Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen & overtochten

Materialen vissen in Noorwegen en IJsland

Materialen vissen in Noorwegen en IJsland

Vaeroy Marco 31Materialen waar het Cordes Travel Team mee vist

Welke materialen moeten we meenemen naar Noorwegen of IJsland ? Dat is altijd een moeilijke vraag voor veel vissers, maar niet voor ons, wij weten precies welke hengels, molens en lijn je nodig hebt voor een bepaald gebied. Ik zeg bepaald gebied omdat je niet overal met dezelfde hengel en lijn vist. Verder vissen wij al sinds 2004 met Penn, in onze ogen het beste merk voor de visserij in Scandinavië. 80% van onze gasten vissen ook met Penn en daarmee hebben wij en ook onze gasten een goed en eerlijk oordeel over de materialen van Penn.

Wij (Linda en Raffie) zijn 8 jaar visgids geweest in Noorwegen en vissen sinds 2009 voor het Penn Team en helpen met het testen en ontwikkelen van oa Penn, Berkley en Spiderwire materialen. Deze materialen worden ook door de rest vh Team van Cordes Travel getest, vaak al jaren voor deze materialen op de markt komen en als we zeggen “testen” dan bedoelen we ook echt testen, we zijn er zeker NIET zuinig op en gaan tot het uiterste.

Hieronder een klein idee waar het Team van Cordes Travel mee vist en een kleine omschrijving per product om zo een beetje een idee te geven wat nu de juiste materialen voor Denemarken, Noorwegen en IJsland zijn, uiteraard naar onze eigen mening en jarenlange ervaring. Als je deze materialen koopt, weet je zeker dat je de juiste materialen hebt, twijfel je ? Stuur gerust even een mailtje en we geven je gericht advies. Stuur >>hier<< een e-mail. De nummers bij de materialen zijn de bestelnummers voor de winkelier, zo weet hij precies welke hengel je wil hebben.

*** Bekijk ook onze filmpagina, veel prachtige filmpjes >>>
*** Bekijk ook dagelijks de berichten uit het buitenland vangstberichten >>>
***
Lees ook door de reisverslagen voor tips en stekken reisverslagen >>>

Penn Conflict (Extreme light fishing)
Vertaald zou het “extreme lichte visserij” zijn, ofwel vissen met de aller-allerlichtste hengels en molens. Maar ik wil hier wel beginnen met een waarschuwing, het is NIET de bedoeling om met zo licht mogelijk materiaal de allergrootste vissen te vangen ! We willen niet dat de grote vissen rond zwemmen met enorme stukken lijn en kunstaas in hun bek, omdat de visser de vis verspeelt, dat kan en mag niet gebeuren. Verder is het een visserij die toch wel geduld en beleid met zich meebrengt, teveel kracht zetten en de hengel kan breken of je verspeelt de vis.

Wij vissen graag met deze hele lichte dunne hengels, ook wel spaghetti hengels genoemd, die tot in het handvat buigen en bijna onbreekbaar zijn, je kunt dus weinig kracht zetten en de vis niet echt naar boven “pompen” het gaat dus voornamelijk om de sport en de waanzinnige actie. Deze visserij ga je gebruiken voor die momenten dat er veel wind is of als je ergens achter een eilandje moet schuilen en er geen hele grote vissen zwemmen.

Ideaal voor deze moment, met een lichte molen en jagen op vissen tot een 10kg en heilbotten tot een meter, dat hebben we zelf getest en dat is wel de max van deze sets. Zo heb je dus een enorme sport aan koolvisjes en polakken onder de kant of wat dacht je met deze materialen op de platvis zoals schol en schar ? Dat is echt een enorme kick !! Als gewicht vissen we tussen de 30 en 60gr, 80gr kan soms net. Laat je NIET leiden door het gewicht wat de hengel aangeeft, een max. 50gr hengel kan soms meer aan dan een max 120gr.

Wij vissen met de Penn Conflict XR Innshore – (1544294 – 30gr – 213cm) – (1544295 – 40gr – 218cm) – (1544296 – 50gr – 226cm) en de Penn Conflict Light Jigging – (1530408 – 188cm) en daarop de Penn Conflict II 3000 molen (1422310), deze molen en een hengeltje wegen dan samen rond 400gr, wat extreem licht is natuurlijk. We vissen deze lichte visserij ook heel graag met een reeltje (links of rechtshandig) en dan gebruiken we de Penn Conflict Light Jigging Cast hengel – (1530409 – 188cm) en de Penn Conflict Jigging Cast hengel – (1530411 – 191cm) met de Fathom Low profile 300 reel (1525457 links en rechts 1525455)

Op deze molen en reel gebruiken we wel de zwaardere lijn, dat gaat prima en daarmee is de kans kleiner om de vis te verspelen, wij vissen op deze extreem lichte materialen met 25/00 Spiderwire Smooth 8, de perfecte lijn voor deze visserij en minder kans om de vis te verspelen.

Penn Regiment Spin & Pilk (Lichte visserij)
Een klein stapje zwaarder dan de extreme lichte visserij is de (normale) lichte visserij, voorheen ook wel bekend als de Overseas light en Heavy Pilk en de HSX, al deze hengels zijn nu flink verbeterd, betere kwaliteit en in gewicht nog lichter. De nieuwe Penn Regiment III Spin en Pilk, trouwens ook geschikt voor de zeebaars of geep-visserij in Nederland en België, is een hengel die eigenlijk elke Noorwegen visser “moet” hebben, de hengel is licht van gewicht, oersterk en je kunt er geweldig mee werpen, ook vanaf de kant.

Deze Penn Regiment Spin & Pilk serie is er in drie uitvoeringen, de 20 tot 80gr (1544369), 50 tot 150gr (1544370) en 100 tot 250gr (1544371), allemaal in de lengte van 244cm (2-delig). Dan hebben we ook nog een 40-120gr hengel van 274cm (1544372).Op deze hengel kun je een molen kiezen van Penn in de “4000/4500” serie als je bij Bergen en midden Noorwegen vist, ga je hoger dan midden Noorwegen, boven Trondheim, dan neem je de “5000/5500” serie, gewoon om voldoende kracht te hebben, want ook op deze “lichte visserij” kun je hele grote vissen vangen tot wel 2m. Op deze molens gebruiken wij ook de 25/00 Spiderwire Smooth 8 of 12 voor noord Noorwegen, voor west en midden kun je 14/00 tot 20/00 gebruiken.

Penn Regiment III Halibuster (medium & zware visserij)
Inmiddels al weer de 3e serie van Penn Regiment Halibut, deze Halibut is nu ook van naam veranderd en heet vanaf nu “Halibuster” alleen let op er bestaan nu twee series “Halibusters” de “Regiment III Halibuster” en de “Carnage Halibuster”, maar goed dat wij die namen niet maken, want twee dezelfde namen is niet makkelijk. De Carnage serie is de duurste Halibuster, de Regiment Halibuster is wat goedkoper, heeft te maken met de kwaliteit.

De Penn Regiment III Halibuster is enorm verbeterd, nog lichter en sterker dan de vorige serie, mede door de 30T blank. Deze hengel ligt goed in de hand, is licht van gewicht, maar toch enorm sterk. Het fijne van deze hengel is dat de top heel zacht is, je ziet dus elk klein tikje. We vissen hier met een kleine pilker mee (80gr), maar ook met zwaar kunstaas van 400gr of zwaarder en dat kan deze hengel makkelijk aan. We hebben al kabeljauwen van 20/25kg en grote heilbotten naar boven gedrild allemaal geen probleem. De Regiment III Halibuster 20-30lbs (1544361) is wat zachter en de Regiment III Halibuster 30-50lbs (1544363) is iets stugger, maar nog steeds ontzettend soepel in de top. We adviseren voor noord Noorwegen de 30-50lbs Regiment Halibuster.

De nieuwe serie van Regiment III is gebouwd met de nieuwe SLS3 construction, waarbij carbon met glasvezel met elkaar gecombineerd worden op een horizontale én verticale manier, waardoor de hengel nóg sterker én lichter is. De hengel is 2-delig, langste deel is 179cm, totale lengte is 240cm. (geen zorgen voor voor de hengelkoker, ze letten bijna nooit op de lengte van een hengelkoker bij de vliegtuigmaatschappijen).

Penn Regiment Solid Carbon — “praktisch onbreekbaar” (medium & zware visserij)
Een hengel waar je in kunt gaan hangen, een hengel die elke visserij aan kan, een hengel die praktisch onverwoestbaar is, dat is de Penn Regiment Solid Carbon. De naam zegt het al een Carbon hengel, gemaakt met het sterkste materiaal, er wordt gebruikt gemaakt vd “Special Spiral Armor Technology” en is 100% Carbon. Door gebruik te maken van 24/30/46T Carbon is dit een hengel voor vissers die actie zoeken, willen vechten met een vis en elke vis hier mee binnen kunnen halen. Voor IJsland en Noorwegen is ons advies om de 20-30LB te kiezen. De hengel is er in vier klasse, 4-8lb, 6-12lb, 12-20lb, en 20-30lb (1571213 – 240cm)

 

Penn Carnage Halibuster De TOP-serie (medium & zware visserij)
Gewoon de top vd top, de allerbeste Penn hengel op dit moment voor Scandinavië, dit is de Rolls-Royce onder de Penn hengels. Deze Penn Carnage serie, waaronder de “Halibuster”, “Popping” en “Boat” zijn gemaakt vd aller allerbeste Penn materialen en is echt een waanzinnige hengel om mee te vissen. De beste kwaliteit carbon X wrap, de Powerlux 1000 resin en de Fuji Sic K-type ogen worden gebruikt voor deze hengel, waarmee deze hengel dunner, lichter en sterker is.

Die Powerlux 1000 resin (Carbon) wordt ook gebruikt in de vliegvisserij, dat zegt dan eigenlijk al genoeg. Wil je gewoon het allerbeste ? dan is deze Penn Carnage serie de serie voor jou ! Met deze hengel kun je elke visserij in Scandinavië aan en geeft je extra veel plezier aan de visserij. Als je de hengel in je hand hebt voel je pas het verschil. De Penn Carnage Halibuster is er in twee klasse de Penn Carnage Halibuster 30lb — (1522259 – 220cm) en de Penn Carnage Halibuster 50lb — (1522260 – 220cm), de lengte van beide hengels is 220cm, uiteraard in twee delen. Beide hengels zijn prima in héél Noorwegen te gebruiken, voor IJsland adviseer ik de 50lb.

Penn Carnage Boat  (medium visserij)
Ook de “Carnage Popping” en de “Boat” komen uit deze geweldige Penn Carnage serie, beide ook gebouwd met de allerbeste materialen, beste carbon en beste kwaliteit ogen. De Carnage Boat is een verrassend fijne hengel om mee te vissen, zachter dan de andere hengels, iets meer actie en enorm sterk, geen vis te sterk voor deze Carnage Boat. Deze hengel is er in drie varianten, de Penn Carnage Boat 20lb — (1522512), Penn Carnage Boat 30lb — (1522513) en de Penn Carnage Boat 50lb — (1522514) alle drie de hengels zijn 213cm lang en uiteraard tweedelig.

De Penn Carnage Popping (medium visserij)
Deze Popping is eigenlijk een hengel voor de warme viswateren zoals bv Costa Rica, Panama of Madagaskar. Men noemt dit een “snelle” hengel omdat je hier ver mee kunt werpen. In Scandinavië werkt deze hengel ook prima, eigenlijk heel goed zelfs, want met deze hengel kun je bv een popper of een Berkley Sandeel van 100 of 150gr ver vd boot werpen, om hem daarna zo lang mogelijk in te draaien.

Er zijn veel Noorwegen vissers die heel graag met een Popping hengel vissen, omdat je er ver mee kunt werpen en omdat deze een prachtige actie geeft, zacht is en enorm sterk en is daarom in heel Noorwegen en IJsland geweldig om mee te vissen. Bij A Rorbuer Lofoten waar men met een popper op de meter+ koolvissen kan vissen (>>zie filmpje<<) kun je deze Popping ideaal gebruiken, daar is deze hengel voor gebouwd. Deze Carnage Popping is er in twee varianten de Penn Carnage Popping 30-120gr — (1522268 – 213cm) en de Penn Carnage Popping 100-180gr — (1522269 – 229cm).

Penn Regiment III PRO Boat (medium en zware visserij)
Vergelijken mogen we natuurlijk niet, maar een aantal vissers kennen de Westin hengels wel, de visgidsen van A Rorbuer, Nappstraumen, Havoysund en Vesteralen vissen daar vaak mee. Penn heeft nu de Penn Regiment III PRO Boat op de markt gebracht die wel heel erg op de Westin hengel lijkt en voelt, ook met een prachtig kurken handvat, prachtige afwerking, super-licht, geweldige actie en voor héél veel minder geld.

Dus bijna dezelfde hengel voor 1/3 vd prijs vd andere hengel. Deze Pro Boat is echt een waanzinnige mooie hengel voor die vissers die echte actie willen met wat zwaarder (kunst)aas. Deze hengels is er in drie uitvoeringen: de Penn Regiment III Pro Boat 12-12lb — (1544348), de 20-30lb — (1544349) en de 30-50lb — (1544350), deze hengels zijn allemaal 213cm lang en uiteraard tweedelig.

Penn Battalion Jigging (medium en zware visserij)
Dit is de hengel die vaak “Jig-stok” of “Jig-hengel” wordt genoemd, de beroemde “korte hengel” voor de medium tot zwaardere visserij. Wij vissen heel graag met dit type hengel, een hengel die tussen de 160 en 190cm is. Ook onze visgidsen in Noorwegen vissen vaak met korte hengels rond de 160cm. Je voelt sneller de aanbeet, is véél minder zwaar vissen als je met gewichten boven de 250gr vist, sneller zetten vd haak en minder pijn in arm en pols, mocht je daar last van hebben. Linda vist heel graag met deze hengel, licht, sterk en je kunt er meer kracht mee zetten.

Kortom een hele fijne korte hengel en heel veel gezien op de boten van onze groepen. Deze Battalion Jigging is er in twee uitvoeringen de Penn Battalion Jigging 150-300gr — (1436180 – 160cm) en de 200-400gr — (1436179 – 165cm). De hengels zijn eendeling, bestaan dus uit één deel.

Penn Conflict Jigging (medium visserij)
Dit is een beetje dezelfde hengel als de hengel hierboven, de Penn Battalion Jigging, maar deze Penn Conflict Jigging is een stuk lichter, iets sterker en geeft nog meer actie dan de Battalion. Deze Penn Conflict Jigging is ook iets langer, hij is 191cm en bestaat uit één deel. Wil je actie en een lichte hengel (200gr) dan is dit een topper om erbij te hebben voor een hele leuke prijs. Deze Conflict is er in twee uitvoeringen, de Penn Conflict Jigging 200gr — (1530410 – 191cm) en de 300gr (1530412 – 191cm) Maar let goed op er zijn meer hengels van Penn die Conflict en Jigging heten, vandaar de nummers achter de hengels, ook deze hengels zijn eendelig.

InlinerPenn Regiment III Inliner (zware visserij)
Veel vissers kijken raar op als ze deze hengel zien, maar als ze er eenmaal mee hebben gevist willen velen niets anders meer. Een hengel die geen ogen heeft, wat is daar het voordeel van ? Het voordeel is het gewicht, deze hengel weegt maar 253 gram en ligt dus prima in de hand. Juist door deze speciale techniek is deze Penn Regiment III Inner boat 20/30lb — (1544355 – 213cm) over de hele blank parabolisch en je kunt er ideaal flink mee vissen en pilkeren, je lijn komt nooit meer rond je topoog ! Linda en Raffie vissen met deze inliner op de dikke kabeljauwen en grote heilbotten, hier durven we de zwaarste vissen mee te vangen, geen probleem. Linda ving hier in IJsland een heilbot van 200cm op vanaf 70m diepte.

Penn Fathom 30 - 2-speedPenn Fathom 25 of 30 – 2-speed reel
De Penn Fathom 2-speed reels zijn door ons al flink getest en we zijn er heel erg blij mee, een topserie reels waarbij extra gelet is op het gewicht en de grootte vd reel, veel oudere reels zijn groot, zwaar en lomp, maar zo was dat “vroeger” tegenwoordig kan het allemaal veel lichter en kleiner maar met dezelfde kracht. De tijd van zware grote reels is nu wel voorbij en hebben we samen met Penn een kleinere, snellere en sterkere reel ontworpen, de Fathom 25 (1292932) of 30 (1292933) een 2-speed reel.

Deze Fathom 2-speed is zowel rechts en linkshandig (1422243) te koop en is zonder lijngeleider, maar die heb je niet nodig op deze reel, hij spoelt zichzelf netjes op.

Hoe werkt zo’n 2-speed reel ? Als je gaat opdraaien zonder vis eraan, dan laat je hem in zijn “normale” versnelling staan, heb je er nu een dikke vis aan en merk je dat het draaien zwaarder gaat, klik je op een knopje op de slinger en ineens draait de reel superlicht, terwijl de vis er nog aan zit. Het is net een 4wd auto, je zet hem in een andere versnelling, andere overbrenging en je draait wel weer langzaam, maar met meer kracht, dus echt een groot verschil om mee te vissen. Wij zijn enorm blij met deze Penn Fathom 2-speed, ideaal met een Penn Inliner hengel of een Jigging hengel.

Penn Clash II molen TOP serie
Wat een oersterke en prachtige molen, deze Penn Clash heeft alles wat men mag verwachten van een legendarische fabrikant als Penn, dit is de absolute TOP serie. Van binnen naar buiten maakt het tandwielmechanisme gebruik van de Dura-Gear technologie, die een steviger en duurzamer tandwiel biedt. 9 afgesloten lagers zorgen dat alles onder controle blijft en vrij kan bewegen, terwijl zijn oa dikke aluminium beugel, langzaam voor een perfecte lijnligging zorgt.

Een stalen frame en zijplaat, HT-100 carbon slip, bekend van oa de Spinfisher en Conflict, 9 afgesloten stalen kogellagers en een spoel geschikt voor gevlochten lijnen, maakt deze molen top voor oa Noorwegen en IJsland, wij vissen met de Penn Clash II 5000 (1522162) dit is ook de grootste molen in deze serie, er is geen 6000. Deze molen draait het soepelst van alle molens, ligt fijn in de hand en is echt wel het paradepaardje onder de Penn molens, dit is finesse, dit is klasse, dit is genot.

De drag is 9kg en de Penn Clash II 5000 — (1522162) en weegt maar 455gr. Tevens is er ook een Penn Clash II 3000HS en 4000HS (1522161) en die HS staat voor “High speed” dat is bv voor de koolvis, zeebaars, geep, of andere snelle rovers in de warme landen die graag “snel” achter hun aas aan gaan. Een HS is te herkennen aan de rode kleuren.

Penn Slammer VI, het beest met de sterkste drag!
De Slammer III was al een wereldwijd een MEGA succes en daar is nu de opvolger de Penn Slammer VI (vier). Wij vissen met de 5500 (1545764) en 6500 (1545766) en geloof me, hij draait écht heel erg soepel. Hij is waterdicht, CNC tandwielen, Dura Drag slipsysteem en het IPX6 systeem (International Protection rating) dat water ook niet bij of op de slipplaten laat komen. Hij kan meer dan 1 minuut onder water, op 3m diepte zonder dat er water in het binnenwerk/slipplaten komt.

Dus regen, zoutwater, opspattend water en buiswater hebben geen invloed op deze Slammer. Deze molen is de sterkste molen in zijn klasse. Deze Slammer is er ook in een HS serie (High Speed) en dan wel de Slammer VI 8500HS – (1545770) en de Slammer 10500HS voor de visserij in de warme landen zoals Panama, Costa Rica of Madagaskar. Wij hebben met de Penn Slammer VI 8500HS  een Blauwvin tonijn van 125kg gevangen, zonder problemen.

Waarom kan de IPX6 nu van belang zijn voor een sportvisser ?, nou kijk maar eens achterom als je vaart, hoeveel buiswater er tegen je molen komt, soms hele golven.  Tja en dan de drag, de slipplaten, die hebben nu een soort coating waardoor ze niet kunnen beschadigen en bijna onverslijtbaar zijn geworden. Of ze sterk zijn en die grote heilbot, tonijn of Sailfish aankunnen ? Ja hoor want de 5500 heeft een drag van maar liefst 18.2kg !!! Om een vergelijk te maken, de Penn Battle 5000 heeft een drag van 11.3kg en dat is hetzelfde formaat molen, kun je na gaan hoe sterk deze nieuwe Slammer VI is.

Kortom heb je het budget, wil je een topper van een oersterke molen, waar je heel veel jaren mee kunt vissen, dan is de Slammer VI absoluut de beste keus. Voor Noorwegen en IJsland is ons advies de Penn Slammer VI 5500 weegt 630gr (1545764) of de Penn Slammer VI 6500 weegt 685gr (1545767) en je krijgt er een 2e knop voor de slinger bij, je hebt dus een gouden kleur en een zwarte van rubber voor extra grip.

penn-cftii1000-conflict-ii-spinning-reelPenn Conflict II molen – De lichtste molen OOIT in deze klasse !!
Deze Penn Conflict II 5000 is maar liefst 150 gram lichter dan de vorige serie Conflict, een lichtgewicht hengel bv de Conflict Jigging, Penn Spin & Pilk en dan deze superlichte molen erop, dan heb je een TOP-setje in je handen. Het lichte vissen wordt nu nog leuker, met een Berkley sandeel als kunstaas, jagen op koolvis, pollak, kabeljauw en zelfs heilbot. Vis je onder Trondheim bv bij Bergen, dan kun je de 4000 serie (1422311) nemen. Vis je in noord Noorwegen, dan kun je beter de Penn Conflict II 5000 (142231) nemen, daar is een heilbot van bijna 200cm mee gevangen van A Rorbuer.

Ook deze molen heeft weer de top Penn materialen, deze Conflict II is superlicht, oersterk en heeft toch maar een gewicht van 410 gram bij de Conflict II 5000 en 269gr bij de 4000 serie. De body heeft 7+1 lagers, een sterke beugel, CNC tandwielen en heeft de bekende HT-100 slip met een 9kg drag. Wij adviseren de 5000 serie voor Noorwegen, daar gaat +/- 275m Spiderwire Smooth gevlochten lijn op met 30/00 dikte. Voor de extreme lichte visserij (bovenaan deze pagina) gebruiken we zelfs de Penn Conflict 3000 — (1422310 – 260gr).

Penn Spinfisher VI
De Penn Spinfisher VI is speciaal ontworpen voor het zware werk op zee en is voorzien van een volledig waterdichte behuizing, zo kan er geen zoutwater bij het binnenwerk komen. Daarnaast is deze molen uitgerust met een volledig stalen body, 6 RVS kogellagers en een fantastische slip. Dit molen heeft ook weer dat IPX5 systeem waardoor deze waterdicht is. Deze prachtige Penn Spinfisher VI 5500 — (1481263) weegt net iets boven de 500gr dus ook weer geen zware molen en een topper voor Noorwegen, IJsland voor een hele leuke prijs. Dus krachtig, goedkoper dan de Slammer, maar prima voor Scandinavië en wil je een slag groter, neem dan de Penn Spinfisher 6500 — (1481264).

Spiderwire-Stealth-Smooth-8-Red-150m-006mm-26474Spiderwire SMOOTH – gevlochten lijn
Uiteraard ook even onze gevlochten lijnen waar wij mee vissen, dat zijn de afgelopen jaren altijd lijnen van Spiderwire geweest, gewoon omdat we geen risico’s willen nemen en echt een goede lijn willen. Veel vissers onderschatten de gevlochten lijn, wij hebben zelf meegemaakt dat je met een bepaalde lijn minder tot niets ving en met een andere lijn veel meer vissen, dit hebben we uitgebreid getest. Er zijn dus lijnen waar je écht minder vis mee zult vangen, dus een goede lijn is écht heel belangrijk en enorm onderschat. Ik heb zelfs meegemaakt dat een iemand bij ons op de boot niets ving en ik wel, toen we de hengel met elkaar wisselde ving hij wel vis en ik niet meer en dat een hele avond. We hebben dit ook al vaker meegemaakt en gezien er zijn er dus 500% van overtuigd dat een goede gevlochten lijn wellicht belangrijker is dan een hengel of molen.

Wij vissen allemaal met de “Spiderwire Smooth 8 of 12” (Smooth betekent zacht) en dat is toch wel één vd mooiste, zachtste, stilste, sterkste en fijnste lijnen waar we ooit mee gevist hebben, deze is zo sterk, zo fijn, zo glad, zo zacht en vooral mooi rond, dat dit voor ons op dit moment de allerbeste én stilste gevlochten lijn is. Wij hebben al vele gevlochten lijnen getest en zijn er inmiddels wel achter dat goedkoop duurkoop is en zoals gezegd en je vangsten flink negatief kan beïnvloeden. De kleur van een lijn maakt, uit onze ervaring, niet uit, wij kiezen altijd voor wit, geel en rood, zodat we deze goed kunnen zien als deze bij de boot komt, wij vissen zelf niet graag met zwarte of groene lijnen, deze zie je slecht in het water en als je in de knoop komt met je vismaat is het een lastige kleur, ook onze top-visgidsen zijn van mening dat lijnkleur niet uitmaakt, dus wij vissen geel, wit en rood.

De Spiderwire Smooth heeft twee versies de “8 braid” en de “12 braid” dat zijn dus 8 of 12 lijntjes in elkaar gevlochten. De sterkte is bij een “8 braid” hetzelfde als bij een “12 braid” dus als we bv 33/00 Smooth 8 braid nemen, dan heb je een trekkracht van 38.1kg en die is hetzelfde bij de Smooth 12 braid. De 12 is wel flink duurder dan de 8 en het verschil is eigenlijk niet zo groot in mijn ogen, ik vis met beide en merk weinig verschil. De 12 is iets zachter en iets stiller, maar daar blijft het ook bij.

In Noord Noorwegen of in IJsland wil je géén risico’s nemen met de grote vissen, hier gebruiken wij met minimaal 29/00, als we gaan jagen op de grote vissen en als we naar een plek gaan waar de kans op grote heilbot aanwezig is vissen we met Spiderwire Smooth 33/00.

Wij, maar ook de mannen van ons Team, vervangen om de drie visreizen onze lijn en wil je gewoon geen risico’s nemen. Je moet er toch niet aan denken dat je lijn breekt met een grote heilbot aan de haak, hoe dan ook vis je maar met een dun lijntje. Verder gebruiken wij ook geen backing onder de lijn, wij spoelen onze reels en molens helemaal vol met gevlochten lijn, dat kan daar we met relatief kleine reels en molens vissen. In West en midden Noorwegen gebruiken we voor de zware visserij 20/00 en gaan we hoger richting Noord Noorwegen, dan vissen we alleen nog maar met 29/00 Spiderwire Smooth en prima betaalbaar !

29/00 veel te dik zullen veel vissers roepen, maar wist je dat de TOP-visgidsen van Nordic Sea Angling allemaal met 35 en 40/00 vissen, dan vissen wij met 29/00 en soms 33/00 relatief nog licht. Dus zeker voor Havoysund, A Rorbuer, Nappstraumen, Vesteralen en andere visgebieden waar de heilbot zwemt is ons advies minimaal 29/00 Spiderwire Smooth. Deze Spiderwire Smooth komt op spoelen van 300m of 2000m, 300m is vaak genoeg voor de 5000/5500 serie molens. Kies ook de lijn die JIJ wil en laat de winkelier je niet overhalen om een andere lijn te kopen, die hij wél heeft liggen !

Berkley Sandeel en Berkley Herring shads
In 2021 is Berkley met een geheel nieuwe serie shads gekomen, mede door ons getest en ontwikkeld. Wij hebben deze in 2019 al mee naar Noorwegen genomen om ze daar te testen en met succes. Nu heeft Berkley de serie “Berkley Sandeel” en de “Berkley Herring” serie, een extra zacht rubber, maar enorm sterk én met een twisterstaart. Waar de de Savage sandeels alleen een “paddle” staart hebben, heeft de Berkley Sandeel een twister en paddle staart. We hebben ze samen met de visgidsen in Noorwegen uitvoerig getest en ze zijn écht heel goed. De “oude” sandeel heeft hier een echte concurrent bij, die beter is en sterker. Lees maar eens door de >>reisverslagen<< dan lees je dat de vissers er echt goed mee vangen.

Lees hier alles over dit nieuwe kunstaas >>hier<<.

 

1442496821Berkley Ripple shads
Als je met deze shad geen vis vangt, dan kun je beter een andere stek zoeken, deze Ripple Shad is echt een killer voor mooie vissen, koolvis, kabeljauw, pollak en heilbot, reken er maar op dat deze shad erg geliefd is. Er zijn misschien wel 1000 merken, soorten, vormen en kleuren en geloof me, we hebben al met heel veel shads gevist, maar juist deze Berkley Ripple shad is samen met de Berkley Sandeel onze grote favoriet. Deze Berkley Ripple shad is er in 13, 16, 18 en 25cm en die kun je dus op elk gewicht jigkop gebruiken, ze worden dus zonder kop (gewicht) geleverd.

 

Reishengels
Jullie verwachten van ons dat we altijd eerlijk en oprecht onze eigen mening geven en dat doen we dan ook, we mogen van Penn ook eerlijk onze eigen mening hebben en dat maakt ons betrouwbaar en eerlijk, maar het blijft een eigen mening die we delen met ons eigen Cordes Travel Team. Zelf zijn we géén voorstander van een reishengel, hoe dan ook blijven het 4 of 5 losse delen die dus ook 4 of 5 zwakke delen hebben, maar dat is onze persoonlijke mening.

Tevens zijn wij van mening dat de actie anders is, waar je bv een Halibuster hengel hebt die over de hele blank buigt heb je nu een hengel die in 4-5 delen buigt. Onze vraag is dan ook altijd heb je een reishengel nodig ?? Nee, niet als je naar Noorwegen of IJsland gaat met het vliegtuig, want je mag in Noorwegen en IJsland je hengelkoker gewoon meenemen of als extra bagage en dat kost helemaal niet zoveel, zo rond de 70,- retour, mail even over de recente prijzen.

Wij reizen zelf met grote hengelkokers waar wel 22 hengels (serie-2) in kunnen, >>de Sportube hengelkoker<<, dus dat is genoeg voor de hele groep. Reis je nu naar een land waar het vervoer van een koker prijzig is, dan zou je er aan kunnen denken, maar voor Noorwegen en IJsland kost de koker net zoveel als extra bagage.

Vragen over materialen ?
Heb je nu vragen, twijfel je of je hengel voldoende is of heb je ergens een aanbieding gezien en twijfel je ?
Mail ons gewoon even: [email protected]

Koop je materialen bij één vd winkeliers waar wij mee samenwerken, dan wordt je altijd eerlijk geholpen en heb je ee goede service. Koop nooit zomaar ergens online bij een bedrijf dat geen winkel heeft, per jaar krijgen wij daar minstens 50 e-mails over, allemaal met klachten. Wees slim en koop bij een winkel die ook echt een winkel hebben en met ons samen werken, dan weet je zeker dat je goed en eerlijk geholpen wordt, al deze winkeliers hebben ook hun online afdeling, dus woon je niet in de buurt van deze onderstaande winkels, kijk dan bij deze winkels online en bestel gerust, zelfs vanuit België wordt er naar Nederland gestuurd en vanuit Nederland naar België.

Wij staan zelf persoonlijk achter deze winkeliers en kom je er niet uit met deze winkelier, bel ons dan even, vermeld altijd dat je bij Cordes Travel geboekt hebt !
Onze partner winkeliers waar wij goed mee samenwerken en wij ook achter staan:

Ahoy Hengelsport in Rotterdam
www.ahoywinkelonline.nl

Robby Fish in Wommelgem (B)
www.robbyfish.be

Fauna Hengelsport in Raamsdonksveer
www.hengelsportfauna.nl