Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen & overtochten

Visreis naar Vega van Pieter

Visreis naar Vega van Pieter

Vega Pieter 2015 2DIEGENE DIE THUIS BLEVEN HADDEN ONGELIJK…

Man, man, weerom een Top vakantie beleefd, ontelbare kromme hengels en alle dagen kunnen vissen.

Donderdag heel vroeg, scheur ik kalenderblad 17 juni van de druivenlaar, eindelijk… de grote aanzet, de jaarlijkse trek naar het hoge Noorden. Ik kachel naar Dre en Viv, na een bak koffie en een portie spek met bruin brood, rijden Dre en ik naar de honk van Flor en Olga te Eksel, Kristof komt ook op appél, we zijn voltallig en om 07.00 gaan we uit de startblokken. De heenreis verloopt vlot. Toon en Jan zijn een dag voorop naar onze Duitse vrienden Hartmut en Wolfgang. We ontmoeten mekaar op de A1 te Buddikate, een tankstation net voorbij Hamburg met nog een  uurtje kachelen naar Kiel, we komen ruim op tijd aan om in te schepen. Leuke tijd op zo’n feestboot maar hou het netjes… bij het uitschepen word ik onderworpen aan een ademtest door de Zweedse handhavers. Niks aan de hand: bloednuchter, het gaat verder volgens planning. Merken op, de overvloed aan sneeuw op de bergtoppen een indicatie dat de warme dagen minimaal zijn, dus de lente was niet top.

Na heel wat kilometerkes, worden we hartelijk ontvangen door Anja en Ruud, de pensionuitbaters met Nederlandse roots www.gjesteheimhavdal.com te Renebu. Het warm avondmaal smaakt ons goed, vroeg onder de wol en bij het krieken van de dag een luxe ontbijt, aangesterkt, een laatste groet… en met een nieuwe lading energie kachelen we verder op de E6, we nemen de N76 iets voorbij de grens van Nordlag en zijn mooi op tijd te Horn. Hartmut werpt prompt een hengeltje uit en weet enkele mooie vissen te strikken, landen is wat anders op deze hoge kaaimuur, haha…, eindelijk inschepen… en gaan met de laatste ferry die dag naar het eiland Vega. Daar staat hij dan, een beer van een vent met een blije lach, joviaal en warm van hart… verwelkomt de landlord Jorn ons deze keer aan het nieuwe huis met nieuwe 100Pk boten. Tjonge,tjonge, gewoon alles TOP, mega-Vega!!!

Vega Pieter 2015Als een gedisciplineerd peleton word alles: uitgepakt, klaargezet, geïnspecteerd, goedbevonden, gewikt en gewogen, komende weersverwachting afgetoets, getijdentabellen gecheckt en hengelstekken gekozen, taken verdeeld: zo hebben we Jan die zich ontfermt over zijn wasserette (later blijkt: liefst 36 wasbeurten!) Dre toeleverancier van den brandstof, alle dagen de boten netjes opgetankt. Flor chef logistiek en groot soep verbruiker, Hartmut schipper en kok van de Duitse keuken en peperboer, Wolfgang BBQ meester en sous-chef van Hartmut, Kristof meester frietenbakker en doet dit eens… trouwens heeft de jongste benen. Toon super-visor en warme bakker, drankverzorger en ikzelf schipper, keukenpiet van den Vlaamsche pot, organisator… we doen diezelfde avond ons te goed aan een Oosters gerecht van Philomeens hand, levenspartner van Jan waarvoor onze smakelijke dank.

Het is zover, kontrakten zijn ondertekend, waarborgen betaald, verzekeringen ok, telefoonnummers opgeslagen, reddingsvesten, volle tank en geladen met een top humeur verlaten we de haven van Ness, het gaat de Noord-oostkant uit, een toplokatie voor heilbot aan de zuidelijke kant van de Vega Archipel. Mooie kabeljauwen worden geland en enkele aanbeten van heilbot maar zonder resultaat. Niet gejammerd volgende dag is het raak. Goed zo Flor, de wittekop weet een heilbot te strikken van maar liefst 20 kilootjes. Wat een mooie actie op deze Penn TRQ-hengel en professioneel afgedrild. Tot driemaal toe gaat deze platviskoningin terug naar beneden. Hebben deze stek later nog een paar bezocht en met succes, weerom viel Flor in de prijzen. Hebben nu ook een specifieke naam voor dit gebied Flortaren… haha.

Vega Pieter 2015 8Derde dag top-stek bekomen van de huiseigenaar, is wel aan de buiten westelijke kant van de Vega Archipel. Flink een uurtje varen, maar de moeite waard. Het gebied word afgetoetst, makkelijk met 2 boten, trouwens hebben buiten de GSM ook een eigen communicatiesysteem aan boord mn. Walky-Talkies. Wolfgang wist ‘the place to be’ te traceren: Grote koolvissen, roodbaars en dikke kabeljauwen komen bij regelmaat naar boven. Vele vissen gaan retour, wegens teveel… haha. Eerst volgende dagen blijven de vangsten aanhouden en de vis is gretig en gulzig, aasaanbieding komt meestal niet tot aan de bodem en jaja… gelijk knalt er weer één op. Gewoon Mega-Vega-Bangelijk!!! Ook Toon en Hartmut boeken mooie vangsten en maar net om de hoek, dus echt jongens… verre stekken is niet nefast om kromme hengels te bekomen.

We merken op: dat er heel veel grote vis zit in het ondiepe water ten huize Vega Archipel. Naar alle waarschijnlijkheid, omdat dit jaar de zomer niet echt op gang komt en de watertemperatuur beduidend lager is voor de tijd van het jaar. De makrelen zitten versplinterd en honken niet massaal in grote scholen. Desalniettemin zijn de vangsten top en in de kortste keren is diepvriezer mooi gevuld. Er word nu zelfs nog selectiever en soortgerichter gevist. Catch en release is aan de orde!

Noorwegen blijft een land bij uitstek voor de zee hengelaar. Beleven hier mooie vissessies en elk jaar weten we nieuwe stekken te ontdekken, meer zelfs, onze palmares aan diversiteit aan vissoorten neemt toe. Gezien we dit gebied goed beginnen te kennen zijn de vangsten niet beperkt tot overwegend kabeljauw, maar ook koolvissen van 10+ en pollak passeren de revue, mooi aan de maat en overheerlijke roodbaarzen en bij regelmaat schelvis en heilbot en soms weten we een zeewolf of leng te landen. Vernemen dat Lofoten en hogerop, per definitie Top Lokaties zijn – wat menig reisverslagen beamen en ikzelf niet tegenspreek – maar geloof mij, dit gebied doet NIET onder en het grote voordeel: twee reisdagen (op en af) minder en scheelt direct wat in de portemonee.

Vega Pieter 2015 28De vissessies ontstaan spontaan in deze groep, zo zijn er dagen dat ikzelf deelneem aan 2 trips/dag. Overdag aan de orde voor de vroege vogels en in de vroege avond voor de nachtuilen. Merk op dat dit veel energie vraagt, ben ook maar van vlees en bloed… slapen als een os doch met korte intervallen. Geniet elk moment tijdens het bewust zijn, in de lengte van dagen die deze vakantie telt. Zelfs bewust herinneren vanwat je mee neemt in je dromen. Top lokatie deze Vega Archipel.

Ons groep hengelt graag met het type in-liner: zoals de Penn Prion of TRQ (20-30lbs) of de BeastMaster (30lbs) van Shimano, allen 9ft hengels, het draaiwerk is ook van deze 2 top merken, ondermeer: de vintage 2-speed reel Triton 12/20 en 20/50 van Shimano anderzijds de Penn GLD 2-speed of International Gold. Lichtere Penn of Shimano hengels 12 tot 20lbs worden bezet door de betere (spin-) molens van Penn, zoals Slammer, Sargus 5000, Atlantis 4000 en 7000 of Shimano Spheros 12000fa. De best hoogst kwalitatieve gevlochten lijn blijft naar onze bescheiden mening de Whiplash van Berkley (18/00-20/00), ook andere, zoals Stren Sonic Braid of Aspire Spinning van Shimano en PowerPro zijn getest en uitgeprobeerd met gunstig resultaat. Ten andere, kleinoden en kunstazen zijn vanzelfsprekend ook van topkwaliteitsmerken. Aan de orde en uit RVS vervaardigde wartels, swivels , splitringen en andere ‘fasteners’ met uiteraard de nodige trekkracht in functie van de te belagen vissoort zijn meestal van Berkley. Tip: bezoek eens speciaalzaken in ijzerwaren. Kan men splitringen of varianten uit RVS en in bulk aan zeer gunstige prijzen kopen met nog grotere trekkrachten.

Vega Pieter 2015 31Meestal gebruiken Treble Hook 1/0 – 6/0 of carbon hook van Kensaki  alsook  haken van Eagle Claw en Night Hawk . Nylons voor de onderlijnenmontages kan jezelf per direct kontroleren in de hengelzaak en de specificaties staan vrij accuraat vermeld op de spoelen, opteer voor elastische nylons, die knopen lekkerder, wij zelf opteren voor Spro Norway Power. Beazen van de haken of aasaanbiedingen is niet meer te overschouwen, wat er heden-ten-dagen allemaal aangeboden wordt, on-line en in de hengelsportzaken. Merken zoals: Dieter Eisele, Kinetic , Fox en Savage Gear, zijn ‘HOT’  en met goede resultaten… maar… ja goedendag zeg, de topper: zeggen wij resoluut – doe eens natuurlijk aas, zoals stukjes haring of andere vette vis of zelfs een stukje koolvis op de haak, succes verzekerd! Zelfs een hele haring of makreel uitzetten met een extra rig op de staart verhoogt de kansen op grotere speciemen. Een andere methode: Het haken van wat kleine vis in een grote school en verder doorheen deze meute en de overbijter techniek aanwenden. Geeft ook goede resultaten… vooral kabeljauwen zijn echte rovers en durvers, weet als de kabeljauw goed aast er je der zeker van kunt zijn dat er voedselnijd heerst. Zijn slimme maar korte race beesten weliswaar, zoeken steeds de gemakkelijkste manier om te sprint-azen: dus schouder tegen schouder met de stroming mee en liggend op een natuurlijk affuit met het gedachtegoed: wie eerst maalt eerst graait. Neem de proef maar eens op de som en vaar ne keer uit met wat visafval en zet deze uit aan de tal-loze meeuwen die je volgen, in de kortse keren ontketen je een oorlog. Schrokken en slikken is het motto bij deze zeekippen: wanneer 1 van deze gevederde te langzaam acteert gaat het per direct, door een andere soortgenoot, zijn of haar keelgat. Simultaan of gelijkaardig doet de kabeljauw zich tegoed aan zulke freetpartijen.

Vega Pieter 2015 5Nog een extra toetje:
Het kort relaas en primeur aan Thierry, specialist in het belagen van grote vis met zeer licht hengeltuig, tevens een doorwinterd Vega bezoeker en meestal aanwezig op Cordes Traveldag: Kouder dan verleden jaar, eerste 2 dagen open hemel 18° dan overtrokken tot voorlaatste dag, gemiddeld 14° – droog, meeste dagen weinig tot matige wind. Dus alle dagen kunnen gaan vissen en we hebben ze gevonden en snel. Kabeljauw zeer gulzig en er zitten der heel veel. 2de dag; een deur van een heilbot, ietsje meer dan 20+, tot 3 maal toe terug een run naar de bodem, dus plezier in 4-voud, Flor de gelukkige, heeft s’anderendaags wel gepast, haha… z’n tong hing tussen zijn schoenen het was een mooi gevecht. De grotere koolvissen tot 11kilo, pollak 7.5kilo (Kristoffeltaren), hebben ook veel mooi roodbaarzen gevangen en dit alles de eerste week. Inhoud diepvriezer bijna vlug aan quota. Dus de andere helft van de vakantie catch en release. Selectief nog een paar meegebracht. De vangsten: zeer veel grote kabeljauw (vanaf 7-8 kilo), grote deel retour en onnoemelijk veel van de kleinere soort, deze… allemaal retour. Flinke maal koolvis, balanceren tussen de 5kilo en 10+. Een flink aantal roodbaarzen mooi aan de maat. Deze vis geeft niet zoveel rendement aan filet maar best lekker. Pollak in mindere getalen als de koolvis, enkele schelvis en een paar makrelen en 5 heilbotten van rond de 10 tot ne dikke van 20kilo. Mooie visdagen gekend, zakken tot net voor de bodem en knal… uren door en 3 daags na elkaar. Hebben genoten van het nieuwe huis en de 100pk boten. Alles top en goed verlopen.

De huisbaas met zene Pa had 2x long line gaan uitleggen tussendoor – resultaat 6x en 3x heilbot. Grootste netjes aan de haak en afslag klaar (dus zonder kop en buikske proper). 2016 is weeral geboekt en straks 2017 ook. Het lichtere hengeltuig heeft zijn dienst bewezen en de Dieter Eisele pilkertjes (90 en  120gr) zijn TOP. Heb met momenten, zelfs met 30-grammerkes kunnen vissen, gewoon hengelplezier alom. Einde korte briefing!

Tien jaar op een rij, viel te beurt aan enkele ferfente ‘groupmembers’ als Noorwegen bezoeker. We hebben het dit jaar, het ne keer DIK in de verf gezet, ondanks de ‘ups and downs’, door de jaren heen, de verschillende karakters… maar nu al efkens, een mooie smeltkroes: bedankt voor de schone momenten Jan, Toon, Hartmut, Wolfgang, Flor, Kristof en Dre, ook een vermelding waard: de landlord Jorn, z’ne Pa en ook de Ma, speciaal voor de lekkere ‘homemade’ appelcake, de plaatselijke bevolking, Anja & Ruud. Fredje & Vivke mijn geburen bedankt voor den Brandy, den Thierry van bij Antwerpen stad, het ganse Robby Fish-Team en vooral Linda & Raffie.

Aan allen de sportieve hengelgroeten en veel kromme hengels… knipoog!

Pieter(-man)

Vega Pieter 2015 Vega Pieter 2015 34 Vega Pieter 2015 2 Vega Pieter 2015 3 Vega Pieter 2015 1 Vega Pieter 2015 4 Vega Pieter 2015 7

Vega Pieter 2015 8 Vega Pieter 2015 9 Vega Pieter 2015 24 Vega Pieter 2015 33 Vega Pieter 2015 10 Vega Pieter 2015 12 Vega Pieter 2015 13

Vega Pieter 2015 14 Vega Pieter 2015 15 Vega Pieter 2015 16 Vega Pieter 2015 17 Vega Pieter 2015 26 Vega Pieter 2015 23 Vega Pieter 2015 22

Vega Pieter 2015 21 Vega Pieter 2015 20 Vega Pieter 2015 19 Vega Pieter 2015 18 Vega Pieter 2015 27 Vega Pieter 2015 28

Vega Pieter 2015 29 Vega Pieter 2015 30 Vega Pieter 2015 31 Vega Pieter 2015 32 Vega Pieter 2015 25