Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen & overtochten

Visreis naar Zweden – Erik

Visreis naar Zweden- Villa Sunside

1,5 jaar geleden opperde mijn oud collega Marcel en een vriend van hem Thijs; waar wij ook regelmatig in de Nederlandse wateren mee vissen dat ze het wel eens leuk zouden vinden om een keer naar Zweden te gaan voor de snoek visserij aldaar. En zo geschiede. We boeken onze reis wederom via ‘’Cordes Travel’’ en de nodige investeringen worden in der loop der tijd gedaan. Shads, swim &  jerkbaits, spinners etc. items die wij ook in de Nederlandse wateren in kunnen zetten.

Locatie ‘’Bergviken’’ is het plan echter een aantal maanden voor vertrek ontvingen wij het bericht van Raffie en Linda dat de eigenaar ging stoppen met de vis activiteiten aldaar. We waren dan ook nood gedwongen een andere locatie te kiezen. Dit werd Villa Sunside, een huis aan een ander meer in het plaatsje Norränge in midden Zweden.

Begin Juni 2024 vertrekken wij via Schiphol met de KLM richting Stockholm alwaar wij de huur auto pakken naar onze locatie. Druk is het niet op de weg en door de relaxte rijstijl van de Zweden rijdt het lekker door. Op een aantal km voor onze bestemming halen wij onze boodschappen bij de ICA MAXI in Bollnass voor die week. Een echte aanrader en een grote supermarket waar je alles kunt krijgen !

Voordat wij aankomen bellen wij nog even met Anders en niet veel later arriveren wij op onze bestemming. Na de ontvangst en kennismaking met Anders wij spreken met elkaar af om in de ochtend de uitleg over de boten te doen. In de avond gooien wij nog even een hengeltje uit vanaf het steiger, helaas zonder resultaat. Het voordeel is dat het lekker lang licht blijft in deze periode van het jaar dus over voldoende daglicht hoef je je dan geen zorgen te maken.

De volgende dag krijgen wij de geplande uitleg over de boten, prima aluminium boten met een 20 pk viertakt buitenboord en een elektromotor. Qua vermogen voor dit water meer dan genoeg. Gedurende de eerste vis dag regent het echter het grotendeel van de dag , Marcel en Thijs gaan met de vis gids mee die dag (op voorhand via Cordes Travel geboekt !). Het is zeer taai en echt zoeken naar de vis. Er worden die dag slechts enkele kleinere snoeken en een baarsje gevangen en een mooie 85-er voor Alex. Gelukkig zijn de weersverwachtingen beter voor de rest van de week.

Gedurende de dagen erop knapt het weer behoorlijk op en zien wij op een enkele bui na de zon zeer regelmatig en uiteindelijk wordt het water vlakker en vlakker. Het is best een taaie week en voor ons is het erg zoeken waar de vis zich ophoudt. Na vele werppogingen, varen en zoeken pakt Thijs tijdens het trollen op 3 a 4 meter diepte een mooie 99-er. Die week worden er hoofdzakelijk kleinere snoeken en baars gevangen.

Tijdens onze laatste dag pakken wij de auto en rijden wij even naar een ander meer al waar wij van de kant ook diverse kleinere snoek en baars vangen. Check wel even van te voren bij een lokale hengelsport zaak of je er vrij mag vissen want vele meren in Zweden zijn vergunning plichtig. Het is echter Marcel die onder een vlonder een mooie slanke 95-er weet te vangen. Ondanks het vele varen, zoeken, gebruik en wisselingen van diverse soorten kunstaas blijven de echt grote snoeken uit deze week. Wij hebben het idee dat dit meer toch aanzienlijk minder vis huisvest dan op voorhand gedacht.

Des al niet te min hebben wij een top week gehad en goede indruk gekregen van de vis mogelijkheden in Zweden. Wij gaan ons dan ook wat meer verdiepen en komen zeker nog een keer in terug in dit land om dan ons geluk op de echt grote snoek nogmaals te beproeven.

Dank aan ‘’Cordes Travel’’ voor de organisatie en op naar onze volgende vis trip.

Hartelijke Vis groeten,
Eric & Alex
Marcel & Thijs