Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen & overtochten

Penn IJsland Festival 2016 Kees

PENN IJSLAND FESTIVAL 2016

IJsland Johan 2016Hierbij het verslag, deelnemers Ad , Dick , Johan en schrijver Kees.
(Op de foto’s alleen Johan)

Op dinsdag 21 juni om 10.00 verzameld op Schiphol en na de kennismaking met iedereen vlot ingecheckt en door de douane.  Hierna tijd voor een drankje en een broodje en naar de gate, waar we wat verlaat konden boarden, een uurtje verlaat het luchtruim in, maar dat zouden we in Reykjavik ruimschoots goedmaken, want direct na aankomst op het vliegveld, hurry het vliegtuig in wat op ons stond te wachten en om 19.00 aankomst Isafjordur, autosleutels  door chauffeur Johan in ontvangst genomen, auto opgezocht wat geklooi met de achterklep die niet openging, dan zomaar naar Sudavik. Als gebruikelijk alle bestelde boodschappen compleet aanwezig. We zaten op Tungata 12 met de luxe van 4 slaapkamers, echt een ruim huis. Hierna naar Amma Habby voor de gebruikelijke Hamburger en het wachten op de overige bagage, welke om 21.00 uur arriveerde, daarna de bootcontracten met Henri in orde gemaakt waarbij Dick als vaarbewijsbezitter de honneurs waarnam. Kregen boot 7614 toegewezen een boot v/e ander type als de overige boten, wat groter/ruimer met 125 PK voortstuwing. Tungata 12 opgezocht, hengels opgetuigd en overige uitrusting gereedgemaakt. Na nog een slaapmutsje de luiken gesloten.

Woensdag 22 juni
Om 06.30 eruit koffiezetapparaat als eerste aan, gebakken eieren met bacon lekker sappie erbij , lunchpakketje , appeltje banaantje, thermosfles koffie , cola en frisdrank voor aan boord.
Stralend weer en alle visstekken bereikbaar en bevisbaar, eerst nog de bootinstructie voor de bootkapiteins en daarna de haven uit en vol gas naar de visstekken, het vol gas voor de 7614  resulteerde in een maximale vaart van af en toe 16 knopen, maar ook terugzakkend naar 12 knopen zonder de gashendel aan te raken. Plan was te starten op stek 5 en daarna door te varen naar stek 6 en de boot op 50 meter geparkeerd. Start altijd met het vangen van aasvis ,  koolvisjes, schelvisjes en makreeltjes , makreel heb ik deze week totaal niet gevangen, terwijl wat later in het seizoen heb je binnen kwartiertje een emmer vol. Dat aasvissen, doe ik met  een“Westin Edge” van max 120 gr/8/10 LBS ,  Van Staal molentje erop 14/00 spiderw. Voorslag 70/00 met een 110 grams Deco pilkertje enkele Gamagatsu 8/0 circle haak/ met op de bovenste splitring een rode 6/0  gummimack met daarboven 2 makrelenveertjes (tegenwoordig Hockays).  Dat werkt meestal perfect. Dan vang je meestal de vis welke niet de bedoeling is er duikt direct een KB van 81 cm op , en begint de slip zachtjes te tikken en dan gaat het krom tot in het handvat. Dat emmertje aasvis is er toch gekomen. We zijn zo de hele dag op 6 gebleven en tussen de 40 en 60 m gevist en soms hele lange driften gemaakt. Na het aasvissen schakel ik dan over op PENN TRQ Spin/Popping  120/160 gr.dat is dan na de Westin al een “pook”. Had ook nog een 30 LBS Regiment bij maar daar heb ik de hele week niet mee gevist, Afhankelijk van diepte/stroming vis ik dan met een 175/250 gr. Deco  enkele haak bovenste splitring met een flap koolvis/schelvis eraan of een 210/280 Westin Jig Head (echte perma steel trebles erop)  met een heel kool/schelvisje erop vangt wat minder maar wel de grotere. Hebben op enig moment het westelijkste puntje van 6 bezocht ook hier leuk gevangen maar geen prijsvissen, hadden toen 2 mijl door moeten varen, maar dat wisten we toen nog niet daarover straks meer. Om 17.00 teruggevaren naar Sudavik.

IJsland Johan 2016 4Donderdag 23 juni
Na het ontbijtritueel , vis lossen en de haven uit, was stralend weer en gewoon warm in de fleece,  mochten echter niet naar buiten ivm de wind. We zijn tot iets voorbij Bolangurvik gevaren en daar gestart met driften op de 50 m lijn, het was afgaand water tot een uur of 11 , dus we driften zachtjes naar buiten op 5. Binnen 20 min voldoende aasvis en gestart met 175 gr Deco met een flap kool/schelvis leuke KB tussen de 70/90 cm. Bij de eerste longline markers teruggevaren naar de start v/drift , hier stonden binnen 5 minuten 3 hengels krom  met 3 zeewolven in een trek, had zelf een fraai exemplaar van 110 cm. Geprobeerd op de plot dezelfde drift te maken, maar dat leverde geen resultaat, op de kentering zo tussen 11.30 en 13.00  een taaie visserij, met veel klein spul wat allemaal verder mag groeien , divers kunstaas geprobeerd waarbij de Sandeel toch goede resultaten geeft en ook de nieuwe Berkley Giant Ripple is aan licht materiaal uitstekend te vissen. Leverde die dag mij grootste KB op stek 2  95 cm, maar wel op 55 m. Om 17.30 teruggevaren naar Sudavik.

Vrijdag  24 juni
Deze dag hadden Ad en Johan het plan opgevat Henri als visgids in te huren, had zelf zoiets dat doe je alleen als je op zeker naar buiten kan anders heeft het geen toegevoegde waarde, want het zag er in het fjord twijfelachtig uit. Moesten tot 09.30 op Henri wachten tot hij klaar was met lossen en tanken. Met Henri achter het stuur de haven uit en hij legde uit dat fjord is net een trechter hoe verder naar buiten en hoe breder het fjord hoe meer de wind gaat liggen, maar dan alleen als de wind vanuit het fjord komt is de wind NW en staat in het fjord wordt het een ander verhaal. En het verhaal klopte tot aan Bolangurvik een stevige deining , maar daar voorbij vlakte het steeds meer af. We zijn toen redelijk comfortabel op 6 gestart, alleen dat leverde niets bijzonders op, daarna 4 mijl west over, ook hier matig resultaat. Daarna nog 3 mijl buiten 6 opgestoomd en gestart met driften op 38 m. Viste met de TRQ Spin/Popping  250 gr Deco 10/0 circle haak en op de bovenste splitring een 8/0 gummi-mack (nooit geen vals gehaakte vis meer) Hier was elke worp raak binnen een half uur 6 KB rond de 90 cm, was niet goed genoeg voor Henri pilker eraf en een 240 gr Crazy Daisy erop met een mintgroene fluor staart. Dat bracht een 4 tal meter KB en mijn zwaarste KB v/d trip 14 KG , heb het niet verder kunnen brengen, maar heb er van genoten op licht materiaal. Met name de Penn Clash 5000  17/00 SPW en 90/00 voorslag , vooral als de slip zachtjes begint te tikken en soms giert, niet schokkerig maar heel soepeltjes. Henri heeft voor ons 3 driftstartpunten voor ons in de plot gezet en op het hart gedrukt “keep on shallow water” niet dieper dan 50 meter en ook 2 spots met coordinaten boven stek 9, alleen daar zijn we niet geweest. Verder nog een relax constructie om te vissen met een extra treble aan een 110/00 nylon lijntje aan de circle haak voor de aasvis, dan is het bijna een Jig Head, ingooien hengel tegen de reling en zitten, gaat altijd goed. Hadden ook nog een leuke zeewolf gevangen, die heeft Henri voor ons vakkundig gefileerd , ter inlevering bij Amma Habby voor ons diner van ZA. Om 17.30 begonnen aan de terugvaart,  was toch weer een leerzame dag, kwamen niet boven de 13 knopen , 19,30 binnen in Sudavik, vanavond de Kees Graaf Spaghetti gekookt, was nog wel wat ingredienten vergeten, maar ging  schoon op.

IJsland Johan 2016 7ZA   25  juni
Voor ZA hoorden we na het tanken en vislossen , dat er ’s-avonds na 20.00 uur  en de rest v/d nacht de wind er geheel uit zou vallen, met een voorgesteld vertrek om 14.00/15.00 uur, hiervoor zou dan het avond diner naar 13.00 uur naar voren gehaald worden, dus gingen wij rond 13,00 uur aan de Zeewolf, perfect klaargemaakt. De ochtend hadden we gebruikt voor shopping in Isafjordur . Om 14,30 uur de haven uit richting stek 5 voor een paar proefdriftjes, golfhoogte viel wel mee, maar de wind en het voluit lopende getij, dan drift je dus te hard en kom je met 400 gr nog niet aan de grond kansloos vissen dus !  Volgens Johans telefoon zou er verder op zee minder wind staan, ok dan stomen we op naar de markers die Henri in de plot heeft gezet, hierbij rustig aangedaan, waarbij het merkbaar werd dat wind er steeds verder begon uit te vallen.  De eerste drift gestart op 38 m, met 250 gr Deco , circle 10/0 haak en 8/0 rode gummi mack aan de bovenste splitring, binnen een half uur 5 KB rond de 90 cm, teruggevaren naar de eerste marker , nu een drift met de crazy daisy  4*  meter KB binnen 30 min. De wind viel nu verder helemaal weg , waarbij het wel wat dampig werd en de vaste wal niet meer zichtbaar, verder ideale omstandigheden, alleen Dick kreeg het moeilijk, had de nacht wel door willen vissen, maar het is niet anders, om 23.00 uur besloten terug te varen naar Sudavik , maximale snelheid 12 knopen. Toch een kist vol, voor mij max 12 KG. Om 00.30 terug in Sudavik.

ZO  26 juni
Na het ontbijt tanken en lossen, er was overdag behoorlijk wat wind voorspeld dus buiten uitgesloten. Om 09.00 uur naar buiten waarbij voorspeld was dat in de avond na 22.00 uur de wind eruit zou vallen, dus veel boten gokten hierop en bleven binnen, opgestoomd naar Bolangurvik met een NW wind waarbij we dus naar binnen driften op de 50 m lijn, tot terhoogte v/d tunneltjes hier wat 70/80 cm KB gevangen, waarbij Ad/Johan aangaven terug te willen naar Sudavik om het in de avond/nacht te proberen, aldus gedaan en met Dick teruggevaren  naar stek2 , koolvisjes gevangen als aas, en Dick had nog geen Zeewolf, dus al moet ik hem er zelf aanbinden , jij vangt Zeewolf.  Dat is dus ook gelukt onder slechte omstandigheden op Stek 2, de wind en golfhoogte dusdanig dat je alleen met de kont op de golven en de motor “deadslow” achteruit een beetje op de plaats beleef en met 250 gr kon vissen om de bodem te halen.  Om 17.00 uur terug waarbij Ad en Johan ’s-avonds om 21.30 zijn uitgevaren.

IJsland Johan 2016 2MA  27  juni
Na lossen en tanken om 09.00 uur eruit Ad en Johan hadden de hele nacht met weinig succes gevist en bleven aan de kant, dus samen met Dick het water op, opgevaren naar boven Bolangurvik met de ebstroom in de kont gestart met driften op 50 m en zachtjes naar buiten, leuke KB op de Westin ipv aasvisjes en doorgedrift tot de eerste “longliner markers” hier liep nog een aardige deining van afgelopen nacht 4 tot 5 meter, teruggevaren tot het eerste startpunt  en een nieuwe drift naar buiten. Rond 12.00 uur begon de vloed te lopen en kakte de deining helemaal in, toen de fout gemaakt niet over te steken naar stek 7 en 7A.  Maar goed dat is achteraf , nog wel wat leuke KB gevangen op licht materiaal en om 17.00 uur terug met een 8 KG KB als max. ’s-Avonds de clash tussen Ijsland en Engeland met de prijsuitreiking, daarna spullen opruimen en inpakken.

Di 28 juni
Min of meer verslapen anders heb ik een ingebouwde wekker,  koffie gezet , eitje gebakken, boot afgetankt en vis gelost, ligt er een andere boot op de vaste plek ?? Bedden afgehaald , vuilnis buiten alles opgeruimd, supermarkt afgerekend en bagage buiten gezet , wat om 11.00 werd opgehaald. Daarna met Henri alles afgerekend en naar Isafjordur waar we om 17.00 uur een afgetankte auto moesten inleveren.  Omdat we genoeg tijd hadden op het plaatselijke postkantoor veel interessante Ijslandse postzegels ingeslagen voor de collectie, met een serie “Puffins” (papegaaiduikers”) voor de kleindochters op een mooie Ijslandse ansicht . Om 17.00 uur op het vliegveld , waar dus vanwege slecht weer niet opgestegen kon worden , toen om 18.00 uur naar de landingstrip van TALKNAFJORDUR  2 uur rijden. Vandaar in 35 minuten naar  Reijkjavik. Na aankomst nog een hamburgertje gegeten.

WO  29 juni
Om 04.00 eruit , snel ontbijtje , overige bagage opgehaald en naar de bus, duidelijk was de vorige avond al , dat een bus niet genoeg was, dus kwam aan stond er een bus waar nog net mijn hengelkoker in kon, komt op hetzelfde moment een tweede bus aanrijden en daar mijn tas ingezet, door al dat gedoe de handtrolley in de hal laten staan, Raffie heeft dat bij een laatste controle voor mij gered, alsnog bedankt dat is dus CT !!  Daarna naar Keflavik wat probleemloos verliep, voor de baas nog wat cosmetica van “BLUE LAGOON” ingeslagen, kan je mee thuiskomen voor vrouw of vriendin alleen in Ijsland verkrijgbaar. Op Schiphol van iedereen afscheid genomen.

Samenvattend een gigantische leuke groep vissers, dit waren de beste omstandigheden waaronder ik in Ijsland heb gevist, jammer is het dan dat ondanks de gigantische hoeveelheid vis de 20 plus KB  er niet uitkomt, maar dat neemt niet weg dat ik heb genoten met mijn spinhengeltjes.

Linda , Raffie bedankt voor alles met name de uitstekende organisatie, dat doet op dat terrein jullie niemand na op zeker.

Namens Ad , Dick , Johan en schrijver van dit verslag Kees.
Op de foto’s zie je alleen Johan !

IJsland Johan 2016 IJsland Johan 2016 7 IJsland Johan 2016 6 IJsland Johan 2016 4 IJsland Johan 2016 3 IJsland Johan 2016 2 IJsland Johan 2016 1