Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen & overtochten

Visreis naar Panama 2019 Wim

Visreis naar Panama 2019

In januari 2017 kreeg ik de eerste maal de kans om met Cordes Travel de exotische tour op te gaan in Panama, in 2017 dus Panama, in 2018 een top visreis naar Canada. Hoewel dit in 2017 een fantastische ervaring was in Panama, kon ik dit hoofdstuk nog niet afsluiten.

Ik heb toen mooie vissen gevangen maar door gebrek aan ervaring en een beetje geluk, had ik het gevoel dat ik er niet volledig heb uitgehaald wat erin zat. Vooral die verspeelde geelvintonijn de laatste dag bleef een zwarte dag in mijn sportvissers geheugen. Toen Raffie me enkele maanden na thuiskomst vroeg of ik zin had om opnieuw deze trip te maken in zowat de beste tijd van het jaar voor het vangen van grote geelvintonijn (april), heb ik dan ook behoorlijk snel ja gezegd en geboekt.

De tijd tussen de boeking en het vertrek heb ik optimaal gebruikt om me tot in de puntjes voor te bereiden. Van verschillende webshops kwamen pakketjes toe met poppers en stickbaits. Met behulp van Youtube studeerde ik de sterkste voorslag knopen in. Ook Raffie & Linda wilde niets aan het toeval overlaten. Ze organiseerde enkele weken voor vertrek een etentje zodat de groep elkaar alvast wat kon leren kennen. Verder werden in een Whats-App groepje filmpjes en tips uitgewisseld.

Raffie legde alvast zijn oor te luisteren bij Penn welke molens, hengels en lijn het meest geschikt waren voor de visserij daar. Hoewel alles ter plaatse aanwezig is geeft het toch net wat meer plezier dat je zelf spul bij je hebt, ik vis graag met mijn eigen materialen.

Wat een onvergetelijke, fantastisch trip is het uiteindelijk geworden. Om te beginnen de accommodatie, deze lodge is echt van een ongekende kwaliteit. Ze ligt bovenaan een berg met een prachtig uitzicht over de Pacifische oceaan. Vooral de zonsopkomst en ondergang zijn magisch. De kamers zijn prachtig ingericht. Het eten is er verrukkelijk, elke dag ontbijt met vers fruit, diners met kakel verse vis, hapjes, exotische cocktails alles is er onbeperkt aanwezig en overheerlijk. In het midden van de lodge ligt een heerlijk zwembad waarin je na een zware visdag een verfrissende duik kunt nemen. Verder regelt de crew alles en je wordt op je wenken bediend. Je leeft hier gewoon een week in zorgeloze luxe.

Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk de visserij. Ook die is van een extreem hoog niveau. De geelvintonijn was zoals gehoopt massaal aanwezig en dat hebben we geweten. De kombinatie van snelheid, kracht en uithoudingsvermogen die deze vissen bezitten is surrealistisch! Tot een kilo of 60 is het voor één gezonde volwassen persoon allemaal nog wel nét te doen maar eens ze over dit gewicht gaan lijkt het wel of je met een sneltrein te maken hebt. Ik wist er de eerste dag eentje van 100kg+ te haken. De hele bemanning op de boot heeft mee moeten helpen drillen. Die ene vis wist op een tijdsspanne van 2u gewoon 5 man te slopen. Daarbij zitten ze er volop en als het een beetje meezit zijn aantallen van 5 à 10 stuks op een dag geen uitzondering.

Voor deze visserij heb ik, op aanraden van Raffie, de “Penn Battalion Tuna Spin” in combinatie met een Slammer III 8500 volgespeeld met 40% Spiderware meegenomen. Achteraf gezien echt top materiaal, ongelooflijk welke krachten erop hebben gestaan maar geen enkel moment heb ik gevreesd dat het materiaal het zou begeven. Het mooie is ook dat dit nog een behoorlijk betaalbare set-up is als je vergelijkt met andere merken.

Ook Innshore hebben we heerlijke sport beleefd. De effectiefste methode is het vissen met aasvisjes achterop de boot. Wil je spektakel is het werpen met stickbaits en mijn persoonlijke favoriet de popper de beste methode. De agressiviteit waarmee de vissen dit oppervlakte kunstaas aanvallen staat garant voor de nodige adrenaline kicks. Aan diversiteit van vissoorten geen gebrek. Yellowfin Tuna, Cubera Snapper, Jack Crevalle, Bluefin Trevally, Needle fish, Rooster fish, Amberjack we hebben het allemaal weten te vangen. Ze komen ook allemaal kriskras door elkaar dus eentonig wordt het nooit. Eén eigenschap hebben ze allemaal wel gemeenschappelijk: alles is agressief, beresterk en snel!

De enige visserij die niet aan de verwachtingen voldeed was de echte big-game visserij op marlijn en zeilvis. Wij hebben net zoals enkele andere groepen een halve dag zonder succes getrold. Wel raar want 2j geleden in januari was er volop actie met deze methode en wisten wij na 30min al een marlijn haken. Misschien dat januari toch een wat betere periode is voor bill-fish, of waren zet net nu minder hongerig/aanwezig of we te weinig geprobeerd hebben. Het is en blijft nu eenmaal vissen, en het mooie aan Panama is dat je verschillende technieken en vissoorten kan bevissen dus als er ééntje minder goed loopt blijven er nog genoeg andere mogelijkheden over.

Conclusie is dan ook dat ik vanaf de eerste seconde tot en met de laatste enorm genoten heb van dit avontuur, deze trip ga ik nooit van mijn leven vergeten!

Ik ben dan ook Cordes Travel zeer dankbaar voor het organiseren van deze reis en dat solovissers zoals ik ook steeds de kans krijgen om dit mee te maken. Verder ook een dikke pluim voor de hele Panama groep en in het bijzonder mijn mede vissers op de boot Nomdo, Stefan & Anthonie.

Groet,
Wim Verellen