Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen & overtochten

Visreis IJsland Festival

Visreis IJsland Festival

Harrie-IJsland 5Eindelijk was het dan zover! Op 19 augustus 2014 verzamelden we met een flinke groep vissers op Schiphol om te vertrekken naar IJsland. Een jaar van voorbereiden, uitzien naar, organiseren en regelen bracht ons dan toch tot dit moment. Nu zou de visreis dan toch echt beginnen.

De reis verliep voorspoedig van Schiphol naar Reykjavik  en vandaar via een binnenlandse vlucht en een busreis naar Sudavik. De huisjes werden verdeeld en met mijn drie individuele medevissers pakten we onze spullen uit. Fijn dat het mogelijk is om bij Cordes ook als individuele visser aan te kunnen sluiten! De andere huisjes werden bezet door visteams, die elkaar al kenden als visgroep. Er was een groep Belgen en een groep Nederlanders en de sfeer onderling was geweldig goed.

De volgende dag kregen we onze boot voor de komende visperiode toegewezen. Aangezien ik mijn vaarbewijs had, werd ik gebombardeerd als schipper. Na een uitleg over de apparatuur en de motor konden we uitvaren. Gelukkig was er een plotter aan boord waarmee de route uitgezet kon worden en waardoor je ook de vaarweg terug weer kon volgen.  Dit verhoogt de veiligheid, aangezien je in onbekend gebied aan het varen bent.  Je vaart en vist in een indrukwekkend landschap. IJsland bestaat uit vulkanisch gebergte en gesteente.  Je vergist je heel gemakkelijk in de afstanden, omdat wij die hoogtes niet gewend zijn in Nederland en je zo de verhoudingen anders inschat.

De belofte van Cordes dat er veel vis in de IJslandse wateren zit, wordt helemaal waargemaakt. Ongelooflijk!  We hebben veel kabeljauw gevangen en daarnaast koolvis, zeewolf, zeeduivel, roodbaars en een hele grote heilbot. Deze laatste kregen we niet binnenboord, wat achteraf ook niet nodig was. Een foto van het dier zou voldoende geweest zijn om mee te dingen naar de weekprijs. Tijdens het vissen en varen zagen we ook nog dolfijnen, orka’s en walvissen. Heel indrukwekkend om deze grote dieren in hun eigen leefomgeving te zien. Helaas moest na een week alles weer opgeruimd en ingepakt worden om aan de terugreis te beginnen. De tijd was omgevlogen. Al met al een onvergetelijk avontuur, dat smaakt naar meer!

Dankzij de voortreffelijke organisatie, de inzet en de zorg van Raffie en Linda verliep deze reis voorspoedig. Zij waken als een ‘vader en moeder’ over het welzijn van de medereizigers. Mijn complimenten daarvoor. Hier spreekt een tevreden mens.

Met vriendelijke groet,
Harrie Schults

Harrie-IJsland Harrie-IJsland 7 Harrie-IJsland 6 Harrie-IJsland 5

Harrie-IJsland 4 Harrie-IJsland 1 Harrie-IJsland 2 Harrie-IJsland 3