Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen & overtochten

Onze visreis naar IJsland 2015

Onze visreis naar IJsland  2015

IJsland-2015-Mark 34Wind or no wind? That is the question.
Bolungarvik. IJsland 4 tot en met 19 augustus 2015

Dinsdag 4 augustus  2015:
7.00 uur en wij, Huub, Ben en ik gaan weer via Cordes Travel naar IJsland om onze pr’s scherper te stellen en om 2 nog nooit gevangen soorten, de heilbot en de zeeduivel, te verschalken.  We hebben dit keer weer voor Bolungarvik gekozen omdat dit dichter bij open zee is. Bolungarvik ligt in de Westfjorden van IJsland helemaal in het Noord-Westen. Dit gebied wordt gekenmerkt door zijn ruige landschap. Zijn vele fjorden, bergen, vaak dichte mist  en de met veen bezaaide rotsen, bepalen een uitgesproken aparte, bijna buitenaardse, sfeer.

De reis verloopt voorspoedig; 7.45 uur vertrek uit Landgraaf, 10.30 uur aankomst Parkeergarage Skypark, 11.00 uur Schiphol en met lichte vertraging om 14.30 uur vertrek naar Kevlavik International, 15.10 uur aankomst Kevlavik. Om 16.55 uur vertrek met de bus naar Reykjavik voor de binnenlandse vlucht naar Isafjordur. Dan het enige minpuntje van de heenreis; we moeten retour naar Kevlavik omdat een Duitser niet weet wat “green -white bus with green letters Crimmson betekent en stapt in een witte bus met 3 rode letters. Daarom te laat op vliegveld voor binnenlandse vlucht en pas om 19.40 vertrek. Na busreis vanaf vliegveld om 21.30 uur aankomst in appartement. De bestelde boodschappen staan klaar en de ijskast is gevuld. De test voor het “vaarbewijs” wordt met verve gemaakt en we maken wat  afspraken met Mathias voor morgenvroeg.

IJsland-2015-Mark 51Woensdag 5 augustus:
Om 5.30 uur reveille en dit zal de komende 2 weken de tijd zijn om op te staan. Snel internet checken voor de wind- en weersvoorspelling en de getijden voor vandaag. Vandaag echter teveel wind (5-6) om uit te varen; we zijn en blijven landrotten. Wind- en weersvoorspellingen voor IJsland zijn te vinden via Vedur of Belgingur. Zelfs de ervaren vissers twijfelen over het uitvaren zoals je op foto kunt zien; ze kijken zorgelijk in de verte. Na de toewijzing van boot 7562 en de uitleg van Mathias gaan we de, via Cordes Travel, bestelde boodschappen betalen en rijden we naar Isafjordur, een kleine havenstad waar ook het vliegveld ligt. Hier doen we bij de “Bonus”, een grote en goedkopere supermarkt, wat aanvullende boodschappen. Op de terugweg gaan we in Bolungarvik bij Verslunar Geiri voor de eerste keer hamburgers eten. Ook dit zal de komende 2 weken vaker gebeuren.

Donderdag 6 augustus:
Tegen beter weten (windkracht 3-4 in fjord) in om 11.00 uur toch uitgevaren omdat het teveel kriebelt. Wind is nog te krachtig voor landrotten maar we willen onze zeebenen testen en weer wat ervaring opdoen met de boot en het nieuwe materiaal. Poging is niet helemaal voor  niets geweest. De eerste bijna meter (96cm) wordt gevangen en we hebben walvissen en dolfijnen gespot. Vangsten verder alleen maar klein spul (kleiner dan 80 cm) en 1 roodbaars.

IJsland-2015-Mark 29Vrijdag 7 augustus:
Windkrach 3-4 uit N NO. Voorspelling is dat later in de middag de wind wat afneemt en daarom besluiten we ook later uit te varen. We gaan proberen of de plekken 5 en 6 “te doen zijn”. Deze plekken zijn perfect aangegeven op de zeekaart die je bij het boeken van de reis ontvangt. Samen met de plotter zijn deze zonder veel moeite te vinden. Helaas golven van 4-5 meter, voor ons teveel van het “goede”.

Zaterdag 8 augustus:
Vandaag zijn de voorspellingen beter (windkracht 2-3) en ’s morgens zou het te doen moeten zijn. We besluiten als we om 8.30 uur de haven uitvaren om de oversteek te wagen naar plek 7a. De plek waar we in 2013 zo succesvol zijn geweest. Het blijkt een goede keuze. We vangen grote kabeljauwen waarvan meerdere boven de meter. Grootste is 1.15 meter, gevangen door Ben. Rond  13.00 uur wordt de wind te sterk en besluiten we terug te gaan en nog even op plek 2 in het fjord te proberen. Er worden enkele mooie kabeljauwen gevangen maar ook zeewolf en een kleine heilbot??. We twijfelen of het een heilbot is en ook de foto’s op internet geven geen definitief uitsluitsel.

IJsland-2015-Mark 49Zondag 9 augustus:
Weersvoorspelling voor vandaag ziet er slecht uit. Wind N- NW 4-5 en vanmiddag op sommige plekken zelfs 6-7 in het fjord. Omdat de mist ook nog eens over Bolungarvik trekt, besluiten we om vandaag niet uit te varen en een meer, Syðridalsvatn  (Lake Syðridalur), bij ons in de buurt te gaan bekijken. We hadden graag eens geprobeerd om een zeeforel, bruine forel of zalm te vangen. Helaas hebben we geen zoetwatermateriaal meegebracht.  Ook gaan we naar de waterval van Dynjandi (ook wel de Fjallfoss of bergwaterval genoemd). Meer dan een uur rijden door de bergen over onverharde wegen maar de moeite meer dan waard. Op de terugweg eten we in Isafjordur in het restaurant Husid.

Maandag 10 augustus:
Voor  vandaag voorspelt men tot 12.00 uur windkracht 3 N en daarna oplopend naar 4-5 N-NW. We gaan zo vroeg mogelijk weg en proberen of  plek 7 goed te bereiken en te bevissen is.  Laag water is vandaag om 11.20 en hoog water is vandaag om 17.43. Deze getijden zijn ook te vinden op: Getijden Bolungarvik. Het bereiken van de plek was buiten enkele flinke sprongen J te doen. Het vissen minder. We kunnen de vis niet vinden en de wind wordt drastisch sterker. We besluiten om dichter bij Bolungarvik te gaan vissen op plek 2. Hier vangen we meerdere mooie gullen van rond de 80-90 cm en ook meerdere “maatse” schelvissen. Dit is echter niet waarom we naar IJsland gekomen zijn. Rond 15.30 besluiten we te stoppen en gaan we terug naar het appartement. Onderweg gaan we echter eerst hamburgers en pizza eten bij Geiri.

IJsland-2015-Mark 31Dinsdag 11 augustus:
Vandaag belooft het een mooie dag te worden. Windvoorspelling Z-ZW 3 die verder op de dag afneemt naar 2 met zelfs 14 graden en  (hier en daar) zon. Vandaag de eerste keer dat ons uitzicht op de bergen in de zon ligt. We besluiten naar plek 6 te gaan omdat Mathias ons vertelt dat daar veel grote vis te vangen is. Aangekomen op plek 6 blijkt de voorspelling windkracht 3 in IJsland volgens ons toch net even anders dan in Nederland. Er staat een straffe wind met 4-5 meter hoge golven. We besluiten toch enkele driften te maken en de driftzak komt hierbij heel goed van pas. We vangen veel kabeljauw die bijna allemaal boven de meter zijn, schelvissen van 80-90 cm en zelfs een zeewolf wordt de boot ingetrokken. De wind neemt in de late middag af en we blijven vis vangen. Waarbij de nieuwe materialen, de Penn Legion Jig en de Penn Fathom 60, zich danig kunnen bewijzen. De precieze hoeveelheid vertellen wij jullie morgen omdat de vis nadat we morgen gelost hebben direct wordt verwerkt en via internet de hoeveelheden op te vragen  zijn.

IJsland-2015-Mark 25Woensdag 12 augustus:
Vandaag gaat het stormen en omdat wij toch als motto hebben ”safety first” gaan we niet vissen bij windkracht 5 vanuit W in de morgen met oplopend tot 7-8 W in de middag en avond. Rond 8.30 uur gaan we lossen en aftanken zodat we morgen direct wegkunnen als het weer het toelaat. We praten wat met Mathias en hij geeft ons enkele tips en een kaart om de dag door te komen. Een zeehondenkolonie bekijken bij Hvítanes en de lekkerste waffels in de Westfjorden eten, lijkt ons wel wat. Helaas is het Huub gisteren in de rug geschoten bij het takelen van die kilo’s kabeljauw en gaan Ben ik alleen op pad. Het is dik 80 kilometer van Bolungarvik vandaan en als je je niet overal 🙂 aan de maximum snelheid houdt en niet teveel last hebt van overstekende schapen dan kun je er in 1 uur en 1 kwartier zijn. De heenreis duurt wat langer omdat we nog bij Kambsnes (officieel “look out point”) stoppen om van de mooie uitzichten over het fjord te genieten. De zeehonden bij Hvítanes zijn leuk om te zien en mee te maken. Als je gaat dan ga bij laagwater en neem een verrekijker mee anders  zul je ze niet goed kunnen zien. Een kilometer verder ligt het gerestaureerd boerderijtje Litlibaer waar je inderdaad lekkere koffie en overheerlijke wafels met jam en slagroom krijgt, die wij ons goed laten smaken.

Voordat we het vergeten, we hebben beloofd om de vangst van gisteren nog door te geven; 324 kg Kabeljauw, 34 kg schelvis en 8 kg zeewolf. Niet slecht voor een dagje vissen als je daarbij bedenkt dat we de goed gehaakte gullen kleiner dan 80 cm terugzetten (we blijven sportvissers). Buiten dit nieuws kunnen we ook meedelen dat we ’s morgens via de chat met Raffie uitsluitsel hebben over de op zaterdag door Huub gevangen vis; het was werkelijk een heilbot.

Donderdag 13 augustus:
De, door de storm gedwongen, rustdag gisteren heeft ons laten merken dat het geen sinecure is het vissen in IJsland. Je begint alle spieren in je lichaam te voelen en de uit Nederland meegenomen middeltjes tegen spierpijn zijn daarom geen overbodige luxe. Vooral je nek, armen en rug krijgen het zwaar te verduren.

Gisterenavond zijn we nog gaan eten in het (enige) restaurant in Bolungarvik omdat we toch eens iets anders wilden eten dan hamburgers of pizza. Ze hebben geen uitgebreide menukaart maar de kabeljauw en de sandwich lams rilette waren lekker en de groentesoep vooraf was ook goed. Verder hebben ze als hoofdgerechten schol, vissoep en een maaltijdsalade met kip op het menu staan.

IJsland-2015-Mark 42Vandaag belooft qua wind weer geen rustige dag te worden. Toch wagen we een poging en gaan om 9.00 uur buitengaats op plek 6 proberen. En bij proberen blijft het. Golven van boven de 5 meter maakt het vissen niet makkelijk. We vissen op verschillende plekken en op diverse dieptes van 40 tot 120 meter. We kunnen echter de grote vis (vanwege storm gisteren?) niet vinden en gaan daarom ’s middags terug naar het fjord om daar eerst op 90 tot 100 meter de grote vis te lokaliseren. Als ook dat niet lukt gaan we naar plek 2 om daar wellicht wat zeewolven te verschalken. Ook dat is vandaag een brug te ver. Met een allerlaatste poging maakt Ben een gefileerd koolviskarkas aan zijn pilker en houdt hem vlak bij de bodem. Even lijkt hij vast te hangen maar al snel blijkt dat hij een grote vis gehaakt heeft. Na een dril van ongeveer 10 minuten komt een heilbot van 80 tot 90 cm boven. Helaas is de heilbot te dun in de lip gehaakt en valt hij van de haak. Weer een ervaring rijker keren we om 17.00 uur terug naar de haven. Onderweg gaan we weer hamburgers eten bij Geiri, we kunnen er geen genoeg van krijgen

Vrijdag 14 augustus:
“It sounds like a broken record” maar vandaag is de windvoorspelling weer niet gunstig. Windkracht 6 NO. Geen doen, als je bedenkt dat gisteren bij windkracht 4-5 de golven hoger dan 6 meter waren. Het waren net “wanden van water” die op je af kwamen. We besluiten daarom vandaag in het fjord op plek 2 te gaan vissen omdat daar de wind niet boven windkracht 4 zou komen (volgens de voorspelling van Vedur). We vertrekken rond 9.30 uur maar de wind staat echter dermate ongunstig dat de golven ook in het fjord een hoogte van 3 tot 4 meter bereiken. De gure wind en de regen die ’s middags begint te vallen, maakt het vissen geen pretje. We vangen alleen maar klein spul met een enkele uitschieter boven de 80 cm. We hebben het geprobeerd maar om 13.00 uur besluiten we om terug naar het appartement  te gaan voor koffie en een broodje warme worst. Hopelijk krijgen we onze laatste 3 visdagen beter weer zodat we, enigszins voldaan, dinsdag de terugreis kunnen aanvaarden.

IJsland-2015-Mark 8Zaterdag 15 augustus:
5.15 uur Ben en Huub liggen nog op een oor en ik zit met een kop koffie internet te checken. Vedur en Belging voorspellen beide windkracht 1-3 Z-ZO op plek 7 en 7a. Hoog water is vandaag om 8.53 uur en 20.57 uur, laag water is om 15.02 uur. Veel belovende indicaties voor een goede visdag als (de voorspellingen allemaal kloppen en) we de vis kunnen vinden.  We vertrekken vroeg uit ons appartement zodat we direct om 8.00 uur kunnen uitvaren. We varen een uurtje linea recta naar plek 7a. Daar aangekomen blijken de voorspellingen te kloppen; zon en bijna geen wind. De golven zijn echter aan de hoge kant, ongeveer 4-5 meter. Omdat het lange langzame golven zijn, maken we toch een lange drift die ons van plek 7a over plek 7 naar plek 9 brengt. De drift is echter zo snel dat we onze pilkers van 700 gram moeilijk op de bodem kunnen houden. We besluiten na deze drift verder het fjord in te gaan waar het een stuk rustiger is. We vangen alleen “klein” spul van rond de 80-90 cm met een uitschieter naar 115 cm gevangen door Huub. We hebben wel de hele dag visite van dolfijnen, wellicht de reden dat we niet meer grote kabeljauwen vangen. Rond 16.00 uur moeten we terug naar de haven omdat op zaterdag tot 18.00 de gevangen vis gelost moet worden omdat op zondag de visafslag dicht is. Na een vaart van ongeveer 1 ½ uur lossen we de vis en ik besef me dat dit pas de 3e keer is dat we vis lossen deze vakantie. Een schril contrast met 2013 waar we elke dag 2 kisten hebben moeten lossen. “Don’t dwell in the past” is een deel van het gezegde van Boeddha, we hebben nog 2 kansen om de kabeljoekels te vangen waarvoor we gekomen zijn.

IJsland-2015-Mark 19Zondag 16 augustus:
5.25 uur en ik zit met een kop koffie weer vol goede moed internet te checken. Huub is ook al wakker. Bij Ben horen we voor de 4e keer zijn wekker; “good morning, good morning” hij sluimert nog een keer en droomt nog even verder over het vangen van zijn nieuwe pr. Vedur voorspelt de hele dag windkracht 1-3 Z-ZW op plek 6. Wel de hele dag bewolkt met max temperatuur 5 graden (zomer in IJsland J, volgens Raffie in de chat van enkele dagen geleden de slechtste zomer sinds vele jaren). Hoog water is vandaag om 9.22 uur en 21.26 uur, laag water is om 15.33 uur. Als gisteren, veel belovende indicaties voor een goede visdag als tenminste de golven ten opzichte van gisteren zijn afgenomen. Vandaag dus toch maar niet naar de kerk maar vroeg vertrekken naar plek 6. We struinen plek 6 helemaal af, verkassen regelmatig  en vissen op alle bekende plekjes op dieptes van 40 tot 110 meter. Het wordt niet de langverwachte en gehoopte topdag, maar er wordt vis gevangen. Huub vangt zijn 1e leng ooit en meteen 118 cm. Ook vangt hij de grootste kabeljauw van vandaag 124 cm. Ben en ik doen ook een duit in het zakje. Of beter gezegd, dikke vis in het bakje. Rond 15.30 neemt de kracht van de wind toe en varen we terug naar de haven. Hoeveel vis we vandaag gevangen hebben, vertellen wij nadat morgen de vis op de afslag verwerkt is en internet is bijgewerkt.

IJsland-2015-Mark 55Maandag 17 augustus:
5.30 uur en Huub en ik zitten aan de koffie te wachten totdat storing bij Vedur is opgelost. Belging meldt windkracht 5-6 in het fjord. Daar Vedur tot nu toe altijd accuraat is geweest , willen we deze site ook nog checken. Ben is inmiddels ook wakker en hij voelt zich al wat beter dan gisterenavond. Rond 8.00 uur werkt de site nog steeds niet en besluiten we naar de haven te gaan om met Mathias te overleggen. Mathias geeft aan dat plek 5 en 6 tot ongeveer 12.00 uur toch nog wel te doen zouden moeten zijn. We wagen het erop en varen uit. We maken 2 lange driften van 40 naar 110 meter en weten enkele kabeljauwen te vangen. Na deze 2 driften trekt de wind aan en worden de golven ons wat te gortig. We gaan om 12.00 uur terug naar de haven om de boot alvast te poetsen en onze materialen in het appartement te reinigen. Zorg dat je alle zout van je materiaal haalt want anders kun je ze weggooien. Wij hebben onze gebruikte hengels en reels dagelijks na de visdag ingespoten met zeepsop en de andere materialen in een emmer met sop gelegd.  Na het reinigen van onze materialen ruimen we het appartement alvast op en pakken onze koffers voor de terugreis.

Dinsdag 18 en woensdag 19 augustus:
5.30 uur, ik wilde bijna traditioneel internet checken voor het visweer maar vandaag is de eerste reisdag op weg terug naar “os schjoene Limburg” (helaas L). Om 8.00 gaan we boot aftanken en diesel betalen en daarna de auto wassen en aftanken. Ook gaan we de materialen uitzoeken die we in IJsland achterlaten om opgeslagen te worden voor de volgende keer dat we weer naar IJsland komen. Volgens planning: 15.00 uur worden koffers opgehaald en rond 16.00 uur het appartement verlaten om naar Isafjordur te gaan waar we tot rond 18.00 uur hebben om afscheid te nemen van de mooie Westfjorden. Rond 19.30 uur hebben we onze vlucht naar Reykjavik. IJslanders hebben niets met planningen J; koffers pas om 17.00 uur en vlucht pas om 20.40 uur met nog een tussenlanding bij Talknafjordur. In Reykjavik overnachten we, voordat we morgen, nadat we onze vis in ontvangst hebben genomen, om 7.40 uur naar Nederland vliegen en terugrijden naar Limburg. De 2 reisdagen lijken, zonder dat Cordes Travel daar iets aan kan doen, het minst gestructureerd omdat IJslanders volgens ons niets hebben met planningen en structuur.

Samenvattend en terugkomend op de titel; weer een geweldige ervaring in goed gezelschap en kameraadschap, mooi land en goede visomstandigheden. En indien de vraag in de titel met “no wind” beantwoord wordt dan zul je ongekende aantallen en maten vis vangen. Ik wil nu afsluiten maar niet zonder nog een speciaal woord van dank aan Linda en Raffie van Cordes Travel te richten.

Huub “Heilbotje” Hensels
Ben “Bono” Wennekes
en jullie auteur Mark “Albert” Gerards

IJsland-2015-Mark 34 IJsland-2015-Mark 55 IJsland-2015-Mark 33 IJsland-2015-Mark 25 IJsland-2015-Mark 2 IJsland-2015-Mark 5 IJsland-2015-Mark 4

IJsland-2015-Mark 3 IJsland-2015-Mark 1 IJsland-2015-Mark 6 IJsland-2015-Mark 7 IJsland-2015-Mark 8 IJsland-2015-Mark 9 IJsland-2015-Mark 10

IJsland-2015-Mark IJsland-2015-Mark 12 IJsland-2015-Mark 11 IJsland-2015-Mark 13 IJsland-2015-Mark 14 IJsland-2015-Mark 15 IJsland-2015-Mark 16

IJsland-2015-Mark 17 IJsland-2015-Mark 18 IJsland-2015-Mark 19 IJsland-2015-Mark 20 IJsland-2015-Mark 21 IJsland-2015-Mark 22 IJsland-2015-Mark 23

IJsland-2015-Mark 24 IJsland-2015-Mark 26 IJsland-2015-Mark 27 IJsland-2015-Mark 28 IJsland-2015-Mark 29 IJsland-2015-Mark 30 IJsland-2015-Mark 47

IJsland-2015-Mark 46 IJsland-2015-Mark 31 IJsland-2015-Mark 38 IJsland-2015-Mark 40 IJsland-2015-Mark 39 IJsland-2015-Mark 41 IJsland-2015-Mark 35

IJsland-2015-Mark 36 IJsland-2015-Mark 37 IJsland-2015-Mark 51 IJsland-2015-Mark 50 IJsland-2015-Mark 49 IJsland-2015-Mark 43 IJsland-2015-Mark 44

IJsland-2015-Mark 45 IJsland-2015-Mark 48 IJsland-2015-Mark 53 IJsland-2015-Mark 52 IJsland-2015-Mark 32 IJsland-2015-Mark 42 IJsland-2015-Mark 56