Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen & overtochten

Vissen in Noorwegen bij Bolga Nanno

Vissen in Noorwegen bij Bolga Nanno

Nanno-2014-Bolga 26Verslag vis reis Bolga van 13 t/m 22 Juni 2014

We schrijven 11 Juni 2014. Voor de zoveelste keer gaan we vissen in het fantastische Noorwegen. en toch blijft het elke keer weer spannend! Dit jaar gaat de reis naar BOLGA. Een topbestemming van Cordes Travel in het zuiden van noord Noorwegen, net over de poolcirkel. Het visgebied is praktisch hetzelfde als Polar-cikel waar we de laatste 2 jaar zoveel succes hebben gehad, met dit verschil dat Bolga al tegen open zee aan ligt (sterker nog het ligt er in want, het is een eiland!), en de vaartijden naar open zee dus een stuk korter zijn. Het is iets moeilijker te bereiken met de auto dan Polar Cirkel, maar kun je naar open zee dan scheelt je dat toch elke trip al gauw zo’n uur varen !!

Na een fantastische mooie reis langs de Noorse kustlijn komen we op donderdagavond om 21.00 uur aan in Kilboghamn, net onder de poolcirkel waar we de groep van Andre Werner zouden ontmoeten. Samen afgesproken om in dezelfde week te gaan vissen op Bolga. Andre en Erik werden deze keer vergezeld door Michael de schoonzoon van Erik die gelijk zijn geluk mocht beproeven in 1 van Noorwegens mooiste visgebieden!! Op vrijdag avond komen we met de veerboot aan op Bolga. Het is 21.15 uur , en de manager van het complex Jeff Mclean staat ons al op te wachten om ons in te checken, en de boten over te dragen. Om 21.00 uur is ook het Nederlands elftal begonnen aan hun eerste wedstrijd tegen Spanje die ik graag had willen zien,maar Jeff is zeer correct en uitgebreid, en ik mis daardoor de wedstrijd. Gelukkig gewonnen, en wij ook , want we kunnen nog diezelfde avond uitvaren voor onze eerste keer open zee!

Nanno-2014-Bolga 31De huisjes (er zijn er 5 voor 8 personen) op Bolga zijn van 2012, dus zo goed als nieuw. Supermooi en voorzien van alle gemakken, met een uitzicht op de Noorse kust en Svartisen gletsjer die onbeschrijfelijk mooi is! Onze boten, 23ft. Dolmoy kajuitboten zijn top, genoeg ruimte voor 4 personen en toch best wel lekker zo’n kajuit als het regent of hard waait. Deze week zou zich ook kenmerken door zeer harde wind, met regen en een temperatuur (8 graden) die ook in noord Noorwegen veel te laag was voor de tijd van het jaar! Tanken kun je op Bolga in de haven direct naast de huisjes, zorg wel dat je een creditkaart hebt met pin!! Heb je die niet dan kun je ook de eigenaar laten tanken voor je. Wil je een extra 25 liter-tank mee op de boot dan is ook dat geen probleem. Wil je nog boodschappen doen dan kan dat, want een kleine supermarkt zit op loopafstand.

De 1e keer uitvaren naar open zee die vrijdagavond zou dan ook één van de weinige keren zijn dat we dat konden doen! De te harde wind belette ons te vissen op die plekken waar wij graag zouden willen vissen die week. De ondieptes en plateaus op open ze waar we in het verleden zoveel succes hadden gehad. Deze 1e keer echter lagen wij precies daar waar wij wilden vissen, en met succes! Robèrt zijn 1e vis die avond zou gelijk 1 zijn met een gouden randje, een kabeljauw van maar liefst 15 kilo en 118cm!! Robèrt brak hiermee zijn kabeljauw record en dat is toch zeker en mooi begin te noemen! Al gauw werd ook vanaf de boot van Andre, Erik, en Micheal veel geschreeuw (lees gejuich) gehoord. Records werden verbroken van zowel de grootste kabeljauw als koolvis. Mijn grootste koolvis tot dan, een mooie vis van 13 kilo, en 116cm! Peter en ik hebben elk nog een heilbot gevangen van plus minus 80cm. Geen grote jongens maar toch.

Nanno-2014-Bolga 57Rond Bolga zit echt veel heilbot en ook echt grote jongens. Vorig jaar werd er door Robèrt een dikke heilbot gevangen van 135cm en ik dacht zo rond de 27 kilo. Dit jaar is er door ons jammer genoeg geen echt grote heilbot gevangen.  Dat er wel heilbot zat werd nog eens bewezen door een groep duitsers, die er wel een mooie vingen van 152 cm en 48 kilo! Al met al een goede 1e visdag die tot bijna 04.00 uur in de morgen heeft geduurd! Een hele lange vis(dag), maar je bent zo fanatiek dat je de moeheid niet merkt. Het voordeel van Bolga (Zoals ook op da foto`s is te zien) is dat het tussen heel veel kleine eilandjes (ook wel scheren genoemd) ligt. Daardoor kun je ondanks de veel te harde wind daar altijd wel vissen. Wij hadden wel erg veel drift, maar hebben er toch nog aardig wat mooie vis kunnen vangen. Mooie kabeljauw tot een meter, maar toch hoofdzakelijk vissen voor in de pan van z`on 60 a 70 cm.

De hele week wind!!! Ga je een keer naar Noorwegen, en dan heb je dat weer!! Regen en kou,……..geen probleem, daar hebben we de pakken van Penn voor, maar met teveel wind echter houd alles op. Dat ene procentje dat overblijft kan zelfs Cordes Travel niet op lossen, de andere 99% was zoals altijd weer perfect geregeld door Linda en Raffie !

Nanno-2014-Bolga 21Ok,….de 2e keer open zee. Het weer, en met name de wind zou iets beter worden. Jammer genoeg blijft het weer in Noorwegen onvoorspelbaar, en werd het een korte sessie. Aangekomen op “onze” stekkies was het onmiddellijk weer raak. Grote koolvis en kabeljauw tot ver over de meter. 110cm en 115cm waren geen uitzonderingen! Al snel echter werd er naar elkaar gekeken, en overlegd of het niet te gek zou worden met de golven en de deining. Er werd dan ook al snel besloten om terug te gaan. Al vang je nog zo goed, geen enkele vis is het waard je leven er voor te wagen!! Blijf je liggen tot het echt niet meer verantwoord is en de schuimkoppen er al behoorlijk op zitten, dan ben je al te laat. Vaak moet je toch zeker nog wel even terug varen en tussen de eilandjes aan open zee kan het behoorlijk te keer gaan. Dit geldt zeker overal in Noorwegen…….speel niet met jullie leven, en houd het weer goed in de gaten.

Op de dagen dat het erg waait op Bolga kun je er voor kiezen de berg te beklimmen. Kijk dan wel goed uit dat je er niet afwaait, want het kan er behoorlijk te keer gaan, zoals Andre en ik hebben ondervonden! We zijn samen tot bijna de helft gelopen, maar met windkracht 6 (tenminste) en regen en zelfs hagel is het toch goed oppassen. Wel hele mooie vergezichten kunnen zien die als het helder was geweest er zeker nog 10 keer mooier had uitgezien. Maar goed die rekening staat dus nog open en als het weer het toelaat, dan haal ik de top volgend jaar wel. Hij is 365 meter hoog en je hebt er een prachtig uitzicht op alle scheren en de Noorse kustlijn. Halverwege de berg is er ook een pad (Bolga Borra) die je leidt naar een gat in de berg. Je komt dus aan de andere kant van de berg weer uit. Toch leuk als je niet kan vissen. Je hebt er ook de kans om 1 of zelfs meerdere zeearenden te zien vliegen. Er zitten er 8 op het eiland heb ik me door Jeff laten vertellen. Af en toe zie je ze zelfs voor de huisjes langs vliegen, en Andre moest zelfs bukken anders had hij er 1 voor zijn kanis gehad. Hij heeft er wel hele mooie foto`s van kunnen maken.

Nanno-2014-Bolga 23De 3e en laatste keer open zee hadden we geluk. Het slechte weer ging zowel ten noorden als ten zuiden bij ons langs. We lagen precies in een strook waar het relatief rustig bleef. Weer werden er na wat plateaus afgezocht te hebben (ze zaten lang niet overal) grote koolvissen en kabeljauws gevangen. Deze konden onze favoriete kunstaas de sandeels en cutbait herrings van Savage gear niet weerstaan. Wat een geweldig goeie aasjes zijn dit toch. Ook met de Ripple Shads van Berkley en de Gulp Alive in dit geval de Swimmys heb ik wederom top gevangen. De grootste koolvissen waren 118cm voor zowel Robèrt als mijzelf. Er werden er meerdere  van dik over de meter door Peter, Robèrt en mij gevangen. Robèrt zijn vader was er deze keer niet bij d.w.z. hij was in het huisje gebleven om het Nederlands elftal tegen Australie te zien winnen.

Wat een geweldige sport geven deze grote koolvissen toch elke keer weer. Vooral als je bedenkt dat Robèrt en ik ze hebben gevangen aan een PENN REGIMENT INSHORE SPIN 15 – 55 GR. 1 van de lichtere hengels van de nieuwe REGIMENT serie van PENN. Nu zie ik sommige mensen al hoofdschuddend “nee dat is toch echt te licht” roepen, maar als je rustig met je materiaal omgaat en in ons geval je slip van je PENN CONFLICT en SPINFISHER goed afstelt dan is het echt geen enkel probleem!! Nu moet ik zeggen dat Robèrt en ik van tevoren al bedacht hadden om met deze zeer lichte hengels te gaan vissen op grote koolvis, maar dat we ze eigenlijk mee hadden genomen voor de visserij op pollak welke hier ook goed te vangen is.

Nanno-2014-Bolga 53Het geeft wel aan dat het materiaal van PENN super is en zelfs de lichste hengels de grootste vissen aankan. De REGIMENT en TRQ serie van PENN is dan ook zeker favoriet bij ons. Deze hengels (en daar moet ik ook de OVERSEAS bij noemen) hebben zich al meerdere malen bewezen voor zowel IJsland als Noorwegen! De hengels waar wij het meest mee gevist hebben waren toch wel de TRQ SPIN 120gr. en de REGIMENT POPPING SPIN 160gr. De HEAVY PILK 160gr is toch ook nog steeds favoriet.

De molens die wij gebruiken zijn hoe kan het ook anders ook van Penn. Ja Penn is ons huismerk en bevalt ons het best. De nieuw CONFLICT 5000 molen was super en de SPINFISHER 5500 heeft zich wederom bewezen. Beide molens zijn voorzien van het  geweldige HT100 slipsysteem en dat laat ons nooit in de steek, kabeljauw, koolvis, pollak, en zelfs de alom gevreesde runs van de heilbot zijn geen probleem voor deze molens met dit systeem!! Ook onze oude vertrouwde SLAMMERS hebben deze HT100 slip en blijven gewoon na al die jaren super. Zorg er wel voor dat je het materiaal na elke sessie afspoelt zodat het zout eraf is. Dit kan op Bolga op de steiger, daar is zoet water. De lijnen die wij gebruikten waren de BERKLEY  WHIPLASH CRYSTAL 17/00 , SPIDERWIRE CODE RED 25/00 en SPIDERWIRE ULTRACAST INVISIBRAID 20/00.

Nanno-2014-Bolga 37Nee het zat ons dit jaar zeker niet mee wat het weer betreft, maar dat is Noorwegen, soms zit het mee, maar deze keer zat het echt tegen. Toch ondanks het slechte weer hebben we toch weer records verbroken! Als je bij Bolga of Polarcirkel naar buiten kunt ben je spekkoper, zelfs zoals bij ons met slecht weer. Er zit echt ongelofelijk veel vis,en de natuur is er echt fenomenaal! Wat een geweldige uitzichten heb je daar.

BOLGA…………mooie goede Dolmoy kajuitboten, hele mooie nieuwe huisjes, prachtige haven met mooie aanlegsteiger, fenomenaal uitzicht (helemaal als het mooi helder is) en een geweldig visgebied met oneindig veel onderwaterbergen en plateaus. Raffie & Linda wederom bedankt voor een geweldig geregelde vakantie, het was weer perfect voor elkaar zoals altijd.

Andre, Erik, en Michael bedankt voor de gezelligheid,en mooie tijd op Bolga. Jullie zijn een mooi stel bij elkaar, helemaal gestoord, maar wel gezellig!! Daarom is het denk ik ook maar goed geweest dat Hans en Henk er deze keer niet bij waren, want met die 2 erbij zijn jullie helemaal niet te houden!! Hopelijk gaan we dit nog eens overdoen en dan met de complete groep, want ik vind dat we eigenlijk toch nog een rekening open hebben staan met wat grote heilbotten die daar nog steeds op ons liggen te wachten!!! Robèrt, Heijo, en Peter bedankt voor weer een mooie visvakantie en ik hoop dat we volgend jaar meer heilbotten gaan vangen dan dat we dit jaar elanden (17) hebben gezien!

Volgend jaar is inmiddels alweer geboekt (je moet echt een jaar van te voren zijn voor Mei of Juni) en dan gaan we van 1 t/m 11 Juni, wederom naar Bolga, het aftellen is dus alweer begonnen!

BOLGA………………..IK KAN NIET WACHTEN!!!!!!!!!

Groet,
Nanno

Nanno-2014-Bolga 17 Nanno-2014-Bolga 33 Nanno-2014-Bolga 26 Nanno-2014-Bolga 35 Nanno-2014-Bolga 34 Nanno-2014-Bolga 31 Nanno-2014-Bolga 20

Nanno-2014-Bolga 38 Nanno-2014-Bolga 39 Nanno-2014-Bolga 40 Nanno-2014-Bolga 41 Nanno-2014-Bolga 44 Nanno-2014-Bolga 63 Nanno-2014-Bolga 64

Nanno-2014-Bolga 65 Nanno-2014-Bolga 66 Nanno-2014-Bolga 67 Nanno-2014-Bolga 68 Nanno-2014-Bolga 60 Nanno-2014-Bolga 61 Nanno-2014-Bolga 62

Nanno-2014-Bolga 49 Nanno-2014-Bolga 48 Nanno-2014-Bolga 50 Nanno-2014-Bolga 51 Nanno-2014-Bolga 52 Nanno-2014-Bolga 53 Nanno-2014-Bolga 59

Nanno-2014-Bolga 13 Nanno-2014-Bolga 24 Nanno-2014-Bolga 20 Nanno-2014-Bolga 19 Nanno-2014-Bolga 37 Nanno-2014-Bolga 9 Nanno-2014-Bolga 43

Nanno-2014-Bolga 11 Nanno-2014-Bolga 21 Nanno-2014-Bolga 10 Nanno-2014-Bolga 57 Nanno-2014-Bolga 55 Nanno-2014-Bolga 56 Nanno-2014-Bolga 12

Nanno-2014-Bolga 15 Nanno-2014-Bolga 22 Nanno-2014-Bolga 25 Nanno-2014-Bolga 30 Nanno-2014-Bolga 29 Nanno-2014-Bolga 23 Nanno-2014-Bolga

Nanno-2014-Bolga 45 Nanno-2014-Bolga 36 Nanno-2014-Bolga 8 Nanno-2014-Bolga 6 Nanno-2014-Bolga 5 Nanno-2014-Bolga 7 Nanno-2014-Bolga 3

Nanno-2014-Bolga 4 Nanno-2014-Bolga 2 Nanno-2014-Bolga 1 Nanno-2014-Bolga 14 Nanno-2014-Bolga 16 Nanno-2014-Bolga 18 Nanno-2014-Bolga 27

Nanno-2014-Bolga 28 Nanno-2014-Bolga 41 Nanno-2014-Bolga 42 Nanno-2014-Bolga 54 Nanno-2014-Bolga 69 Nanno-2014-Bolga 70