Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen & overtochten

Efjord visreis Noorwegen Gerard

Efjord visreis Noorwegen Gerard

Efjord-Simon - 20Efjord juni 2018

Begin Juni was het  dan zo ver, na maanden van wachten gaat onze vistrip eindelijk beginnen. De weken voorafgaand aan de reis hebben we al de nodige voorpret gehad met het  gieten van loodkoppen, het zoeken van stekken en het verzamelen van het nodige kunstaas. Rond een uur of 5 vertrekken we vanuit  Breda, nog eenmaal checken we onze bagage en tot onze schrik blijkt Gerard een deel van zijn hengel kwijt te zijn. Na de nodige stres blijkt deze onder de bijrijderstoel te liggen, pfoe gelukkig! Na een rit vol files komen we aan op Schiphol.

Gelukkig gaat het inchecken voorspoedig en zijn we ruim op tijd bij de gate. Na een koud biertje komen we al aardig in de vakantiestemming. Ondanks wat vertraging door dreigend onweer landen we op de geplande tijd in Oslo. Hier hebben we een overnachting waarna we de volgende dag doorvliegen richting Narvik.

Efjord-Simon - 15Ook de tweede vlucht gaat voorspoedig, in Narvik komt onze bagage als eerste van de band gerold. Snel laden we alles in de huurauto en zetten we koers richting de accommodatie Efjord. Onderweg worden de nodige boodschappen ingeslagen en schiet Simon de eerste mooie beelden met zijn drone. Bij aankomst op de locatie worden we hartelijk welkom geheten door onze gastheer Reidar. Na een korte uitleg over het gebruik van de boten en de dieptemeter kunnen we het niet laten om direct het fjord op te gaan. Omdat er redelijk wat wind staat hangen we 2 driftzakken overboord, deze blijken de rest van de vakantie toch wel een must! Zo kunnen we ook bij wat moeilijkere omstandigheden prima driften. In de paar uurtjes die we de eerste dag vissen komen er al de nodige kabeljauwen aan boord. Geen hele grote, een centimeter of 70, maar de lol is er in ieder geval niet minder om!

De volgende dag blijkt er erg veel wind te staan en komt de regen met bakken naar beneden. We kiezen ervoor om in de beschutting van het fjord te blijven, zelfs hier is het met 3(!) driftzakken nauwelijks te doen. Toch vangt Simon de eerste meterkabeljauw van de trip, een prachtige vis die de grote gunki shad zonder moeite pakt! Na 4 uurtjes houden we het voor gezien, we zijn compleet doorweekt en kiezen ervoor om uit te rusten zodat we de volgende dagen er weer vol tegenaan kunnen. Achteraf blijkt dit een goede keuze, de volgende dagen gaat het helemaal los.

Efjord-Simon - 1Omdat de wind afneemt kunnen we de beoogde stekken op open zee bevissen, dit blijkt een gouden zet. Zelden hebben we zoveel vis gevangen en met het formaat is ook helemaal niets mis. Met relatief licht materiaal (zwaarder dan 150 gram hebben we niet gevist) vangen we haast alle vis op een meter of 20 diepte. Meerdere meterkabeljauwen, grote pollakken en koolvissen, lom, leng, schelvis, zeewolf en zelfs een enkele roodbaars komen aan boord.

Toch ontbreekt het nog aan één soort, heilbot. Van Reidar hoorde we bij aankomst al dat het de laatste tijd erg taai is, de voorgaande weken zijn hier slechts 2 heilbotten gevangen. Toch besluiten we de laatste 2 dagen van de vakantie hier meer gericht op te gaan vissen. Om een lang verhaal kort te maken, we krijgen deze 2 dagen 4 volgers van heilbotten op een gehaakte kabeljauw. Één ervan zwemt zelfs helemaal mee tot onder de boot en blijft hier een aantal minuten onze shads volgen, we staan met open mond te kijken, wat een spanning! Uiteindelijk besluit de heilbot de shad van Simon te pakken, Simon slaat aan maar… mis! Een lege loodkop komt boven, de heilbot heeft de shad van de haak geplukt en verdwijnt richting de bodem.

Achteraf bleek dit onze laatste kans op een heilbot te zijn geweest. Met een aantal geweldige dagen van ruim 100 vissen per dag beginnen we moe maar voldaan onze reis terug naar Nederland. Voor die heilbot komen we zeker nog eens terug!

Zie >>deze<< link voor de film die Simon van deze trip heeft gemaakt. Tevens staat er in het augustus nummer van de beet een artikel over deze trip.

Groeten,
Roelant, Simon en Gerard

 Efjord-Simon - 34 Efjord-Simon - 35 Efjord-Simon - 23 Efjord-Simon - 33 Efjord-Simon - 26 Efjord-Simon - 27 Efjord-Simon - 28

Efjord-Simon - 25 Efjord-Simon - 29 Efjord-Simon - 31 Efjord-Simon - 32 Efjord-Simon - 36 Efjord-Simon - 37 Efjord-Simon - 5

Efjord-Simon - 6 Efjord-Simon - 7 Efjord-Simon - 8 Efjord-Simon - 18 Efjord-Simon - 21 Efjord-Simon - 11 Efjord-Simon - 4

Efjord-Simon - 14 Efjord-Simon - 24 Efjord-Simon - 12 Efjord-Simon - 1 Efjord-Simon - 2 Efjord-Simon - 20 Efjord-Simon - 13

Efjord-Simon - Efjord-Simon - 16 Efjord-Simon - 3 Efjord-Simon - 22 Efjord-Simon - 19

Efjord-Simon - 17 Efjord-Simon - 15 Efjord-Simon - 9 Efjord-Simon - 10