Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen & overtochten

Visreis naar Efjord

Visreis naar Efjord

Efjord juni 2014

De 3de week van Juni zijn we vertrokken naar Efjord waar we via een vliegreis naar Oslo en Tromso en een mooie sightseeing tour met de huurauto sávonds aankwamen. We hadden het appartement gehuurd wat er prima uitzag en van alle gemakken was voorzien. De ligging was helemaal top in een kleine baai met op korte afstanden een aantal leuke visgebieden. Het weer was redelijk maar het was wel buitengewoon fris voor de tijd van het jaar. Door een koude poolwind kwamen de temperaturen op een aantal dagen niet hoger dan 4 tot 6 graden Celsius, dus goed aankleden was de meeste tijd wel noodzakelijk. Geluk was wel dat er meestal een zwakke wind stond van 2 of 3 bft zodat er prima te vissen viel. Overigens weet je ‘t  met het weer in Noorwegen nooit en zeker in het Noorden niet. Zo is het berekoud en even later als de bewolking weg is en de zon doorkomt sta je te zweten.

We hebben 5 dagen kunnen vissen en de vangsten waren gewoon goed. Op de diverse stekken in de buurt zit vooral veel kabeljauw en er is ook goed koolvis te vangen en wat lom.  Heilbot is ons niet gelukt maar een groep Duitsers naast ons hadden dat geluk wel. Ze hadden 4 kleinere heilbotten en een grote van 35 kg.

De kabeljauw die we gevangen hebben varieerde van 1 tot 8 kg en in totaal hebben we er  meer dan 200 stuks binnen gehaald.  Voor de kans op grotere kabeljauw moet je verder weg de vestfjorden op voorbij het eiland Baroya wat wij niet hebben gedaan.  Ook was de koolvis met perioden actief en hebben we er zo’n  30 stuks gevangen.Voor de zeewolven was het net te laat, die waren helaas al vertrokken. De 19 ft boot was prima en door de wind beschutte omgeving valt er bijna altijd wel te vissen. De service was top omdat de eigenaar er voor zorgde dat er iedere morgen een volle tank benzine bij de boot klaar stond. Dus het was instappen en wegwezen. Omdat het de periode  van de midzomernachtzon was wordt het niet donker en kun je op elk gewenst moment vissen. Een bijzondere ervaring was nog dat bij onze boot op korte afstand  een grote meeuw een koolvisje uit het water pakte maar na een grote krijs van een zeearend deze gelijk weer liet vallen. Vervolgens pakte de zeearend op nog geen 20 meter van de boot zijn prooi en verdween in de bergen. Top om dat zo van nabij mee te maken.

Kortom, we hebben op de locatie Efjorden een frisse maar prima visweek gehad in een schitterende omgeving.

Cordes Travel had alles rondom de reis goed georganiseerd en bij vragen kon je altijd terecht.

Dat het weer ook zo weer kan veranderen bleek de week erop toen we vertrokken naar de Lofoten. De bewolking verdween, de windrichting veranderde en de temperaturen stegen. Uiteindelijk bleek het achteraf 5 weken lang boven de 20 graden te worden op de Lofoten. We hebben daar via de nationaal toeristische route een schitterende tocht gemaakt van het zuidelijkste puntje het plekje “A” op de Lofoten naar uiteindelijk Tromso waarbij we onderweg nog wat hebben gevist en koolvis hebben gevangen.

Groeten,
Sander en Jeannet

086

IMG_0118

IMG_0119

IMG_0154