Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen & overtochten

Geen bananen aan boord op de boot

Geen bananen aan op de boot !

Logo-zonder

Sinds 2004 dé specialist in visreizen !

Noorwegen, IJsland, Zweden, Denemarken, Canada, Laccadiven
Panama, Costa Rica, Malediven, Maleisië, Florida Keys, Fort Myers
GEEN BANANEN OP EEN VISBOOT !!!!

bananen-boot-06

bananen-boot-03Wie heeft er nog nooit van gehoord ? Géén bananen op de visboot, dat brengt ongeluk !!! In Europa is dit minder bekend maar in Amerika en in the Big Game wereld is het net zo erg als onder een ladder doorlopen, zwarte katten, schoenen op tafel en vrijdag de 13e, allemaal bijgeloof. Telt ook alleen voor die mensen die er in geloven, maar het gaat er dan ook niet om of het wel of geen ongeluk brengt, gaat even om de bijgeloof op zichzelf. Kijk maar eens op youtube of internet en typ dan “Bananas on the boat” moet je eens zien hoeveel artikelen en filmpjes je zult zien. Er zijn vele schepen die een grote sticker op hun boot hebben, tassencontrole doen en andere kapiteins vermelden het in hun papieren of  melden het op hun website, de grootste sterkste stoere sportvissers worden helemaal gek als er een banaan aan boord van hun boot is, want ze gooien jou en je banaan overboord als er een banaan aan boord wordt ontdekt. (zie hier, en hier en hier)

bananen-boot-07

Veel sportvissers en dan zeker in Amerika, Canada, Panama, Costa Rica en meer van dit soort prachtige warme visgronden is de banaan verboden aan boord en ook alles wat met een banaan te maken heeft, banaanchips, bananenlikeur, banaan-muffin enz enz ! Als je wel eens Wicked Tuna hebt gezien, de TV serie op Discovery, heeft de banaan wel eens vaker voorbij zien komen, als grap of als wraakactie. Veel vissers uit Europa hebben hier nog nooit van gehoord, dus wellicht is dit een kans om al dat ongeluk nu eens overboord te gooien en die banaan thuis te laten ! Wie weet ga je nu ineens wel goed vangen ?

 “Een banaan op een visboot brengt ongeluk !”bananen-boot-04

Waar komt deze bijgeloof, mythe vandaan ?
Er zijn uiteraard vele verhalen, de meeste uit de jaren 1600/1700, maar geloof de mythe en de verhalen bestaan echt, kijk maar eens op youtube of internet en typ dan “Bananas on the boat” moet je eens zien hoeveel artikelen en filmpjes er over te vinden zijn. Tientallen verhalen, anekdotes en mythes, maar daarom heet het ook bijgeloof, geloof het of niet, maar wil je het risico nemen ? Hier een aantal verhalen waarom er geen bananen aan boord van een (vis)boot mogen.

Vroeger vervoerde men in kleine houten, gevaarlijke schepen de bananen, niemand wil dat soort vrachten vervoeren om verschillende redenen, uit die bananen kwamen vaak vogelspinnen die de crew dan staken die dan vervolgens ziek werden en stierven. Ook omdat de bananentrossen erg onstabiel waren en met wat golven en wind ging de hele lading glijden en viel de lading overboord of kapseisde de boot.

bananen-boot-02Een ander verhaal/mythe is het feit dat bananen blijven drijven, in de oude jaren was er nog geen VHF en telefoon aan boord, dus als men grote trossen bananen zag drijven wist men dat er weer een boot gezonken was en er dus lijken konden drijven, gaf dus een slecht gevoel en daarom wilde niemand bananen zien.

Vissers werden ziek vh eten van bruine bananen, fruit wat werd vervoerd met bananen werden snel slecht, dus was er tijdsdruk om de bananen snel aan land te krijgen, door deze tijdsdruk moet men zo snel mogelijk varen en kon men geen vis vangen, geen vis geen voedsel, geen voedsel, dan ging de crew dood, de crew kon overboord vallen door de gladde bananen en de schillen, rottende bananen gaven een soort gas af, waardoor de crew ziek werd en zo zijn er nog vele meningen, verhalen, mythes en bijgeloven onder de kapiteins en crew van vooral sportvisboten.

Doe ermee wat je wil, geloof het of niet, maar wees gewaarschuwd voor de kapitein en de mogelijke pech tijdens je visreis ! 😉

bananen-boot-01