Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen & overtochten

Nieuwe reis in IJsland

IJsland 2017 - 48Nieuw reis naar IJsland 2018

Beste IJslandgangers,

Voor 2018 ziet de reis binnen IJsland er iets anders uit dan voorheen, Finnur heeft besloten niet verder te gaan met de binnenlandse vluchten, eerst schrokken we, maar als we horen en hebben ervaren hoe Air-Iceland aan het werk is, wordt dit een groot probleem voor de toekomst.

Probleem ligt bij de maatschappij die verantwoordelijk is voor de binnenlandse vluchten naar Isafjordur. Zij hebben gekozen om minder te vliegen en kleinere vliegtuigen in te zetten op deze luchthaven, ivm de goede wegen kiezen steeds meer IJslanders om naar huis te rijden en te vliegen naar het buitenland vanaf Keflavik (Reyjavik). Tevens is de toerisme enorm gegroeid in IJsland en omgeving en heeft men de grotere vliegtuigen nu ingezet op routes naar Groenland. Er is een groei om naar Groenland te vliegen, honderden Japanners willen daar 1-2 dagen heen via IJsland en dat brengt dagelijks veel meer geld in het laatje dan 1x in de week vissers te vervoeren.

IJsland 2017 - 46In 2017 zijn er heel veel vluchten gecanceld door het slechte weer in Groenland, de vliegtuigen kunnen daar dan niet weg en daardoor komen wij in de problemen. Ook de samenwerking met deze maatschappij is waardeloos en brengt heel veel onnodige stress met zich mee, voornamelijk pas 1-2 uur voor vertrek een vlucht cancelen, terwijl er als voorbeeld een orkaan waait. Wij zouden tijdens het Penn IJsland Festival om 20:00 naar Reykjavik terug vliegen, 2 dagen voor vertrek was de windkaart blauw, donkerblauw en paars, windkracht 8-9-10, volle bak wind dus. Wij wisten maandag al dat we dus dinsdag met de bus gingen, alleen we kunnen pas de bus nemen als de maatschappij officieel de vlucht cancelt, want dan pas hoeft Finnur (eigenaar accommodatie en boten) de vlucht niet te betalen en kan dan een luxe touringcar huren. Hij kan geen risico nemen om een touringcar te huren en ook nog eens het vliegtuig te boeken, dat zou duizenden euro’s aan extra kosten zijn.

Wij wisten dus op maandagavond al dat er veel wind stond en Air-Iceland heeft de vlucht op dinsdag pas om 16:30 officieel gecanceld, toen pas kon Finnur de touringcar laten komen, tja en dan rij je pas om 17:30/18:00 weg en moet je nog 6u rijden, met stops tussendoor 7u onderweg, dus aankomst hotel rond 00:30/01:00 !! Had de maatschappij een beetje eerlijk en netjes geweest hadden wij al om 10:00 in de ochtend kunnen vertrekken en waren we om 17:00 in het hotel geweest, tenslotte moet je om 04:15 op, want de bus komt om 05:00, nu hebben we dus maar 3 uurtjes kunnen slapen. Maar let op dit is niet de 1e keer, dit is al veel vaker gebeurd, te laat de vlucht officieel cancelen én veel vluchten die niet gaan, te kleine vliegtuigen waardoor niet alle gasten mee kunnen en ga zo maar door. Beloftes dat men vliegt zijn er genoeg, maar in de praktijk is het vaak anders.

Penn IJsland Festival 2016 - 44Nu kunnen we ook “gokken” met onze gasten en maar zien wat er gebeurd en als de groepen dan eenmaal in IJsland zijn, excuses maken voor het slechte weer en gemiste vluchten en ze alsnog met de bus sturen, terwijl je weet wat de kansen zijn dat je problemen hebt de binnenlandse vluchten, er is nu eenmaal heel veel veranderd. De neef van onze partner werkt bij Isafjordur vliegveld, dus onze informatie komt uit betrouwbare bron. Kortom we willen niet gokken met onze gasten, geen risico’s nemen of ze heel lang ergens laten wachten, nee we sturen onze groepen met een luxe touringcar en zijn we 100% zeker dat iedereen op tijd aankomt.

Wachttijden
Natuurlijk is het maar 45 min. vliegen, maar als je dan om 17:00 vanaf Keflavik naar Reyjavik gaat en daar de vlucht pas om 22:00 hebt, dus je op Reyjavik gewoon ook nog 4u moet wachten, is die bus zo slecht nog niet. Ook op de terugreis moet je vaak al om 10:00 uit je huisje terwijl de vlucht pas om 21:00 gaat, wederom uren wachten, want vissen doet niemand meer. Kortom laat je niet gek maken door valse beloftes van korte vluchten, ten eerste de vraag of ze gaan en ten tweede hoe laat gaat die vlucht dan ? Want als je dan 4-5u moet wachten is die 6u busreis net zo lang en zie je nog eens iets van IJsland ! Onze bus zal op de terugreis rond 09:00/10:00 vertrekken en komt rond 15:00 aan in Keflavik, dus de laatste dag op normale tijden naar bed.

Penn IJsland Festival 2016 - 53Vanaf 2018 dus geen binnenlandse vlucht meer en heen en terug met een grote luxe touringcar, die allemaal vrij nieuw zijn. Onderweg wordt er 2x gestopt voor een toiletbezoek en men kan dan wat eten en drinken kopen. Het is de bedoeling dat men na aankomst in IJsland (Keflavik) rond 17:00/17:30 met de bus naar de accommodatie vertrekt, aankomst bij de accommodatie rond 01:00 (IJslandse tijd). Op de vertrekdag zal de bus rond 09:00 vertrekken en is men rond 16:00 in het hotel, de dag erna wordt men rond 05:00 opgehaald bij het hotel en rijdt men 5 minuten naar het vliegveld. Vanaf daar de vlucht naar Amsterdam, Düsseldorf of Brussel.

De aankomst en vertrektijden op de accommodatie en bij vertrek in het hotel blijven hetzelfde, alleen heeft men 100% zekerheid dat er geen vertraging is en je gewoon 100% zeker bent dat je op de accommodatie aankomt en gewoon op de volgende dag kunt gaan vissen. Ander voordeel is dat de bagage de hele reis bij je blijft, de bagage gaat mee in de aanhanger vd touringcar, dus bagage altijd aanwezig en niet meer wachten op je bagage.

Penn IJsland Festival 2016 - 57Voordeel is ook dat je nog eens iets ziet van IJsland, normaal zie je alleen de plaats en de direkte omgeving, maar nu rij je een prachtige rit door het woeste landschap en geniet je vd ongerepte IJslandse natuur en zul je IJsland zien zoals je nog nooit hebt gezien. Tijdens de reis is er iemand van de organisatie aanwezig, dus je bent altijd in goede handen.

Denk nu niet dat wij de enige zijn die deze problemen heeft met vluchten, prijzen en andere zaken, alleen is het de vraag wanneer zij deze informatie aan hun gasten geven, voor de boeking of wachten tot 90% al geboekt heeft, niet meer terug kan en dan het “slechte” nieuws vertellen. Zo zien we soms ook dat niet alle informatie in eenmaal duidelijk is, zo heeft Cordes Travel een huurauto voor de hele periode en bij een ander zag ik dat men die maar voor de halve periode heeft en men daarna een volle periode mag bijbetalen voor meer dan 650 euro. Cordes Travel gelooft nog steeds dat eerlijkheid het langste duurt en daar zijn we denk ik groot mee geworden. Niet dingen mooier maken dan ze zijn en klanten paaien, nee eerlijk en open zijn OOK als het een keertje negatief is.

Hoe dan ook is het een lange reis naar IJsland, maar dit vergeet je snel als je weer een 15+, 20+ of 25+ kabeljauw vangt, walvissen en dolfijnen ziet en papagaaiduikers om je boot zwemmen. Dus ach wil je ver dan moet je ook ver reizen, maar als je dan een topweek achter de rug hebt en je een prachtige week hebt met droomvissen, dan ben je alles snel vergeten en zo zie je nog eens iets van dat mooie land…. IJsland.

Zijn er vragen of is iets niet duidelijk, mail of bel dan even !

 IJsland Kabeljoekels 2016 38 IJsland Kabeljoekels 2016 27 IJsland Kabeljoekels 2016 40 IJsland Kabeljoekels 2016 39