visgidsen komen dan samen, bespreken de afgelopen dag en de dag van morgen, waar zwemt de vis, wat wordt het tij en waar kunnen we het beste de verschillende soorten vis vangen. De visgidsen en ook wij (Linda en Raffie) zijn daar elke avond aanwezig, dus zijn er vragen over technieken, materialen, knopen, stekken of zeekaarten, dan kan men die dus elke avond stellen en wij nemen dan de tijd voor elke groep.

We hebben alle 12 boten geboekt, allemaal 23.5ft met 150pk én twee grote schermen voor GPS/plotter en dieptemeter/Fishfinder, de meeste boten in Havoysund hebben één kleine scherm met splitscreen, maar onze boten dus twee grote schermen wat een heel groot verschil in visserij betekent. Zelf hebben we de grote 26ft Guide-boat, voor als er iets op het water is kunnen we inspringen en helpen, indien nodig, maar is in alle jaren nog nooit nodig geweest.

Het weer was perfect, prachtig weer, volle zon en weinig wind, we konden alle dagen vissen waar we wilde. Alleen de laatste dag was het regen, natte sneeuw en veel wind, maar dat was niet erg na een week met prachtig weer en volle zon. Was wel koud, sommige dagen was het maar 2-4 graden en bij vertrek lag er al sneeuw op de toppen vd bergen.

In de groep een aantal groepen die al eerder geweest waren en een aantal nieuwe groepen en dan val je met de neus in de boter, als je droom een heilbot is en je vangt er vier die week, dan is je visreis naar Havoysund goed geslaagd ! We hebben dan ook alleen maar blije gezichten gezien en iedereen was tevreden, meer dan tevreden zelfs want 6 groepen hebben meteen hun visreis voor 2024 en 2025 geboekt. We hebben ook wéér veel complimenten gehad over de organisatie, alles was zoals altijd weer goed geregeld, maar we blijven altijd afhankelijk van een derde partij natuurlijk, we hebben niet alles onder controle.

De groep was heel erg gezellig, leuke vissers uit Nederland en België, die allemaal zin hadden in een leuke week met mooie vangsten en dat is gelukt. Allemaal leuke vissers, helpen elkaar waar ze kunnen en geven elkaar tips en trucs, niemand heeft geheimen en iedereen helpt elkaar met van alles. Dat is ook waar zo’n Festival (groepsreis) om draait, met alleen maar NL-ers en Belgen een leuke week vissen in Noorwegen en heel veel van de visgidsen, van ons en van elkaar leren.

We hebben gevist op kabeljauw, koolvis, heilbot, schol en wat andere soorten, er is ook roodbaars gevangen, maar officieel mag je daar in die periode niet gericht op vissen, maar soms haak je hem per ongeluk. Alle groepen die vis mee wilde nemen, hadden hun kisten vol, maar vd 36 vissers, waren er maar 9 personen die vis mee terug hebben genomen, alle andere vissers hebben de vissen laten zwemmen.

Het was een taaie visserij er was heel veel voedsel in het water, waardoor de heilbotten en kabeljauwen niet echt honger hadden en niet echt wilde jagen ofwel doorbijten, ze speelde wat met de staart vh (kunst)aas, maar beten niet echt door. Maar we hebben toch 74 heilbotten kunnen vangen, wetende dat 4 groepen helemaal niet op de heilbot hebben gevist, dus dat brengt het aantal ook naar benden natuurlijk. Grootste heilbotten waren 140, 142, 148, 150 en 152, maar voor de wedstrijd telt alleen de vis gevangen zonder visgids aan boord, om zo iedereen dezelfde kans te geven voor de wedstrijd.

We hebben dus een kleine wedstrijd voor de langste vis en dat is vaak natuurlijk een heilbot. Onze vuistregel is wel dat vissen boven de 130cm in de boot of aan land tellen niet mee, dus vang je een 140cm heilbot en trek je die in de boot, dan telt ie niet mee voor de wedstrijd, wij willen namelijk niet dat heilbotten boven de 130cm aan boord worden gesleurd. De visser die de langste vis vangt kon een waardebon van maar liefst 750,- winnen, de 2e prijs 500 en de 3e prijs 250,-, men kan dan zelf Penn, Berkley of Spiderwire materialen uitzoeken. Het was een prachtige week met walvissen, zeehonden, marters, zeearenden, dolfijnen, bruinvissen en Orka’s en als bonus 3-4 dagen het Noorderlicht (Aurora Borealis), wat natuurlijk een uniek gezicht is, prachtig om mee te maken !

En zo verliep de week soepel, gezellig, leuk en kijken we terug op een geweldige week. De laatste avond sloten we af met een buffet met rendier-stoofvlees gemaakt van een oud Noors recept, dat smaakte heerlijk. Uiteraard waren de visgidsen Douglas en Andreas ook uitgenodigd. Willy was jarig, dus we hebben meteen ook even met de hele groep voor hem gezongen en hem een gepast cadeau gegeven.

Na het diner dan de prijsuitreiking vd wedstrijd:

1e plaats voor Bart Claes met een heilbot van 152cm
Hij won een trofee en een waardebon van 750,-

2e plaats voor Lennert Geirnaert met een heilbot van 130cm
Hij won een trofee en een waardebon van 500,-

3e plaats voor Ben Roest met een heilbot van 130cm
Hij won een trofee en een waardebon van 250,-

Woensdagochtend met de bus naar Alta en dan via Oslo weer terug naar Amsterdam en ook daar gelukkig weer alle bagage van alle groepen. Dan is het afscheid nemen, komen de groepen je even bedanken, handje schudden en afscheid nemen. Leuk om te horen dat iedereen blij is en je bedankt voor een geweldige week, daar doe je het dan ook voor een leuke week met vissers organiseren. Bij deze dan ook een extra dank aan Douglas en Andreas en alle vissers die mee waren en bij Cordes Travel deze groepsreis hadden geboekt, allemaal bedankt voor deze gezellige week.

Voor volgend jaar 2024 hebben we wéér een aantal groepsreizen (Penn Festivals) een aantal zijn al volgeboekt, maar we hebben nog plaats voor een aantal groepen, maar wees op tijd. Je kunt je ook al inschrijven voor 2025 !

Zie hier alle datums:   >>klik<<

Tot slot hieronder nog een paar foto’s vd week, de vissen die gevangen zijn kun je zien in de andere verslagen en natuurlijk bij de vangstberichten op de website.

Groetjes,
Linda, Raffie en Maurits