Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen & overtochten

Vissen in IJsland, onze visreis 2014

Vissen in IJsland, onze visreis 2014

Av-Klaveren-2014 - 12IJsland “Sudavik 2014”

Onze voorbereidingen en kriebels voor deze reis naar IJsland beginnen als ik de tweede prijs win met de jaarlijkse loterij op de Cordes Traveldag van 2013 !!! Een kortingsbon van maar liefst 3000,- Euro op de totale reissom. Ook een Penn Innliner Hengel wordt op die bewuste dag door mijn broer Alex gewonnen. Ons geluk kon niet op die dag. Deze hengel zal gedurende onze trip nog een belangrijke rol gaan vervullen, alleen wisten we dat toen nog niet.

Dat jaar boeken we onze trip voor IJsland 2014 (10 t/m 18 juni) en maken we onze trip naar het voor ons bekende Hellesoy in Noorwegen, een prachtige accommodatie die we al een aantal malen (via Cordes Travel) eerder hadden aangedaan. Voor degene die er graag heen willen gaan, lees even de reisverslagen van Noorwegen op de website van Cordes Travel.

Het wordt een periode van heel heel lang wachten, veel filmpjes bekijken op You Tube, de vangst berichten in de gaten houden op de website van Cordes Travel enz enz. Gedurende de Cordes Travel Dag van 2014 gaan we maar met één doel….onze voorbereiding op de reis naar IJsland.

Av-Klaveren-2014 - 13Het leuke van deze dag is dat alle vissers die hun visreis via Cordes Travel van Raffie en Linda hebben geboekt, op deze dag allen bijeen komen om hun ervaringen met elkaar te delen. Zo worden er diverse lezingen gehouden over Noorwegen / IJsland en andere sportvislanden en wordt er stil gestaan bij het materiaal. Ook ieder jaar is er een Hengelsport zaak aanwezig waar dan het nodige materiaal kan worden aangeschaft. Tevens worden op deze dag de zeekaarten uitgereikt van het gebied waarin men gaat vissen. In ons geval dus IJsland met als bestemming Sudavik. Die dag laten we ons goed voorlichten, wonen we de IJsland lezing bij, praten we met mede vissers die daar al eens eerder zijn geweest en wordt nog het nodige materiaal aangeschaft. Met een goed gevoel en veel informatie rijker sluiten we deze dag af.

In Maart 2014, neem ik contact op met Raffie en Linda om een afspraak bij hen te maken, om nog eens verder in detail de visserij in IJsland te bespreken. Met 4 man van ons 5-tallig reis gezelschap zijn we te gast bij Raffie en Linda. Raffie verzorgt alle informatie omtrent de visserij, technieken, materiaal, en Linda legt ons in de watten met wat te drinken en een heerlijke lunch. In één woord “TOP”. Raffie en Linda Nogmaals Dank !!!!! We hebben er heel veel aan gehad.

Av-Klaveren-2014 - 3910 Juni 2014
Na heel lang wachten is dan eindelijk de dag aangebroken dat we zullen afreizen naar IJsland. Om 14.00 uur vertrekt onze vlucht vanaf Schiphol met Iceland Air richting Keflavik. Het voordeel van deze vis reis via Cordes Travel is dat je voor deze trip 2x 23kg ruimbagage en 10 kg hand bagage mag meenemen. Ruim voldoende dus. Vanaf Keflavik hebben we een transfer per bus naar een klein vliegveld in Reykjavik vanwaar onze binnenlandse vlucht naar Isafjordur vertrekt. Vanaf daar is het ongeveer 15 min met de bus naar ons Huisje Tungata 12.

Bij aankomst hebben we onze uitleg over de boot en arriveren later die nacht onze koffers. Die gaan namelijk vanaf Reykjavik met een busje naar de eindbestemming.

Visdag 1
Na een betrekkelijk korte nacht gaan we vandaag voor het eerst het water op. De stemming zit er goed in. Laat de vis maar komen. Er staat deze dag teveel wind om de open zee op te kunnen dus gaan we ons geluk beproeven in het fjord. De plekken 1, 2 en richting stek 3 worden die dag bevist (aangegeven op de zee kaart die je op de Cordes Travel dag krijgt) en leveren mooie vissen op. Veel gullen tussen de 4 en 5 kg, schelvis, ruim 14 zeelwolven en zelfs een klein heilbotje worden die dag gevangen. De grootste kabeljauw die dag was 1.05 meter met een gewicht van 9 kg. De grootste zeewolf 90 cm met een gewicht van 8 kg De zeewolf werd veelal op een diepte van 40-45 meter op stek 2 gevangen. Voldaan sluiten we deze dag af. Volgens de weersvoorspellingen gaat het weer verbeteren en kunnen we met een beetje geluk open zee op.

Av-Klaveren-2014 - 45Visdag 2
7 uur ontbijten, we kijken vanaf Tungata 12 naar de haven en bergruggen erom heen. Het is een prachtige dag met strak blauwe lucht en zeer weinig wind. Vandaag is een dag om op volle zee te gaan vissen. Na ontbeten te hebben was het tijd om in de haven de vis te lossen dit moet namelijk altijd in de ochtend rond de klok van 8 à 8:30 uur. Al snel was dit gebeurd en waren de bakken weer schoon gespoeld en van vers ijs voorzien.

Na uit gevaren te zijn bleken er toch flink wat witte koppen in het fjord te staan. Daarom besloten wij alvorens de wind rond een uur of 12 uur af zou zwakken ons geluk op stek 3 te beproeven. Theo beet uiteraard het spits af en ving het eerste gulletje van vandaag. We hebben het geweten want vele kleine gulletjes zouden volgen. Waar wij in Holland blij mee zijn zwemt hier alles weer. Wat een visbestand in IJsland. Uiteindelijk ving Henk een mooie kabeljauw van rond de meter en 8.9 kg en een lengte van 1.04 mtr

In de tussentijd ging de wind er aardig uit en vlakte de zee als een spiegel af. We besloten daarom door te varen naar de stekken 7, 8 en 9. Ook hier werd weer veel kabeljauw (zwemt weer) gevangen. De zwaardere jongens gingen op ijs. Na enige tijd op deze stekken te hebben gevist werd het beduidend wat minder en besloten we om van stek 9 terug te stomen naar stek 6. Onderweg stuitte onze schipper Theo op een mooi bultje in de bodem van rond de 55 meter. Niet veel later stonden al de 5 hengels krom. Wat een sport. Zeker op een lichtere stok.

Na nog een drift op deze bult te hebben gedaan kreeg Eric een goede aanbeet op de Crazy Daisy. Na enige minuten kwam een mooie kabeljauw binnen van net over de meter met een gewicht van ruim 9 Kg. Wat een prachtvis. Ook op stek 6 vingen we mooie kabeljauw waarvan het merendeel weer zwemt. Voldaan gingen we terug naar Sudavik haven. Een uur of 1,5 varen vanaf stek 9.

Heilbot-190cm-82kgVisdag 3
Het belooft weer een geweldige dag te worden. Evenals dag 2 zeer weinig wind en een rimpelloos fjord. Dat wordt wederom de verre stekken bezoeken. Op aanraden van Raffie en Linda, aangekomen rond stek 6 noord. Veel kabeljauw, schelvis en zelfs een roodbaars (door Henk) gevangen kwamen aan boord. Al het kleine spul zwemt weer. Rond de klok van 12:50 uur volgde een zware aanbeet op de Penn Innliner (gewonnen op de Cordes Travel Dag 2013) met 17/00 Penn Braid en Penn Battle 5000 molen van Alex. Voorzien van een 150 grams pilker en een rode twister. Niet veel later volgde ook een zware aanbeet op de stok van Eric. Een Penn Overseas Pro 50 lbs met een Penn Reel 321 en Penn braid 20/00. Voorzien van een Storm Shad, 400 gram.

Ondanks de ietwat te zwaar afgestelde slip werd de spoel nagenoeg leeg getrokken, wat een geweld, waarschijnlijk een heilbot maar enkele minuten later brak de 1 mm voorslag en verspeelde ik deze zware vis. Balen uiteraard maar ook dat hoort bij het vissen. Echt lang om na te denken was er niet want mijn broer Alex was echter nog steeds in gevecht met waarschijnlijk de vis van zijn leven. Wat een geweld en wat een actie op die stok.  Na een half uur à drie kwartier was de vis nog niet boven en dus ook nog niet gezien. Alex zijn armen hadden het zwaar en begonnen te verzuren maar opgeven ho maar. Na ruim 1,5 uur en 3 runs terug naar 77 m was de strijd gestreden. Een heilbot van 1.90 Meter. Terugzetten was helaas niet meer aan de orde daar deze de pilker veel te diep geslikt had en deze de strijd helaas dus niet heeft overleeft.

Voldaan en na een zeer mooie dag terug naar Sudavik haven. Onderweg nog even wat foto’s gemaakt van de welbekende papegaaien duikers, en de natuur van IJsland. Bij het wegen in de haven bleek de gevangen heilbot 81.5 kg zwaar te zijn en vanaf dat moment behoort Alex dan ook tot de 50 Pound Members van IJsland.

Visdagen 4 en 5
Op beide dagen (evenals de voorgaande 2 dagen) wederom goed weer, met zo nu en dan wel iets meer wind van zee. De verandering van weer zat er dus wel aan te komen. Op beide vis dagen zeer goede vangsten rond stek 6 noord. Veel kabeljauw van over de meter lengte en rond de 10 à 11 kg zwaar. De grootste kabeljauw deze dagen was 1.23 mtr van Joop en 1.15 mtr van Alex, beide met een gewicht van 15 kg Henk , Theo en Eric vingen lengtes van rond de 1.04 tot  1.09 mtr voor Henk en gewichten rond 11 a 12 kg en 14 kg voor Henk. We hebben deze dagen zeer, zeer veel gevangen. En het over grote deel van deze prachtige vissen zwemt dan ook weer.

Av-Klaveren-2014 - 18De grootste vissen werden gevangen op Cutbait Herring, Big Bob, Craizy Daisy of andere grote shads. Maar ook pilkers deze het deze dagen goed. Kenbaar maakte het niet veel uit wat er naar beneden ging want de kabeljauw was gulzig zat waarbij de grote shads soms niet eens meer te zien waren en volledig verdwenen. Op de terugweg even in het fjord op stek 2 gevist op de Zeewolven. Op 45 mtr water vang je er genoeg. Maar voor de overige vissers die naar IJsland gaan deze vang je er niet het gehele seizoen. Wil je zeewolf vangen laat je dan goed door Raffie en Linda informeren wanneer te gaan. Al met al weer 2 super dagen, mooi weer, weinig wind en vis heel veel vis. En zoals Raffie altijd zegt: IJsland dat is het !!!!

Visdag 6
Onze laatste volle vis dag is al weer aangebroken. De wind is flink aangewakkerd en we kunnen dan vandaag ook niet open zee op. We vissen dan vandaag ook in het fjord en beginnen op stek 2 voor de zeewolf. Na er een aantal te hebben gevangen valt het wat stil met de vangsten en proberen we dieper water in het fjord tot 100 mtr. Echter zonder resultaat. In overleg met onze schipper Theo en het besturen van de kaart zetten we koers naar de monding van het fjord, wellicht dat de vis zich daar wel begeeft. Als we bijna op de stek zijn aangekomen zien Theo en Alex een leuk bultje op de Garmin dieptemeter / GPS. Boven de bodem bevindt zich vis.

Av-Klaveren-2014 - 52We zetten de drift in en met resultaat. Op lichte spinhengels en lichte spinners en pilkers tot 50 gram rolt het ene gulletje van klein formaat en een prachtige kelp kleur tot grotere kabeljauw  tussen de 3 en 10 kg zwaar de boot binnen. Afgewisseld met een enkele zeewolf en koolvis van rond de 73 cm. Bij het timen met onze video camera blijkt wel hoeveel vis er zich boven de bodem begeeft. Zodra het kunstaas de bodem heeft bereikt duurt het slechts 8 sec alvorens de hengels worden krom getrokken. Wat een sport op dit lichte materiaal. Dit noemt men nu op recht SPORT VISSEN J. We nemen een klein gedeelte van de grotere kabeljauw mee voor aanlanding in de haven en de rest zwemt weer. Als we deze dag alles hadden meegenomen dan waren de bakken waar ruim 300 kg in gaat vol en lagen de gangborden aan weerskanten bezaaid met vis.

Dag 7
Onze echte officiële laatste dag. We kunnen in principe tot 13.00 uur onze boot gebruiken maar we besluiten dit niet te doen. In plaats daarvan maken we  onze boot schoon en leveren we deze met volle tank weer in. Aansluitend maken we ons huisje aan kant en betalen we de gemaakte kosten deze week. Rond de 15.30 uur verlaten we ons huisje. Om 19.00 uur worden we namelijk met een bus opgehaald voor onze transfer naar Isafjordur.

18 Juni 2014
Rond 12.40 uur landt onze vlucht met Icelandair op Schiphol. Het was een onvergetelijke week vol Gezelligheid, Plezier, Mooi Weer, Heel Veel Vis en een Goede Organisatie van Cordes Travel (Raffie en Linda)

Av-Klaveren-2014 - 16Tot slot heb ik nog wat kleine tips voor de lezers:

Vis Feitjes van deze week in “Sudavik”

(Lichtere) Fjord visserij
Voor de lichte visserij (bij veel wind) lagen wij op een diepte tussen 12-20 mtr water. Dit was aan de linkerkant van het fjord, voorbij Bolungarvik. Echt heel veel gul/kabeljauw tussen 3-10 kg. Leuke plek voor als er teveel wind staat om naar buiten te gaan. Je ligt daar dan vaak nog in de luwte. Kleine pilkertjes (vooral fluor groen & geel) van 50-60 gr, maar meeste werd gevangen op kleine Jigheads van 30gr met spinnerblaadje en felrode twister(gekocht op langeland).

Zeewolf hebben wij het meest gevangen aan de linkerkant van het fjord op de plek waar er drie tunnelbakken over de weg liggen. Wij gingen dan op een diepte rond 40-45 mtr liggen recht tegenover de tweede tunnelbak en driften dan zo het stuk af. Zeewolf werd gevangen aan sleppe voorzien van beaasde circle hook , fluor tube en spinnerbladen. Deze dan wel volop heen en weer bewegen. Zeewolf werd door ons echter ook gevangen aan de 30gr Jigheads met rode twister. Om eerlijk te zijn vang je die zeewolven volgens mij overal op, zolang je ze maar goed weet te irriteren op de bodem.

Open zee
Meeste grote vis (incl heilbot) werd al driftend gevangen op diepte van 70 driftend naar 105 mtr. Wij lagen daarbij voor mijn gevoel tussen stek 5 en 6 in. Coördinaat staat nog in de Garmin op boot 7582 onder nr 0122 en 0123 als ik mij goed herinner. Was vanaf Sudavik ongeveer 23 mijl varen. Op stek 5 rond 55 mtr ook heel goed mooie kabeljauw van 90- 1mtr gevangen. Andere plekken hebben wij niet gezocht/bezocht omdat wij super visserij hadden op bovenstaande. Cutbait Real Herring van 460gr en 270 gr heeft de meeste mooie grote kabeljauw opgeleverd. Ook de Storm Shad met fluor en groene body deed het goed. Eric haakte daarop zijn heilbot, maar verspeelde hem helaas door lijnbreuk. Zowel in de Storm Shads als Cutbait draaiden wij een Savage Gear spinnerblad voor extra aantrekkingskracht. Heeft dit geholpen (?), maar kan nooit geen kwaad.

Av-Klaveren-2014 - 48Maar zoals je hebt gezien, val je ook met een groene fluor bananen pilker van 150 gr in de prijzen. Wel voorzien van een felrode (langeland) twister. Als wij met (bananen) pilkers visten, voorzagen wij deze wel altijd van een twister, shad of octopus. Volgens ons deed dit toch even wat meer dan alleen een pilker met een kale haak of dreg. Voordeel van een enkele haak is om o.a. vals haken te verminderen en het vergemakkelijkt het onthaken van de vis. Daarnaast is de kans op grote vis groter, want je mist de bijvangst aan een evt staartdreg of stinger. Verder was blauwe Craizy Daisy in trek bij de kabeljauw. Ook onze Big Bobs (Pollac & Gadus) werden gepakt, maar wij vonden deze zonder staartdreg toch minder vangen. Heel veel vis pakte hem wel, maar verspeelde je dan vervolgens weer (waarschijnlijk kleinere kabeljauw die alleen de staart pakt) Die staartdreg in de Big Bob vonden wij maar niets i.v.m. grote kans op vangen van teveel kleine kabeljauw. Werd ie goed gepakt, dan had je gegarandeerd 1mtr + en zat ie al halverwege zijn slokdarm. Savage Gear Sandeal van 150gr en Slim Jim 340 gr is ook super aas, maar wel snel gesloopt. Daarnaast heeft een enkele van ons met een dood aas takel gevist en ook dat leverde mooie grote vis op. Op makreel zijn ze verzot, dus als je die kunt vangen/krijgen…zeker doen. Wij hebben er enkele kunnen vangen.

Henk / Theo / Joop en Alex bedankt voor deze super Week

HET WAS TOP en een VAKANTIE OM NIET TE VERGETEN !!

Groeten,
Eric van Klaveren

Av-Klaveren-2014 - 12 Av-Klaveren-2014 - 13 Av-Klaveren-2014 - 15 Av-Klaveren-2014 - 21 Av-Klaveren-2014 - 22 Av-Klaveren-2014 - 24 Av-Klaveren-2014 - 39

Av-Klaveren-2014 - 58 Av-Klaveren-2014 - 56 Av-Klaveren-2014 - 55 Av-Klaveren-2014 - 53 Av-Klaveren-2014 - 34 Av-Klaveren-2014 - 31 Av-Klaveren-2014 - 30

Av-Klaveren-2014 - 29 Av-Klaveren-2014 - 32 Av-Klaveren-2014 - 40 Av-Klaveren-2014 - 55 Av-Klaveren-2014 - 53 Av-Klaveren-2014 - 17 Av-Klaveren-2014 - 23

Av-Klaveren-2014 - 38 Av-Klaveren-2014 - 14 Av-Klaveren-2014 - 28 Heilbot-190cm-82kg Av-Klaveren-2014 - 57 Av-Klaveren-2014 - 54 Av-Klaveren-2014 - 52

Av-Klaveren-2014 - 53 Av-Klaveren-2014 - 51 Av-Klaveren-2014 - 50 Av-Klaveren-2014 - 49 Av-Klaveren-2014 - 48 Av-Klaveren-2014 - 47 Av-Klaveren-2014 - 46

Av-Klaveren-2014 - 45 Av-Klaveren-2014 - 44 Av-Klaveren-2014 - 43 Av-Klaveren-2014 - 42 Av-Klaveren-2014 - 41 Av-Klaveren-2014 - 40 Av-Klaveren-2014 - 39

Av-Klaveren-2014 - 37 Av-Klaveren-2014 - 36 Av-Klaveren-2014 - 35 Av-Klaveren-2014 - 34 Av-Klaveren-2014 - 26 Av-Klaveren-2014 - 25 Av-Klaveren-2014 - 24

Av-Klaveren-2014 - 23 Av-Klaveren-2014 - 22 Av-Klaveren-2014 - 21 Av-Klaveren-2014 - 20 Av-Klaveren-2014 - 19 Av-Klaveren-2014 - 18 Av-Klaveren-2014 - 17

Av-Klaveren-2014 - 16 Av-Klaveren-2014 - 15 Av-Klaveren-2014 - 6 Av-Klaveren-2014 - 7 Av-Klaveren-2014 - 8 Av-Klaveren-2014 - 9 Av-Klaveren-2014 - 10

Av-Klaveren-2014 - 1 Av-Klaveren-2014 - 2 Av-Klaveren-2014 - 11 Av-Klaveren-2014 - 3 Av-Klaveren-2014 - 4 Av-Klaveren-2014 - 5