Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen Zweden en overtochten

Visreis naar Nordskot 2019 Peter

Nordskot Brygge 2019

11/6 – 20/6 — 2019
Daar het vorig jaar zo reuze meegevallen was, was de keuze snel gemaakt om terug naar Nordskot Brygge te gaan. De droom van terug meterkoolvissen te vangen en mogelijks een mega-heilbot deed ons een gans jaar dromen. Natuurlijk gaat dit gepaard met de nodige voorbereidingen wat een deel van de reiservaring is. Doordat we eigenlijk te laat waren met het kiezen van een datum en door een gelukkige annulatie waren we ‘verplicht’ om twee extra dagen te gaan, wat een straf!!

Dag 1
Afspraak op 11/6 in Schiphol om aldaar het vliegtuig op te stappen naar het hoge noorden. Alles is voorspoedig verlopen en gelukkig is ook alle bagage perfect aangekomen op de luchthaven van Bødo. Nadat we snel alles ingeladen hadden in de huurwagen kon de schitterende rit doorheen het Noorse landschap beginnen. Fjorden, rivieren, meren, bergen bedekt met sneeuw en idyllische huisjes gleden voorbij en voordat we het goed en wel beseften kwamen we rond 22u00 aan in Nordskot Brygge. Huiseigenaar John stond ons al op te wachten om de nodige formaliteiten te vervullen en nog wat lastminute informatie te verschaffen. Snel nog de hengels opgetuigd en alles in gereedheid gebracht om de volgende dag onmiddellijk te kunnen vissen. Het weer zag er alvast goed uit voor de komende week.

Dag 2
Het plan was om zo snel mogelijk ons quota vol te vissen om ons dan te kunnen toespitsen op de kveite. Dus ondanks een pittig windje en redelijke golfslag toch buitengevaren naar open zee. Dezelfde stekken aangedaan waar we vorig jaar volop kabeljauwen en meterkoolvissen vingen. Maar dit viel lelijk tegen!  Een enkele kabeljauw, leng of lom werden gevangen en amper tekenen van koolvissen. Als je er een paar zag op de fishfinder kon je ze vangen maar zeker niet in de grote getalen van vorig jaar! Vermoeid en met toch een portie vis gingen we terug naar het viskamp.

Dag 3
Na gesproken te hebben met de aanwezig collega vissers uit Oostenrijk toch maar beslist om binnen het fjord te blijven. Koppig zoals we zijn toch even buitengaats geprobeerd maar het was geen vetpot dus dan maar wat dichterbij ons geluk beproeven. En zeker na het horen van vangsten van 6 tot 12 heilbotten, van een andere Nederlandse groep, op één visdag, steeg de spanning. Natuurlijk moet je rekening houden dat tijdens het heilbotvissen het vooral veel vissen is en weinig vangen! Dat dachten we toch…

Enkele zanderige plateau’s geprobeerd en ja hoor! Plots zagen we een mooie heilbot onze shad achtervolgen. Deze bleef zeker 30 seconden rond het kunstaas cirkelen. Zeer spannend maar helaas besliste deze platte om gewoon terug naar het diepe te glijden. Maar het gaf de burger wel goede moed, ze zitten er alvast!  Even verkast naar een onderwaterbergje met op de top veel kelp. Volgens de Oostenrijkse medevissers zat de kabeljauw verscholen tussen de kelp en cirkelt de heilbot rond deze bergjes. Zo gezegd zo gedaan. En ja hoor, mooie gullen en kabeljauwen vergrepen zich aan de shads, vaak met een mooie oranje kleur. Het water was vaak zo ondiep dat je de kabeljauw vanuit het kelp zag komen om de shad te pakken! En als toetje kwamen ook nog eens twee heilbotten aan boord, eentje van 80cm en eentje van 100cm gaven een supersport op het lichte materiaal.

Dag 4
Wederom schitterend weer! Stralende zon en weinig wind. Toch was het weer zoeken naar een plukje vis. De stekken van gisteren gaven geen vis dus dan maar zoeken naar andere bergjes en hopen op vis.  Uiteindelijk werd deze wel gevonden maar tussen de eilandjes liggen talloze onderwaterbergjes. En dit maakt Nordskot Brygge zo’n mooi gebied. Buiten de schitterende natuur zijn de vismogelijkheden legio. Al snel zat de bak weer vol met kabeljauw dus dan maar terug op heilbot proberen. Misschien eens proberen met een koolvis als aas?

Toen we een plukje koolvis gevonden had (al was het wel even zoeken) snel aan de montage en naar aanbieden enkele meters boven de grond. Voor ons een nieuwe manier van vissen. Eigenlijk hadden we er niet veel hoop op. Maar na nog geen 15 minuten ging de ratel van de reel zachtjes af. Bodem? Of toch vis? Voorzichtig de hengel uit de steun genomen en al snel werd het duidelijk dat het een vis was. Geduldig gewacht totdat de koolvis vol genomen werd en dan goed aangeslagen, gevolgd door een harde run!  Na een spannende dril waarbij de vis verschillende runs nam kwam een mooie heilbot van 1m18 boven. Snel een foto en dan terug het water in! Een schitterend einde van een mooie dag!

Dag 5
Vandaag stond er duidelijk meer wind dan voorspeld was vanuit het noorden, maar tussen de eilandjes was het goed te doen. De eerste drift bracht al meteen 2 heilbotten op het droge, beide 80 cm en beide aan de sandeel. Toen werd het angstvallig stil. Hier en daar een kabeljauw of gul maar zeker geen vetpot. Een eindje teruggevaren waarbij onderweg een pluk koolvis op de fishfinder tevoorschijn kwam. Wederom aan de montage maar het was een sandeel die de derde heilbot van de dag verschalkte. Lastige dag maar toch 3 platten op de teller!

Dag 6
Grijze dag met een zuidenwindje. Er werd gekozen om eens door de vaargeul naar de zuidelijkere visstekken te gaan.  Nieuw gebied dus was het aanvankelijk zoeken, zoeken, zoeken. De kabeljauw gaf zeker niet thuis vandaag maar op enkele bergjes zat het vergeven van de koolvis. Dus zit er maar één ding op en dat is de montage! Maar na een ganse tijd het gebied af te driften bleef het angstvallig stil.

Dan nog eens verkassen maar tijdens het voorzichtig opdraaien van de montage kreeg ik een gigantische dreun op de hengel gevolgd door gillende reel. Vele meters draad werden genomen en het was overduidelijk een heilbot, en eentje van een mooier formaat. De adrenaline giert door je lijf en je hoopt dat deze blijft hangen. Zeer voorzichtig werd deze dan ook naar boven getakeld maar hij/zij gaf geen krimp. Telkens een meter gewonnen werd, werden 2 meters genomen. Pas na een dikke 20 minuten liet de vis zich voor het eerst zien en ja hoor, een mooie!

Een touw door de bek en een lasso rond de staart. Uiteindelijk bleef de meter staan op 1m55!  Snel de schoenen uitgetrokken en het water in. Zalig om met zo’n mooie vis in het water te liggen wat ook nog eens mooie foto’s oplevert. Toen ik voelde dat de vis terug wat leven in zich had werd deze dan ook voorzichtig de vrijheid gegeven. Daar het de voorbije dagen al enkele keren gebleken is, waar eentje zit zitten er vast meerdere, werd de montage opnieuw beaasd en laten zakken. En ja hoor, nog geen 15 minuten opnieuw een mooie aanbeet. Nu was het aan de volgde om deze naar boven te takelen.

Wederom harde runs en een spannende dril! Een kwartiertje later lag weer een mooie bot van 1m20 aan het oppervlakte. Maar toen werden we wel wat overmoedig. De vis werd niet goed gezekerd en we gingen het zonder lasso doen. Toen we foto’s gingen maken schudde de vis enorm met z’n hoofd waardoor deze zich kon bevrijden en weg was die, met onze enige montage inclusief. Dom, dom, dom… Nadien heeft zich enkel nog een kabeljauw vergrepen aan de koolvis en voorts was het tijd om binnen te varen. Wederom een schitterend einde van een mooie dag. ’s Avonds werd er dan ook vlijtig geknutseld om een soortgelijke montage in mekaar de flatsen.

Dag 7
Natuurlijk terug naar de stek van de dag van gisteren. Enkel was er geen wind waardoor we ook niet echt een drift konden maken. We dobberden gewoon wat in het rond maar toch nog een mooie heilbot kunnen vangen met de doe-het-zelf montage met een koolvis. Voorts geen noemenswaardige vangsten te melden buiten een vette lom. We hebben de collega wel kunnen overtuigen om eens een lom te fileren en ervan te proeven. Naar het schijnt is het een lekkere vis met een vaste structuur. Je moet enkel goed kijken dat je alle wormen verwijderd hebt. Maar dit was ook het geval met de kabeljauw dit jaar. In bijna alle kabeljauwen vond je wormen en moest je goed selecteren en fileren.

Dag 8
Laatste dagje vissen.  Er werd de vorige dag goed en vooral grote kabeljauw gevangen op enkele bergjes binnen het fjord dus de beslissing was gemakkelijk gemaakt. Nog eens goed de armen suf vissen alvorens in te pakken en naar huis te gaan. En bij het driften over de eerste berg was het meteen goed raak. Vele en vooral mooie kabeljauwen en enkele grote koolvissen werden gevangen op nog geen 20 meter diepte.

Als topper een kabeljauw van 95cm gevangen op nog geen 15 meter. Menig sandeelstaarten moesten eraan geloven door de vele vangsten. Zeer leuke sport aan licht materiaal! En als leuke afsluiter ving ieder van ons nog een heilbot wat het totaal bracht op 12 stuks. Er werd op tijd gestopt om alles nog af te tuigen, op te ruimen en in te pakken.

Dag 9
Op tijd opgestaan om de vis in de koelboxen te laden en de terugreis aan te vangen. Wederom een schitterende rit waarbij Noorwegen zich nog eens van haar mooiste kant liet zien. Alle vluchten mooi op tijd en zonder enige problemen. En deze keer gelukkig alle bagage op de bestemming geraakt. Nog een belangrijke opmerking voor de mensen die via Bodo naar huis vliegen: let op dat je bagage geen enkele kg teveel weegt want je mag overladen of achterlaten!

Nordskot Brygge, een schitterend mooie bestemming. Prachtige ligging en met bijna elke soort weer kan je vissen. En op vrij ondiepe stekken kan je zeer leuke vissen vangen. We hebben geluk gehad met het weer maar het mooie aan dat gebied is dat je bijna altijd kan gaan vissen. Er zijn genoeg stekken rond de eilanden en in het fjord om beschut te kunnen liggen. Dit jaar was het wel telkens zoeken naar de stekken met vis maar dat hoort er nu eenmaal bij. En heb je wat geluk krijg je bezoek van een zeearend. Als je dan een vis in het water gooit komt die die op spectaculaire manier uit het water plukken. Wij gaan zeker terug!

Met dank aan Cordes Travel om alles te regelen!

Groetjes,
Peter Prinsen, Karel Prinsen en Dirk Geerts