Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen & overtochten

Visreis naar IJsland 2021 Guus

Visreis naar IJsland 2021

September 2021

Onze derde keer naar Sudavik en deze keer voor maar liefst twee weken daar. Het loont de moeite even door te lezen want zoals het altijd is met vissen kan het vriezen en kan het dooien. En na een aanvankelijk wat moeizame start werd in totaal toch weer een aantal tonnen vis naar boven getakeld met drie man.

Dag 1
Om kwart voor twaalf ‘s avonds IJslandse tijd in Sudavik aangekomen. Reis verliep voorspoedig ook met de documenten. Veel passagiers hadden met doorverbinden naar de USA hadden niet alles in orde waardoor inchecken op Schiphol lang heeft geduurd dus wees bijtijds op Schiphol. Document en vaccinaties controle in IJsland verliep soepel ook omdat er heel veel balies voor waren opgesteld. Al met al, heb je alles zoals het hoort loopt het helemaal op rolletjes. Ook de busreis is goed verlopen maar veel bewolking dus minder mooi landschap en op negen uur donker. Vorige keren waren we in de zomer en dan heb je de hele reis daglicht om te genieten van het ongelooflijk mooie landschap. Wel al vaag noorderlicht maar slecht zichtbaar door bewolking en daar is het meteen bij gebleven die twee weken erna helaas.

Dag 2
Dat was de eerste visdag en de slechtste ooit door ons in IJsland meegemaakt. Totaal met drie man een stuk of 12 vissen niet spectaculairs. Alleen voor Peter zijn eerste roodbaarzen. Wind helemaal in de verkeerde hoek, recht het fjord in en harder dan voorspelt. Stevige golven en de kril leek uit fjord verdwenen (maar was daarna snel weer terug) en koolvis en kabeljauw daarmee ook. Weersverwachting komende dagen beter en uit gunstige hoek. Vroeg naar bed en vroeg op morgen om 0700 uitvaren om tot voorbij stek 9 te gaan.

Dag 3
Schitterend weer en met een armada aan boten naar open zee. Sommigen vonden scholen vis maar wij helaas wat minder. Op de terugweg bij stek 4 even de pilkers overboord en een paar mooie wijtingen waarvan de grootste 56,4 centimeter slechts iets kleiner dan het Nederlands record dat al van 1988 is en 59 centimeter is. Wegens een software probleem met de turbo van de motor op halve kracht naar de haven na telefonische hulp en instructies van de visgids Henri. Maar de klacht zelf was vervolgens ook zo opgelost door Henri die avond.

Dag 4
Een zware stormdepressie trekt zuid van IJsland langs en vissen op zee of in het grote fjord was onmogelijk. Wel gevist in het kleine fjord voor de deur. Weer een nieuw PR na die wijting van gisteren, een donderpad van een centimeter of 14. Wat een mooie vissen zijn dat. De koraalduivel van de koude wateren zou je kunnen zeggen. Verder de nodige gullen, de grootste 75 centimeter en wat kleine (20/40 cm) koolvissen die morgen tot aasvis worden gepromoveerd.

Dag 5
Heel slecht weer en ’s middags wat gevist dichtbij maar niets bijzonders voor IJslande begrippen maar uiteraard altijd veel meer dan je in je stoutste dromen in een week wrakvissen in Nederland ooit kan vangen.

Dag 6
Mooi weer en prima gevangen. Meer dan één bak mooie kabeljauw veelal tussen 80 en 90 cm met uitschieter 102 cm. Maar ze waren ook baggervet en dus zwaar. Komende dagen goed weer verwacht dus we gaan hoopvol naar bed.

Dag 7
Dit was, mede door het slechtere weer dan voorspeld, de fileerdag dus voor de lunchpauze vis gefileerd, waaide toch te hard. In de middag weer braaf onze bak vol gevist dus weer 350 kilo kabeljauw binnen gebracht.

Dag 8
Begonnen in de morgen om een heilbot te trachten te vangen maar zonder succes. Na de lunch op zoek naar grote wijting ook zonder succes maar op die plek boem, Guus een kabeljauw van 108 cm, knal Peter een van 112 cm en kort daarna een van 113 cm al snel gevolgd door een van 114 cm. En toen Peter die van 114 cm stond te drillen begon de slip van de molen van Guus te gillen met al resultaat een kabeljauw van 124 cm en een dikke twintig kilo. Mooie dag dus waarin voor twee van de drie van ons het PR Kabeljauw is verpulverd en voor Peter zelfs drie keer in een half uur tijd, hoe bijzonder is dat.

Dag 9
Met mooi weer naar zee voorbij stek negen. Vis genoeg maar geen echte grote. Wij zijn snel naar stek negen terug gegaan waar kabeljauw gestapeld lag maar geen uitschieters. Verder dus naar stek drie en vier gegaan en hebben daar met een pilkers en een bijvanger op wijting en schelvis gevist. Vijf grote wijtingen en tien mooie schelvissen van rond de 50/60 cm en allemaal voor de pan. En uiteraard veel kabeljauw van gemiddeld 80+ centimeter.

Dag 10
Deze dag was bedoeld voor roodbaars. Dat ging niet makkelijk maar uiteindelijk toch tien mooie roodbaarzen. Maar keer op keer was de kabeljauw de roodbaars te snel af en dus ook anderhalve bak kabeljauw naar boven gehaald veel rond de 90 cm. Bij elkaar 420 kilo bleek de volgende dag.

Dag 11
In de morgen veel wind en in de middag nog lekker gevist. Dichtbij met licht materiaal op koolvis gevist en ook een paar mooie makrelen en uiteraard de onvermijdelijke lading kabeljauw ook om de hoek op ondiep water. Wederom enkele schitterende diep oranje kelp kabeljauwen, wat zijn die toch mooi.

Dag 12
Windkracht tien+ en berenkoud in sneeuwjacht. Materiaal dag dus en op één hengel en wat pilkers na, voor morgen, alles al schoongemaakt en gedroogd om weg te bergen voor de trip van volgend jaar.

Dag 14
Na het super slechte weer van gisteren een schitterende dag. Maar wat meteen opviel was dat het water troebel was door de storm. Ons voornemen was om geen enkele kabeljauw te vangen maar dat is onmogelijk hier, dan moet je niet gaan vissen. Ons doel was mooie wijting en we hebben er tien gescoord van meer alle tussen de 54/57 cm.. Ook een drietal lingen gevangen op stek 2. Was een hele mooie dag, genoten van het uitzicht op de gisteren besneeuwde bergen en het heerlijkste weer denkbaar eind september.

Sudavik en waarom opnieuw terug naar Sudavik
Het was onze derde keer hier en voor 2022 en 2023 hebben we ook alweer geboekt. En waarom nu voor een vierde en vijfde keer naar Sudavik ? Ten eerste verliep, net als de eerdere keren, alles helemaal volgens draaiboek en over de organisatie van Cordes Travel niets dan lof. Alles klopt tot in de puntjes.

De visgids, Henri, is echt een topper en een kundige vent. Heeft ons bij een biertje ’s avonds weer een aantal nieuwe dingen en nieuwe knopen geleerd en laten zien hoe je mooie onderlijnen met twee haken (voor schelvis of wijting) kan knopen van een 90/100 fluorcarbon lijn die mooi van de hoofdlijn afstaan en er daardoor niet omheen draaien.

Henri vangt 90% van zijn vis, en doet 90% van zijn tours, in de zogenaamde sectie 1. Dat is stek 1 t/m 4, de Blauwe Bergen en het kleine fjord voor de deur. De stekken 6 t/m 9 zijn alle één tot anderhalf uur varen en brengen (enkele uitzonderingen daargelaten) nu niet die extra vis of spectaculaire maten die je niet in sectie 1 kan vangen. Ook wij hebben al onze PR’s in die drie jaar in sectie 1 gevangen op één heilbot van 1,70 meter na op stek 6 in 2018.

Uitermate belangrijk is dat je vanuit Sudavik eigenlijk elke dag kan vissen al is het voor de deur waar wij ook kabeljauwen van meer dan één meter hebben gevangen op 300 meter van de haven. Op de radio hebben de deze reis slechts een enkele keer boten uit Sudereyri en Flatereyri gehoord. De wind, overwegend variërend tussen West en Noord, in de kracht van deze periode van het jaar speelde hierin vast een rol. Ook Bulungarvik boten hadden last van de wind, een factor te verwaarlozen in Sudavik. In de drie keer dat wij zijn geweest hebben wij alléén deze keer één dag uitval gehad.

Tot slot de faciliteiten in Sudavik. Een prima inpandige fileerruimte met roestvrij stalen tafels waar je in alle rust op een dag slecht weer binnen kan fileren, inpakken en invriezen in de vele vriezers die er staan. Er ging dus ook een kilo of veertig aan filet van diverse soorten mee naar huis. Ruime appartementen dichtbij de haven, op loopafstand. Ook de manager daar lost problemen snel op. Zo hadden wij twee jaar geleden een kapot elektrisch kooktoestel en dat was zo vervangen.

Onze ervaring is dat je heel goed met een leuke selectie pilkers in gewichten tot 100/300 gram en diverse kleuren en een paar bananenpilkers 400/500 gram toe kan. Shads, cubaits en ander rubber, is zwaar en kost ruimte, misschien maar thuis deels laten? Wil je toch met rubber vissen hou er rekening mee dat het snel wordt gesloopt door de kabeljauw. Tip, neem van de Action voor 99 cent per 2 stuks een aantal van die kleine tubetjes secondelijm mee. Dan kan je ’s avonds je gesloopte shads en cutbaits weer repareren en kunnen ze zo een paar dagen langer mee. Maar vooral de bananenpilkers hebben het prima gedaan en vang je echt van alles op, ook kleine soorten zelfs met grote dreggen. Ik was nooit gek van die bananenpilkers maar ik ben helemaal verknocht eraan nu.

En, niet te vergeten, niet vangen is onmogelijk. Waren de eerste dagen taai, de laatste week was prima. Wij hoeven niet elke dag 500 kilo kabeljauw te vangen en vinden het ook leuk om een bepaald soort te belagen. Maar ook om lekkere lange driften te maken, daarbij te genieten van de vele walvissen, bruinvissen en deze keer zelfs Orca’s en een schitterende natuur. En wijtingen 70+cm, schelvis 70+ cm, foeilelijke zeewolven en Kabeljauw van dik één meter kom je niet overal tegen. Roodbaars niet op 300 meter maar zelfs op 100 meter of minder diep. Koolvissen van meer dan één meter het zit er allemaal. En kleine koolvis als aasvis is zo gevangen op de blauwe bergen en platvis zit pal voor de deur zowat op de drempel van je appartement. En, de mooiste kelp kabeljauwen denkbaar, was het niet in IJsland dan denk je in Japan kooikarpers te hebben gevangen door de schitterende kleur van die vissen..

Wij kijken alweer uit naar 2022 en 2023.

Peter, Jeroen & Guus