Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen & overtochten

Visreis naar IJsland Sudavik Walter 2013

Visreis naar IJsland Sudavik

Reisverslag Visvakantie Sudavik IJsland

4 t/m 11 juni 2013 door Walter, Frans (beter bekend als Pa) Gerald en Jan-Claus.

IJsland-2013-WalterDag 1. De dag van Vertrek 4 juni.
Inmiddels vertrekken wij voor het vierde jaar naar het prachtige Sudavik in IJsland, Walter, Gerald en Pa vertrokken om 09:15 vanuit Arnhem en Claus werd gebracht door zijn vrouw Irene. Elf uur troffen we elkaar op Schiphol. Tijdens het inchecken dit jaar geen andere vissers getroffen dus waarschijnlijk zijn alle heilbotten voor ons dit jaar ?  Ingecheckt en ondanks toch weer redelijk gewichtige koffers en te lange hengelkoker gelukkig geen bijbetaling dus mazzel weer ! Na de incheck eerst een koele Heineken in Het Paleis genomen waarna een geruime hoeveelheid rookstaafjes aangeschaft zijn door de rokers (en ook niet rokers !) en fles rum voor de inwendige mens.

Na de nodige koele versnaperingen vertrok de vlucht naar Keflavik op exact het geplande tijdstip van 14:00 uur, na een goede vlucht met een winderige landing werden we opgevangen door een Duitse dame die ons de bus heeft gewezen. Eenmaal in de bus bleek dat we zeker een uur moesten wachten op een vlucht met Duitse visvrienden, toen ook deze eindelijk aanwezig waren kwam onze Duitse “ vriendin” met de vrolijke mededeling dat de binnenlandse vlucht door de winderige weersomstandigheden niet door gaan en de reis verder moest plaatsvinden per bus. Dit bleek een lange reis te worden met korte stops en langere stops tevens bus- en bagage wisselstops en rond 01:00 uur IJslandse tijd waren we dan eindelijk in Sudavik. Het appartement Adalgata 3 ons verblijf voor deze week ziet er goed uit, dus alle spullen naar boven gebracht een paar biertjes direct in de vriezer en rond half 4 naar bed want morgenochtend moeten we de bescheiden met de boot regelen en onze ter plekke opslagen visspullen uit de berging halen.

IJsland-2013-Walter 17Dag 2, woensdag 5 juni.
Vanmorgen vroeg na een goed ontbijt de zaken met de boot geregeld en de spullen uit de berging gehaald, we missen nog 1 tas met drijfpak en andere zaken maar die zal ook wel terecht komen. Begin van de middag heeft iedereen zijn spullen gereed en verlaten we de haven, we gaan de door Raffie aanbevolen stekken 1, 2, 5 en 6 vandaag aandoen, het weer is een stuk beter dan gisteren de wind is afgenomen dus het ziet er goed uit !

Stek 1 gaf redelijk vis tot 80 cm , mooie schelvis en kabeljauw en een enkele wijting dus gingen we rap door naar stek 2, helaas vissen op deze stek is zeer beperkt geworden door de grote hoeveelheid netten (we zijn zeker niet de enige die zeewolf willen vangen !) toch even een hengeltje uitgezet maar door de sterke stroming kunnen we hier niet lang vissen de driften zijn kort doordat de netten dicht bij elkaar liggen vis zit er zeker we vangen enkele gullen tot 70 cm.

Door naar stek 6 het weer laat het inmiddels toe naar buiten te kunnen gaan dus daar maken we gelijk gebruik van hier vangen we de wat grotere kabeljauw en hele mooie schelvissen en Gerald vangt een mooie roodbaars ! Langzaam aan neemt de wind weer iets toe en we besluiten terug te zakken naar stek 5, ook hier weer mooie vissen velen boven de 80 cm (we hadden besloten dit jaar geen vis aan de wal te brengen kleiner dan 80 cm !).. als klap op de vuurpijl van Frans een mooie Zeewolf. Het was inmiddels al weer 20:30 uur geworden na de korte nacht genoeg gevist voor vandaag ! Pa (Frans) had een dikke 98 cm Zeewolf

S’avonds plots een vreemde aan de deur welke beweerd dat hij onze visgids is, onze buren Hein & Meinand (zijn samen voor het eerst in IJsland) bijgeroepen om een deal kunnen maken dat lukt ! We gaan vrijdag met twee boten en de visgids (Henri) op jacht naar de echte grote jongens de visgids belooft ons minimaal twee bakken vol met minimaal meter vis ! Zo niet dan geen 8 uur gidsen maar 12 uur !

IJsland-2013-Walter 13Dag 3, Donderdag 6 juni.
Vandaag is iedereen vroeg uit de veren en na de goede dag gisteren vol verwachting ! Plan is de de stekken van kaart aan de noordzijde te pakken rond 9 uur vertrekken we naar stek 3, levert helaas niet veel grote vis (> 80 cm dus) op de navolgende stekken 4, 7 ,8 & 9 worden de vissen naar mate we meer naar buiten varen steeds mooier en groter, we vangen mooie kabeljauw, grote schelvissen, koolvissen en wijting, tegen het eind van de visdag zit een van de visbakken goed vol met vis ! Om een af andere reden zijn ze vooral blij met de grote schelvissen. Mooie schelvissen aan pilkers en sandeels (Walter& Gerald) Na het eten hebben we ons arsenaal aan big bob’s , cutbaits , pilkers enz op peil gebracht voor de grote dag van morgen ! We hebben hiervoor gelukkig een specialist voor meegenomen Walter is zeer gevoelig voor nepvisjes en kan dan die dan ook nooit laten liggen als hij op een beurs of in een viswinkel is !

IJsland-2013-Walter 3Dag 4, Vrijdag 7 juni
Boot gelost, vol getankt en rond 9 uur vertrokken , die visgids zit op de boot bij Hein en Meinand en heeft zeer vluchtig laten zien waar hij naar toe wil, uitgevaren , walvissenruggen en staarten gezien op de diepe geulen in het flord echt fantastisch ! Bij het naar buitenvaren bleek al dat de boot van onze buren harder loopt dan de onze en we verwachten dat deze dus de snelheid zou aanpassen, helaas na twee uur varen zien we alleen nog af en toe witte golfslag en soms niets ?

Na een tien minuten niets meer te hebben gezien zien we langzaam de boot van de buren verschijnen , ze vissen al een minuut of 15 dus in die omgeving gaan we ook vissen, dieptemeter geeft voor het hele stuk 80 meter aan, rondom ons 3 grote beroepsvissers met  boten welke bezig zijn met slepen netten dus vis zal er wel zitten. Helaas buiten de enige die Frans ving, deze was wel boven de meter (1,06 m) kwam er op beide boten niets meer naar boven en besloot de gids te gaan verkassen, wij dachten max een kwartiertje varen maar het bovenstaande verhaal begon opnieuw !

Weer na een uur zagen we alleen nog de boeggolven van buren, de gids kent maar een snelheid en dat is volgas en nu wisten we niet waar we naar toegingen ? Na anderhalf uur over grote diepten te hebben gevaren met grote golven besloten we bijna de strijd op te geven, we zagen de buren nog af en toe boeggolven slaan en dat was ons enige richtpunt, uiteindelijk na ruim 2 uur varen hadden we ze weer gevonden. Op deze plek ging het beter veel kabeljauw van boven de 80 cm kwam aan boord ondanks de snelle driften, de wind was in de loop van de middag behoorlijk toegenomen en het was inmiddels van dood tij naar opkomend tij geworden. We zijn gestart met vissen ver na 3 uur en behalve aan boord bij de gids (Gids en Meinand) zijn geen vissen boven de meter gevangen, de 4 extra beloofde uren zijn dan ook zonder bijbetaling uitgevist.

IJsland-2013-Walter 12Dag 5, Zaterdag 8 juni.
De visgids Henri, had een nachtje geslapen en vond kennelijk dat hij ons te kort had gedaan dus kwam mij wat uitleg geven over stekken en “ how to make the drifts “ en dat was nu precies waarvoor we gebruik wilden maken van hem (buiten de stekken, die hij gebruikt ). Henri gaf goede informatie dat we vandaag maar eens uitgingen proberen, het weer ziet er weer goed uit dus we kunnen weer naar buiten om het geleerde in praktijk te brengen !

Na een kleine 3 uur gevaren te hebben naar een van de aanbevolen stekken door Henri blijkt het langzaam dicht te trekken met de z.g.n. Zeevlam (mist), toch blijven we lekker door vissen de eerste meter vissen worden snel gevangen en elke drift levert veel mooie vis op ! Na de drift steeds 2 man buiten om te kijken en horen of er geen boot aankomt of ligt te vissen in de nabijheid het zicht is zeker onder de 50 meter geworden en dan is de wereld wel heel erg klein !

Na al zeker een dikke 400 kg mooie en grote kabeljauw gevangen te hebben horen we plotseling een schreeuw over het water maar we zien niets. Even later horen we een motor en komt een boot uit de mist, het blijkt de visgids met een groep Hollanders, ook zij hadden heel erg goed gevangen grote kabeljauw en zelfs een grote zeeduivel. Door de lostijd op hun locatie moesten ze om 6 uur in de haven zijn, wij bleven lekker door vissen want deze dag was met geen mogelijkheid meer stuk te krijgen! Grootste vissen waren 117cm voor Gerald en 108cm voor Claus en als topper vd dag een kabeljauw van 18kg met een lengte van 124cm, daar doen we het voor, dat is het vissen in IJsland ! Rond een uur of 8 trok langzaam de zeemist op en werd de kust weer zichtbaar, een zwak zonnetje bezorgde ons een aangename warmte tijdens het vissen, de armen waren inmiddels wel lam gevist maar toch gingen we nog even door want de verwachting voor morgen zou een stukje minder worden, we bleven maar halen echt ongelofelijk dit hadden we nog niet meegemaakt in alle jaren dat we hier al vissen, zo veel vis !

IJsland-2013-Walter 7Dag 6, Zondag 9 juni.
Na de mooie en zware dag van gisteren vertrekken we om 10 uur weer, er is een windwaarschuwing v.a. 12 uur een blaadje van de gids hangt aan het winkeltje nabij de haven om vooral niet naar stek 9 te gaan we besluiten te proberen vanaf stek 8 naar stek 4. Geen slechte keuze geweest we vangen weer hele mooie schelvissen nabij stek 8 & 7 en tot een uur of 1 kunnen we daar blijven vissen, daarna neemt de noordenwind echt behoorlijk toe en zakken we af naar stek 4. Op stek 4 is het moeilijk vissen niet alleen door de wind maar ook door de inmiddels sterke stroming, toch vangen we op stek 4 weer een mooie meter kabeljauwen aan de pilker. zwaarste vis 112cm De rest van de dag besluiten we het rustig aan te doen en stropen we in de luwte van de berg de 40 a 50 meter diepten af vanaf stek 3, helaas komen er geen meter vissen meer boven maar zat mooie maat gullen & schelvissen, we eindigen de dag vroeg en spotten op de terugweg nog een walvisrug  en zijn om 19.00 uur weer in de haven.

IJsland-2013-Walter 8Dag 7, Maandag 10 juni.
Alweer de laatste dag, wat gaat zo’n week toch snel als je mooie vissen vangt ! Het weer zal vandaag ook niet al te best worden dus naar buitenvaren kunnen we wel vergeten, we besluiten vandaag eens lekker dichtbij te vissen en op zeewolf te gaan, lekker om de hoek ? Al snel nadat stek 3 bereikt hebben vangt Pa een mooie grote wolf en in de loop van de ochtend en middag volgen er nog 16, elke wolf is een feest op zich en geeft grote hilariteit aan boord, gelukkig hebben we Walter bij ons hij kent n.l. een methode om een zeewolf zachthandig en pijnloos dood te maken ! Bedankt hiervoor Walter het blijven toch elke keer maar weer enge beesten !

Op de terugweg nog even stek 1 aangedaan, hier ook veel schelvis en koolvissen van een best formaat gevangen. S’avonds eerst even lekker gegeten daarna visspullen schoongemaakt en alles verpakt voor volgend jaar (dit jaar wel opgeschreven wat al in IJsland is !) morgenochtend gaat alles weer in de opslag voor volgend jaar !

Dag 8, dinsdag 11 juni.
Vanmorgen eerst de vis van gisteren gelost, boot afgetankt, daarna de twee slaapkoppen Walter en Gerald wakker gemaakt, het huis schoongemaakt en de levensmiddelen die we over hadden netjes verpakt voor de schoonmaakster. Eindafrekening betaald en nog even een gesprek gehad met de BIG BOSS, hij gaf ons alle vier een mooi Members T-shirt om dat we al zo vaak geweest zijn. Spullen in de opslag gebracht en om 3 uur zijn we naar het vertrekpunt van de bus gelopen aldaar in het restaurantje kregen we van Cordes Travel een Lasagna maaltijd en een biertje aangeboden.

De bus kwam om half 5 mooi op tijd deze keer dus en bracht ons na het oppikken van de koffers naar het vliegveld, gelukkig was het goed weer dus de binnenlandse vlucht kon normaal plaatsvinden we zijn in een klein vliegtuigje van 30 zitplaatsen met een tussenstop naar Reyjavik gevlogen daar was het nog even wachten op de koffers welke over drie andere vliegtuigen waren verdeeld. Vanuit het vliegveld naar het nabij gelegen hotel waar we een mooie 4 persoonskamer hadden met 2 badkamers , helemaal top weer !

De nacht was als een ieder weet die deze reis ook gemaakt heeft ronduit kort, 4 uur opstaan snel een kleffe boterham en een bak koffie of thee, langs de vriezers waar de perfect verpakte vis (20 kg p.p.) in een speciale koeltas klaarstaat om op tijd (04:30 uur) in de bus te zitten naar het vliegveld. De vlucht naar Nederland hebben we weinig van gemerkt daar we bijzonder moe en voldaan dit jaar IJsland hebben verlaten, we waren net in de middag op schiphol waar we afscheid van elkaar moesten nemen tot IJSLAND PARTY 2014 wat het vissen betreft natuurlijk de voorpret voor 2014 is de na landing alweer begonnen !

Wij danken wederom Linda & Raffie van Cordes Travel voor de organisatie van deze nog altijd bijzondere visreis, het blijft een aanrader !

Groet Walter, Frans, Gerald & Claus

Accommodatie Adalgata 3 >>>

(klik op de foto voor een vergroting)

IJsland-2013-Walter IJsland-2013-Walter 17 IJsland-2013-Walter 16 IJsland-2013-Walter 15 IJsland-2013-Walter 14 IJsland-2013-Walter 13 IJsland-2013-Walter 12

IJsland-2013-Walter 11 IJsland-2013-Walter 10 IJsland-2013-Walter 9 IJsland-2013-Walter 8 IJsland-2013-Walter 7 IJsland-2013-Walter 6

IJsland-2013-Walter 5 IJsland-2013-Walter 4 IJsland-2013-Walter 3 IJsland-2013-Walter 2 IJsland-2013-Walter 1