Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen Zweden en overtochten

Vliegvissen Zweden Riverwild

Vliegvissen Zweden Riverwild

Systerbo-

** Verhuur alleen per hele week.

In de mooie provincie Halsingland ligt de accommodatie Riverwild een paradijs voor roof- én vliegvissers, hier kennen de mensen nauwelijks sportvistoerisme, zijn er nog maagdelijke meren en rivieren en kun je vissen vangen waar velen al jaren van dromen. Cordes Travel heeft de bekende vliegvissers Rudy van Duijnhoven, tevens fotograaf en journalist, en Leon Godijk vliegvisinstructeur en prostaffer Hardy/Greys gevraagd om dit gebied eens te testen, twee jaar op rij zijn zij op pad geweest en kunnen deze gebieden nu goed in kaart brengen en waren zeer verrast over de geweldige visserij die hier geboden wordt. Een gebied waar de toerisme nog in kinderschoenen staat en waar je nog ongestoord kunt genieten van een prachtige vliegvisreis naar Zweden.

Op Riverwild kun je verblijven in enkele vakantiewoningen of in de hutten die op een grasveld langs de rivier staan. De hutten worden elk komende winter voorzien van een toilet zodat je er ‘s nachts niet uit hoeft te gaan naar de gezamenlijke douche- en toiletfaciliteiten. De vakantiewoningen zijn voorzien van alle gemakken en worden goed bijgehouden. In een van de grote gebouwen op het terrein zullen ook nog appartementen gebouwd gaan worden. Op dit moment kunnen we twee grotere huisjes en vijf kleine hutjes aanbieden.

Vlagzalm uit rivier LjusnanHuisje Systerbo (max 2 pers.)
Een klein Zweeds huisje met keuken, badkamer met wc en een stapelbed. In het huisje is warm en koud stromend water en elektriciteit, tevens is er een TV en een houtkachel, voor de koude gezellige avonden. Kussens, dekbedden, handdoeken en bedlinnen zijn aanwezig.

Huisje “Sauna Cabin” (max 2-3 pers.)
Wederom een klein gezellig Zweeds huisje, met uitzicht over de rivier, er is een sauna, douche en een keuken en het toilet is naast het huisje. Er is elektriciteit, warm en koud stromend water. Kussens, dekbedden, bedlinnen en handdoeken zijn aanwezig. Er zijn twee slaapkamers, eentje met een 2-pers.bed  en een kamer met twee losse bedden.

Rudy met een van de Vexnan snoeken.De hutten (max 4 pers.)
Deze zijn natuurlijk alleen voor de kampeerders, zijn maar 15 m2 groot en hebben 2 stapelbedden die in de keuken/woonkamer staan. Echt een klein hutje waar alleen koud stromend water is, geen wc en geen douche, er is wel een kleine kitchenette. Kussen en dekbedden zijn aanwezig. Het toilet en de douches zijn in een gebouwtje naast het camp.

Riverwild is direct gelegen aan de rivier de Ljusnan. Deze rivier is bijzonder breed. De diepte van de rivier kan mede door strenge winters per jaar verschillen. Je loopt vanaf je locatie zo het water in. In de rivier kun je vissen op vlagzalm, forel, witvis, baars en snoek. Voor de snoek vis je vooral in de vlakke, langzaam stromende en diepe stukken van de rivier.

Binnen een half uur rijden stroomt de Leån rivier. Hier loop je over ruig terrein naar een prachtige rivier welke goed met bruine forel en vlagzalm is bezet. Ga je liever niet naar de rivier dan bieden de volgende meren een prachtige visserij.

Leon met snoek meer VexnanFjussjön
Op dit meer kun je met een gehuurde roeiboot of met een bellyboot zeer mooie en grote forellen, vlagzalm en baars verwachten. In de meivlieg tijd zie en hoor je om je heen hoe de vissen deze van het water plukken. Het vissen met nimfen op dieptes van drie meter of meer en het vissen met zinkende vliegenlijnen in combinatie met streamers kan ook vaak mooie vis opleveren.

Ongeveer 20 minuten rijden vanaf Riverwild ligt een groot meer. Vanaf de kant is er te vissen op alle soorten witvis. Vanuit een (huur)boot is uitstekend te vissen op snoek. Er zitten hier hele grote snoeken. Dagen van 20 of meer snoeken zijn mogelijk. Houd wel rekening dat de kleine snoeken soms sneller bij je vlieg zijn dan de grotere. De snoek is hier bijzonder sterk en in uitstekende conditie. Vanaf komende winter zal Riverwild ook ijsvissen aan gaan bieden!

Forel uit meer Ljussjon-Materiaal en tactiek
Voor de rivieren is het gebruik van vliegenhengels met een lijnklasse #4, 5, 6 of 7 noodzakelijk, afhankelijk van het seizoen, de plaats, temperatuur van het water en het waterpeil. Daarvan hangt ook de keuze van de vliegenlijnen af (zinkende tip, intermediate of een drijvende lijn). Succesvolle vliegen voor onder andere vlagzalm zijn de Red Tag en natte vliegen als Wickhams Fancy. Ook goudkopnimfen in allerlei kleurvariaties (3 – 4 mm) zijn prima te gebruiken. Forel is goed te vangen op streamers zoals Woolly Bugger, Muddlers en dergelijke. Een waadpak en waadstok zijn nodig.

Wanneer je in de richting van Midden-Zweden gaat, geldt in het algemeen de periode april tot oktober als beste periode. Vooral in de zomermaanden kun je 24 uur per dag vissen omdat er bijna geen verschil is in dag en nacht. De avonduren en zelfs een deel van de nacht zijn dan het beste. Overdag is op de stil stromende delen van de rivieren prima snoek te vangen. Let wel de snoek is beresterk want deze zoekt al snel de stroming op.

In de rivieren zijn vooral bruine forel, vlagzalm, snoek en baars de vissen die je het meeste vangt. Op de meren vinden we naast de hiervoor genoemde vis soorten ook snoekbaars, baars, brasem, voorn, karper en zeelt. Wanneer eind juni begin juli de meivlieg zich laat zien is het op de rivieren en meren in het midden van Zweden goed vertoeven. Snoek is bijna het hele jaar te vangen. In de winter is het mogelijk om in een hutje op het ijs te vissen op snoek.

Voor de snoek een #8 of 9 vliegenhengel voorzien van een intermediate, sinktip of snelzinkende streamervliegenlijn. Snoekstreamers in baarskleuren zijn absolute vangers. Een lijnmandje kan bij het vissen uit de boot of op een begroeide oever erg handig zijn. Neem ook een onthaakmat mee voor het vissen uit de boot, de snoek kan hierop gedeponeerd worden met het landingsnet en onthaakt worden (een lange puntbektang en een goede knijptang zijn noodzakelijk). Meer informatie over de materialen die je hier het beste kunt gebruiken of zelfs een professionele vliegvisles, door een ervaren instructeur ? stuur Leon Godijk gerust een e-mail, alleen voor informatie over materialen en vliegvisles: vliegvisles@gmail.com

Fotografeer de snoek eventueel ook boven de onthaakmat om beschadiging van de snoek te voorkomen. Houd de snoek een tijdje rechtop in het water totdat ze voldoende kracht heeft om weg te zwemmen. Draag als bescherming tijdens het werpen altijd een pet met lange klep en een polariserende zonnebril waarmee je ook volgers (snoek) beter kunt zien.

De reis naar Riverwild
Vanaf de overtocht Kiel > Oslo, is het vanaf Oslo 6u rijden, vanaf Goteborg is het 8u rijden en vanaf het vliegveld Stockholm is het maar 3u rijden, over de weg zonder overtocht is het vanaf Utrecht 18u rijden. Uiteraard een prachtige route door het mooie Zweden en de vakantie begint natuurlijk al bij vertrek vanaf thuis, ook de luxe overtocht met de ColorLine is een ervaring op zich en helemaal niet duur, zeker niet als je op tijd boekt, ons advies is dus met de ColorLine te reizen. Wij zijn officieel agent voor de ColorLine, dus we boeken graag de tickets voor je.

Prijzen
Foto's Riverwild