Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen & overtochten

Penn IJsland Festival 2015 Rob

Penn IJsland Festival 2015

Penn IJsland Festival 2015 - 8Na er maandenlang naar uitgekeken te hebben was daar op 18 augustus eindelijk zover, het begin van het Penn IJsland festival 2015. Om even na 10en ontmoetten we de familie Cordes op Schiphol, om vervolgens met 27 man naar IJsland af te reizen. Nadat iedereen compleet was verliep de check in soepel en konden we rustig een hapje eten. Na het Penn festival in Juni 2014 meegemaakt te hebben gingen wij (Rob en Martyn) er vanuit dat het weer niet slechter zou worden in deze editie. Deze editie stond namelijk in het teken van wind, wind en nog eens wind met uitschieters van 20 m/ps. De vooruitzichten voor deze week waren redelijk goed waarin vooral dag 1 aangegrepen moest worden om naar de verre stekken te varen.

Helaas weet je het in IJsland nooit en veranderd het weer per uur. De vlucht naar IJsland verliep zonder problemen, om vervolgens nog de binnenlandse vlucht naar Isafjordur te pakken. Eenmaal ‘s avonds aangekomen in Isafjordur bleek het nagenoeg windstil en perfect visweer. De visdrang begon hierdoor meteen al aardig op te lopen. Om zo min mogelijk vistijd te verliezen heeft Raffie geregeld dat de bootuitleg en examens op dinsdagavond werden gedaan. ’s Avonds nog snel de Hengels opgetuigd en vervolgens lekker gaan slapen.

Penn IJsland Festival 2015 - 14De woensdag ging de wekker alweer vroeg om zoveel mogelijk van het gunstige weer te kunnen profiteren. Om 06:00 voeren we dan eindelijk uit om rechtstreeks koers te zetten op stek 6. De zee was nagenoeg plat, en het weer erg aangenaam. Onderweg zijn we gestopt om aasvis te vangen op de paternoster. Wat meteen opviel waren de grote aantallen koolvissen die we vingen in een kort tijdbestek, aangezien we vorig jaar nagenoeg geen koolvis vingen. Na een mooi aantal aasvissen hebben we de reis naar stek 6 verder voortgezet. Aangekomen op stek 6 meteen de eerste cutbaits en pilkers overboord, hopend op die dikke kabeljauw.

Na flink wat kleinere vissen te hebben gevangen leek het of de grote jongens geen zin hadden om te bijten. Wat bleek, deze periode zwom er abnormaal veel aasvis in het fjord bestaande uit koolvis, spiering en haring. Door dit voedseloverschot was er nou eenmaal minder trek in de cutbaits en pilkers. Na verschillende dieptes te hebben geprobeerd op stek 6 bleef de zwaarste vis op 10Kg steken. Op de terugweg nog stek 5, 3 en 2 aangedaan maar ook daar geen joekels. Eenmaal teruggekomen in de haven bleek de dag winnaar een kabeljauw van 17Kg. Mooie vis, maar helaas nog niet in de aantallen die we van vorig jaar gewend waren op de laatste dag. S ’avonds lekker gegeten en een biertje gedronken om de dag erna weer uit te varen.

Penn IJsland Festival 2015 - 15Donderdag bleek de gevreesde wind al aanwezig en was het een wereld van verschil vergeleken met de woensdag. Bewolking, harde wind en veel golven maakten het vissen alleen mogelijk op stek 1,2 en 3. Na een kort begin op 2 bleek het hier ook al te ruig en zijn we naar de onderwaterberg op stek 1 gevaren. Dit leverde meteen leuk vis op maar ook veel ondermaatse. Na een poosje bleken cutbaits ook gulzig gepakt te worden waarna ik een mooie kabeljauw ving van +- 5Kg. Rond een uur of 4 vonden we het welletjes en voeren we terug naar Sudavik. ’s Avonds met de weging bleek ik de zwaarste vis van de dag te hebben van 4.84 Kg, 50 gram verschil met de nummer 2. Kort hierna kreeg ik de dagprijs door Raffie aangereikt in de vorm van een mooie Penn sargus.

Vrijdags waren de vooruitzichten ronduit belabberd dus besloten wij aan land te blijven. In de middag zijn we met Raffie en Linda in Isafjordur een hapje gaan eten, waarna er in ons huisje nog een kopje koffie werd gedaan. Die dag zijn er alsnog 3 boten uitgevaren, maar ook die hadden helaas ook geen grote vis mee terug. Zaterdag ook op stek 1 gaan vissen met nagenoeg dezelfde vangsten als donderdag, alleen geen dag winnaar.  De golven waren nog aan de forse kant, maar de boten zijn ontzettend veilig waardoor je je niet snel zorgen hoeft te maken. Zondag ging de wind wat meer liggen, waardoor wij naar stek 3 en 4 zijn gevaren. Dit resulteerde in veel mooie gullen, 3 zeewolven, 1 lom, 1 snotolf en een hele hoop koolvis. Al met al soorten genoeg maar helaas geen meter + vissen.

Penn IJsland Festival 2015 - 18Die dag kwam de winnaar van stek 7, waar dus wel weer grote vis zwom. Op de laatste dag was de wind weer terug en in combinatie van regen en kou. Hierdoor kreeg ik koude handen en voeten dus was mijn visdag snel voorbij. Na een paar uurtjes werd ik dan ook thuis afgezet, en gingen mijn vader en Ad nog verder vissen. Doordat de wind in de loop van de middag ging liggen konden stek 7 en 5 weer redelijk bevist worden. De boten die deze keuze maakten hebben dan ook mooi gevangen zoals het in IJsland kan en hoort. Toen iedereen terug in de haven was lag de steiger dan ook bezaaid met mooie vissen van rond de 15Kg.

Toch bleek de zwaarste vis van de week al op woensdag te zijn gevangen. ’s Avonds de prijsuitreiking in Amma Habby door Raffie waarna de (vis)week besloten werd met een rondje van Finnur (huiseigenaar). Op de vertrek dag kon er nog tot 13:00 gevist worden, maar is er uiteindelijk maar 1 boot vroeg vertrokken om nog wat mooie vis te scoren. ’s Avonds de binnenlandse vlucht gepakt naar Keflavik, om vervolgens de dag erna weer veilig op Schiphol aan te komen.

Helaas speelde het weer niet mee tijdens deze week, maar dat mocht de pret niet drukken. Wij kijken dan ook terug op een gezellige week die ook top georganiseerd was door Raffie en Linda. We kijken nu alweer uit naar de volgende reis met Cordes Travel!

Martyn & Rob de Looper

Penn IJsland Festival 2015 - 4 Penn IJsland Festival 2015 - 3 Penn IJsland Festival 2015 - 2 Penn IJsland Festival 2015 - Penn IJsland Festival 2015 - 9 Penn IJsland Festival 2015 - 8

Penn IJsland Festival 2015 - 13 Penn IJsland Festival 2015 - 14 Penn IJsland Festival 2015 - 15 Penn IJsland Festival 2015 - 16 Penn IJsland Festival 2015 - 17 Penn IJsland Festival 2015 - 18 Penn IJsland Festival 2015 - 12

Penn IJsland Festival 2015 - 11 Penn IJsland Festival 2015 - 10 Penn IJsland Festival 2015 - 6 Penn IJsland Festival 2015 - 1 Penn IJsland Festival 2015 - 5 Penn IJsland Festival 2015 - 7