Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen Zweden en overtochten

Vissen bij Krakvag

Krakvag-2016 4Krakvag 29/9/2016 tot 7/10/2016

Ons reisverslag heeft even op zich laten wachten maar terug in Nederland begint gelijk het jachtige leven weer. Toch nog tijd gevonden om iets van onze visreis op papier te zetten en onze beleving met collega’s Noorwegenvissers te delen. Dit jaar waren wij, weer als vanouds met zijn drieën, van plan om naar Krakvag Noorwegen te gaan. In 2014 waren Carel en Frank naar Krakvag gegaan en het was hen best goed bevallen, dus in 2016 alle drie die kant op.

Maanden van te voren werden checklists gemaakt voor de visspullen die mee moesten. Al het materiaal werd nagekeken en moest worden aangevuld. Met de korting bon van Cordes Travel een bezoek gebracht aan Ahoy Hengelsport Ahoy. Hier is echt alles te vinden voor het vissen in Noorwegen / IJsland etc. Ik denk dat wij, net als zoveel anderen, teveel visspullen kopen en dan scheelt een korting van 10% echt veel. Ook dit jaar stelde Carel zijn auto ter beschikking om ons veilig naar Noorwegen te brengen. Echter een aantal weken voor vertrek liep de motor van zijn auto vast en moest een nieuwe auto gekocht worden. Gelukkig voor ons koos Carel voor een stationwagen. Ik heb overigs nooit geweten dat zoveel visspullen in een auto konden. Met een koffer op het dak konden wij zelfs nog meer spullen meenemen dan de jaren hiervoor.

Krakvag-2016Op woensdag 28 september 2016 vertrokken wij richting Hirtshals waar de boot op donderdag 29 september 2016 zou uitvaren. Waren ruim op tijd bij de boot en konden aan boord uit rusten van de reis. Vanzelfsprekend was alles keurig geregeld door Raffie en Linda van Cordes Travel. Geweldig dat je je al jaren lang hierover niet druk hoeft te maken. Eenmaal op Noors grondgebied boekten wij een hotel in de buurt van Handewitt. Hier een grote kamer met 3 stapelbedden kunnen huren voor 1 nacht met een prijs van 55 euro (zonder ontbijt, wel douches etc.). In de ochtend vroeg vertrokken richting Trondheim en Krakvag. Zoals elke keer als wij in Noorwegen zijn is de natuur overweldigend, wat een schoonheid. Het is echt al vakantie als je deze gebieden doorkruist. Weer elanden, visarenden, walvissen en reeën gezien.

Vrijdag 30 september 2016 kwamen wij uitgerust aan op Krakvag. Op de weg naar het eiland Krakvag konden wij in een plaatselijke supermarkt(je) onze boodschappen halen. Op vlees, alcohol en sigaretten na zijn de prijzen nagenoeg gelijk als in Nederland. Op het eiland Krakvag stond de eigenaar Thomas ons al op te wachten. Bleek dat wij waarschijnlijk de laatste vistoeristen waren die dit jaar zijn eiland kwamen bezoeken. Uiteraard had Thomas het huisje al helemaal klaar en konden wij de spullen vlug uitladen en gaan vissen. Vooraf waren wij een beetje bang dat wij geen makrelen zouden kunnen vangen, maar het tegenovergestelde was waar. Overal en op elke diepte vingen wij makrelen, deze rovers pakten alles wat wij in het water lieten zakken. Het was gewoon een plaag, konden wij door de school makrelen heen komen waren het de koolvissen die een aanslag pleegden op ons (kunst)aas. Na 4 keer inwerpen hadden de makrelen een sandeel aan flarden gebeten.

Krakvag-2016 3Zaterdag en zondag was het de wind die ons dwars zat en konden wij niet met de boot uit varen. Als alternatief hebben wij vanaf de brug gevist met (kunst)aas. Wij vingen aan aantal kleine kabeljauwen en veel koolvis. Peter wist een aantal scharren te vangen zodat wij in ieder geval het avondeten binnen hadden. Carel kreeg het voor elkaar om twee zeeduivels te vangen waarvan er 1 vals gehaakt was. Ook deze vis kan van Carel zijn lijst af. De zeeduivels waren te klein om mee te nemen voor de pan dus die zwemmen weer. Het viel dit jaar niet mee om kabeljauw te vangen, volgens Thomas kwam dat omdat de natuur van slag was vanwege het warme weer. De haring was nog niet gearriveerd en dus de kabeljauw ook nog niet. Het weer was echter perfect om te vissen vanuit de boot, niet te veel wind en droog. Wij konden elke dag uitvaren. Voor het eerst hebben wij het noorderlicht gezien, ondanks dat wij ter hoogte van Trondheim waren. Wat een geweldig gezicht was dit. Het was wel van een grote afstand dus de kleuren waren niet zo helder, maar toch adembenemend.

Carel kon dit jaar de meeste soorten vis vangen. Gevangen werd kabeljauw, koolvis, pollak, leng, roodbaars, scharren en zeeduivels. In ieder geval konden wij genoeg visfilets mee naar huis nemen. Elke avond verse vis gegeten, wat een luxe. Omdat de vis vers gevangen was had het nog een ‘bite’ en een stevige structuur. Zalig en volgens ons smaakt deze vis heel anders dan de vis van de visboer in Nederland. Oké, wij aten alleen patat of gebakken aardappelen bij de vis dus echt gezond was het ook weer niet, maar wel ontzettend lekker. Jammer dat de dagen in Noorwegen voor ons gevoel minder uren tellen dan in Nederland, de dagen vlogen voorbij.

Krakvag-2016 2Op zaterdag 7 oktober 2016 zat onze visvakantie er weer op en moesten wij op pad gaan om op zaterdag 8 oktober 2016 de boot voor de terugreis te halen. Officieel moesten wij om 10.00 uur uit het huisje maar van Thomas mochten wij die hele dag gebruik maken van het huisje en de boot. Een dag gratis extra vissen dus waar wij Thomas dankbaar voor waren. Rond 18.00 uur moesten wij echt op weg gaan om nog op tijd in Langesund te zijn. Ook nu weer een mooie rit door het Noorse landschap en ruim op tijd bij de ferry. Ook nu een voorspoedige vaart gehad en op tijd weer aan land bij Hirtshals. Zondag 8 oktober 2016 weer thuis en konden de visspullen na een grondige schoonmaakbeurt weer opgeborgen worden tot de volgende visreis.

Uiteraard gaan wij onze volgende (vis)reis weer boeken bij Cordes Travel. Linda en Raffie nog bedankt voor de tip om toch een annulering-, boot- inboedelverzekering af te sluiten voor 128 euro (inclusief 1000 euro eigen risico gedekt). Wij gingen er vanuit (fout!) dat onze eigen reisverzekering e.e.a. zou dekken. Dit bleek na het lezen van de polissen NIET het geval te zijn. Je gaat er natuurlijk vanuit dat alles vlekkeloos verloopt en er geen schade wordt gevaren aan de boot of de motor. Mocht er wel iets gebeuren dan loopt de rekening al vlug op richting de duizenden euro’s en dat vindt niemand leuk. Nu was alles gedekt voor 42 euro per persoon voor de hele week.

Nogmaals Linda en Raffie, bedankt voor deze (gouden) tip en het regelen van deze visreis.
Complimenten namens Carel, Peter en Frank.

Krakvag-2016 Krakvag-2016 4 Krakvag-2016 5 Krakvag-2016 6 Krakvag-2016 3 Krakvag-2016 2 Krakvag-2016 1